null Beeld

De 7 Hoofdzonden van Cathérine Moerkerke, VTM-journaliste: 'Misschien heb ik wat te weinig geëxperimenteerd met vrouwen'

Weinig mediafiguren hebben een blitzcarrière als die van Cathérine Moerkerke. Amper 26 was de West-Vlaamse toen ze in 2004 anker van ‘VTM Nieuws’ werd. Na tien jaar ruilde ze de presentatiestoel in voor die van reporter.

Jeroen Denaeghel

'Ik ben een slapende vulkaan die op tijd en stond moet kunnen uitbarsten'

Dinsdag, halfvier, Gent. Cathérine Moerkerke (41) komt met rode wangen de studio van de fotograaf binnen. ‘Sorry, sorry,’ stamelt ze verlegen. We wachten al een uur op haar: haar eerste hoofdzonde krijgen we op een presenteerblaadje aangeboden.


TRAAGHEID

HUMO Kom je vaak te laat?

Cathérine MOERKERKE «Ja. Ik ben een slechte organisator, vooral mijn timemanagement is een ramp. Ik onderschat de duur van afspraken: een gesprek waarvan ik denk dat het een kwartier zal duren, neemt al snel een uur in beslag. Ik moet eraan werken, want het bezorgt me continu stress. Ik heb ook last van uitstelgedrag. Die topondernemers in ‘Succesrijk!’ nemen hun telefoon en lossen een probleem meteen op, ik schuif alles voor me uit: facturen die betaald moeten worden, naar de tandarts gaan, enzovoort. Daarom zijn afspraken een probleem. Tot het laatste moment denk ik: ‘Het lukt me wel.’ En dan moet ik vaststellen dat ik een uur te laat ben (lacht).»

HUMO Elektronische agenda’s kunnen je aan een afspraak herinneren, Cathérine.

MOERKERKE «Da’s veel te ingewikkeld. Ik vergeet die dan te raadplegen, of mijn iPhone is net uitgeschakeld.»

HUMO Je kunt ook een manager in dienst nemen.

MOERKERKE «Dat heb ik nooit gehad. Ik ben altijd vast in dienst geweest bij VTM. Financieel is dat niet zo interessant, ik weet het, maar ik heb nooit gedacht: ‘Ik ben nu een schermgezicht, ik heb een manager nodig die over mijn contract moet onderhandelen.’»

HUMO Je hebt twee kinderen, je werkt in de media en je hebt nog nooit over een burn-out geklaagd. Hoe kan dat?

MOERKERKE (lacht) «Ik ben een kind van de generatie X: hard werken en niet klagen. Maar ik moet toegeven dat mijn jongere collega’s het beter aanpakken. Zij vinden levenskwaliteit belangrijker dan professionele ambities. Als er een burn-out dreigt, gaan ze sneller op de rem staan. En ze durven er ook over te getuigen, zoals Eva Daeleman, bijvoorbeeld. Chapeau! Volgens mij hebben veel mensen van mijn generatie al met een burn-out rondgelopen zonder dat ze het wisten.»

HUMO Ben je er zelf ooit dicht bij geweest?

MOERKERKE «Neen, wellicht omdat ik mijn job zo graag doe en op de juiste momenten afwisseling zoek. Toen ik nieuwsanker was, dreigde het wel even fout te lopen. Ik voelde dat ik het niet tot mijn pensioen zou volhouden. Ik heb afwisseling nodig, maar het dagschema van een nieuwsanker ligt vast: je laten schminken, de briefing bijwonen, teksten schrijven, live gaan, enzovoort. Terwijl ik reportages van collega’s aankondigde, dacht ik: ‘Zij beleven het nieuws en ik zit hier in de studio.’ Ik voelde me als een leeuw in een kooi (lacht). Ik moet buiten kunnen komen en onder de mensen kunnen zijn. Daarom ben ik reportages voor ‘Telefacts’ gaan maken.»

HUMO Je lijkt niet snel tevreden. ‘Ik vind van mezelf dat ik een heel saai leven heb,’ zei je eerder al.

MOERKERKE «Ja. Gelukkig is mijn job boeiend (lacht). Ik zou nooit een reportage over mezelf willen maken. Er is niets exotisch aan mijn leven. Ik ga af en toe op reis, ik doe een beetje aan sport en ik heb twee kindjes. That’s it. En ik vind dat prima.»

