null Beeld

De 7 Hoofdzonden van Josje Huisman: 'Ik ben al heel lang onkuis, hoor'

Josje Huisman (31) werd na de split van K3 een enkeltje richting de grote vergeetput voorspeld, maar de blondine bleek een blijvertje. Na een geslaagde comeback in de musical ‘Belle en het beest’ is ze vandaag als jurylid en coach in ‘The Voice Kids’ te zien en maakt ze indruk als veelzijdige nachtegaal in het VTM-programma ‘Liefde voor muziek’. Volgens insiders was ze de beste K3-stem, maar wij herinneren ons haar vooral als de rebel van de populaire meidengroep.

Jeroen Denaeghel

'Ik was gulzig in álles'

Het beeld staat op mijn netvlies gebrand. Josina Cornelia Huisman – zo heet het Hollandse nakomertje van de oude K3 officieel – had zich voor de halve finale van ‘K3 zoekt K3’ in een jurk van knuffelbeertjes gehuld. Studio 100-baas Gert Verhulst lachte haar zowat in haar gezicht uit, maar Josje gaf geen krimp. Het typeerde haar volledig. Josje was jaren het ongeleide projectiel van de voorspelbare K3-marketingmachine. Als ze niet in de spotlights stond met een nieuwe piercing, naaktselfie of tatoeage, dan was het wel met haar vrijages met bad boys Johnny de Mol en Kevin Janssens. Maar dat wil nog niet zeggen dat Josje een open boek is. ‘Ik hou niet zo van die persoonlijke vragen,’ zal ze een paar keer opwerpen. Rond haar privéleven staat een stevig muurtje en ook het potje K3 houdt ze het liefst gedekt. Maar Humo’s 7 Hoofdzonden, daar wil ze wel eens voor gaan zitten.

HUMO Je bent de dochter van een protestantse predikant, dus ik veronderstel dat je de hoofdzonden wel kent?

Josje HUISMAN «Het is niet zo dat ik ze op mijn knieën voor mijn vader moest opsommen, hoor (lacht). Maar ik ken ze wel. Volgens mij maak ik me aan geen enkele van de zeven hoofdzonden gigantisch schuldig. Gulzigheid komt misschien nog het dichtst in de buurt.»


GULZIGHEID

HUISMAN «Tot voor kort was ik best wel gulzig met eten en drank. Niet dat ik elk weekend ladderzat in de luster hing, maar ik dronk geregeld alcohol. Het ligt wellicht aan jullie bourgondische mentaliteit, maar drinken is in Vlaanderen meer ingeburgerd dan in Nederland. Als je hier een bob aanduidt, zie je hem meteen twee gin-tonics achteroverslaan. ‘Tegen het eind van de avond zal dat wel uitgewerkt zijn,’ hoor je dan. Ik kan daar met mijn hoofd niet bij. Als je dat in Nederland doet, word je serieus scheef aangekeken.»

HUMO Je bent dus bewust minder gaan eten en drinken?

HUISMAN «Ik was gulzig in álles, ik kocht ook veel kleren en zo. Maar door me in bepaalde lifestylemethodes te verdiepen, ben ik veranderd. Ik besefte dat ik die overdaad niet nodig had. Ik wil het woord ‘zenmeisje’ niet in de mond nemen… Maar eigenlijk ben ik dat wel (lacht).»

HUMO Heeft dat er ook voor gezorgd dat je veganist geworden bent?

HUISMAN «Neen, dat was nadat ik een documentaire over de impact van veeteelt op onze ecologische voetafdruk had gezien. Wist je dat er miljoenen hectaren soja verbouwd worden om dieren te voeden, terwijl er mensen in Afrika verhongeren? Bovendien dragen al die dieren massaal bij tot de opwarming van de aarde. En dan is er nog het emotionele aspect: we zijn de connectie tussen ons en andere levende wezens volledig kwijt. In eerste instantie wou ik vegetariër worden, maar de zuivelindustrie is even fucked up als de vleesindustrie.

»Toen ik had beslist veganist te worden, nu vier maanden geleden, werd ik ’s anderdaags 20 procent gelukkiger wakker. Veel mensen denken dat het een hele opgave is, maar je moet gewoon een beetje harder zoeken in de supermarkt. Omdat veganisme niet de norm is, ligt het vlees en de kaas altijd bovenaan in de rekken.»

HUMO Ben je een milieuactiviste?

HUISMAN «Neen. Ik ga niet op de barricades staan. Ik wil mensen wel inspireren, maar ik wil ze niet de les lezen. Ik ben zelf heel radicaal en ik weet dat je daar niet ver mee springt als je mensen wilt overtuigen.»

