null Beeld

De 40 meest gênante momenten

Ha! In 'De 40' pakt VT4 op donderdag 29 april uit met de veertig meest gênante momenten, en voor dat soort lijstjes zijn ook wij altijd wel te vinden. Als we even geen rekening gehouden met programma's die helemaal op gêne drijven ('Temptation Island', de voorrondes van 'Idool', 'Ciao Bella' en aanverwanten...) of met de grote klassiekers uit het genre (de 'Pak De Poen Show', Jan Theys die in het zwembad valt of Marcel Vanthilt die Dora Van der Groen per abuis dood verklaart...), zouden we bijvoorbeeld de volgende fragmenten willen nomineren voor Humo's Hall of Shame.

godb/nj

1. Tom Hanks' oscarspeech

De oscars staan bijna elk jaar garant voor minstens één uitermate gênant televisiemoment. Neem nu de speech van Tom Hanks na zijn oscar voor 'Philadelphia', waarin hij onder anderen zijn oude acteerleraar en een ex-klasgenoot dankte: 'Ik zou hier niet staan zonder Rawley Farnsworth en John Gilkerson, twee van de fijnste homo's in Amerika, twee geweldige mannen,' zei Hanks. Bijzonder sympathiek van hem, en helemaal niet gênant op zich, ware het niet dat Farnsworth lang niet iederéén verteld had dat hij homo was, waardoor Hanks ongewild zijn ondertussen gepensioneerde ex-leraar live op televisie voor een miljoenenpubliek outte.

De combinatie van een supportershart, de adrenaline van een live-uitzending en een portie onkunde zorgt geregeld voor gênante voetbalcommentaren. Neem nu Jan Rummens, die in 2000 voor VT4 de Europacupwedstrijd van Anderlecht tegen Porto mocht becommentariëren: een écht succes was zijn gejoel niet te noemen, maar het werd pas echt gênant toen de assistent-scheidsrechter even voor affluiten een bordje met '7' in de lucht stak, en Rummens begon te hyperventileren: 'We krijgen zéven minuten extra tijd, dames en heren! Nooit gezien, hoe is dat nu toch mogelijk?' Terwijl Anderlecht gewoon het nummer zeven, Bart Goor, wou wisselen voor Davy Oyen. Voor Jan Rummens zou Porto-Anderlecht de laatste wedstrijd worden die hij op VT4 becommentarieerde, tegenwoordig geeft hij sportcommentaar op de regionale zender RTV.

3. Peter Morren

Evenmin een idee welke pillen Peter Morren geslikt had toen hij in 2008 voor 2BE Liverpool-Standard van commentaar voorzag: Morren had het voortdurend over de naderende verlengenissen, en verder bestond zijn commentaar 120 minuten lang uit een bizarre combinatie van platitudes, complete hysterie en pure wartaal: 'Jaja, Benitez, wat gaat dié doen? Handjes geven, ja! Handjes geven: dàt is makkelijk, ja, dat is makkelijk zat!' Peter Morren is nog steeds alive and kicking op 2BE. Makkelijk zat.

Fragmenten van het commentaar van Jan rummens en Peter Morren hebben we niet gevonden, dus presenteren we u een compilatie met de beste voetbalcommentaren van de legendarische Rik De Saedeleer:

'We zoeken dus een beroep met de letter K,' liet ene Marisa, de immer opgewekte presentatrice van een Nederlands belspelletje de kijkers weten. Waarna de telefoon ging en er een zekere Kees aan de lijn bleek te hangen: 'Welk beroep zoeken we?', vroeg Marisa. 'KUTPRESENTATRICE', gokte Kees. Bij ons kreeg belspelpresentatrice Lynn Pelgroms ene Rik aan de lijn om met een reeks letters een woord te vormen: 'Ik dacht aan u, en ik dacht... SLOERIE.' Klopte overigens perfect met de letters op het bord achter Lynn, maar bleek helaas toch niet het woord dat gezocht werd.

In andere spelletjes zetten de kandidaten dan weer liever zichzelf hopeloos voor lul: een genre waarin het 'Rad van Fortuin' zijns gelijke niet kent. Woestijnvis dankt zijn naam aan zo'n blunder, maar er waren er veel meer: een kandidaat die met de letters KN*LS*LD*R een groente moest zoeken, gokte 'Knalselder', toen er een ding met de letters SEXT*NT gezocht werd antwoordde ene Josiane ooit 'een sextent' en volgens de legende zou er ook ooit 'Osebolle O' geantwoord zijn toen er een persoon met de letters *S*B*LL* * gezocht werd. Niet waar: we hebben het filmpje nog eens herbekeken (ja, wij researchen hier nogal wat af, folks!), en Carla antwoordde toen - even fout - 'Asibille O'. Zelfs met de letters *ILL *LINTON slaagde een kandidaat er ooit in nóg te missen: 'Ik ga het zeggen, Walter: Jill Clinton!' Maar de leukste vonden we toch die keer dat er een sportclub met de letters *C M*L**N gezocht werd: 'AC Meloen, Walter'.