HUMO Doe jij je niet saaier voor dan je bent? Ik herinner me een filmpje waarin je loosging tijdens een concert van Goose op Werchter. Maar toen je merkte dat je gefilmd werd, viel je stil.

MOERKERKE «Ik heb inderdaad een wilde kant. Ik ben een slapende vulkaan die op tijd en stond moet kunnen uitbarsten. Maar een losbandig leven zegt me niks: dat zou me alleen maar uitputten.»

HUMO Wat moet ik me bij die uitbarstingen voorstellen? Drie dagen aan de xtc op Tomorrowland?

MOERKERKE (lacht) «Neen, de Mont Ventoux op fietsen of doorzakken in een bruin café. Er gebeurt niets spectaculairs in mijn leven. Ik lijd wel aan fomo: fear of missing out. Ik denk altijd dat ik een geweldig feestje of een fantastisch concert heb gemist. Dat komt natuurlijk omdat ik ze niet in mijn agenda heb genoteerd. Ik kan me soms voor het hoofd slaan als ik ’s anderendaags de foto’s op Facebook zie.»

HUMO Zit je vaak op de sociale media?

MOERKERKE «Neen. Beroepshalve moet ik wel, maar ik zorg ervoor dat het zo weinig mogelijk over mezelf gaat. Familiefoto’s post ik sowieso niet. Mijn kinderen hebben er niet voor gekozen om publieke figuren te worden. Ik ga ook niet met hen in de boekskes staan. De pers respecteert dat, en ik vraag hun ook geen tickets voor de nieuwste Disneypremière, bijvoorbeeld. Het is het één of het ander: als je als BV van het systeem profiteert, moet je ook verdragen dat je met je kinderen op de rode loper wordt gefotografeerd.»

undefined

null Beeld

'Als ik met iemand een probleem heb, kaart ik dat niet aan. Maar als de emmer met ergernissen vol is, is het over en uit. Ik vind dat niet fraai van mezelf'


GULZIGHEID

HUMO Aan je lichaamsbouw te zien ben je niet zo gulzig, vermoed ik.

MOERKERKE «Je vergist je. Een zak Chokotoffs in huis? Die moet eraan geloven. En straks val ik een sixpack Jupiler in de koelkast aan. Als ik een frituur binnenstap, ben ik niet te houden. Dan moet ik een groot pak friet met stoofvlees, mayonaise én een frikandel speciaal hebben. Net zo goed zou ik kunnen vergeten dat ik moet eten. Ik kom dan van het werk thuis en stel vast: ‘Oei, ik heb vandaag alleen maar een appel op.»

HUMO Hou je van bier?

MOERKERKE «Ik drink liever rode wijn, maar op café zie je er dan arrogant uit en je krijgt er toch alleen maar rommel. Als alternatief durf ik wel een zwaar biertje te drinken, een La Chouffe of een Chimay, bijvoorbeeld.»

HUMO Dat zijn wel dikmakers. Moet je op je lijn letten?

MOERKERKE «Ik moet er vooral op letten dat ik niet te mager word. Vooral in stresssituaties – examens, opnames – gaat mijn verbrandingsmotor in overdrive. Ik voel de gejaagdheid dan door mijn lijf razen en ik kan in één dag 3 kilo kwijtraken.»

HUMO Heb je ooit drugs gebruikt?

MOERKERKE «Ik heb vroeger weleens wiet gesmoord. In Corsica ben ik ooit van mijn stokje gegaan omdat ik op mijn nuchtere maag marihuana had gerookt. En tijdens een optreden van Johan Verminnen ben ik beginnen te flippen. Plots voelde ik de helft van mijn lichaam niet meer. ‘Ik ben verlamd,’ schreeuwde ik tegen mijn broer. Ik was volledig in paniek.»

HUMO Hoe is het afgelopen?

MOERKERKE «Mijn broer heeft me naar huis gevoerd en een paar uur later was ik er bovenop, maar ik heb nooit meer een joint aangeraakt. Ik ben niet gevoelig voor verslavingen. Ik was bijvoorbeeld een gelegenheidsroker. Eén sigaretje in het weekend en gedaan. Ik heb een natuurlijke rem. Als ik te veel alcohol heb gedronken, zegt mijn lichaam: ‘Drink nu maar een paar dagen water.’ Zelfs lekker eten kan ik laten staan. Als ik morgen alleen nog bruin brood en appels zou mogen eten, zou ik daar geen probleem mee hebben.»

