null Beeld

De 7 Hoofdzonden van Cristiano Ronaldo: 'Ik zie een eenzame jongen die de behoefte voelt om geadoreerd te worden'

Een Europees Kampioenschap met alléén maar Cristiano Ronaldo zou al voldoende entertainment bieden. Maar welke ziel schuilt er in die uit sterrenstof en spierweefsel opgetrokken voetbalgod?

Tim Van Steendam

undefined

'Toen ze zwanger van hem was, dronk de moeder van Ronaldo een zelfgemaakt brouwsel om een abortus op te wekken'

Luca Caioli «Een biograaf probeert altijd objectief te blijven, maar ik geef eerlijk toe dat ik aanvankelijk geen hoge pet ophad van Ronaldo. Hij is arrogant en komt vaak over als een narcist. Door mijn onderzoek naar zijn achtergrond heb ik mijn mening moeten bijstellen. Achter die façade trof ik een eerlijke man: Ronaldo zegt altijd wat hij denkt, ook al gelooft niemand hem.»

HUMO Hebt u hem persoonlijk gesproken?

Caioli «Na de publicatie van het boek wel, maar daarvoor heb ik dat altijd moedwillig vermeden, net zoals ik dat ook voor mijn biografieën van Messi, Neymar en Suárez heb gedaan. Op dat vlak volg ik graag het voorbeeld van de Amerikaanse journalist Gay Talese, die in 1966 voor Esquire het klassieke stuk ‘Frank Sinatra Has a Cold’ schreef. Talese had de zanger nooit persoonlijk ontmoet, maar volgde hem wel maanden als een schaduw en sprak met iedereen in zijn omgeving. Dat creëert een onbevangen en niet-gemanipuleerd beeld.»


Luiheid

HUMO Zelfs zijn grootste tegenstanders moeten toegeven dat Ronaldo de perfecte atleet is: zijn lichaamsbouw is ideaal, hij is zelden geblesseerd en zijn statistieken zijn buitenaards. Ze kunnen hem veel verwijten, maar niet dat hij een luiaard is.

Caioli «Zijn statistieken zijn echt onwaarschijnlijk: hij springt bijna één meter hoog op één been, hij kan per seconde zeven situaties inschatten, per wedstrijd trekt hij gemiddeld 33 sprints aan 33 kilometer per uur en loopt hij meer dan 10 kilometer. Bovendien wil hij ook altijd spelen, elke match beslissend zijn en elk seizoen topscorer worden. Moeder Natuur heeft hem vanzelfsprekend een handje geholpen, maar de opbouw van dat fenomenale lichaam dankt hij vooral aan zijn ijzeren wilskracht. Als je de 12-jarige Ronaldo bij Sporting Lissabon vergelijkt met de 18-jarige Ronaldo van Manchester United en de 24-jarige Ronaldo bij Real Madrid, dan valt de enorme fysieke transformatie op. Zijn eerste trainer bij Sporting vertelde me dat ze hem als tiener geregeld om één uur ’s nachts nog in de fitness aantroffen. Het personeel moest de lichten uitknippen om hem daar weg te krijgen. En volgens de Portugese oud-international Luis Figo droeg hij tijdens zijn eerste trainingen bij de nationale ploeg gewichten rond zijn enkels, om zijn beenspieren te versterken.»

HUMO Had hij die verbetenheid altijd al in zich?

Caioli «Ja. Als kind speelde hij de hele dag op straat met een bal of een bol opgerolde kousen. Mensen verwijten de huidige generatie voetballers graag dat het verwende zondagskinderen zijn, maar ze beseffen niet welke opofferingen die jongens moesten maken om dat niveau te bereiken. Ronaldo had zoals veel voetballers een moeilijke jeugd. Hij was het vierde kind in een straatarm gezin en was eigenlijk ongewenst. Op aanraden van een buurvrouw dronk zijn moeder een zelfgemaakt brouwsel om een abortus op te wekken.