HUMO Dierenrechtenactivist Michel Vandenbosch vertelde me ooit dat hij onmogelijk een relatie zou kunnen hebben met een vleesetende vrouw: ‘Ik zou me bij het kussen constant afvragen hoeveel lijken er in haar mond gepasseerd zijn.’ Zou jij de keuze van een partner daarvan laten afhangen?

HUISMAN «Dat lijkt me héél drastisch. Maar je zoekt ergens wel een partner die op dezelfde manier naar de wereld kijkt. Hoe iemand met de planeet en de wezens die erop leven omgaat, vind ik belangrijk. En een vleeseter vertoont naar mijn gevoel op dat vlak – ik wik mijn woorden – te weinig empathie. Maar ik zou er niet meteen een lekkere bink voor afwijzen. Na een tijdje krijg ik hem wel zover dat hij geen vlees meer eet (lacht).»

HUMO Ben je vatbaar voor verslavingen?

HUISMAN «Ik heb endorfines nodig. Als ik te lang niet sport, komt mijn lijf in opstand. Dan gaan mijn handen trillen. Drie à vier keer per week zit ik bij mijn personal coach en die legt er de zweep op. Maar ik ben niet iemand die zomaar aan iets verslaafd raakt. Ik heb als puber geëxperimenteerd met drugs zonder er afhankelijk van te worden.»

HUMO Heb je ook het straffere spul geprobeerd? Coke, heroïne, lsd?

HUISMAN «Nee, joh, enkel wiet. Ik heb in Amsterdam naast een koffieshop gewoond, dus ik kon moeilijk anders (lacht). O ja, een paar jaar geleden heb ik voor een Nederlands tv-programma ook qat gebruikt. Dat was in Ethiopië. Heel Nederland stond op z’n kop, maar het stelde niks voor. Na een kwartiertje was ik gewoon aan het pitten. Ik vond het vooral ranzig smaken: het was lastig om die blaadjes binnen te werken. Maar blijkbaar moest je er een hele zak van vreten voor het enig effect had.»

undefined

null Beeld


HOOGMOED

HUMO ‘Mijn kracht wordt verward met arrogantie,’ las ik onlangs op de cover van een Nederlands glamourblad.

HUISMAN «Ja, de andere kop die de journalist van dat artikel had voorgesteld, was helemaal kut. (Zucht) Dit is een schoolvoorbeeld van hoe de pers lezers lokt met misleidende titels. Voor alle duidelijkheid: ik ben niet arrogant. Ik kom gewoon zelfverzekerd over omdat ik mijn hart blijf volgen en niet over me heen laat lopen. Sommigen willen me veranderen in het Josje dat zij in gedachten hebben.»

HUMO Haal je die zelfverzekerdheid uit je geloof? Op je arm staat ‘139:1-3’ getatoeëerd, een verwijzing naar een psalm uit de Bijbel. ‘Heer, U kent mij, U doorgrondt mij, U weet het als ik zit of sta, U doorziet van verre mijn gedachten. Ga ik op weg of rust ik uit, U merkt het op, met al mijn wegen bent u vertrouwd’: zo luidt de tekst. Ik interpreteer dat als: zolang God weet hoe ik in elkaar zit en waarmee ik bezig ben, is het oké.

HUISMAN «Precies.»

HUMO Wat anderen over je denken, raakt je koude kleren niet?

HUISMAN «Nou, ik zal niet zeggen dat het me nooit raakt, maar het zal mijn pad niet veranderen. Iedereen wil door iedereen leuk gevonden worden, maar dat is gewoon niet realistisch. Natuurlijk is het fantastisch dat de fans appreciëren wat ik doe. Alleen wil dat niet zeggen dat zij mogen beslissen wat ik moet doen.»

HUMO Die zelfkennis en bijbelse wijsheid, kreeg je die van je vader mee?

HUISMAN «Ik ben daar zelf achter gekomen, denk ik. Mijn vader is een wijs man, maar dat wil niet zeggen dat ik blindelings de protestantse leer volg. Ik vind het vooral belangrijk om bezinningsmomenten in te lassen. Dat hoeft niet per se in een kerk te zijn. (Zwijgt even) Je mag gerust weten dat ik twee keer per dag mediteer. Tom Barman en heel wat topzakenlui mediteren zich te pletter – met succes. Het brengt rust en evenwicht. En voor de rest probeer ik met mijn eetgewoontes een verbinding te maken met the circle…»

undefined

null Beeld

undefined

'God staat voor mij gelijk aan liefde en goedheid. Ik trek me op aan zijn vertrouwen.'

