null Beeld

De 20 strafste van Sonic Youth

25 jaar Sonic Youth in al zijn rijkdom, avontuurlijkheid en guts vangen in 20 tracks? Onmogelijk! En toch...

Redactie

1. 'Schizophrenia'

Dit lijzig gezongen verhaaltje over een geestesziek meisje is het koninginnenstuk van 'Sister' (1987), onze favoriete SY-plaat. Een gitaarriff uit de duizenden zwelt aan tot een chaotische wervelwind - klank geworden schizofrenie.

'Humo's Sonic Pod'

Voorbeluisteren via

null Beeld

2. 'Death Valley '69'

Klassieker uit de horrorplaat 'Bad Moon Rising' (1985) over de moord op Sharon Tate. Een song als een bloederige raid: snel, hard en angstaanjagend. Met een sterrol voor punkqueen Lydia Lunch, ook in de clip.

Voorbeluisteren via

null Beeld

undefined

3. 'Kissability'

Het opwindendste van de dubbel-lp 'Daydream Nation' (1988), algemeen beschouwd als de beste van SY (en opgenomen in de National Recording Registry van de Library of Congress voor 'geluidsopnames die cultureel, historisch of esthetisch significant zijn'). Wat te bewijzen was: 'You've got kissability /You could be a star, it ain't hard.'

(Niet beschikbaar op iTunes)

4. 'Shadow of a Doubt'

Muzikale nacht en ontij. Uit 'EVOL' (1986), waarop ruim baan gegeven wordt aan wat je krijgt als je LOVE achterstevoren spelt: seks en geweld, moord en doodslag, waanzin en onzin.

Voorbeluisteren via

null Beeld

5. 'Into the Groovey'

Uit het met samples, loops en noise volgestouwde 'The Whitey Album' (1988), opgenomen onder de naam Ciccone Youth. In de doortastende SY-handen wordt de Madonna-hit 'Into the Groove' een perverse dansvloerkiller. You can dance!

Voorbeluisteren via

null Beeld

6. '(I Got a) Catholic Block'

Cyberpunk uit 'Sister'. Thurston Moore laat zijn gitaar janken als een ziel in nood en spuwt woede en haat naar zijn katholieke roots. Hij wordt níét ter plekke neergebliksemd.

Voorbeluisteren via

null Beeld

7. 'The Diamond Sea'

Slotstuk van 'Washing Machine' (1995). Tijdens de Lollapalooza-tour van '95 avond na avond bijgeschaafd tot er een wonderlijke balans gevonden werd tussen song en noise, traditie en experiment, gitaargeweld en gitaarterreur. Wie er niet genoeg van krijgt - wij! - vindt een oerversie van 26 minuten op 'The Destroyed Room', de zopas verschenen collectie 'B-sides and Rarities'.

Voorbeluisteren via

null Beeld

8. 'The Burning Spear'

De meest legendarische track van de debuut-EP 'Sonic Youth' (1982), ook al omdat de groep 'm twintig jaar lang geregeld live gebracht heeft, waarbij Thurston Moore zijn gitaar te lijf ging met een schroevendraaier, drumstick of metalen staaf, en Lee Ranaldo een elektrische boor hanteerde.

Voorbeluisteren via

null Beeld

9. 'Radical Adults Lick Godhead Style'

Uit 'Murray Street' (2002), waarover de slagschaduw van 9/11 hangt. Gitaren en drums bouwen een strakke dreiging op: de perfecte soundtrack bij een montage van vanuit diverse hoeken gefilmde jumbo's die zich in de vergeefs ten hemel reikende Twin Towers rammen.

Voorbeluisteren via

null Beeld

10. 'NYC Ghosts & Flowers'

Lee Ranaldo mijmert hardop op de titeltrack van de SY-plaat uit 2000: gelaten betreurt hij het vlieden van de tijd. Gevat in een hypnotiserend stuwend ritme en in door de beatniks ingefluisterde verzen.

11. 'Teen Age Riot'

De nijdige aftrap van 'Daydream Nation' en wellicht het wijdst bekende SY-nummer. De definitieve versie van deze klassieker staat op de bootleg 'Let It Run' (1993), met Amerikaanse liveopnames uit de tweede helft van de jaren tachtig.

Voorbeluisteren via

null Beeld

12. 'Star Power'

Heerlijke popsong met nog heerlijker twist. Uit 'EVOL'.

Voorbeluisteren via

null Beeld

13. 'Anagrama'

Openingstrack van de eerste van de zeven instrumentale releases met de SYR-imprint (1997). Het allerbeste van de aan improvisatie, freejazz en experimenten verhangen kunststudenten die de SY-leden al die jaren gebleven zijn. Loeihard spelen!

Voorbeluisteren via

null Beeld

14. 'Incinerate'

De meest catchy song van het bezadigde 'Rather Ripped' (2006). Tegelijk het verslag van een hoog oplaaiende passie en een duik in de ziel van een zelfmoordterrorist: 'You dosed my soul with gasoline / You flicked a match into my brain'. Heel even loeien de gitaren als straalmotoren.

Voorbeluisteren via

null Beeld

15. '100%'

De perfecte popsingle, openingstrack van het heftig rockende 'Dirty' (1992), clean geproducet door Butch 'Nevermind' Vig.

Voorbeluisteren via

null Beeld

16. 'Kotton Krown'

Ten derde male uit 'Sister'. Majestatische melancholie. Harmonieuze samenzang wordt opgetild, meegesleurd en geremixt in een windhoos van feedback.

Voorbeluisteren via

null Beeld

17. 'Flower'

Aan de huid klevende donkerte uit 'Bad Moon Rising'. Kim Gordon schreeuwt haar sisterhood toe, tegen een gitaarstorm in: 'support the power of women / use the power of man / support the flower of woman/ use the word: FUCK'. Kleine meisjes moeten minder naar hun moeder en meer naar Kim Gordon luisteren.

Voorbeluisteren via

null Beeld

18. 'Tuck N Dar'

Bedrieglijk eenvoudig liefdesliedje. Weggestopt in het grotendeels instrumentale 'Made in USA', in '86 opgenomen als soundtrack bij de gelijknamige film en - wegens bijna geheel uit de film geknipt - in '95 geremixt uitgebracht.

19. 'Kool Thing'

Brandbommetje uit 'Goo' (1990), de eerste SY-plaat voor een groot label en achteraf bekeken het startschot voor de grunge. Met een gastrol voor Chuck D. van Public Enemy. Tien jaar later kreeg 'Kool Thing' dankzij het nieuwe arrangement van toenmalig SY-lid Jim O'Rourke een tweede en beter leven tijdens de NYC Ghosts & Flowers-tournee.

Voorbeluisteren via

null Beeld

20. Self-Obsessed and Sexxee

Uit 'Experimental Jet Set, Trash And No Star' (1994): een niet te weerstaan niemendalletje, zoals het soort jurkje dat la Gordon - óók self-obsessed and sexxee - op het podium pleegt te dragen.

(bv)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234