null Beeld

De 100 Beste Zangers

Geheel subjectief presenteren wij u de 100 beste zangers aller tijden. Van 100 naar 1 in drie afleveringen. Deze week: van Frank Black tot Iggy Pop.

Redactie

Er zijn weinig dingen die wij hoger schatten dan de welgemikte, als een fluwelen kopstoot vanuit het niets opduikende gitaarriff, zo essentieel dat al de rest overbodig wordt. Net daaronder mag de drumroffel, precies invallend waar je hem niet verwacht. En tegen een baslijn zo laag en primitief dat je meteen denkt 'O nee, die mosselen van daarstraks!' zeggen wij - sick, sick, sick - ook geen nee.

undefined

Maar boven dat alles, ja misschien zelfs boven stomende seks met K3, plaatsen wij De Zanger(es): iemand die zo hard meent wat hij zingt, dat hij het ook ons - keiharde Humo-reporters - kan laten voelen.

De 100 beste zangers van 100 naar 90: Frank Black, Tom Barman, Jeff Tweedy, Jo Lemaire, Stevie Nicks, Rufus Wainwright, Joost Zweegers, Smokey Robinson, Little Jimmy Scott, Richard Ashcroft en Lauryn Hill

undefined

89. Ian Curtis

Shadowplay / Transmission / Disorder

undefined

undefined

De trauma's waar Ian Curtis, frontman van Joy Division, over zong, waren wel degelijk de zijne - dat bewees zijn zelfmoord in 1980. Oké, zijn zwartgeblakerde croonstem had hij misschien van Iggy Pop geleend, maar Curtis bracht zijn teksten op zo'n kille, huiveringwekkende toon dat zelfs The Igster er ongemakkelijk van zou worden. Gezongen door iemand anders, klinkt een zin als 'take these dreams away' (uit 'Dead Souls') wellicht pathetisch en onoprecht. Niet bij Curtis. Zijn leven was één groot melodrama - dat wellicht nog zal worden opgeklopt wanneer later dit jaar 'Control' verschijnt, de biopic van Anton Corbijn. Maar zelfs losgekoppeld van de mythe, snijdt zijn stem nog altijd door merg en been.

88. Gram Parsons

1000$ Wedding / Hot Burrito #1 / She

Voorbeluisteren via

null Beeld

Peetvader van de countryrock, die er, mede dankzij een diepgaande vriendschap met Rolling Stone Keith Richards, voor zorgde dat country niet langer alleen door kortzichtige rednecks werd gewaardeerd. 'Gram was één van de weinige zangers die met één regel meisjes aan het wenen konden brengen,' aldus Keith Richards. Om de volledige impact van Parsons te leren kennen, neemt u één jaar verlof zonder wedde, en schaft u zich de volgende platen aan: 'Sweetheart of the Rodeo' van The Byrds, 'The Gilded Palace of Sin' van The Flying Burrito Brothers, zijn soloplaten 'G.P.' en 'Grievous Angel', en 'Exile on Main Street' van The Rolling Stones. Oké, op die plaat is Parsons niet lijfelijk aanwezig, maar tijdens de opnames stond hij in de buurt. En dat hoor je wél.

87. Horace Andy

Something on My Mind / Hymn of the Big Wheel (met Massive Attack) / Angel (met Massive Attack)

undefined


undefined

Legendarische crooner uit Kingston, Jamaïca. Zijn eerste hit scoorde hij met 'Skylarkin'' ('72), een collaboratie met Studio One-producer Clement 'Coxsone' Dodd. Andy's fragiele falsetto is terug te vinden op talloze reggae-singles uit de jaren '70 en '80. Zijn internationale doorbraak volgde in de vroege jaren '90, toen hij samenwerkte met Massive Attack, al jaren grote fans van zijn werk. Sindsdien staat Andy bekend als één van de meest originele, emotievolle reggaestemmen.

86. Norah Jones

Don't Know Why / Come Away with Me / Nightingale

undefined


undefined

Jones is de dochter van de Indiase sitarvirtuoos Ravi Shankar. Ze heeft piano gestudeerd, en ontpopte zich al snel tot één van de meest frisse, vernieuwende stemmen in de popmuziek. Haar natuurlijk warme stem doet denken aan die van Billie Holiday, één van haar jeugdidolen: net als bij Billie, hoor je dat zingen voor Norah een roeping is, en geen hobby. Haar debuut 'Come Away With Me' - een sierlijke mix van jazz, folk en pop, geproduced door wijlen muzieklegende Arif Mardin - ging maar liefst 19 miljoen keer over de toonbank. Norahs stem is er ééntje om te koesteren: fris en klassiek tegelijkertijd.

Forumvraag: Wie is volgens u de beste zanger?

Omdat we u zo onderhand kennen, hebben wij in het Humo-forum alvast een plekje gereserveerd waar u met uw afwijkende meningen terechtkan. Gewoon een gokje wagen omtrent de uiteindelijke nummer één in deze serie mag natuurlijk ook!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234