»Toen zijn talent aan de oppervlakte kwam, trok Ronaldo als 12-jarige helemaal alleen van zijn eiland Madeira naar Sporting Lissabon. Hij werd het eerste jaar de clown van de ploeg genoemd, omdat hij een raar dialect sprak. Hij huilde dagelijks en belde voortdurend naar zijn moeder Dolores om te vragen of hij mocht terugkeren. Ze is zelf naar Lissabon gegaan om hem ervan te overtuigen dat hij moest doorzetten. Die harde periode heeft hem als mens en als voetballer gevormd.»


Jaloezie

HUMO Wordt zijn gedrevenheid ook in stand gehouden door jaloezie? Sterren zoals Di Stefano, Pelé en Maradona hadden het rijk voor zich alleen. Ronaldo wordt voortdurend geconfronteerd met zijn Argentijnse nemesis Lionel Messi.

Caioli «Ronaldo was tot 2008 de absolute ster – in dat jaar werd hij ook tot Wereldvoetballer van het Jaar verkozen. En toen verscheen daar plots De Dwerg, zoals hij Messi noemt. Die won de prijs de daaropvolgende vier jaar, een record. Voor iemand die openlijk zijn ambitie heeft uitgesproken om de beste voetballer aller tijden te worden, was dat moeilijk te accepteren. Met het verstrijken der jaren is hun relatie wel genormaliseerd: tijdens de laatste Ballon d’Or-verkiezing (zoals de titel sinds 2010 wordt genoemd, red.) gaf Ronaldo toe dat hij jaloers was op het linkerbeen van Messi, iets wat hij vroeger nooit over zijn lippen had gekregen. Misschien wordt hij wel beïnvloed door zijn zoontje, Cristiano Junior. Toen de jongen Messi voor het eerst ontmoette, was hij heel emotioneel. Papa kon niet anders dan toegeven dat zijn zoon een grote fan was van zijn aartsrivaal (lacht). Maar het is een feit dat die twee elkaar naar grotere hoogten hebben gestuwd. Ooit zullen ze elkaar dankbaar zijn.»

HUMO Jaloezie helpt hem ook om de wereld te begrijpen. Hij zegt letterlijk: ‘Ik ben knap, rijk en een groot voetballer. Daarom zijn de mensen jaloers op mij.’

Caioli «Vanuit zijn oogpunt zijn er inderdaad maar twee opties: je bent vóór of tegen hem. Ik noem dat geen arrogantie, maar stomme eerlijkheid, een vorm van versimpelde oprechtheid. Hij verstopt zich tenminste niet. Anderzijds is er ook niemand in zijn omgeving die hem af en toe terechtwijst.Er cirkelt een groepje yes men om hem heen die hem voortdurend influisteren hoe fantastisch hij wel is. Wie iets anders zegt, komt ook niet in zijn buurt.»

HUMO In de psychologie zien ze in die voortdurende drang naar bevestiging een symptoom van verlatingsangst.

Caioli «Dat zou heel goed kunnen. Als ik zijn levensweg bekijk, kan ik daar alleszins begrip voor opbrengen. Toen hij op zijn 18de naar Engeland verhuisde om bij Manchester United te spelen, kwam daar een enorm verantwoordelijkheidsgevoel bij. Hij kocht een huis voor zijn arme moeder en betaalde een dure Engelse ontwenningskliniek om zijn vader van zijn alcoholprobleem af te helpen. Tevergeefs, want Dinis stierf toen Ronaldo 20 was. Voor zijn drugsverslaafde broer Hugo deed hij hetzelfde, en bij hem is het wel gelukt. Als ik al die puzzelstukjes bij elkaar leg, dan zie ik een eenzame jongen die de behoefte voelt om graag gezien en zelfs geadoreerd te worden.»


Onkuisheid

HUMO Die eenzame jongen weet zich anders wel goed te omringen. Al sinds zijn tijd bij Manchester wordt Ronaldo gelinkt aan rondborstige schoonheden van allerlei pluimage: actrices, fotomodellen en zelfs Paris Hilton. Hoort glamour bij zijn imago van halfgod?

Caioli «Komaan, we hebben het over jongens in de fleur van hun leven die een paar honderdduizend euro per maand verdienen en wereldberoemd zijn. Wees eerlijk: hoe was je zelf op die leeftijd, zelfs zonder het geld en die status?»