Ben Crabbé: 'Vul de titel van de hit van Laura Lynn aan: 'Je hebt me duizendmaal...?'' Kandidate: '...Genomen?' Yep, ook in 'Blokken' zijn al enkele kandidaten verschenen die sinds hun televisieoptreden nooit meer in het openbaar opgemerkt werden. Ben Crabbé: 'Vul de volgende filmtitel aan: 'Le Fabuleux Destin d'Amélie...' Kandidaat: '...Mauresmo?' Ook sterk was de kandidaat die op de vraag 'Wat zei Julius Caesar toen hij door Brutus neergestoken werd?' 'Auw?' antwoordde.

Waarmee we bij een uitermate gênant politiek moment beland zijn. Sven Gatz interpelleerde begrotingsminister Philippe Muyters over zijn zwakke rekencapaciteiten, maar die liet zich voor de snorrende televisiecamera's niet graag belachelijk maken: 'Ik kán tellen, en ik zal blijven tellen!,' repliceerde Muyters fors. 'Het gaat om 117 miljoen, bestaande uit 72 en 35. En voor diegenen die kunnen tellen: 35 en 72 is 117!'

Amerikaanse late night talkshows zijn altijd goed voor luchtig entertainment waar een ster zich nooit een buil aan kan vallen. Behalve dan die ene keer dat de verwende rijkeluisdochter en irritant kreng Paris Hilton te gast was bij David Letterman. Hilton verkeerde in de waan dat ze een promopraatje voor haar nieuwe parfum zou komen maken, maar Letterman had andere plannen, en begon Hilton genadeloos in de zeik te zetten over haar gevangenisstraf na dronken rijden: 'How do you like being in jail? Lekker eten daar? Veel vriendjes gemaakt?' Nadat Letterman tot jolijt van het publiek minutenlang geestig en venijnig was blijven doorboren en Hilton in tranen dreigde uit te barsten, kreeg ze eindelijk toch steun van één iemand in het (vijandige) publiek die 'I love you, Paris!' riep. 'Iemand die je in de bak hebt leren kennen?' vroeg Letterman achteloos.

Ook van de massasprint op het WK wielrennen 2005 bestaat een beeldfragment waar iemand liever niet meer aan herinnerd wordt: 'Attention à Philippe! Gilbert attaque!', jubelde de extatische RTBF-commentator Rodrigo Beenkens toen hij een Belgisch truitje helemaal naar voren zag schieten. 'Il va être champion du monde! PHI-LIP-PE GIL-BERT!' Waarna in het supporterslokaal van Gilbert een volksfeest losbarstte. En waarna co-commentator Mark Uytterhoeven Beenkens er droogjes attent op maakte dat die Belgische renner die net als de nieuwe wereldkampioen over de streep was gevlogen helemaal niet Philippe Gilbert maar Tom Boonen was.

Misschien wel het allerleukste gênante televisiemoment was helaas ooit net niét te zien bij 'Zondag Josdag', en werd ons verteld door Jos Ghysen zelf. Take it away, Jos! 'Eén keer had onze dierenexpert, wijlen Louis Gonnissen, twee witte paardjes mee, die niet groter waren dan een hond - een heel speciaal ras. was meteen gecharmeerd, en ze begint één zo'n paardje liefkozend te strelen. Vanaf dat moment nam de cameraman mij en mijn gast niet meer in beeld, want die gitzwarte haren van Bé over de hagelwitte manen van dat paardje, dat was natuurlijk een veel mooier beeld. Een knap meiske hé, Bé, en ze wist het donders goed. Afijn, ik zit daar dus zo'n beetje verder te kletsen, tot ik in mijn ooghoek ineens iets gewaar word. Verdomme, dat beest had een erectie van hier tot in Middelkerke! Ik doe meteen teken naar de cameraman, waarop die - wham! - zijn camera terug naar ons zwiert. Maar Bé had nog altijd niks door, hé? Meer zelfs: ze maakte het alleen maar erger. Op den duur was dat paard zo opgewonden dat hij met zijn twee poten - baf, baf - op Bé haar knieën ging staan, met een knoert van een paal tussen zijn poten (lacht luid). Foei foei foei jongens, wat een toestanden. Pure chance nog dat die erectie nooit in beeld is geweest.'

Zondag Josdag in 'Alles kan beter':

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234