null Beeld

De 10 beste films + soundtracks: WALK THE LINE

Tien weken na elkaar bij Humo: een topfilm op dvd samen met de bijhorende soudtrack op cd. Uitgegeven in een luxe-editie met hardcover en 32 blz. foto's en informatie. Op 10 juni bij Humo: 'Walk the Line' voor maar 9,90 euro extra!

Redactie

undefined

'Op 10 juni bij Humo voor maar 9,90 euro extra'

Volgende week: Big Fish

undefined

undefined

Veel gestelde vragen ivm nabestellingen en defecte cd's of dvd's

undefined

undefined

undefined

undefined

Wedstrijd: win elke week een Pioneer NavGate!

U maakt u elke week kans op een brandnieuwe NavGate en installatie van deze multimedia GPS van Pioneer met Humo's grote ondertitelingswedstrijd.

null Beeld

undefined

undefined

Trailer

undefined

undefined

undefined

FILM: 'Walk The Line' ***

'Walk The Line' begint met een prachtig kippenvelmoment. We bevinden ons in 1968, in de gevangenis van Folsom. Op een inderhaast opgebouwd podium spelen twee muzikanten een rommelende intro. Ze kijken enigszins verschrikt de zaal in, waar een troep ongeduldige gevangenen met de voeten zitten te stampen. Achter het podium, in de tot backstage omgebouwde schrijnwerkerij, staat een man in een zwart kostuum in gedachten verzonken. Zijn rechterhand beroert een cirkelzaag.

Cut naar de jaren veertig. Als in een fotoalbum waarvan de bladzijden veel te snel worden omgedraaid, maken we een reeks cruciale momenten mee in het leven van Johnny Cash (Joaquin Phoenix): het harde werk in de katoenvelden, de gruwelijke cirkelzaagdood van broertje Jack, de bittere verwijten van pa Cash ('Ik heb de verkeerde zoon verloren'), de legerdienst in West-Duitsland, de auditie in de Sun-studio van Sam Phillips. Tot hier houdt 'Walk The Line' - net als 'Ray' - braafjes vast aan het wetboek van de typische muzikale biopic: de hardvochtige pa? Check! Het onvermijdelijke jeugdtrauma? Check! De eerste hits? Check! De groupies? Check! De amfetamineverslaving? Check!

Maar zodra het zangeresje June Carter (Reese Witherspoon) met haar hakkebord het leven van Johnny Cash binnenstapt, laten de scenaristen het biografische sleurwerk los en verandert 'Walk The Line' in een rinkelende liefdesgeschiedenis waarin nog maar één vraag echt van tel is: wanneer gaan die twee nu eindelijk zóenen? En zo hebben we het graag!

Fans die willen weten hoeveel minuten Cash nu eigenlijk besteedde aan het stemmen van zijn gitaar zullen dus bot vangen: je verneemt niets over hoe zijn songs tot stand kwamen, en omdat de film stilvalt in '68 komt zijn samenwerking met producent Rick Rubin niet meer aan bod. Maar door in te zoomen op de knetterende verhouding tussen June en Johnny - hun duet 'It Ain't Me Babe' is een magistrale showstopper - slaagt regisseur/scenarist James Mangold er wel in om 'Walk The Line' uit de conventies van de traditionele biopic te doen breken.

Witherspoon, die van regisseur Mangold minstens evenveel screentime krijgt als Phoenix en daar dankbaar gebruik van maakt om haar aardige buurmeisjesimago uit 'Legally Blonde' defintief van zich af te schudden, is de hartverwarmende krachtcentrale achter 'Walk The Line', maar ook Joaquin Phoenix, die zowel de gevoelige als de gevaarlijke kant van Cash weet te vatten, duikt met griezelige verbetenheid in zijn rol - hoor hem 'I shot a man in Reno/just to watch him die' zingen en voel een ijskoude hand over je ruggengraat dwalen.

O ja: Reese en Joaquin zingen de liedjes zelf, en ze doen dat prima. Eat your heart out, Jamie Foxx.

