null Beeld

De 30 grootste zangers aller tijden [1]

Goed gelachen onlangs: Kanye West ging compleet de mist in voor televisiekijkend Amerika toen hij, zonder de hulp van zijn vertrouwde elektronische mistgordijn, zijn song 'Love Lockdown' probeerde te brengen in 'Saturday Night Live' - het filmpje staat intussen met stip genoteerd op YouTube. Om te demonstreren dat het ook anders kan, schikken wij voor u de 30 grootste zangtalenten, stemacrobaten en kwelende kwinkeleerders aller tijden op een rijtje.

Redactie

Kanye West in 'Saturday Night Live':

''Zelfs als hij ernaast zong, klonk hij prachtig''


Het kan ook anders. Van beter naar best, te beginnen met:

30. Kurt Cobain

Hij schreeuwde zich schor, maar wél in de juiste toonaard. Luister maar naar zijn uithalen op Nirvana's 'Stay Away', die feilloos doel treffen.

Topsongs: 'Smells Like Teen Spirit', 'Lithium', 'All Apologies'

Wat schaft de pod? Download de topsongs via iTunes
De 30 grootste zangers aller tijden [1]

29. Jeff Buckley

Zijn stem viel nergens mee te vergelijken, zo'n ongewoon brede invloedssfeer had hij, van Sonic Youth tot Edith Piaf.

Topsongs: 'Mojo Pin', 'Last Goodbye', 'Hallelujah'

De 30 grootste zangers aller tijden [1]

28. Neil Young

Hij kon uniek en waarachtig zingen, met zijn trillende, eenzame tenor die net zo goed past bij de teringherrie van Crazy Horse als bij de akoestische akkoorden van zijn eigen ballads.

Topsongs: 'Heart of Gold', 'Powderfinger', 'Rockin' in the Free World'

De 30 grootste zangers aller tijden [1]

27. Bruce Springsteen

26. Bono

De zangstem van Bono bestaat uit vijftig procent Guinness, tien procent sigaretten, en de rest is pure religie. Hij is een heel fysieke zanger en hij verliest zich weleens in een song, zoals de aanvoerder van een gospelkoor. Bij de hoge noten - zoals aan het begin van 'Sunday Bloody Sunday' - treedt hij haast buiten zichzelf, vooral wanneer hij voor een uitgestrekt publiek staat. Zijn overtuigingskracht schuilt eerst en vooral in zijn zang, maar hij zingt ook over dingen waar hij echt in gelóóft, of het nu gaat over de wereldeconomie of over de hongersnood in Afrika.

Topsongs: 'One', 'With Or Without You', 'Where the Streets Have No Name', 'Beautiful Day'

De 30 grootste zangers aller tijden [1]

25. Prince

tijdens de climax van 'The Beautiful Ones' heeft Prince veel weg van een vent die zijn verstand verliest. Net zo overtuigend zijn de passie die van zijn vederlichte falset druipt in 'Adore', zijn onvervalste rockkreten op 'Let's Go Crazy' en zijn robotachtige voordracht op 'When Doves Cry'.

Topsongs: 'Little Red Corvette', 'When Doves Cry', 'Kiss'

De 30 grootste zangers aller tijden [1]

24. Hank Williams

De warme, nasale kreun van Hank Williams, met zijn vrolijke hik en zijn sombere snik, is de belichaming van de country. Zijn bekendste songs - van 'Hey, Good Lookin'' tot 'I'm So Lonesome I Could Cry' - werden de blauwdruk voor alles wat erop volgde.

Topsongs: 'Lovesick Blues', 'Cold, Cold Heart', 'I'm So Lonesome I Could Cry'

De 30 grootste zangers aller tijden [1]

23. Michael Jackson

Michael Jackson heeft een krankzinnig groot bereik. In 'Beat It', net als in 'Billie Jean' en 'Thriller', raakt hij een hoge do, of misschien zelfs een hoge do-kruis. Niemand doet hem dat na. Maar hij kan net zo goed extreem laag gaan, zoals op 'Burn This Disco Out' op 'Off the Wall'.

Topsongs: 'I Want You Back' (met The Jackson 5), 'Billie Jean', 'Man in the Mirror'

De 30 grootste zangers aller tijden [1]

22. Van Morrison

Hij is de meest schilderachtige van alle zangers en een meester in onverwachte fraseringen: met zijn stem kan hij liedjesteksten omvormen tot iets abstracts of mythisch. Luister maar naar het repetitieve 'and the love that loves the love' in 'Madame George' op 'Astral Weeks'.

Topsongs: 'Brown Eyed Girl', 'Moondance', 'Tupelo Honey'

De 30 grootste zangers aller tijden [1]

21. David Bowie

Er zijn zangers die een mooier stemgeluid hebben dan de dramatische, brokkelige, Britse bariton van David Bowie, maar niemand evenaart diens acteertalent.

Topsongs: 'Life on Mars?', 'Fame', 'Space Oddity', 'Heroes'

Volgende week: deel 2 van 20. Johnny Cash tot ...

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234