null Beeld

De 14 beste van Drs. P.

Wij vermoeden niet dat Drs.P ook maar de flauwste notie heeft van het verschijnsel iPod, maar laat dat vooral de pret niet drukken: ziehier de nummers die wij de geïnteresseerde leek van harte ter downloading op zijn iPod zouden willen aanraden.

Redactie

Drs. P zit maandag 6 maart in Jan De Smets Helden-rubriek in 'De laatste show'. Hier iedere donderdag een verse blog van Jan De Smet over zijn Helden, met links naar de best filmpjes, liedjes, teksten en websites.

1. De zusters Karamazov

Het gezapige leventje van de vredig samenwonende oude tantes Constance en Mathilde wordt ruw verstoord wanneer ze de garderobe van tante Heleen erven, en er van elk soort japon maar één blijkt te zijn. Een blijvend geliefde Drs. P-klassieker.

2. Quartier Putain

Het nummer dat Jan De Smet lang geleden tot een levenslange Drs. P-acoliet zou maken. Luister en u weet waarom.

3. Harde smart

Een smartlap over een zuchtend moedertje dat - zoals dat gaat in smartlappen - sterft aan een gebroken hart. In een prehistorisch Humo-interview verwoordde Drs. P de aantrekkingskracht van het levenslied als volgt: De traditionele onderwerpen doen het nog steeds: sterven wordt nog veelvuldig gedaan, schepen vergaan, harten worden gebroken en moedertjes kunnen het peinzen en turen niet laten. Al deze dingen vind je in het repertoire van de Zangeres Zonder Naam, en de mensen blijven luisteren met neergetrokken mondhoeken'. Zo is dat.

4. De commensaal (Het trapportaal)Moord, doodslag en rode schoenen in zes feestelijke coupletten. In de stijl van Drs. P's geprefereerde amusementsmuziek, dixieland.

5. Jubelzang

De verzuchtingen van een kerstengel die het moet stellen met een kleurloos leven aan een versierde conifeer. Nu zijn er wel die mij niet mogen / Of onverschillig langs mij gaan / Met liefde en met mededogen / Zie ik die vuile schoften aan'.


6. Goud……Goud!

Een wijze levensles.


1 tot 6 voorbeluisteren via

7. Speelgoedmannetje

null Beeld

Qua sound een buitenbeentje in het rijke oeuvre van de doctorandus: metalige geluidjes, een houterig ritme en een vervormde stem evoceren het wezen van een speelgoedmannetje. Ik ben een speelgoedmannetje,' zei het mannetje met een speelgoedlach / Ik ben een speelgoedmannetje, en een speelgoedmannetje mag''.

Beluister en bekijk het nummer hier.


8. Veerpont


Wij zijn hier aan de oever van een machtige rivier / De andere oever is daarginds, en deze hier is hier / De oever waar we niet zijn noemen wij de overkant / Die wordt dan deze kant zodra we daar zijn aangeland'. Drs. P's eerste bescheiden hit. Er zouden er niet veel volgen.

Beluister en bekijk het nummer hier.


9. Sneker café

Met zijn weergaloze parlando's het eerste nummer dat ons ooit tranen van het lachen bezorgde.


10. Dodenrit

Volgens de doctorandus zelf veel te langdradig (hij weigerde het nummer, nochtans een popular favourite, live op te voeren), volgens ons de absolute perfectie benaderend. Vooral het surrealistische eindstuk, waarin Kijk daar loopt een adelaar!' vrolijk op Flinkgebouwde weduwnaar' mag rijmen, kan onze volle goedkeuring wegdragen. Uit Over land en zee met Drs. P'.

undefined

undefined


11. Orgaan


Het is wat malser en wat rechter dan een banaan / Voor vruchtensla heeft men er echter maar weinig aan': wat begint als een onvervalste lofzang op des P's hoogstpersoonlijke hobo d'amore, ontaardt al snel in een treurzang over eens zo mannelijke krachten die met het verstrijken der jaren smartelijk zijn teloorgegaan. Uit Romantiek voor twee met Drs. P'.

Beluister het nummer hier.


12. Keplinkepling


Een Florentijn had kaartgespeeld / En is daarom gevierendeeld / Maar dat bedierf toch niet de pret / Hij speelt nu met zichzelf kwartet'. Over een middeleeuwse minstreel die middels een niet nader gespecifieerd tokkelinstrument zijn toehoorders teistert. Uiterst hitgevoelig zou men denken, maar de hitlijst bleef - zoals gewoonlijk - buiten bereik.


13. Het mooie oude ambacht (Bonenpikster)

In een hilarische rijmtirade op het woord bonenpikster (Degenslikster, ketelblikster, predikster in Medemblik') lanceert de zanger een mooi nieuw woord: perziken-op-sap-inblikster. Uit het onmisbare Een flitsende soiree met Drs. P'14. Ananas

Uit Hoep hoep hiezee voor Drs. P': de smakelijkste parodie op alle Julio Iglesias-, Gerard Joling- en Nana Mouskouri-romantiek die wij ooit mochten aanhoren, en wat ons betreft nog net dat beetje hilarischer dan de grote hit van die plaat, Knolraap En Lof, Schorseneren En Prei'. Als liederen over groenten en fruit overigens helemaal uw ding zijn, luister dan ook eens naar Bananen', Andijvie' of Appel', dat met het volgende staaltje typische Drs. P-logica aanvat: Horen wij daar hoefgetrappel / Nee, wij horen hier een lied / En dit lied betreft de appel / Hoefgetrappel hoeft dus niet'.


(nj)

undefined

U vindt het artikel 'Hoe zou het eigenlijk zijn met... Drs. P?' in Humo 3469

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234