HUMO Ooit harddrugs genomen, zoals xtc of cocaïne?

MOERKERKE «Ja, kilo’s (lacht). Ben je gek? Ik flip al op wiet, ik wil niet helemaal kierewiet worden. Daar ben ik een te grote controlefreak voor. Ik ben af en toe wel flink dronken geweest. Niet slim, want alcohol is ook een harddrug, hè? Maar eens goed overgeven en je bent ervan af. Althans, zo lijkt het toch. Ik heb ooit een reportage over alcoholici gedraaid en sommige mensen hebben het erg zwaar om van hun verslaving af te raken.»

undefined

'Mijn computer is eens gecrasht omdat ik te véél naar porno had gekeken. Hij zat tjokvol virussen'


HEBZUCHT

HUMO Hebzucht is de moeder van alle kwaad, schreef de Griekse filosoof Diogenes. Je kunt maar beter vrijgevig zijn.

MOERKERKE «Dat heb ik ook geleerd uit de gesprekken in ‘Succesrijk!’. ‘Ga niet op je geld zitten,’ zeggen die ondernemers. ‘Geef om terug te krijgen.’ Organiseer etentjes voor je klanten, nodig je personeel uit in de voetballoge, investeer bij andere ondernemers. Als je je geld oppot, ben je na een tijdje de klos.»

HUMO Ben jij materialistisch ingesteld?

MOERKERKE «Ik vind van niet. Ik heb een gewone bedrijfswagen, ik draag geen sieraden en ik woon niet in een chic huis. Mijn kasten zijn nog van mijn grootmoeder en ze hebben vooral een emotionele waarde. Alle materiële zaken kan ik missen. Als ik morgen op een zolderkamertje moet wonen, so be it. Ik zal daar niet ongelukkig van worden. Maar die houding heb ik mezelf moeten aanleren. Er was een tijd dat ik wél verlangde naar pumps van Louboutin.»

HUMO Heb je een guilty pleasure waar je toch veel geld aan kunt uitgeven?

MOERKERKE «Ik heb ooit eens 800 euro betaald voor een paar laarzen van A.F. Vandevorst. In kwaliteitsschoenen investeren vind ik geen folieke. Op mijn 60ste zal ik die nog dragen. Ook reizen en restaurantbezoeken mogen geld kosten. Als je er toch zit, kun je er maar beter van genieten. Dan kies ik liever een iets duurdere lekkere wijn dan een goedkope chateau migraine. Maar het hoeven geen sterrenrestaurants te zijn. Mijn beste culinaire ervaring was bij een eenvoudige Japanner in Costa Rica.»

HUMO Geef jij geld aan goede doelen?

MOERKERKE «Ik heb lange tijd geregeld een bijdrage voor Artsen Zonder Grenzen gestort. Op een bepaald moment begon ik te twijfelen: ‘Misschien is dat een grote fabriek en sponsor ik manager X, Y en Z.’ Nu zoek ik een ander goed doel waarvan ik weet dat het geld zeker rechtstreeks bij de hulpbehoevenden terechtkomt.»

undefined

null Beeld

'Ik heb fluthaar waar ik elke dag op vloek, en een haakneus, maar dat vind ik niet erg: je uitstraling blijft het belangrijkst'


GRAMSCHAP

HUMO Wat kan jou kwaad maken?

MOERKERKE «Een gebrek aan hoffelijkheid in het verkeer. Het uitblijven van een bedankje als je iemand voorrang verleent, bijvoorbeeld. Of automobilisten die al een uur in de file staan en het vertikken om je voor te laten tijdens het ritsen. Ze zouden tien seconden tijd kunnen verliezen! Waarom is iedereen zo hard met zichzelf bezig? We gunnen een ander zo weinig.»

HUMO Hoe kun jij anderen op de kast jagen?

MOERKERKE «Met mijn nonchalance. ‘Jij leeft alsof je nog altijd 16 bent,’ zei een vriend me onlangs. Op die leeftijd is het leven elke dag een feest en heb je geen verantwoordelijkheden. Ik denk nogal snel dat alles in orde zal komen. Dan kun je mensen irriteren die wél een probleem zien. Vaak ben ik me daar niet van bewust.»

HUMO Je straalt één en al zachtmoedigheid uit.

