null Beeld

De 7 Hoofdzonden van Adele: 'Het is stilaan aan iemand anders om de bittere heks uit te hangen'

Honderd miljoen verkochte platen, een contract bij Sony Music van 130 miljoen dollar en drie uitverkochte Sportpaleizen: Adele is dé absolute cijferkampioen van dit tijdsgewricht, en terecht.

Frederick Vandromme


Alles over Adele »

★ Gramschap ★

Adele is kwaad. Op haar ex-vriend, op geluidsmannen die een optreden op de Grammys de mist in sturen, op vader/mestkever Mark Evans die haar op haar tweede in de steek liet en veel later zijn verhaal verkocht aan tabloid The Sun, op iedereen die niet-borstvoedende moeders een schuldgevoel aanpraat. En op de eigen machteloosheid als tientallen onschuldige levens verloren gaan – aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel droeg ze tijdens een recent concert ‘Make You Feel My Love’ op.

De kwaadheid komt bij Adele recht uit het hart en lijkt slechts in naam op de vlotte, mediagenieke colère die we kennen van Nicki Minaj, Madonna en andere Iggy Azalea’s. Haar welgemeende ‘fuck off’-vingers zorgen af en toe voor popnieuws, ja – maar het gevolg is evengoed dat je haar gelooft wanneer ze in ‘Rolling in the Deep’ uithaalt. Ze blijft er zelfs achter een muur van gouden platen menselijk uitzien. En mensen houden van mensen.

Adele «Allemaal goed en wel, maar ik heb er stilaan genoeg van. Het is aan iemand anders om de bittere heks uit te hangen.»

Noot: soms wordt Adele ons zelfs iets té menselijk. Drie maanden geleden vertelde ze tijdens een concert in Ierland aan het publiek over haar diarree. ‘I’ve been fucking shitting myself all day. Bad bowel movements. Ik heb dringend een Imodium nodig.’ What’s next: Alex Callier die zijn aambeien op Instagram zet?


★ Onkuisheid ★

Er zijn tal van essays en wetenschappelijke studies over de analyse van de perfecte tearjerker. Telkens gaat het daarbij over het effect van zogeheten appoggiatura: een term die wij ook niet begripen, maar die ervoor zorgt dat een luisteraar aan een song verslaafd raakt en hem/haar onbewust doet verlangen naar het moment dat de melodie ten volle openbloeit.

Het gevolg daarvan wordt, alweer door speciaal daartoe opgeleide wetenschappers, omschreven met de term ‘skin orgasm’. Als meest prominente voorbeeld noemt men daarbij doorgaans ‘Someone Like You’ van Adele. Samengevat: Adele zorgt er op regelmatige basis voor dat de huid van miljoenen fans wereldwijd klaarkomt – en nu ú.


★ Hoogmoed ★

Het vergt veel geloof in eigen kunnen om een eigenzinnige en -wijze koers te blijven varen. Spelregels die ze onzinnig vindt, schuift Adele terzijde. Je kan cynisch zijn en zeggen: wie haar status bereikt heeft, kan zich veel permitteren – maar de druk en de tegenkanting zijn bij supersterren ook des te groter. In een wereld waar Spotify en consorten als de onafwendbare toekomst worden beschouwd – zeker nu zelfs (de platenmaatschappij van) The Beatles heeft ingebonden – getuigt het van gotspe om je recentste plaat van die streamingsites weg te houden. Maar in haar geval werkt het. Het geeft haar songs bovendien een zekere exclusiviteit, en allicht ook een grotere verkoop.

In dat verband: de urban legend dat Adele zo populair is ‘omdat grootmoeders haar graag horen en er nu eenmaal véél grootmoeders zijn’, wordt vlot weerlegd door de records die ze ook ter hoogte van iTunes en andere digitale winkels breekt. Lieve omaatjes hebben zelden een Amazon mp3-abonnement, wat de relatief lage online verkoop van pakweg Susan Boyle aantoont.

Het zal vast ook van hoogmoed getuigen om je eigen achternaam los te koppelen en jezelf tussen de Bono’s, de Stings en de Christoffen van deze wereld te plaatsen. Er is een réden waarom we hier over Adele en niet over Adele Adkins spreken, en dat heeft met ijdelheid, ambitie en een dieper inzicht in op muziekliefhebbers gerichte marketing te maken.


