null Beeld

De 7 Hoofdzonden: Freek Braeckman over onkuisheid

Onze bookmaker Eerlijke Swa weet met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid: in 2009 zal Freek Braeckman een jaar lang de titel 'De slimste mens ter wereld' mogen voeren - niet voor niets houdt hij het nu al zes afleveringen vol. Een doorbraak als rolmodel in bredere kring lijkt onafwendbaar, net als een comeback van de nonchalant-verzorgde stoppelbaard die niet meer vertoond is sinds het eerste seizoen van 'Jambers'. Maar graven wij eerst naar de duistere kanten van Braeckman, Freek.

Raf Weverbergh


HUMO Wat is 'onkuisheid' voor jou?

Braeckman «Eh, de 7 Hoofdzonden-rubriek die ik altijd het eerst lees.»


HUMO Volgens de katholieke leer is 'onkuisheid' ongeveer alles wat niet op voortplanting binnen het huwelijk is gericht. Inclusief ochtenderecties, vermoedt men.

Braeckman «Ochtenderecties zijn dan ook zéér onkuis (lacht).

»Kijk, seks is héél belangrijk, omdat het vrijwel alle spanningen tussen mensen creëert of wegneemt. Fundamenteel is er niks onkuis, denk ik. Tenzij het respect wegvalt. Onkuis is evengoed een tiep die zich in de bosjes verschanst om kleine meisjes te verschalken als een bankdirecteur die al tien jaar elke avond tegen zijn vrouw zegt: leg u. Er moet respect zijn bij seks. Maar wát je dan precies doet, dat maakt niks uit.


HUMO Anything goes?

Braeckman «Anything goes, ja. Waarmee ik niet heb gezegd: anything does, hè.»


HUMO Was je er vroeg bij?

Braeckman «Ja. Ik ben gewoon heel nieuwsgierig. Dat sluit misschien dicht aan bij het feit dat ik zo ambitieus ben. Ik heb altijd gevonden dat ik niet zo'n vlotte jongen was, maar achteraf bekeken moet ik dat herzien. Op kamp was ik altijd de eerste om de gang naar de meisjeskamers over te steken. Ik mocht ook al heel vroeg meisjes mee naar huis brengen van mijn moeder, daar is allemaal geen probleem van gemaakt.»


HUMO Ben je wel eens ontrouw geweest?

Braeckman «Toen ik jong was wel. Omdat dat erbij hoorde. Als je zeventien bent, wil je wel eens zien hoe dat gaat, twee lieven hebben. Dat maakt deel uit van je zoektocht. Het goeie is: als je dat op je zeventien doet, weet je wat het waard is - niet veel, of alleszins niet genoeg. De misérie die je je daarmee op de hals haalt (lacht)


HUMO Heb je ooit betaald voor seks?

Braeckman «Nee. Ik ben er ook nooit voor betaald.

»Dát vind ik een perverse gedachte: betalen voor seks. Dat is een beetje zoals je creatieve werk uitbesteden aan China: je moet de stap niet zetten om iemand aan te spreken. Het is ook weinig respectvol, omdat je die ander eigenlijk aan je onderwerpt, hè. Nee, ik zou het niet kunnen.»


HUMO Seks is ongeveer het enige wat je níét kan controleren: hoe gaat een controlefreak daarmee om?

Braeckman «Vandaar dat vertrouwen en respect zo belangrijk zijn. Iemand met wie je seks hebt, die heeft jouw gezicht gezien zoals niemand anders het gezien heeft, nietwaar? Daar is heel veel vertrouwen voor nodig. Maar als dat er is, dan is seks juist een ideale uitlaatklep, denk ik.»


HUMO Controlefreaks zouden meer dan gemiddeld geïnteresseerd zijn in het verlies van controle op seksueel vlak. Dan zit je algauw bij experimenten in de sfeer van leer en handboeien.

Braeckman (proest spuitwater door zijn neus) « Alle respect voor wie daarin geïnteresseerd is, vanzelfsprekend, en ik begrijp wat je bedoelt, maar ik herken er mezelf niet in. Weet je wat? Als daar ooit verandering in komt, krijg je de primeur.»


De volledige 7 hoofdzonden van Freek Braeckman leest u vanaf dinsdag 23 december in Humo 3564.

Freek Braeckman aan het werk [VIDEO]

Januari 2008: het journaal krijgt een nieuw decor

'Onkuise' versie van hetzelfde fragment

Freek Braeckman wordt in De Laatste Show geconfronteerd met beelden van zichzelf

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234