MOERKERKE «Ik geef zelden uiting aan mijn woede. Als ik met iemand een probleem heb, kaart ik dat niet aan. Maar als de emmer met ergernissen vol is, is het over en uit. Ik vind dat niet fraai van mezelf. De mensen in mijn leven met wie het tot een breuk is gekomen, hebben het bijna nooit zien aankomen.»

HUMO Als je geen assertiviteit uitstraalt, lopen anderen dan niet over je heen?

MOERKERKE «Soms. Maar ik vind veel zaken niet belangrijk genoeg om er een drama van te maken. Ik heb wel bewondering voor mensen die meteen protesteren als iets hun niet aanstaat. Maar ik durf dat niet, zeker niet nu ik een schermgezicht ben. Wellicht is dat ook de erfenis van de generatie X: je moet het goede voorbeeld geven en vooral niet denken dat je meer waard bent dan een ander.»

HUMO Wanneer heb je voor het laatst gevochten?

MOERKERKE «In de lagere school, met een meisje was dat. Ik weet niet meer waarom, wel dat het mijn beste vriendin was, met wie ik een haat-liefdeverhouding had. Ik volgde toen judo, dus ze maakte geen schijn van kans (lacht).»

HUMO Heb je maatschappelijke ergernissen?

MOERKERKE «Ik vind ons politieke systeem inefficiënt. Ons land stagneert op alle vlakken. De helft van de topondernemers die ik volg voor ‘Succesrijk!’, raadt zijn kinderen aan om in het buitenland een zaak op te starten. Ze klagen vooral over de rechtsonzekerheid: de ene dag is het zus, de andere zo. Het is ook geen geheim dat de belastingdruk voor bedrijven bij de hoogste in de wereld is.»

HUMO Zijn die ondernemers gelukkiger dan wij?

MOERKERKE «Ze staan gulziger in het leven en ze blijven nieuwe uitdagingen zoeken. Ik zou in hun plaats al lang gezegd hebben: cashen en rentenieren! Dat is wellicht de reden waarom zij topondernemers zijn en ik niet (lacht). ‘Het bekomen van de zaak is het einde van het vermaak,’ zei één van hen. Dat vat hun mentaliteit helemaal samen.»

HUMO Die uitdrukking is ook van toepassing op overspel. Op het moment dat je maîtresse met haar koffer voor de deur staat, is het leuke eraf.

MOERKERKE «Inderdaad, het verlangen is vaak leuker dan de realiteit. Maar op dat vlak ben ik geen ervaringsdeskundige.»


ONKUISHEID

HUMO Wat vind jij onkuis?

MOERKERKE «Alles wat zonder wederzijdse toestemming gebeurt. Alles kan, zolang je er allebei plezier aan beleeft.»

HUMO Wat ons bij #Metoo brengt.

MOERKERKE (blaast) «Ik ben die discussie zo moe. Ja, ik heb al eens een ongepast sms’je ontvangen, maar daar weet je als vrouw toch mee om te gaan? Ik antwoord kordaat: ‘No, thanks, maar even goede vrienden.’»

HUMO Volgens een onderzoek zou 50 procent van de vrouwen in de media en de culturele sector ooit grensoverschrijdend gedrag hebben ervaren.

MOERKERKE «Maar wat is grensoverschrijdend? Blijkbaar mag je zelfs geen kruisjes in een sms’je zetten. Mannen zijn van nature jagers, je moet ze af en toe eens op hun plaats zetten. Ik ben niet zo assertief, maar ik weet wel hoe ik me moet verdedigen. Je weet wat mannen willen en je weet hoe ze zich voelen, dus ga je daar vriendelijk doch vastberaden tegenin. Ik begrijp dat het niet makkelijk is als je in een ondergeschikte positie zit, maar ik heb van al dat grensoverschrijdende gedrag nog niet veel gezien in de media. Ik ben nooit gestalkt of aangerand. Niemand heeft ooit ongevraagd mijn borsten aangeraakt. Misschien moet ik me wel beledigd voelen? (lacht)»

HUMO Ik hoorde al vrouwen klagen dat mannen geen complimenten meer durven te geven.