HUMO The circle? Kun je me dat even uitleggen, ik ben niet zo thuis in dat metafysische Ingeborg-jargon.

HUISMAN (giert het uit) «Zie je, jij denkt dat ik zo’n zweefteef ben! Ik sta écht wel met beide benen op de grond, hoor. Met ‘the circle’ bedoel ik gewoon de planeet, de dieren, de mensen die allemaal met elkaar verbonden zijn. Voor mij is Moeder Natuur heel belangrijk.»

HUMO Je bent ook een fashionista die een boek schreef over dresscodes. Hoe moeilijk was het om ongeschminkt en zwetend aan een Noorse ijswand te hangen voor de opnames van het VIER-programma ‘Bartel in het wild’?

HUISMAN «Niet evident. Ik wist dat zo’n GoPro-beeld van dichtbij niet echt flatterend zou zijn. Maar ik dacht: we zitten nu toch in de natuur, laten we het dan puur natuur houden. In de Noorse wildernis kun je er moeilijk als Paris Hilton bij lopen.»

HUMO Wat vind jij de grootste stijlblunder? En kom niet aanzetten met het cliché witte sokken in sandalen.

HUISMAN «Een hype volgen waar je je eigenlijk niet lekker bij voelt. Je kleden voor anderen omdat je bang bent dat je er anders niet bij hoort. Ik vind het leuker als iedereen z’n unieke zelf is en buiten de lijntjes durft te kleuren. Desnoods in witte sokken met sandalen.»


ONKUISHEID

HUMO Laten we het even over onkuisheid hebben.

HUISMAN (pikt snel in) «Ik ben al heel lang onkuis, hoor.»

HUMO Dat moet je even specifiëren. Volgens Wikipedia is onkuisheid ‘een handeling of uiting die ingaat tegen de heersende seksuele moraal’.

HUISMAN «Oei, dan ben ik niet onkuis. Ik dacht dat het over seks ging. Voor mij is er niks mis met lust, zolang er geen bedrog bij komt kijken. Dan wordt het naar. Ik ben monogaam omdat ik in de sterke band tussen twee mensen geloof. Al begrijp ik dat je zin kunt hebben om een keertje met een ander de koffer in te duiken. Maar dan moet je er met je partner over praten. Anders wordt de verboden vrucht steeds aantrekkelijker. Hoe langer je er níét over spreekt, hoe groter de drang wordt om met die ander seks te hebben.»

HUMO Is dat niet makkelijker gezegd dan gedaan? ‘Hey Josje, ik zou het graag eens met je beste vriendin doen,’ lijkt me nogal moeilijk te verteren aan de ontbijttafel.

HUISMAN «Zelf verkeerde ik nog nooit in die situatie, maar ik zou het toch graag weten mocht mijn partner daar zin in hebben. Zo is het tenminste duidelijk waar je als koppel voor staat. Misschien is je band zo sterk dat je relatie zo’n uitstapje wel overleeft. Maar als er bedrog bij komt kijken, speel je met andere kaarten. Dan is een breuk haast onafwendbaar.»

HUMO Ben je ooit bedrogen geweest?

HUISMAN «Niet dat ik weet.»

HUMO Stan Van Samang beweerde in een 7 Hoofdzonden-interview dat optreden voor een vol Sportpaleis hem lichamelijk opwond. Ken jij dat gevoel ook?

HUISMAN «Moet Stan zich niet op zijn liedjes concentreren? Mannen kunnen toch maar aan één ding tegelijk denken? (schatert) Neen, ik heb op dat moment te veel stress om me aan zulke gevoelens over te geven.»

HUMO Van Samang had het ook over een koppel borsten waarop een songtekst van hem getatoeëerd stond. Maakte jij tijdens je K3-periode ook zulke gekke dingen mee? Papa’s die al eens een foto van hun fiere Samson naar je doorstuurden?

HUISMAN «Neen. Dat heb ik nog nooit meegemaakt. En de lezers moeten dit zeker niet als een uitnodiging zien. Goh, sjonge, dat lijkt me echt niet leuk.»

HUMO Wat is goede seks voor jou?

HUISMAN (verontwaardigd) «Wat wil je nu dat ik zeg? Als twee mensen zich bij elkaar op hun gemak voelen, zeker? En dat je liefde voelt. Ik onderschat het belang van seks niet. Het is wat twee mensen letterlijk en figuurlijk verbindt. En verder wil ik daar niet over uitweiden.»

HUMO Oké, we zullen boven de gordel blijven. Op je Instagramprofiel las ik dat wie kans bij je wil maken, zich best niet parfumeert.

