De 7 Hoofdzonden van de babyboomgeneratie: 'Onkuisheid'
Ze beschouwden zichzelf als het nieuwe nulpunt, ze vrijden zich een lumbago, ze reden lustig rond in het pretpark van de consumptiemaatschappij, ze ruilden hun tuinbroeken voor maatpakken en stortten zich vol overgave op financiële producten, ze verwarden opvoeden met verwennen en fulmineerden tegen iedereen die aan hun idealisme twijfelde.
Mocht u de definitie in de inleiding te lang of te vergezocht vinden, de babyboomers vallen ook in twee woorden samen te vatten: seks en drugs. Ze deden in de afdeling lichamelijke genoegens tal van ontdekkingen en deelden die vervolgens gretig met iedereen. Vrije liefde boven, aids bestond nog niet – er was alleen de angst kleinburgerlijk te zijn.
Onkuisheid
Marleen Temmerman «We hebben hard gevochten om seks bespreekbaar te maken op scholen en om contraceptie beschikbaar te maken. We hebben nog condooms over de grens gesmokkeld. Toen ik in de jaren tachtig bijsprong in een katholiek ziekenhuis, was het daar verboden sterilisaties uit te voeren. En contraceptie was er taboe – spiraaltjes konden bijvoorbeeld niet. »Ik ben nog voor de rechtbank verschenen omdat we aan de VUB abortussen uitvoerden. Eén zaak is me altijd bijgebleven, rond een zwanger meisje van veertien. ‘De maagd Maria was precies even oud toen ze Jezus kreeg,’ zei de rechter. Het feit dat we ons zoiets nog nauwelijks kunnen voorstellen, is een goede zaak.»
Mark Elchardus «Eén ding moeten we die babyboomers toch nageven: ze hebben seks verlost van dat verstikkende schuldgevoel. Mensen hebben geleerd meer van het leven te genieten, maar tegelijk denk ik dat ze conventioneler zijn gebleven dan we nu willen geloven. De ontrouw zal zeker zijn toegenomen, dat wel, al was het maar omdat er in de jaren zeventig en tachtig zoveel vrouwen op de werkvloer verschenen.»
HUMO Ik gooi er nog even een citaat tegenaan, dit keer van de Nederlandse dichter en essayist Adriaan Morriën: ‘Het is de generatie van de vergissingen. De vrije liefde bleek niet te bestaan, maar echtscheiding wel.’
Temmerman «Ik ben jong getrouwd – het was een manier om op eigen benen te staan. En ik ben jong gescheiden: dat was een pijnlijke, maar juiste beslissing. Ik ben blij dat ik die heb kunnen nemen zonder me een mindere mens te moeten voelen. Mijn huidige man en ik hebben elkaar veel gelukkiger gemaakt.»
Alicja Gescinska «Een koppel dat veertig jaar samen is, wordt stilaan een bezienswaardigheid. Ik ben zeer blij met alle taboes die doorbroken zijn, want ik weet hoe het in bijvoorbeeld Polen nog altijd toegaat: abortussen zijn er verboden, homoseksualiteit vinden ze een ziekte en feminisme staat er gelijk aan fascisme. Dus: dank je, seksuele bevrijding. Al vind ik wel dat we ons moeten afvragen: we zijn wel goed geworden in seks, maar ook in relaties?»
Kristof Calvo «Mijn ouders – toch ook babyboomers – zijn nog altijd samen en ik ben daar wel blij om. Maar ik schat de gewonnen vrijheid op seksueel vlak toch hoger in dan de prijs die we ervoor moeten betalen. Als mensen niet gelukkig zijn in een relatie, hebben ze de kans eruit te stappen zonder dat ze met een zak over hun hoofd moeten rondlopen. We mogen echt niet de fout maken alles wat de babyboomers deden op een hoop te gooien en te verbranden.»