MOERKERKE «Klopt. De schrik zit er goed in. ‘Hey, je benen zijn mooi in die nieuwe rok!’ wordt meteen gevolgd door een verontschuldigend lachje: ‘Oei, #MeToo!’ Lichamelijk contact is helemaal uit den boze. Ik raak al eens de arm van iemand aan om hem op zijn gemak te stellen. Wel, ik kan me voorstellen dat een man dat niet meer durft. De slinger is te ver doorgeslagen. Elke vrouw is gevoelig voor een complimentje van een man. Wie dat ontkent, liegt. (Denkt even na) Misschien zie ik het probleem niet omdat ik nooit nare ervaringen heb gehad. Vroeger vergezelde ik vriendinnen naar huis omdat ze niet alleen in het donker op straat durfden te lopen. Ze waren bang om aangerand te worden. Misschien ben ik extreem naïef: geen goede eigenschap voor een journalist, hè? (lacht)»

HUMO Hoe belangrijk is seks voor jou?

MOERKERKE «Belangrijk. De mens is nog altijd een dier: we hebben driften en we kunnen die niet zomaar uitschakelen. En laten we eerlijk zijn: seks is ook plezant. Het geeft je het gevoel dat je écht leeft.»

HUMO Vermindert de goesting met de leeftijd?

MOERKERKE «Zeg, vriend, ik ben nog niet bejaard, hè!»

HUMO Goed, hoeveel keer doe je het gemiddeld per week?

MOERKERKE (trapt onder tafel) «Onnozelaar! Je kunt daar toch geen cijfer op plakken? Je weet dat net zo goed als ik: met je lief in een viersterrenhotel in Ibiza is de goesting groter dan na twee uur file op de Brusselse ring. Zeker als er thuis nog kleine kinderen aan je kop zeuren. Dan wil je maar één ding: slapen. Maar de seksuele onthouding mag niet te lang duren. Anders scheelt er iets aan je relatie.»

HUMO Was je er vroeg bij?

MOERKERKE «Ja en nee. Ik had al op mijn 10de vriendjes, maar onder de gordel was lang een no-gozone. Pas op mijn 18de ben ik met een jongen naar bed geweest. Ik ben daar wel trots op, vooral omdat mijn vriendjes altijd een stuk ouder waren. Toen ik 16 was, verkeerde ik met iemand van 24. Die had al veel seksuele ervaring, maar ik bleef de non uithangen. ‘Heb jij al die vieze dingen met je ex-liefjes gedaan? Bah!’ zei ik verontwaardigd. Máánden heeft hij op zijn kin moeten kloppen, ik begrijp nog altijd niet hoe een gezonde jongeman dat zo lang kan volhouden.»

HUMO Dat moet vuurwerk geweest zijn toen de relatie werd geconsummeerd.

MOERERKE «Vóór hij de kerk kon binnengaan, heb ik hem de bons gegeven. Vreemd, want met de ware kon ik later niet snel genoeg in bed belanden. Die móést ik hebben.»

HUMO Zou je seks zonder liefde kunnen hebben?

MOERKERKE «Neen, geen onenightstands voor mij. Een vrouw kan volgens mij alleen maar vrijen met iemand in wie ze een potentiële partner ziet. Zelfs al wordt hij het vaak niet, de gedachte moet er wel zijn, al is het maar even. Een man die seks met me wil, moet me overhoopgooien. Waarom zou ik me letterlijk en figuurlijk blootgeven aan iemand die me niet triggert?»

HUMO Wat is goede seks voor jou?

MOERKERKE «Het ultieme gevoel van verbondenheid bereiken. Het samensmelten. Op een roze wolk zweven en denken dat je er nooit af zult vallen.»

HUMO Is de tragiek van goede seks niet dat die fantastische vrijpartijen vaak gepaard gaan met zware verliefdheid? Het blijft nooit duren.

MOERKERKE «Maar het blijven wel mooie herinneringen (lacht). En het is een cliché, maar je krijgt iets moois in de plaats: liefde. Je kunt niet elke keer de ultieme extase bereiken. Wie daarnaar streeft, wordt ongelukkig. Een heroïneverslaafde zal zijn eerste shot ook niet meer kunnen evenaren. Maar we moeten ook niet fatalistisch zijn. Met een gezonde dosis fantasie kun je je seksleven boeiend houden. Mensen die naar parenclubs gaan, bijvoorbeeld, kan ik goed begrijpen.»

HUMO Ga jij naar parenclubs?

MOERKERKE (lacht) «Neen. En als ik het zou willen, dan zou ik het niet durven. Iedereen zou me herkennen. Daar gaat mijn privacy, was het eerste wat in me opkwam toen ik voor mijn screentest als nieuwsanker was geslaagd. Ik was me daar toen héél goed van bewust en ik heb het er nog steeds lastig mee. Dat Goose-momentje op Werchter, bijvoorbeeld, stond een dag later op hln.be. Zo in de gaten gehouden worden vind ik eng.»