HUMO Een koorknaap. Net zoals de meeste van onze Rode Duivels. Toppers zoals Hazard, De Bruyne en Mertens leiden een voorbeeldig familieleven.

Caioli «Of dat laten ze toch uitschijnen! (lacht) Ik beweer ook niet dat het een voorwaarde is om een topvoetballer te zijn. Een apostel als Messi bewijst ook dat het anders kan.»

HUMO In 2005 werd Ronaldo beschuldigd van verkrachting, een klacht die men nooit kon hardmaken.

Caioli «Engelse tabloids als The Sun en Daily Star zijn erin gespecialiseerd om zulke verhalen te fabriceren. Het is ook bijzonder makkelijk: volg een voetballer naar een dancing, betaal een meisje om hem te kussen en neem een foto. Die praktijken prikkelen de fantasie van een bepaald soort vrouwen. Als ze in hun opzet slagen, krijgen ze nadien een interview in een tabloid en wie weet zelfs een televisieshow of een cosmeticalijn! Een celebrity als Ronaldo heeft met scha en schande geleerd hoe hij met dat soort zaken moest omgaan.»

HUMO En dan is er nog zijn zoontje Cristiano Junior. Hoe is het mogelijk dat hij er al zeven jaar in slaagt de identiteit van de moeder geheim te houden?

Caioli «Het is inderdaad miraculeus. Schandaalkranten komen al zeven jaar met de wildste theorieën op de proppen: de ene dag woont de moeder in Engeland en de volgende in Portugal. Feit is: plots had hij een zoon en niemand wist waar hij vandaan kwam. Sindsdien staan hij en Dolores in voor de opvoeding. Cristiano Junior speelt in ieder geval een belangrijke rol in zijn leven. Ronaldo barstte in tranen uit toen hij tijdens de uitreiking van de Ballon d’Or 2014 het podium besteeg.»

HUMO De jongen is ook heel aanwezig in de vorig jaar verschenen documentaire ‘Ronaldo’. Hij noemt hem zelfs vlakaf zijn opvolger. Kwestie van de lat hoog genoeg te leggen.

Caioli «Ach, dat zijn de uitspraken van een vader die hoopt dat zijn zoon in zijn voetsporen treedt, net als een dokter of een advocaat dat zou zeggen. Er zijn maar weinig kinderen van beroemdheden die daar trouwens in slagen. Alleen Paolo Maldini, de legendarische verdediger van AC Milan, heeft zijn vader Cesare kunnen overtreffen. Ik weet niet of dat in het geval van Ronaldo überhaupt mogelijk is.»

undefined

null Beeld

undefined

'Hij stuurt maandelijks een stylist naar een Madrileens museum waar zijn wassen beeld staat, om het haar van dat beeld te verzorgen'


Gramschap

HUMO Voor Cristiano een vader werd, was hij een zoon. In de documentaire zegt hij dat hij vroeger een andere vader wilde, één die meer aanwezig was. Is die gemiste band een bron van frustratie in zijn leven?

Caioli «Zijn vader was een veteraan uit de oorlog in Angola, en zoals veel veteranen kon hij moeilijk aarden in het gewone leven. Als hij gedronken had, kreeg hij losse handjes, en Dolores was vaak het eerste slachtoffer. Dat heeft ongetwijfeld indruk gemaakt op de jonge Ronaldo. Het is ook opvallend dat hij naar Alex Ferguson, zijn trainer bij Manchester United, altijd verwees als ‘zijn vader’. Al betekent dat niet dat hij zijn eigen vader de rug toekeerde: na zijn dood heeft hij nog veel belangrijke doelpunten aan hem opgedragen.»

HUMO Op het plein straalt er heel wat frustratie van Ronaldo af. Hij sakkert voortdurend op zijn medespelers, zijn tegenspelers en de ref. Op het EK windt hij zich op over de speelstijl van IJsland en gooit hij de microfoon van een journalist in het water. Waar komt die voortdurende ergernis vandaan?

