null Beeld

De 55 voornaamste verwezenlijkingen van de Fab Four (1)

'Vorige maand overleed na een korte ziekte de 68-jarige John Lennon, een autohandelaar op rust.' Met pijn in het hart leest bouwvakker Paul McCartney het rouwbericht in een Liverpoolse krant. In de jaren 50, op het hoogtepunt van de rock-'n-roll-hype, hadden beide mannen elkaar nog gekend. Samen met nog een andere Liverpoolse lad, George Harrison, hadden ze zelfs even overwogen om een rockgroepje op te richten. Maar uiteindelijk hadden ze het idee laten varen: muziek kon je maar beter overlaten aan professionals.

Redactie

Het is een vreselijk enge gedachte, maar zo zou de wereld er misschien uitgezien hebben als The Beatles nooit hadden bestaan. Je vraagt je af wat voor muziek je in dat onzalige geval vandaag op je iPod zou hebben staan: een afschuwelijke mix van countrynummers, klassiek en noveltyhits? Zouden er zonder Beatles überhaupt wel bands bestaan? Of tournees? Of festivals? Of zou zonder hen de jeugd ergens midden jaren 60 de muziek finaal de rug hebben toegekeerd?

Een wereld zonder Beatles bestáát nochtans: die begon om precies te zijn op 10 april 1970, de dag dat Paul McCartney aankondigde dat de band zou splitten. In die wereld leven we nog steeds, want - in tegenstelling tot duizenden andere bands - kwam het bij The Beatles nooit tot een reünie. Bovendien leek Apple Corps, het bedrijf dat al jarenlang het Beatles-nalatenschap beheert, er de voorbije drie decennia alles aan te doen om de wereld zo Beatles-loos mogelijk te houden. Het beleid van Apple bestaat erin zijn goedkeuring te weigeren telkens als één van de vier partners (Paul McCartney, Ringo Starr, de Lennon-erven en de Harrison-erven) niet akkoord gaat met een voorstel. Dat wil zeggen dat, als Ringo tandpijn heeft of als Paul weer eens overhoop ligt met Yoko Ono, het feestje mooi niet doorgaat. Ook al staat er een fortuin op het spel.

Door de belangen van de Fab Four als een overbezorgde moederkloek te bewaken en tegelijk Siberisch koud te blijven tegenover de wensen van de Beatles-fans, is Apple bijzonder slordig omgesprongen met de nalatenschap. Zo is het bedrijf meer dan één jubileumgelegenheid domweg vergeten te vieren. Liever verspilt Apple kostbare tijd met dwaze Las Vegas-musicals over The Beatles en pogingen om songwriting credits 40 jaar na datum nog te wijzigen. Apple schrikt ook steevast terug voor nieuwe technologie: de cd was al zeker drie jaar courant in gebruik vooraleer de Beatles-catalogus in '87 eindelijk op een schijfje werd gebrand.

Nog iets waarin Apple uitblinkt: eindeloos uitstellen - ook wel 'langdurig onderhandelen' genoemd. Dertig jaar na de originele release van 'Yellow Submarine' (voor één keer misten ze een jubileumjaar eens níét) brachten ze in '99 de volledig digitaal geremixte en geremasterde 'Yellow Submarine Sondtrack' uit. De cd gaf een aanlokkelijk voorsmaakje van hoe de Beatles-songs zouden kunnen klinken in de 21ste eeuw en in stereo. Vol ongeduld keken we uit naar de geremasterde rest van de catalogus, maar - begrijpe wie begrijpen kan - Apple liet ons liever nog tien jaar lang hunkeren. Dat de remasters intussen toch al vier jaar klaar op de planken liggen, maakt nog iets moeilijker te vatten dat we tot 9 september 2009 hebben moeten wachten vooraleer de complete digitale Beatles-catalogus eindelijk in de winkels ligt.

Maar hoe onzinnig Apple ook omspringt met het nalatenschap, de magie van de Fab Four krijgen ze niet stuk. Want in tegenstelling tot Apple namen The Beatles in hun tijd wél de touwtjes stevig in handen. En hoe! Een hoop vernieuwingen in de muziekindustrie mogen ze op hun naam schrijven, en op hun briljante ideeën hebben duizenden anderen een carrière kunnen bouwen. Om de re-release met feestelijk trompetgeschal - en een streepje sitar - luister bij te zetten, hebben we voor u op een overzichtelijk rijtje gezet wat of wie we zoal aan de vier sympathieke Liverpudlians te danken hebben.

Het volledige eerste deel van 'De 55 voornaamste verwezenlijkingen van de Fab Four' leest u in Humo 3600 van dinsdag 1 september.

'Eight Days a Week'

'Eight Days a Week' ('65) was de eerste hit in de muziekgeschiedenis die van wal stak met een zogenaamde fade-in. De techniek werd daarna gretig gekopieerd door iedereen van Roxy Music ('Out of the Blue') tot ABBA ('Fernando'), en van Pink Floyd ('Shine on You Crazy Diamond') tot Joy Division ('Candidate').

In '68 werd 'Hey Jude', met een speelduur van maar liefst 7 minuten en 12 seconden, de langste song die ooit de top van de Britse hitlijsten bereikte. Daarmee sloegen The Beatles de gangbare tijdslimieten op de radio aan gruzelementen. Een trend was gezet: in '72 lieten radiostations 'American Pie' van Don McLean voor de volle 8 minuten en 33 seconden horen. Nog een paar jaar later waren singles van zes minuten zelfs gebruikelijk. Denk maar aan 'I'm Not in Love' van 10cc (6 minuten 08), 'The Killing of George' van Rod Stewart (6 minuten 28) en 'Bohemian Rhapsody', waarmee Freddie Mercury van Queen een dikke 5 minuten 59 zoet was.

Het Beatles-optreden tijdens 'The Ed Sullivan Show' in '67 deed Mother McCree's Uptown Jug Champions, een folkloristische jug band uit het Californische stadje Palo Alto, naar de elektrische gitaar te grijpen. De band nam meteen ook een nieuwe naam aan: The Grateful Dead. Hun gitarist, Bob Weir, verwoordde het in '99 als volgt: 'The Beatles waren dé reden waarom we een rock-'n-rollband zijn geworden. Wat zij deden sprak ons ongelofelijk aan.'

Op 30 januari '69 schreven The Beatles geschiedenis door een concert te geven op een dak in de Londense winkelstraat Saville Row. U2 deed het hen een eerste keer na in '87 voor de videoclip van 'Where the Streets Have No Name' en onlangs opnieuw voor de promotie van hun cd 'No Line on the Horizon'. Werden ook al zingend op een dak aangetroffen: Jan Leyers en Jean Blaute, twee van de grootste Fab Four-fans die er in België rondlopen. Om de persvoorstelling van de Beatles-vezamelaar '1' luister bij te zetten kropen de heren in 2000 het dak op van de Britse ambassade in Brussel om er een paar Beatles-nummers te spelen.

Op de single 'I Feel Fine' uit '64 werd voor het eerst in de popgeschiedenis doelbewust gebruik gemaakt van feedback. Later zouden Jeff Beck en Pete Townshend, maar ook The Jesus and Mary Chain, Sonic Youth en The Velvet Underground (op 'I Heard Her Call My Name') zich bedienen van de techniek.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234