null Beeld

De 24.000 mails van Bas Luyten

De N-VA kan Bas Luyten loslaten, maar Bas Luyten laat de N-VA niet los. In de commotie om de gelekte mails van het kabinet van Vlaams minister van Financiën Philippe Muyters dook zijn naam weer op: Luyten had gelekt. Daarna dook hij onder: geen commentaar.

ego/ja

Omdat hij één jaar later in Humo had aangekondigd dat hij de leugens van Muyters zou ontmaskeren, spreekt hij exclusief met dit blad.

Conclusie van het gesprek: de vuile oorlog is nog niet voorbij. Bas Luyten heeft vierentwintigduizend N-VA-mails in zijn bezit.

undefined

BAS LUYTEN «De mails die de kranten hebben gehaald waren een onderdeel van een elektronische conversatie, als voorbereiding op een verklaring die Philippe Muyters in het Vlaams parlement zou afleggen. De conversatie vond plaats tussen Lieven De Rouck, toenmalig medewerker voor de fractie in het Vlaams Parlement, mezelf, medewerker bij Jan Peumans (voorzitter van het Vlaams parlement), fractieleider Kris Van Dijck, en Wim Adriaens, kabinetsmedewerker bij Muyters.»

LUYTEN « In dergelijke mails mag je niet open zijn — ze kunnen altijd in verkeerde handen terechtkomen. Het grappige is: de hele mailconversatie wordt afgesloten met een waarschuwing van Lieven De Rouck: 'De LDD en VLD zijn al aan het opbieden voor deze mails.' Profetische woorden (lacht).
»Ik heb die mails aan de oppositie doorgespeeld omdat ze relevante informatie bevatten: Muyters had gelogen tegenover het parlement. Open VLD heeft ze als eerste gekregen: ze hebben er niks mee gedaan. Maar Lode Vereeck van LDD is er meteen bovenop gesprongen: hij maakte 'm wereldkundig.»

HUMO De positie van Muyters wankelt. Heb je nog een bezwarend mailtje voor hem?
LUYTEN «Jan Peumans, de voorzitter van het Vlaams Parlement, heeft maandenlang telefoon gekregen van het kabinet-Muyters. Dat was bijna stalking. Muyters drong er bij Peumans voortdurend op aan om al om tien uur 's morgens te horen welke parlementaire vragen hij ontvankelijk verklaarde en welke niet.
»Zo wilde Muyters tijd winnen voor een eventueel debat. Normaal brieft de voorzitter de kabinetten pas één of twee uur later, maar Muyters was al zo vaak de kop van Jut geweest dat hij zo goed mogelijk voorbereid wilde zijn op het nieuwe spervuur dat op hem zou worden geopend.»
HUMO Is Peumans ingegaan op de vragen van het kabinet-Muyters?
LUYTEN «Peumans heeft altijd systematisch geweigerd. Maar de druk nam niet af, maandenlang hebben ze aangedrongen tot ze merkten dat het langs vriendschappelijke weg niet werkte. Daarop heeft Muyters een persoonlijke afspraak met Peumans gemaakt. Muyters beweerde dat alle kabinetten vóór hem ook de vragen vooraf hadden gekregen. Maar Peumans had daar geen oren naar: hij gaf niet toe.
»Ik heb minstens tien mails gekregen van Nadia Sminate, die toen de secretaresse van Muyters was, en telkens met dezelfde vraag: 'Bas, heb jij de vraag al aan Jan (Peumans) gesteld?'»

LUYTEN «Het uitentreuren herhaalde verhaal dat één partij anders is dan alle andere, omdat ze kiest voor een inhoudelijke benadering van de politiek en niet voor de postjes en de poen, wel, dat verhaal is al vijf jaar voorbij. De N-VA is sinds 2007 verworden tot wat ze zélf altijd bestreden heeft. De tsjeverij regeert. De N-VA is niet heiliger dan de rest. Dát wil ik aantonen.»

LUYTEN «Mijn frustratie ben ik grotendeels kwijt, maar toen ik hoorde dat Muyters misschien door Liesbeth Homans zou worden vervangen, dacht ik in opperste vertwijfeling: 'Mijn God, wat heb ik aangericht: geef me mijn mail terug!' (lacht)
»Ik betwijfel of deze mailhistorie een negatieve impact op de N-VA zal hebben. Ze kruipen zo snel weer in de rol van Calimero: 'Iedereen is tegen ons!' Het maakt me niet uit of ze zakken of stijgen.»

LUYTEN «Ik wil niet dat alles wat ik in de rest van mijn leven zeg, wordt gezien als een afrekening met de N-VA. Ze mogen gerust zijn, ik zal geen dirt mails meer laten lekken. Dat is gedaan. Maar als ik nog een beleidsrelevante mail terugvind, dan gaat die zonder aarzelen de deur uit.»

LUYTEN «De Wever is bang van mij, weet ik. In de partij doet al lang het grapje de ronde: ‘De Wever kan Filip Dewinter aan, maar van Bas is hij bang.' Hij gaat liever naar een debat met Dewinter dan met mij op het partijbureau in discussie te gaan. Ik zweeg niet.
»En ik haalde heel vaak mijn gelijk. Ik heb ooit 40 minuten tegen het partijbestuur gediscussieerd, omdat ze de financiering van de jongerenafdeling hadden teruggedraaid. Maar ik ben wel mét geld buitengestapt. Da’s het verschil met nu. Nu is er geen lef meer.»

HUMO Binnen de N-VA wordt gezegd dat je nog altijd verslaafd bent.
LUYTEN «Dat is niet waar. Hoe zouden ze het ook weten? Als ze onzin over mijn gezondheidstoestand blijven verkopen, dan zal ik mijn psychiater vragen om met een rapport naar buiten te komen.
»Ik weet dat ik geen toekomst in de politiek meer heb. Ik heb het de voorbije weken en maanden vaak genoeg te horen gekregen: ‘Bas, jij moet je nergens meer aandienen. Jij ligt er voorgoed.’ Dat klopt ook. Dat gevoel had ik vorig jaar al, het is de laatste weken zeker niet veranderd. Ik weet dat ik onvermijdelijk anders en elders zal moeten gaan wonen.»

HUMO Sluit je voor jezelf een overstap naar het Vlaams Belang uit?
LUYTEN «Ja, absoluut: het VB is uitgesproken pro-Israël. En ik heb misschien een ongelukkige uitspraak over Israël gedaan, maar dat maakt van mij nog geen racist of een negationist. Ik weet dat het voor mij over en uit is: ik kan bij geen enkele andere partij terecht, ook ideologisch niet. Fini.»

undefined

Karl Vanlouwe en Theo Francken wensten niet te reageren op de aantijgingen van Bas Luyten.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234