Caioli «Simpel: hij wil altijd en overal de ster zijn. Zijn medespelers moeten hem de bal toespelen zodat hij kan scoren. Zijn IJslandse tegenstander weerhield hem daarvan met potig spel. Het komt altijd op hetzelfde neer. En met de Portugese schandaalzender CMTV, waarvoor die journalist werkt, ligt hij al jaren overhoop. Bovendien volgde die journalist hem tijdens een ochtendwandeling voor de match, op een plaats die normaal gezien verboden terrein is voor de pers. Ik zou het ook gedaan hebben. Meer moet je daar echt niet achter zoeken.»

HUMO Sikkeneurig gedrag op het veld speelt alleen maar in het voordeel van de tegenstander. René Meulensteen, hulptrainer bij Manchester United, leerde Ronaldo destijds om zijn emoties te beheersen via filmpjes van Roger Federer en Muhammad Ali, allebei kings of cool.

Caioli «Ik heb Ronaldo nog nooit cool gezien en aan zijn statistieken te zien heeft het hem nooit belet om te presteren. Hij huilt wanneer hij wint en is razend wanneer hij verliest. Het zou zonde zijn, mocht hij die kwaliteit verliezen.»


IJdelheid

HUMO Het voetbal lijkt ook meer en meer op theater. En in dat theater speelt Ronaldo een hoofdrol.

Caioli «Vroeger bepaalden The Rolling Stones, James Dean of Steve McQueen de modetrends, vandaag zijn het de voetballers. Zij zijn de nieuwe rocksterren. Het EK lijkt soms meer op een catwalk, als je de kapsels van Nainggolan of de Slovaak Hamsík bekijkt.»

HUMO De kranten snakken ook naar stratosferische ego’s als die van Balotelli en Ibrahimovic.

Caioli «Ronaldo hoort zonder twijfel in dat rijtje van narcistische iconen thuis. Hij stuurt maandelijks een stylist naar een Madrileens museum waar zijn wassen beeld staat, om het haar van dat beeld te verzorgen. Tijdens de rust van een match roept hij ook al eens een kapper naar de kleedkamer en hij toont zo graag zijn blote torso aan de camera. Het is allemaal begonnen met David Beckham: die was niet alleen voetballer, maar ook stijlicoon en zakenman. In alle uithoeken van de wereld zag je hem op billboards liggen in een slip van Armani. In die zin is Ronaldo eerder een volger dan een trendsetter.

»De ijdelheid van Ronaldo heeft alles te maken met zijn obsessie om de beste te zijn. Hij wil niet alleen de grootste voetballer aller tijden worden, maar ook het mooiste lichaam hebben. Iemand uit zijn entourage houdt zich alleen bezig met zijn wenkbrauwen, een ander moet het gras in zijn tuin op millimeterhoogte houden. Alles en iedereen in zijn omgeving moet, zoals hijzelf, de perfectie benaderen.»

HUMO Klopt het dat Ronaldo ooit beweerde dat hij door God zelf naar de aarde was gestuurd?

Caioli (lacht) «Dat is inderdaad één van zijn meest controversiële uitspraken, maar ik betwijfel of hij dat echt gelooft. Je hoeft niet alles ernstig te nemen. Er bestaat trouwens een geweldige mop over. Ronaldo en Messi zitten naast elkaar in de zetel. Ronaldo zegt: ‘God heeft mij gezonden om de mensen te leren voetballen.’ Messi kijkt hem aan en zegt: ‘Vreemd, dat kan ik me niet herinneren.’»


Hebzucht

HUMO Ronaldo mag dan wel de best betaalde sporter ter wereld zijn, zelf beweert hij dat geld hem niet interesseert. Makkelijk gezegd voor iemand die zo’n 88 miljoen dollar per jaar opstrijkt.

Caioli «Hij heeft altijd een blingblingkant gehad, de playboy die pronkt met zijn rijkdom. Maar ik geloof hem wanneer hij dat zegt. Het interesseert hem meer om prijzen te winnen. De media focussen graag op het Griekse eiland dat hij als huwelijkscadeau aan zijn manager Jorge Mendes schonk, of op zijn privéjet van 19 miljoen euro, zijn villa’s en zijn sportwagens. Zijn genereuze kant kent echter niemand. Hij schenkt aan goede doelen en betaalt operaties van arme kinderen. Na de tsunami in Zuidoost-Azië in 2004 ging er een foto rond van een weesjongetje dat na twintig dagen werd teruggevonden in een truitje van de Portugese nationale ploeg. Ronaldo is meteen naar Indonesië gegaan om hem op te zoeken en er een groot hulpprogramma uit de grond te stampen. Die jongen, Martunis, heeft vorig jaar trouwens een profcontract getekend bij Sporting Lissabon. Het strekt Ronaldo tot eer dat hij die zaken niet rondbazuint.»

