null Beeld

De 30 grootste zangers aller tijden [2]

Mick Jagger is een erg gedisciplineerde artiest, die zich volledig aan zijn kunst wijdt. De stem is als een spier: als je op tournee er twee weken tussenuit knijpt, dan word je hees als je daarna weer gaat optreden. Daarom oefende hij plichtsbewust elke avond. De resultaten spreken voor zich: op zijn 65ste klinkt zijn stem krachtiger dan ooit.

Redactie

20. Johnny Cash

19. Bob Marley

Bob Marley (1945-1981) is één van de krachtigste stemmen van zijn generatie. Hij zong over ernstige dingen, maar op een vederlichte, delicate manier en met ongelofelijk veel groove, gevoel en generositeit. Hij had nooit zanglessen gevolgd, maar zelfs als hij er eens naast zong, klonk hij prachtig.

Topsongs: 'No Woman, No Cry', 'Redemption Song', 'I Shot the Sheriff'

De 30 grootste zangers aller tijden [2]

18. Freddie Mercury

Zowel in de hardrock als in de disco, ja zelfs als rockabilly-loverboy was Freddie Mercury (1946-'91) de absolute top. Zijn stem kon maar liefst vier octaven aan, en als hij zichzelf overdubde, leidde dat tot een schitterende wall of sound op platen als 'Bohemian Rapsody' en 'Killer Queen'. Zelfs toen hij erg begon te lijden onder zijn slepende ziekte bleef zijn majestueuze en operateske zangstijl overeind.

Topsongs: 'We Are the Champions', 'Bohemian Rhapsody', 'You're My Best Friend'

De 30 grootste zangers aller tijden [2]

17. Tina Turner

Ei zo na een halve eeuw geleden begon Tina te touren met de Ike and Tina Turner Revue. Hun grote doorbraak kwam er in '71 met hun cover van de song 'Proud Mary' van Creedence Clearwater Revival. Intussen zingt ze al jaren solo, maar mettertijd zijn haar oerkreten en -kreunen er alleen maar sterker op geworden.

Topsongs: 'Proud Mary', 'River Deep Mountain High', 'What's Love Got to Do with It'

De 30 grootste zangers aller tijden [2]

16. Mick Jagger

Soms ontmoet ik mensen die zelf technisch perfect zingen, en toch niet inzien hoe geweldig Mick Jagger (65) wel is. Mick heeft een enorm gesofistikeerde zin voor toon en melodie, en wat hij met zijn stem kan, is verbluffend.

Topsongs: 'Gimme Shelter', 'Sympathy for the Devil', 'Satisfaction'

De 30 grootste zangers aller tijden [2]

15. Robert Plant

Het bovenmenselijke gehuil dat hij liet horen bij Led Zeppelin valt het best te omschrijven als: half bluesman, half vikinggod. Alleen Robert Plant (60) slaagde erin te zingen als een meisje, en tegelijk zo mannelijk te klinken. Al ontelbare hardrockzangers hebben hun stembanden gescheurd aan de noten die Plant heel spontaan produceert.

Topsongs: 'Dazed and Confused', 'Immigrant Song', 'Sea of Love'

De 30 grootste zangers aller tijden [2]

14. Al Green

Al Green (62) begon als de laatste grote zanger van het soultijdperk, en toch klonk hij totaal anders dan zijn voorgangers. Zijn zuivere falsetstem kan vrolijk losbarsten, zoals op 'Let's Stay Together', maar net zo makkelijk een haast ondraaglijke spanning creëren, zoals op 'Simply Beautiful'. Zijn kwetsbaarheid en niet voor het hoofd stotende seksualiteit zag hij beloond met maar liefst dertien toptienhits in de vroege seventies.

Topsongs: 'Let's Stay Together', 'Love and Happiness', 'Tired of Being Alone'

De 30 grootste zangers aller tijden [2]

13 Roy Orbison

Dion DiMucci (singer-songwriter die samen met Orbison tourde) 'Weinig mensen weten dat Roy (1936-'88) eigenlijk heel zachtjes zong. Op het podium stond ik amper een meter van hem vandaan, dus ik kan je verzekeren: telkens als hij die hoge noten raakte, deed hij dat heel stil. Maar tegelijk ging de emotie door je heen als een drilboor.'

Topsongs: 'Oh, Pretty Woman', 'You Got It', 'Only the Lonely'

De 30 grootste zangers aller tijden [2]

12. Little Richard


Richard Penniman, aka Little Richard (76) groeide op al gospelend in zijn kerkkoor in Macon, Georgia. Die roots nam hij later mee naar de rock-'n-roll: op songs als 'Lucille' en 'Tutti-Frutti' klonk hij als een pastoor die met de duivel worstelt. Toen hij in '56 'I'm gonna rip it up / I'm gonna shake it up' zong, had hij het niet alleen over zijn plannen voor het weekend; met zijn falsetstem reet hij tegelijk de regels van de popmuziek uiteen. Met die stem, die uit transistorradio's wereldwijd spatte, begeesterde hij een hele generatie zangers en muzikanten.

Topsongs: 'Tutti-Frutti', 'Good Golly Miss Molly', 'Long Tall Saly'

De 30 grootste zangers aller tijden [2]

11. Paul McCartney


Paul McCartney (66) heeft iets van een impressionistische schilder: de onderdelen van zijn muziek zijn elementair, en toch is het geheel enorm gesofistikeerd. Hij zingt met ongelofelijk veel precisie en controle.

Topsongs: 'Yesterday', 'Hey Jude', 'Maybe I'm Amazed'

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234