HUMO Je valt natuurlijk op met die goudblonde haardos en mooie blauwe ogen. Kun je zelf genieten van een mooi vrouwenlichaam?

MOERKERKE «Ja. Ik heb daar geen moeite mee.»

HUMO Zou je erotische gevoelens voor een vrouw kunnen koesteren?

MOERKERKE «Absoluut. Ik vind de vrouw een zeer aantrekkelijk wezen. Maar voor alle duidelijkheid: ik ben hetero. Ik heb op een studentenfuif weleens een meisje gekust in een zatte bui, maar daar is het ook bij gebleven. Misschien heb ik wat te weinig geëxperimenteerd (knipoogt).»

HUMO Kijk je weleens naar porno?

MOERKERKE «Ja. Ik vind dat ook niet onkuis. Mijn computer is zelfs eens gecrasht omdat ik er te véél naar had gekeken. Hij zat tjokvol virussen. Belangrijke voetnoot: dat kwam omdat ik research deed voor een tv-programma over porno.»

HUMO Dat zeggen alle journalisten met porno op hun laptop.

MOERKERKE (grinnikt) «De man van de helpdesk van VTM maakte net dezelfde opmerking. Maar het was écht waar. De insteek van de reportage was het hoge aantal zelfdodingen bij pornoactrices in de VS. Omdat de concurrentie moordend is, worden er steeds extremere dingen van hen verwacht. Velen kunnen de druk niet aan en grijpen naar drugs of beroven zich van het leven.»

HUMO Naar welke porno gaat je voorkeur uit?

MOERKERKE «Alleszins geen gore dingen. Mocht iedereen er vrijuit over praten, dan zou ik dat ook doen. Maar nu verklaart men je gek. Ik zou niet willen dat heel Vlaanderen me na dit interview een losbandige trien vindt.»

HUMO Was het lastig om uit de kleren te gaan in de naturistenreportage voor ‘CATHéRINE’?

MOERKERKE «Toch wel. Toen ik de naakte voorzitter van de naturistenvereniging ontmoette, durfde ik niet naar beneden te kijken. Ik bleef maar naar zijn ogen staren (lacht). Ik vreesde ook dat de mensen daar opgewonden zouden raken door mijn naakte lichaam. Ze beweerden wel dat ze hun erectie onder controle konden houden, maar ik vertrouwde het niet: ik ben niet all the way gegaan. Uiteindelijk bleek mijn vrees onterecht. Ze liggen daar niet wakker van een extra vagina.»


IJDELHEID

HUMO Ben je ijdel?

MOERKERKE «Het zou belachelijk zijn om als schermgezicht het tegendeel te beweren. Maar ik zie mezelf niet zo graag bezig op televisie. Het hoort bij mijn job, maar ik ben geen tv-figuur. Ik kan absoluut niet wat Karen Damen en James Cooke kunnen. Daarvoor heb ik een veel te gesloten karakter. Het was ook nooit mijn bedoeling om een bekende figuur te worden. Ik heb het er enorm moeilijk mee om iets van mezelf prijs te geven. Als ik naar dat Werchter-filmpje kijk, word ik ongemakkelijk. Ik ben écht geen tafelspringer. Daarom vind ik het tof dat ik nu reporter ben. Mijn gasten zijn belangrijk, niet ik.»

HUMO Heeft dat gesloten karakter met je opvoeding te maken?

MOERKERKE «Misschien wel. Als kind was ik het populaire Mieke: ik was sportief en ik haalde goede punten. De leerkrachten droegen me op handen, maar mijn moeder zei: ‘Behandel haar maar als de anderen, ze hoeft al die complimenten niet.’ Als je de schijnwerpers op mij richt, heb ik dat nog altijd niet graag.»

HUMO Ooit heb je een fotoshoot voor P-magazine geweigerd: ‘Ik ben daarvoor toch niet mooi genoeg?’ Ben je dan niet tevreden over je uiterlijk?

MOERKERKE «Jawel, maar ik ben geen Véronique De Kock. Zij is duizend keer mooier dan ik. Ik heb fluthaar waar ik elke dag op vloek. En een beetje een haakneus, maar dat vind ik niet erg. Uiteindelijk – hier ben ik opnieuw met een cliché – is je uitstraling het belangrijkst.»