HUMO Hoe reageren de arme mensen van Madeira eigenlijk op zijn miljonairsstatus?

Caioli «Ze beschouwen hem als een idool, als iemand die erin slaagde om te verwezenlijken waar zijzelf alleen maar van konden dromen. Het spreekt ook tot de verbeelding dat iemand van hun kleine eilandje de top van de wereld heeft bereikt. Bovendien zal Ronaldo nooit zijn afkomst verloochenen. Integendeel, hij is er trots op. Hij opende in Funchal zijn eigen CR7-museum, met een gigantisch bronzen standbeeld van hemzelf voor de deur. De buitenwereld heeft daar wellicht zijn bedenkingen bij, maar voor de mensen daar is het een enorme blijk van erkenning.»

HUMO Bedenkt hij al die nederige uitspraken over geld zelf, of wordt één en ander hem ingefluisterd door een pr-team?

Caioli «Hij heeft 112 miljoen volgers op Facebook en 43 miljoen op Twitter. Vanzelfsprekend werkt hij met een team dat al die mediakanalen beheert, maar er zijn geen raadgevers die hem af en toe eens influisteren: ‘Zeg jongen, kom van je troon en kijk eens om je heen. In Portugal is 30 procent van de jongeren werkloos. Wees iets nederiger.’»

HUMO Het zou weleens fijn zijn om Ronaldo over politiek te horen praten.

Caioli «Hij zal zich nooit uitlaten over gevoelige onderwerpen. Hoeveel voetballers op dat niveau zijn in staat om dat wel te doen? Alleen Ruud Gullit en Diego Maradona durfden nog wel eens te praten over Che Guevara en Fidel Castro. Die laatste noemde de corrupte FIFA-baas Sepp Blatter zelfs een hoerenzoon.»


Gulzigheid

HUMO Maradona was in zijn nadagen het toppunt van gulzigheid: een cokeverslaafde, hoerenjagende bruut met een kort lontje. Bestaat er een kans dat we Ronaldo ooit met een geladen jachtgeweer, een gepoederde neus en een bierpens in de pers zullen tegenkomen?

Caioli (lacht) «Gulzigheid is niet meteen een zonde die je aan Ronaldo kan linken. Hij rookt niet en verdraagt geen rokers om hem heen. Hij volgt een heel strikt dieet, opgesteld door een peperdure voedingsdeskundige. Het enige waarin hij naar eigen zeggen durft te overdrijven, is de bacalhau na brasa van zijn moeder, een typisch Portugees visgerecht.»

HUMO Hoewel hij voortdurend in de roddelkranten opduikt, stapte Ronaldo nog maar één keer naar de rechtbank: nadat de Daily Mirror een artikel over een vermeende zuipnacht in een club in Hollywood had gepubliceerd. Wilde hij de wereld bewijzen dat hij geen dronkaard was, zoals zijn vader?

Caioli «Dat zal ongetwijfeld meegespeeld hebben. Wie zijn vader ziet sterven aan de gevolgen van alcohol en zelf een ascetisch leven leidt, zal elke beschuldiging in die zin met hand en tand bestrijden.»

HUMO Is een levende legende als Ronaldo, die in zijn carrière bijna alles heeft gewonnen, eigenlijk nog hongerig naar meer?

Caioli «Absoluut. Hij wil nog een kampioenschap winnen met zijn land én een Gouden Bal. Nu hij 31 jaar is geworden, begint de pers op zijn leeftijd en zijn vermeende fysieke achteruitgang te focussen. Zo heeft hij weer iets nieuws om zich te bewijzen. Vorige week liet Messi weten dat hij stopt bij de nationale ploeg omdat hij ondanks vier finales nooit een toernooi heeft kunnen winnen. Reken maar dat Ronaldo uitgerekend op dit EK alles op alles zal zetten om dat wél te doen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234