(es)

undefined

SOUNDTRACK

Johnny Cash laten playbacken? Niet echt een goed idee, wist regisseur James Mangold toen hij zo rond 2001 het plan opvatte een biopic over the man in black te maken. Alleen: waar vind je in godsnaam iemand die een legende als Cash een béétje geloofwaardig kan neerzetten? Mangold stuurde zijn scenario naar Joaquin Phoenix, die niet lang over zijn antwoord hoefde na te denken: 'Ik wil deze rol absoluut. Wat moet ik doen?' 'Koop een gitaar en leer spelen,' antwoordde Mangold. Vier jaar later was hij er min of meer klaar voor. Ook Reese Witherspoon zweette peentjes voor de rol van June Carter.

null Beeld


Reese Witherspoon «Van bij het begin wou ik precies als June klinken: ik luisterde naar haar cd's en zong mee in mijn auto. Ik was er echt helemaal van overtuigd dat ik het fantastisch zou doen. Tot ik de eerste keer met Joaquin moest zingen - dat was overigens ook de eerste keer dat we elkaar ontmoetten - en ze ons nadien de opnames lieten horen. Ik dacht: 'Iemand haalt een grap uit! Dat ben ik toch niet die daar al die rare noten en fouten zingt!' Toen bleek dat ik het wél was, ben ik in paniek geslagen. Ik heb vier keer met mijn advocaat overlegd om te zien of er geen manier was om onder dat contract uit te komen, want het laatste wat ik wou, was afgaan in een film over Johnny Cash. Na veel vijven en zessen hebben ze me kunnen overhalen om toch maar met een stemtrainer te gaan oefenen. Vijf volle maanden heeft het geduurd voor mijn stem niet meer klonk als over een bord krassende nagels.»

Stemtrainers of niet: het resultaat - opgenomen onder leiding van de grote T-Bone Burnett - mocht er zijn. 'Walk the Line' werd bekroond met een Grammy voor Beste Soundtrack, een Golden Globe voor beste film en een oscar voor de vertolking van Reese Witherspoon.

undefined

1. GET RHYTHM (John R. Cash, gezongen door Joaquin Phoenix)

2. I WALK THE LINE (John R. Cash, gezongen door Joaquin Phoenix)

3. WILDWOOD FLOWER (A. P. Carter, gezongen door Reese Witherspoon)

4. LEWIS BOOGIE (Jerry Lee Lewis, gezongen door Waylon Malloy Payne)

5. RING OF FIRE (June Carter / Merle Kilgore, gezongen door Joaquin Phoenix)

6. YOU'RE MY BABY (John R. Cash, gezongen door Jonathan Rice)

7. CRY CRY CRY (John R. Cash, gezongen door Joaquin Phoenix)

8. FOLSOM PRISON BLUES (John R. Cash, gezongen door Joaquin Phoenix)

9. THAT'S ALL RIGHT (Arthur Crudup, gezongen door Tyler Hilton)

10. JUKE BOX BLUES (Helen Carter / Maybelle Carter, gezongen door Reese Witherspoon)

11. IT AIN'T ME BABE (Bob Dylan, gezongen door Joaquin Phoenix en Reese Witherspoon)

12. HOME OF THE BLUES (John R. Cash / Lillie McAlpin / Douglas Glenn Tubb, gezongen door Joaquin Phoenix)

13. MILK COW BLUES (Kokomo Arnold, gezongen door Joaquin Phoenix)

14. I'M A LONG WAY FROM HOME (Hank Cochran, gezongen door Shooter Jennings)

15. COCAINE BLUES (T. J. Arnall, gezongen door Joaquin Phoenix)

16. JACKSON (Jerry Leiber / Billy Edd Wheeler, gezongen door Joaquin Phoenix en Reese Witherspoon)

17. ROCK N ROLL RUBY (John R. Cash, gezongen door Joaquin Phoenix)

18. JACKSON (J. Leiber / B. E. Wheeler, gezongen door Joaquin Phoenix en Reese Witherspoon)

© 2005 Wind-up Records, LLC

© 2005 Fox 2000 Pictures, a division of Twentieth Century Fox Film Corporation

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234