HUISMAN «‘Niet te veel,’ heb ik gezegd. Een paar druppeltjes achter de oorlellen volstaat. Als ik het parfum van een man al van een afstand ruik, ga ik lopen. Ze gebruiken ook allemaal hetzelfde luchtje: zo’n zoete, weeïge geur die zich via je neusgat in je hersenpan boort. Laatst zat ik op een terrasje een koffie te drinken in zo’n walm: wal-ge-lijk!»


TRAAGHEID

HUMO Je was maar tien minuten te laat voor onze afspraak. Voor een bekend persoon valt dat heel erg mee.

HUISMAN (lacht) «Normaal ben ik heel stipt, alleen werd ik nu afgeleid door een mooi jurkje in een etalage wat verderop in de straat. Eigenlijk haat ik te laat komen. Als vrienden vroeger op zich lieten wachten, kon ik me daar behoorlijk over opwinden. Nu niet meer. Alleen als het een professionele afspraak betreft, kan ik me er nog druk in maken.»

HUMO Ik zag je in één week tijd in drie tv-programma’s opdraven. Je bent een bezige bij?

HUISMAN «Als ik werk, dan werk ik graag hard. Maar als ik niks hoef te doen, dan doe ik ook niks. Vroeger voelde ik me lullig als ik een dag vrijaf had. Dan werkte ik een to-dolijstje af – een oude vriendin bezoeken, de zolder opruimen. Maar op die manier blijf je bezig. Ik ben zo bang voor een burn-out dat ik erop let dat ik goed uitrust. Tijdens de tournee van ‘Belle en het beest’ had ik waanzinnig drukke dagen, maar daarna ging ik wel uitgebreid chillen. Ik lig graag op de bank met een goed boek. Mijn favoriete auteur? Isabel Allende. Daar heb ik alles van gelezen. Nu ben ik bezig aan de Napolitaanse romans van Elena Ferrante. Ik heb van het moment leren genieten: ik ben geen fomo (fear of missing out, red.) die, wanneer ze met vrienden op restaurant zit, constant haar gsm checkt of er ergens anders leukere feestjes zijn.»

HUMO Heb je nu geen rustiger leven dan toen je in K3 zat?

HUISMAN «Neen. Toen hoefde ik minder na te denken. Alles werd voor ons gedaan, je moest alleen maar je ding doen op het podium. Akkoord, soms hadden we het druk, maar de echte hectiek speelde zich af in de kermis rondom ons. Technici, choreografen, opnameleiders – die hadden pas veel aan hun hoofd.»

HUMO Was het K3-bestaan niet geweldig eentonig? Altijd dezelfde liedjes, altijd dezelfde pasjes, altijd dezelfde Studio 100-knuffels naar je hoofd gegooid krijgen...

HUISMAN «Goh, Beyoncé, Madonna en Rihanna doen tijdens een wereldtournee ook bijna elke avond hetzelfde, hoor. Natuurlijk ken je zo’n show vanbinnen en vanbuiten, maar we zorgden er wel voor dat wij hem altijd ietsje anders beleefden. Door elkaars tekstpartijen in te pikken, bijvoorbeeld. Het publiek had niks door en wij lachten ons te pletter.»

undefined

null Beeld

undefined

'Jij denkt dat ik zo'n zweefteef ben, maar ik sta écht wel met beide benen op de grond, hoor'


GRAMSCHAP

HUMO Wat maakt je kwaad?

HUISMAN «Mensen die niet loyaal zijn. Een vriend verraadt je niet en staat altijd voor je klaar. Als je zelf veel geeft, mag je ook veel verwachten, vind ik. Ik investeer veel tijd in vriendschappen, vandaar dat ik maar een handvol vrienden heb.»

HUMO Word je boos als de roddelpers uitpakt met het breaking news dat je niet op Karens huwelijk uitgenodigd bent?

HUISMAN «Neen, want ik wás ook niet uitgenodigd! Voor één keer was het geen roddel (lacht). Ik vond het ook niet erg. Het was háár trouwerij.»

HUMO Als ik me een klein paparazzomoment mag permitteren: zijn jullie dan geen vriendinnen meer?

HUISMAN «Hadden we het niet over dingen die me irriteren? (Grijpt snel naar haar iPhone en wijst me een foto aan) Dit, bijvoorbeeld. Iemand gaat naar Parijs, zet een foto van de Eiffeltoren op Instagram, en schrijft dan: ‘Dank u, Parijs. Je was zo goed voor me.’ De personificatie van landen en steden, daar krijg ik het echt van op mijn heupen. ‘Ibiza, je bent mijn grote liefde’: wat een gelul.»