★ Traagheid ★

Adele laat zich niet licht opjagen, neemt voor elke plaat haar tijd en als ze even weg is, is ze helemáál weg. Collega-popkoninginnen als Beyoncé, Miley Cyrus, Lady Gaga, Katy Perry en Rihanna zijn er altijd en overal – ze figureren met plezier in de tabloids, uw klerenkast en naar het zich laat aanzien ook in uw natte dromen. De ‘honger is de beste saus’-benadering van Adele blijkt efficiënter.

undefined

null Beeld

'Adele is lief en eeuwig geduldig, maar haar zachtheid zit verpakt in het taaie vel van een gangster'


★ Gulzigheid ★

Tot u spreekt Adele Laurie Blue Adkins, een vrouw met appetijt voor het leven:

Adele «Soms heb ik het gevoel dat ik in de showbizz in de minderheid ben omdat ik niet in de eerste plaats voor mijn carrière leef. Ik wil genieten van de mensen om me heen, van mijn familie, van mijn kind en ja, van mijn geld. Ik ben gulzig naar het leven; al de rest is een middel, nooit een doel. Is dat vreemd?»

En nog een quote, weliswaar een oude, van vóór haar Sirtfood-dieet. «Ik zie er óók graag goed uit, maar ik zal comfort altijd hoger inschatten dan mode. Ik vind te dunne meisjes minder aantrekkelijk dan gelukkige en gezonde meisjes. Ik ga liever lunchen met mijn vrienden dan dat ik naar de gym ga. Ik vertegenwoordig daarmee de grote meerderheid van alle vrouwen, en daar ben ik trots op.»

In 2008 trok Adele zich last minute terug uit een geplande tournee om meer tijd te kunnen doorbrengen (in haar woorden: ‘meer te kunnen zuipen’) met haar toenmalige vriendje; een beslissing die ze zich – net als de relatie zelf – achteraf berouwd heeft, maar die de fans haar op termijn niet ten kwade geduid lijken te hebben.


★ Hebzucht ★

Adele wil het naar eigen zeggen allemaal. Ze wil acteren. Ze wil – nadat ze zich is gaan interesseren voor de kracht van kristallen – ooit een heks worden. Ze wil weten wanneer die nieuwe Frank Ocean-plaat nu godverdomme eindelijk uitkomt. Ze wil door iedereen gehoord worden. En ze wil dat de wereld weet dat ze stemt voor de sociaaldemocraten van Labour, maar tegelijk wil ze lagere belastingen voor zij die veel verdienen. Voor een wereldster is het karakter van Adele complex genoeg om te blijven intrigeren, maar niet zó out there dat het – zie: Kanye West – mensen tegen de borst gaat stoten.


★ Afgunst ★

We zouden kunnen vermelden hoe Adele zichzelf voor de opnames van de ‘Hello’-clip aan het huilen bracht door naar ‘Jealous’ van Labrinth te luisteren (‘Dat nummer doet het ’m telkens weer. Overal snot. Speel het op het verjaardagsfeestje van mijn zoon, en ik barst nog in huilen uit’) of over hoe ze naar eigen zeggen jaloers is op de ‘Bijbelse uitstraling’ van Mariah Carey. Maar passender is wellicht de manier waarop anderen hun afgunst voor Adele uitdrukken. Volgens vriendin Jennifer Lawrence ligt de échte appeal van Adele ’m er namelijk in dat ze de perfectie – waar mensen doorgaans een grondige hekel aan hebben – bij wijze van uitzondering eens een goede naam geeft.

Jennifer Lawrence (in Time) «Nog zo jong, en nu al de meest succesvolle carrière in de wereld. Haar stem is uniek, once in a lifetime. En ze is zó slim – het is de wijsheid van een 500-jarige. Ze is lief en eeuwig geduldig, maar haar zachtheid zit verpakt in het taaie vel van een gangster. En dan zien de meeste mensen nog niet hoe fantastisch ze ook als moeder, als partner en als vriendin is. Adele is an international treasure, en daarbovenop grappig, wereldwijs en mooi. Ze heeft het allemaal.

»Bitch.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234