null Beeld

De 7 hoofdzonden: Sofie Lemaire

Sofie Lemaire (29) ruilde vorig jaar haar comfortzone als gerespecteerde en gefêteerde radiofiguur bij Studio Brussel in voor een presentatorszitje in ‘De Kruitfabriek’ bij VIER. Leren omgaan met de camera, de kijkcijfers en de Twitteraars: het zijn drukke tijden. Maar voor de 7 Hoofdzonden heeft Sofie áltijd tijd.

Katia Vlerick

Misschien komt Sofie Lemaire voor haar overstap van radio naar tv wel in

aanmerking voor de deugd Fortitudo, of Moed? Een interviewee in deze HUMO-reeks betichtte haar onlangs echter van het zondige soort moed.


HOOGMOED

HUMO Laurens Nuyens, gemeenzaam bekend als De Lau, zei enkele weken geleden op deze pagina’s: ‘Een schoolvoorbeeld van hoogmoed viel vorige week nog te zien in ‘De Kruitfabriek’, toen ons Astrid daar te gast was. Dat neerbuigende toontje waarop Sofie Lemaire en Stef Wijnants haar toespraken: komaan, zeg.’

undefined

Sofie Lemaire «Ik was enorm geschrokken toen ik dat las, omdat ik niet begreep wat ik verkeerd had gedaan. Ik ben fan van Astrid Bryan, en daarom had ik het grootste deel van het interview op mij genomen. Ik heb meteen de uitzending herbekeken: ik zag het niet. Daarna heb ik de hele redactie gevraagd wat zij ervan vonden. Uiteindelijk heb ik een mail gestuurd naar de Lau. Dat ik geschrokken was van zijn opmerkingen, dat ik het jammer vond dat hij zulke herinneringen had aan de uitzending, en dat het helemaal niet onze intentie was om neerbuigend te doen. Nu, het interview an sich wás niet goed – dat heb ik ook gemaild naar Lau. Onder andere door tijdsgebrek – één van de typische excuses van een live-uitzending. Hij heeft me meteen geantwoord dat hij mijn mail apprecieerde en dat het daarmee goed was gemaakt. De plooien zijn gladgestreken.»

HUMO Was dat de enige keer dat iemand je hoogmoedig heeft genoemd?

Lemaire «Toch voor zover ik weet. Ik ben vrij stil in situaties met mensen die ik niet ken, en dikwijls vinden ze me daarom in het begin een rare. Maar hautain? Neen. Ik zie ook niet in waarom ik me beter zou moeten voelen omdat ik toevallig voor de televisie werk. Voor mij hoeft bekendheid niet. Zowel voor mijn radio- als voor mijn tv-werk was ik net zo gelukkig geweest met een job achter de schermen, als redacteur. Het gaat me om het brengen van verhalen, als maker vind ik mezelf ondergeschikt aan mijn onderwerp.»

undefined

HUMO Als ‘De Kruitfabriek’ je morgen belt: ‘Sofie, we hebben een nieuwe, mooie, jonge en intelligente presentatrice voor de show, en jij bent haar redactrice’, geeft je ego geen krimp?

undefined

Lemaire «Dat is nu wel een vrij extreem voorbeeld (lacht). In die omstandigheden zou ik er zwaar van aangedaan zijn: op één dag bruusk vervangen worden! Maar we hebben bij ‘De Kruitfabriek’ intussen toch een verandering doorgevoerd. We zijn teruggekomen van het idee – of de fantasie, noem het zoals je wil – om elke dag met z’n vijven te presenteren. Ik geloof nog altijd in het oorspronkelijke concept, maar goed, nu helpt dat het programma niet vooruit. Door die bijgestelde formule kom ik minder op het scherm, maar nog nooit heb ik gedacht: ‘Oei, nu kom ik niet op tv!’ Meer zelfs: ik heb meer pret in niet gezien worden. Wie in de luwte werkt, hoeft zich ook niet om de haverklap te verantwoorden.»

HUMO Hoe hoogmoedig is het om een nieuwe zender neer te poten in een klein tv-landschap als Vlaanderen, waarin kijkers toch al behoor- lijk aan hun trekken komen?

Lemaire «Je merkt dat veel mensen VIER zien als iets hoogmoedigs. Of als iets overmoedigs: ‘Die gaan hier even de wereld inpakken.’ Maar ik zit aan de kant waar het georganiseerd wordt, en ik bespeur geen hoogmoed. Het enige wat ik sinds de start heb gevoeld, is opwinding en onzekerheid: ‘Spannend allemaal, maar zullen we het wel halen?’»

HUMO Het Latijnse superbia betekent niet alleen hoogmoed, maar ook ijdelheid. Zowel mannen als vrouwen in mijn omgeving zijn het erover eens: Sofie Lemaire ziet er prachtig uit in ‘De Kruitfabriek’.

Lemaire «We hebben met Jani Kazaltzis een geweldige stylist. Twee keer per week komt Jani outfits klaarleggen – met zelfs de panty’s en de schoenen erbij. En met Fien D’heu hebben we een heel goede schminkster. Een heerlijke luxe, want kapsels en make-up: daar heb ik geen verstand van.»

HUMO Heb je als vrouw meer de neiging om er pico bello uit te zien op het scherm dan Tom Lenaerts of Gilles De Coster, denk je?

Lemaire «Het moet in orde zijn bij mij, maar ik heb gemerkt dat dat voor de mannen evengoed geldt. Tom, Gilles en Christophe (Deborsu) kunnen óók mopperen dat hun mouwen te kort zijn – Lieven (Scheire) misschien iets minder. Alleen hebben mannen het voordeel dat geen enkele vrouw het in haar hoofd zal halen om te twitteren: ‘Tom, je mouwen waren te kort!’ Terwijl je als vrouw wel kunt verwachten dat je opmerkingen krijgt over je uiterlijk. Al valt het bij mij gelukkig mee.»


Sofie Lemaire is blijkbaar een ultieme fan van Ryan Gosling. Bekijk hier het leuke fragment uit De Kruitfabriek!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234