null Beeld

De 30 grootste zangers aller tijden [3]

Iggy Pop over James Brown: 'Voor mij was James Brown (1933-2006) nooit zomaar een stem; hij was meer een totaalpakket. Zijn stem gaf me hoop, omdat ze zo simpel was en niet alleen teerde op een groot bereik. Zijn schreeuw klonk als een bevestiging van de rechten van de oerman: 'Kijk, ik lééf, en ik ben tot vanalles in staat!' Zijn dansstijl omschreef hij zelf als 'een Afrikaanse zenuwtoeval'. Daar kan ik best inkomen.'

Redactie

10. James Brown

''Je hebt hemelse krachten, je hebt Werken van God, en dan heb je Aretha''

Topsongs: 'I Got You (I Feel Good)', 'Papa's Got a Brand New Bag', 'The Payback', 'Give It Up or Turnit a Loose'

De 30 grootste zangers (1)De 30 grootste zangers (2)Download de topsongs via iTunes
De 30 grootste zangers aller tijden [3]

9. Stevie Wonder

Stevie Wonders stem is enorm rijk helder. Zijn vibrato kan heel doordringend zijn, en toch verliest hij zich er nooit in. Misschien komt het doordat hij blind is, maar hij kan zich enorm inleven in een song. Dat maakt zijn muziek vreemd genoeg net heel visueel.

Topsongs: 'Superstition', 'Sir Duke', 'Signed, Sealed, Delivered I'm Yours'

De 30 grootste zangers aller tijden [3]

8. Otis Redding

Stembereik was van geen tel als Otis Reding zong - in zijn geval was het zelfs enigszins beperkt. Hij ging nooit echt laag, en evenmin extreem hoog. Otis' talent lag vooral in het overbrengen van emotie. Omdat hij zo'n sterke, krachtige vent was, speelde zijn lichaam daar een grote rol bij. In de coulissen had hij veel weg van een bokser die stond te popelen om in de ring te stappen.

Topsongs: '(Sittin' on) The Dock of the Bay', 'These Arms of Mine', 'Try a Little Tenderness'

De 30 grootste zangers aller tijden [3]

7. Bob Dylan


Bob Dylan (67) heeft eigenhandig de manier van zingen in de populaire muziek veranderd. We leven in een wereld die gevormd is door zijn stem. Ga maar na: bijna niemand zingt tegenwoordig nog als Elvis Presley, maar er zijn er honderden die Dylan proberen te imiteren. Ooit legde Sam Cooke wat plaatjes van Dylan op voor de jonge Bobby Womack. Die snapte er echt geen snars van, waarop Cooke hem uitlegde: voortaan gaat het niet langer om hoe mooi iemands stem is; het gaat om hoe waarachtig hij zingt.

Topsongs: 'Like a Rolling Stone', 'Lay Lady Lay', 'Visions of Johanna'

De 30 grootste zangers aller tijden [3]

6. Marvin Gaye

Niemand klinkt als Marvin Gaye (1939-'84): hij zong zo zacht, bijna teder, maar tegelijk met zoveel kracht. Recht vanuit het hart. Alles in zijn leven - wat hij dacht en voelde - had een weerslag op zijn zingen.

Topsongs: 'What's Going On', 'Let's Get It On', 'I Heard It through the Grapevine'

De 30 grootste zangers aller tijden [3]

5. John Lennon

Hoe meer John Lennon (1940-'80) zich ontwikkelde als schrijver, hoe meer hij kon laten horen waar zijn stem allemaal toe in staat was. Zo zit er eenzaamheid in de manier waarop hij 'A Day in the Life' zingt. In 'John Lennon/Plastic Ono Band' voel je dan weer de pijn: 'Mother / You had me / But I never had you.' Dat maakt een verpletterende indruk die je nooit meer loslaat. Op 'Double Fantasty' foltert hij zich minder: daar zit blijheid in. Misschien komt dat omdat hij dat nummer thuis voor zijn zoontje zong. Helaas is hij gestorven hij voor hij al die thema's had kunnen uitspitten.

Topsongs: 'I Feel Fine', 'Strawberry Fields Forever', 'Imagine', 'Instant Karma'

De 30 grootste zangers aller tijden [3]

4. Sam Cooke


Sam Cooke (1931-'64) zong vanuit de diepste diepten van de pure soul. Hij had het zeldzame talent om gospel te brengen zoals die bedoeld is: waarachtig, clean en direct. Gospel dreef hem door zijn grootste songs, net zoals bij zijn voorganger Ray Charles en bij Otis Redding. Zijn stem was niet te evenaren: hij kon alles zingen en laten kloppen. Dan heb ik het niet over stembereik - da's hier niet relevant - maar over de kracht, zijn manier van fraseren, zijn hele zangtalent.

Topsongs: 'A Change Is Gonna Come', 'Bring It on Home to Me', 'You Send Me'

De 30 grootste zangers aller tijden [3]

3. Elvis Presley

Robert Plant 'Er is een verschil tussen zangers die simpelweg zingen, en zangers die door hun stem buiten zichzelf kunnen treden, die euforie in zichzelf kunnen opwekken. Ik heb daar zelf ervaring mee, en Elvis (1935-'77) was duidelijk ook van het tweede soort, dat heb ik met mijn eigen ogen mogen vaststellen.De eerste Elvis-song die ik hoorde was 'Hound Dog'. Ik wist niks over de voorgeschiedenis van dat soort muziek, ik hoorde gewoon die unieke stem: vol zelfvertrouwen, vol dubbele bodems en zonder genade. Hij haalde eerst hoog uit en dook dan weer omlaag, als een roofvogel. Ik nam het allemaal in me op - dat kan je horen op elke Led Zeppelin-plaat.'

Topsongs: 'Mystery Train', 'Hound Dog', 'Suspicious Minds'

De 30 grootste zangers aller tijden [3]

2. Ray Charles


Ray Charles (1930-2004) had de meest unieke stem uit de popmuziek. Hij gooide er vaak hier en daar een flard improvisatie tussen: een lachje of een 'Huh-hey!'. Alsof iets hem geraakt had tijdens het zingen en hij gewoon niet anders kon dan erop reageren. Hij haalde een geweldige kick uit zingen, en die vreugde werkte aanstekelijk.

Topsongs: 'What'd I Say, Pts. 1&2', 'I Got a Woman', 'You Don't Know Me', 'Georgia on My Mind'

De grootste zangeres aller tijden

1. Aretha Franlin

Je hebt hemelse krachten, je hebt Werken van God, en dan heb je Aretha Franklin (66): een geschenk van God. Als het aankomt op jezelf kunnen uitdrukken in een song, dan kan er niemand aan haar tippen. Zij is de reden waarom vrouwen willen zingen. Aretha heeft het allemaal: kracht, techniek, waarachtigheid. Alles wat ze denkt of doet, zit in haar muziek. Ze barst ook van het zelfvertrouwen - ze weifelt nooit. Dat dankt ze, denk ik, aan haar roots in de gospelmuziek: in de gospel wordt er niet gedold - daar draait het allemaal om talent, om wie er echt kan zingen. Het is geen spelletje.

Topsongs: '(You Make Me Feel Like) A Natural Woman', 'Respect', 'I Never Loved a Man (The Way I Loved You)', 'Think', 'Chain of Fools'

© Rolling Stone

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234