null Beeld

De 15 hartbrekendste countryduetten

Wie in de liefde gelooft en naar country wil luisteren, moet een dik vel hebben! Of ermee kunnen lachen. Een chronologische selectie van 15 opmerkelijke, countrygetinte duetten (m/v), terug te vinden op iTunes.

Redactie

Wij weten waarom jonge mensen en andere romantische zielen argwanend staan tegenover country: de liedjes slaan brutaal de bodem uit de illusie dat eeuwige liefde bestaat. Hij wil haar bij de haard, maar zij zingt liever in een rokerig honkytonk-hol ('Dim Lights, Thick Smoke and Loud Loud Music' van Joe Maphis & Rose Lee uit 1953). Of: een jong koppel wroet hard om hun armtierige shack voor een huis met twee verdiepingen te ruilen, maar maakt onderweg geen tijd voor elkaar en leeft nu ieder op zijn eigen etage ('Two Story House' van George Jones & Tammy Wynette uit 1980). En eindeloze variaties op dat thema van uiteengaan. Wie in de liefde gelooft en naar country wil luisteren, moet een dik vel hebben! Of ermee kunnen lachen.

'You're The Reason Our Kids Are So Ugly'

Hieronder: een chronologische selectie van 15 opmerkelijke, countrygetinte duetten (m/v), terug te vinden op iTunes.

undefined
undefined

null Beeld
null Beeld
null Beeld

undefined


undefined

1. Hank & Audrey Williams: 'Lost on the River', 1949
Er zijn er die zeggen dat Audrey Williams zong als een kraai, en dat ze de naam van haar man Hank misbruikte als opstapje voor haar eigen carrière. Toch blijven wij 'Lost on the River' een aandoenlijk duet vinden, geheel en al in de Carter Family-stijl.

2. Johnny Cash & June Carter: 'Jackson', 1967
De moeder van alle zingende countrykoppels. 'Jackson' is misschien niet hun beste, maar zeker hun bekendste duet. Ontelbare malen gecoverd, het laatst door Joaquin Phoenix & Reese Witherspoon in de film 'Walk the Line'.

3. Porter Wagoner & Dolly Parton: 'The Last Thing on My Mind', 1968
Samen met Conway Twitty & Loretta Lynn en George Jones & Tammy Wynette de Heilige Drievuldigheid der countryduo's. Een huppeldeuntje maskeert kille onverschilligheid: 'I could have loved you better, yes. Didn't mean to be unkind, that was the last thing on my mind.' Maar ze is wel foetsie.

4. Conway Twitty & Loretta Lynn: 'Louisiana Woman, Mississippi Man', 1973
Geen rivier - het moge dan nog de machtige Mississippi zijn met zijn vraatzuchtige alligators - die de geliefden van elkaar kan weghouden. Zongen later ook het onsterfelijke 'You're the Reason Our Kids Are So Ugly'. (Voor meer van zulke (country-)songtitels, zie http://www.downstream.sk.ca/country.htm)

5. Gram Parsons & Emmylou Harris: 'We'll Sweep Out the Ashes in the Morning', 1973
Gram Parsons bezweek voortijdig aan drank, drugs en een overdosis weemoed. Op zijn twee verplichte soloplaten - 'G.P.' en 'Grievous Angel' - staan nog andere hemelse duetten met muze Emmylou Harris. 'Love Hurts' en 'Return of the Grievous Angel' bijvoorbeeld. Of 'Hearts on Fire', 'Ooh Las Vegas' en 'In My Hour of Darkness'.

6. Conway Twitty & Joni Lee: 'Don't Cry Joni', 1975
Jimmy (22) worstelt met zijn verboden gevoelens voor Joni (15), die hem smeekt te wachten tot ze wat ouder is. Vader Conway (42) zingt het met dochter Joni Lee (18).

7. George Jones & Tammy Wynette: 'Golden Ring', 1976
Tammy Wynette had wereldhits onder eigen naam, zoals 'Stand by Your Man' en 'D.I.V.O.R.C.E.', maar ze was ook de uitverkoren duetpartner en, van 1968 tot 1975, de wettige echtgenote van country-superster George Jones. Helaas ook zijn favoriete boksbal. Wynette zou bij leven & welzijn vijf keer trouwen, 'a golden wedding ring' is tenslotte niet meer dan 'just a cold metallic thing'.

8. Kenny Rogers & Dolly Parton: 'Islands in the Stream', 1983
In the mainstream, zullen ze bedoelen! Geschreven door de Bee Gees-broertjes Gibb. Kamerbrede countrypop voor een groot publiek, maar de stemmen van Kenny & Dolly maken alles goed.

9. Hugh & Katy Moffat: 'Rose of My Heart', 1989
Het moet niet altijd ontucht en ontrouw zijn, men mag elkaar ook schaamteloos graag zien. Eén van de hoogtepunten op de postume 'American V: A Hundred Highways'-cd van Johnny Cash van vorig jaar; toch verkiezen wij de versie van Hugh Moffat, tevens de auteur van het nummer. Was al in 1985 een bluegrasshitje voor The Whitstein Brothers. Brand de drie versies op een cd, doe er een rode roos bij en geef het uw partner cadeau bij een passende gelegenheid: scoren!

10. Gillian Welch & David Rawlings: 'I Want to Sing That Rock and Roll', 2001
Live opgenomen in het Ryman Auditorium in Nashville. 'I want to sing that rock and roll/I want to electrify my soul', en meer dan hun stemmenpracht en een akoestische gitaar hebben Welch en Rawlings daarvoor niet nodig.

11. Brad Paisley & Alison Krauss: 'Whiskey Lullaby', 2003
Kroniek van een aangekondigde dood. Liefdesverdriet leidt naar de fles en vervolgens naar tweevoudige zelfmoord. Peilloze, ravenzwarte wanhoop.

12. Rosanne & Johnny Cash: 'September (When It Comes)', 2003
Ontroerend en autobiografisch. Rosanne Cash neemt afscheid van haar vader, die later dat jaar overlijdt. In september. 'I can no longer run/I cannot be who I was then/In a way I never was', bekent de vader ootmoedig met aftakelende stem.

13. Elvis Costello & Emmylou Harris: 'Heart Shaped Bruise', 2004
Costello en Harris zongen deze geblutste ballad in 2002 tijdens de 'Concert for a Landmine Free World'-benefiettournee. Toen ze hem met haar moeder backstage kwam opzoeken na een optreden in het Ryman Auditorium, vroeg Costello beschroomd of ze het op zijn conceptplaat 'The Delivery Man' nog eens wilde overdoen. Ze wilde.

14. Loretta Lynn & Jack White: 'Portland, Oregon', 2004
Lust, lauw bier & broeierige countryblues. Zeventigjarige oma (Loretta Lynn) dient jonge gitaargod (Jack White van The White Stripes) van repliek. Het knettert.

15. Admiral Freebee & Emmylou Harris: 'Coming of the Knight', 2006
Dat Emmylou Harris haar hattrick op deze pagina mag volmaken aan de zijde van Antwerps trots Tom Van Laere, 't is mooi! Parsons-Costello-Van Laere: jaloers, iemand? Charlie Poel

undefined

null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld

undefined

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234