HUMO Wie zoiets schrijft verdient een draai om de oren?

HUISMAN «Fysiek agressief word ik nooit. Ik ben daar een te groot mietje voor, denk ik. Als ik een vechtpartij zie, word ik heel droevig. Maar ik kan me wel over veel zaken opwinden. De vuilnisbelt die mensen na een weekendje Pukkelpop achterlaten, bijvoorbeeld. Ik vind dat de schaamte voorbij.»


HEBZUCHT

HUMO Hoe belangrijk is geld voor jou?

HUISMAN «Bij mij thuis zeiden ze vroeger altijd: geld maakt niet gelukkig, maar wel gelukkiger. Het is een huizenhoog cliché, maar clichés bestaan omdat ze waar zijn. Ik vind het makkelijk om geen geldzorgen te hebben, maar écht geluk kun je er niet mee kopen. Dat zit in kleine dingen: in de tuin met de nichtjes en de neefjes spelen, bijvoorbeeld.»

HUMO Verdiende je veel geld bij K3?

HUISMAN «Ik verdiende genoeg, ja.»

HUMO Klopt het dat je aanzienlijk minder opstreek dan je twee collega’s, en dat dat aan de basis van de split lag?

HUISMAN «Contractuele zaken bespreek ik niet met journalisten.»

undefined

'Ik zou geen lekkere bink afwijzen omdat hij geen vegetariër is. Na een tijdje krijg ik hem wel zover dat hij geen vlees meer eet'

HUMO Koen Wauters stak tijdens ‘Liefde voor muziek’ een waarschuwend vingertje naar je op: ‘Met K3 speelde je voor volle Sportpaleizen, nu zul je bereid moeten zijn je carrière in ’t klein te herbeginnen.’ Zie je dat zitten: zo’n optreden op een bak bier in een jeugdcafé?

HUISMAN «Euh, neen. Ik denk niet dat mijn repertoire – wellicht wordt het Nederlandstalig – geschikt zal zijn voor bruine kroegen en cafés.»

HUMO Toen K3 stopte, viel je vangnet weg. Vreesde je toen niet dat het weleens afgelopen zou kunnen zijn met je showbizzcarrière?

HUISMAN «Ik heb af en toe een paniekaanval gekregen, ja. Maar ik kijk nooit achterom. Het komt er gewoon op aan nieuwe kansen te grijpen. Toen ik de hoofdrol in de musical ‘Belle en het beest’ kreeg, wist ik dat ik dáár mijn visitekaartje moest afgeven. Mijn verdere carrière hing ervan af.»


AFGUNST

HUISMAN «Ik ben weleens jaloers geweest. Vooral toen ik verkering had. Dat ellendige gevoel overvalt je en gaat als een steen in je maag zitten. Maar jaloezie is angst: je bent bang om diegene van wie je houdt, kwijt te raken.»

HUMO Heb je last van mensen die afgunstig zijn op jou?

HUISMAN «Neen. Die zullen er misschien wel zijn, maar ik zie of hoor ze niet.»

HUMO Je leest dus geen negatieve commentaren op sociale media?

HUISMAN «Jawel, maar dat is geen afgunst. Die vinden me gewoon stom, ze willen helemaal niet in mijn schoenen staan.»

HUMO De deelnemers van ‘The Voice Kids’ wel. Zoals Siska, een 7-jarig meisje dat hartverscheurend huilde omdat ze niet geselecteerd werd. ‘Ik ben ook dertig keer afgewezen op audities,’ troostte je haar. Wat doet dat met een mens, telkens het deksel op de neus krijgen?

HUISMAN «Dat is niet leuk. Dan ga je aan jezelf twijfelen. Maar toch bleef ik audities in binnen- en buitenland aflopen. Zangeres in een Duits rockbandje of een rol in een Vlaamse musical, het deed er niet toe: ik moest en zou zangeres worden. En ook al werd ik wandelen gestuurd, toch had ik steeds het gevoel dat er iets zat aan te komen. Ook toen K3 stopte, voelde ik dat alles op z’n pootjes zou terechtkomen.»

HUMO Iets zegt me dat je die overtuiging uit je geloof haalde.

HUISMAN (knikt) «‘Met al mijn wegen bent U vertrouwd’ is de laatste zin van psalm 139:1‑3. God staat voor mij gelijk aan liefde en goedheid. Ik trok me op aan zijn vertrouwen. Ook al ging het me niet altijd voor de wind, ik heb altijd geloofd dat ‘het goede’ me zou overkomen. En dat is uiteindelijk ook gebleken.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234