HUMO Wie straalt als honderdduizend zonnen, is Bo Van Spilbeeck. Uit de reportage die je over hem hebt gemaakt, bleek dat jij al jaren op de hoogte was van zijn verlangen om vrouw te worden. Heb je hem een duwtje gegeven zodat hij zich zou outen?

MOERKERKE «Het zal je misschien verbazen, maar ik heb vooral tegengas gegeven. Wel honderd keer heb ik Boudewijn gevraagd: ‘Ben je wel zeker? Je bent een publieke figuur, je geeft je toch rekenschap van de consequenties? Zou je niet wachten?’ Maar ik praatte tegen een muur. Toen besefte ik hoe hardnekkig zijn verlangen was. Het was alsof een oerdrift hem voortstuwde. Ik zie het als de wil van de natuur. Die kun je niet tegenhouden.»

HUMO Eén belangrijke vraag bleef onbeantwoord in je reportage: vindt zijn vrouw het wel fijn dat ze in een lesbische relatie is gedwongen?

MOERKERKE «Dat het niet makkelijk is voor zijn entourage, staat buiten kijf. Dat heeft tijd nodig. Maar er zijn precedenten en dan hoor je de partners vaak zeggen: ‘Je wordt niet verliefd op het lichaam, maar op de persoon.’ Het is ook máár het geslacht. In zijn binnenste zal Bo niet zoveel verschillen van Boudewijn.»

undefined

undefined

'Niemand heeft ooit ongevraagd mijn borsten aangeraakt. Misschien moet ik me wel beledigd voelen? (lacht)'


JALOEZIE

HUMO Ben je een jaloers type?

MOERKERKE «Een heel klein beetje. Wie té jaloers is, verliest zijn waardigheid. Ik zal bijvoorbeeld nooit de gsm van mijn partner controleren op berichtjes. Bezitterig zijn in de liefde vind ik zinloos. Je kunt dat toch niet sturen. Ik wil dat iemand met zijn volle goesting bij mij is.»

HUMO Ben je trouw?

MOERKERKE «Ja. Ik ben eigenlijk wel trouw.»

HUMO Die ‘eigenlijk’ intrigeert me.

MOERKERKE (lacht) «Correctie: ik bén trouw. Neen, er is één keer een foutje gebeurd, maar daar wil ik niet over uitweiden.»

HUMO Zou je jouw partner een scheve schaats kunnen vergeven?

null Beeld

MOERKERKE «Ik zou er kapot van zijn, maar ik denk het wel. In geen enkele relatie blijven de sterren altijd gunstig staan, en je komt weleens andere interessante mensen tegen. Het zou onnatuurlijk zijn als we geen gevoelens voor anderen konden koesteren. Eén hete nacht op zakenreis, dat hoef ik zelfs niet eens te weten. Maar wel als hij een affaire begint: dan word ik van ondergeschikt belang en dat wil ik niet.»

HUMO Ben je ooit gekwetst in de liefde?

MOERKERKE «Best wel. Als prille twintiger was ik behoorlijk naïef. Eén lief bedroog me waar ik bij stond en toch zag ik het niet. Of ik wilde het niet zien, dat kan ook (lacht).»

HUMO Is er iemand die je benijdt?

MOERKERKE «Personen die heel vroeg in hun leven weten wat ze willen, zoals de ondernemer Bart Versluys. Hij investeerde op zijn 16de al in kunst. Ik vind dat fascinerend. Terwijl wij ons geld uitgaven aan Nintendo-games of een BMX, kocht hij kunstwerken van James Ensor

HUMO In de media is er weleens naijver: merkte jij jaloerse blikken op de redactievloer toen je nieuwsanker werd?

MOERKERKE «Pff, je hoorde wel wat waaien: ‘Die maakt toch héél snel carrière. Ze heeft nog niks bewezen.’ Ik begreep dat best, want ik was amper twee jaar in dienst. Maar dat vooroordeel ebde snel weg. Veel hangt af van hoe je met die promotie omgaat: ik stelde me bewust low profile op. Ik zou trouwens net zo goed achter de schermen kunnen werken. Ik zou dan wel de appreciatie missen. Mensen spreken je over een reportage aan omdat ze je gezicht kennen. Jij krijgt de complimenten, de crew helaas niet. Maar er is ook een keerzijde: als het slecht is, moet je in de wind gaan staan.»

HUMO Zo hoort dat. Bedankt voor het gesprek.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234