null Beeld

De 12de man: Karl & Kompany: 'Wat mij betreft zit België bij de vier kanshebbers om Europees kampioen te worden'

Aangezien Onze Jongens zich gekwalificeerd hebben voor het Europees Kampioenschap foebal, dat in juni en juli om zich heen zal grijpen in Frankrijk, mag Karl Vannieuwkerke zich heden opmaken voor een nieuw seizoen van ‘De 12de man’, het Eén-quizje dat hij twee jaar geleden ook al eens mocht presenteren in de aanloop naar het WK in Brazilië.

Noud Jansen

'Wat mij betreft zit België bij de vier kanshebbers om Europees kampioen te worden.'

Aan het concept – een handvol elftallen slaan elkaar met de hulp van een bereidwillige BV de hersens in om de hoofdprijs in de wacht te slepen – is niet of nauwelijks gesleuteld, evenmin als aan die hoofdprijs zelf: het winnende elftal mag met de hele ploeg op kosten van de VRT twaalf dagen naar Frankrijk, en krijgt tickets voor alle drie de groepsfasewedstrijden van de Rode Duivels.

Karl Vannieuwkerke «Om te beginnen zou ik toch even willen zeggen dat het met die hoofdprijs dit keer zeker niet zo in de soep zal lopen als twee jaar geleden. De jongens van SK Ottenburg, het winnende elftal, kwamen toen op de camping terecht waar alle officiële Belgische fans verbleven, en die camping voldeed zoals bekend niet aan de beloften van de reisorganisatie die door de voetbalbond was gecharterd. Er was veel lawaaioverlast, en het sanitair was nogal primitief. Nu, die mannen van Ottenburg vonden dat op zich allemaal niet zo erg – ’t was een nogal studentikoze groep jonge gasten, en ze hebben daar de tijd van hun leven gehad – maar de winnaars van deze editie van ‘De 12de man’ kunnen er zeker van zijn dat ze in Frankrijk duchtig in de watten zullen worden gelegd. Ik ga die winnaars trouwens ook nog eens alle elf het boek ‘Vive le vélo XL’ cadeau doen, met allerlei tips over de bezienswaardigheden en de gastronomie van de verschillende streken van Frankrijk. En de verliezers van elke quiz krijgen een heel mooie kickertafel van Carlsberg – eigenlijk ben ik daar wel jaloers op.

»Nu, voor alle duidelijkheid: ‘De 12de man’ is nog altijd geen sport- of voetbalquiz. Er zal zeker weleens een sport- of voetbalvraag in voorkomen, net zoals in elke andere quiz, maar precies zoals in het eerste seizoen behoort 95 procent van de vragen tot het domein van de algemene kennis.»

HUMO Wat vond je zelf het hoogtepunt van het eerste seizoen?

Vannieuwkerke «Hét hoogtepunt voor mij was die keer dat Frank Vander linden het goeie antwoord wist, maar per ongeluk op de verkeerde knop duwde, en zo zijn ploeg uit de finale hield. Hahaha!»

HUMO Ik vermoed dat Frank Vander linden daar zélf minder smakelijk om zal kunnen lachen.

Vannieuwkerke «Ik denk niet dat hij er nog graag aan herinnerd wordt, nee – hij was ontroostbaar na die uitzending, en naar ik heb vernomen is hij er weken niet goed van geweest. Maar ’t was echt zo’n moment waarop niemand van de aanwezigen zijn ogen kon geloven: goeie tv, kortom. Eerst zie ik hem met heel veel overtuiging op die knop slaan, zo van: ‘Verdorie, ik weet dat antwoord hier!’ En vervolgens zie ik hoe hij zijn oogleden naar beneden slaat, en zijn hoofd tussen zijn schouders laat zakken. Ik zeg: ‘Frank, scheelt er iets?’ – ‘Ja, Karl, ik heb fout gedrukt.’ Voor die ploeg was dat natuurlijk een ramp – in één klap konden ze fluiten naar de finale – maar niemand nam het hem kwalijk. Zulke dingen kunnen gebeuren, hè?»

HUMO Hamvraagje: worden de Rode Duivels Europees kampioen?

Vannieuwkerke « ’t Is te hopen: ik heb er 10 euro op ingezet.»

HUMO 10 euro nog wel?

Vannieuwkerke «Nee, grapje (lacht). Ik had het nochtans beter wél gedaan, bij voorkeur een jaar of zes geleden. Had ik toen 10 euro ingezet op de Belgen die Europees kampioen zouden worden in 2016, dan zou ik behoorlijk veel geld verdienen als ze het in juli daadwerkelijk tot Europees Kampioen zouden schoppen. ’t Is bijna vergelijkbaar met de mensen die aan het begin van dit voetbalseizoen geld hebben ingezet op Leicester City als kampioen van de Premier League. Er zijn er die 100 pond hadden ingezet: die mensen zullen een fortuin krijgen als Leicester kampioen speelt, want vóór de competitie stond Leicester vijfhonderd tegen één. ’t Is zelfs zo erg dat enkele gokkantoren hebben aangeboden om die weddenschappen af te kopen, om niet te moeten uitbetalen wanneer Leicester effectief kampioen wordt.

»Maar om op je vraag terug te keren: wat mij betreft zit België bij de vier kanshebbers om Europees kampioen te worden – de andere drie zijn Duitsland, Engeland en Spanje.»

HUMO En Nederland dan?

Vannieuwkerke «O ja, natuurlijk, Nederland! Silly me; hoe kon ik die vergeten?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234