null Beeld

De 7 Hoofdzonden van Max Colombie (Oscar And The Wolf): 'Ik zou niet weten waarom fans met mij in bed zouden willen duiken'

Max Colombie van Oscar And The Wolf heeft een hekel aan de eindigheid der dingen: ‘Zoveel te doen, zo weinig tijd!’ Mogelijk omdat hij zich zelden overhaast: het heeft drieënhalf jaar geduurd voor hij een opvolger klaar had voor ‘Entity’. Die tweede plaat heet nu ‘Infinity’, of ‘oneindigheid’. Goed gelachen, maar waar moet dat eindigen? James, de biechtstoel!

Frederick Vandromme

'Ik, ijdel? Een frontman in doorsneekleren is als een superheld in jeansbroek'

‘Infinity’ werd opgenomen in Los Angeles en is ten dele geïnspireerd door een dramatisch jaar in het leven van de frontman.

Max Colombie «Wat zeg je daar? Shit, staat dat zó in de perstekst? Ik ben vergeten om die na te lezen. Ik ben een dramaqueen: ál mijn jaren zijn dramatisch. Maar voor de rest is er niets ergs gebeurd.»


Hoogmoed

HUMO Bij Oscar And The Wolf besteed je on-Belgisch veel aandacht aan je podiumact. Als je niet optreedt in een slaapzak, dan wel in een Perzisch tapijt. Ben jij ijdel, of zijn de meeste andere frontmannen lui?

Colombie «Ik ben ijdel, maar ik zie dat in de eerste plaats als een gevolg van mijn onzekerheid. Mensen met zelfvertrouwen zijn minder bezorgd om hun uitstraling. Ik twijfel voortdurend aan mezelf, waardoor ik automatisch die neiging tot overcompensatie heb. Tegelijk is het natuurlijk een bewuste keuze: een frontman in doorsneekleren is als een superheld in jeansbroek.»

HUMO Nick Cave heeft jou via-via laten weten dat hij fan is van Oscar And The Wolf. Lof uit onverwachte hoek, ook al omdat Cave niet bekendstaat om zijn gulle complimenten.

Colombie «Mooi, ja. Maar ik was meer onder de indruk van het compliment dat ik kreeg van Julia Stone, omdat ik vroeger echt geobsedeerd was door Angus & Julia Stone en hun muziek. Ze zei dat ze ‘Moonshine’, een nummer van één van onze eerste ep’s, wou overkopen. Zodat het niet meer van mij maar van haar zou zijn (lacht). Ik heb ‘nee’ gezegd.

»Als ik thuis zit en een béétje dronken ben, lees ik al eens graag mijn fanmail. Ik word daar altijd emotioneel van – het gebeurt dat ik een beetje moet wenen van alle complimenten – en schrijf dan ook meestal een veel te emotioneel antwoord terug.»

HUMO Je hebt eens gezegd dat je ‘vijf minuten voor een optreden als een levende god behandeld wil worden’. Alleen dan, of heb je ook al op andere momenten vastgesteld dat je naast je schoenen begon te lopen?

Colombie (denkt na) «Nee. Ik reis nooit met metro, tram of bus. Veel mensen zien daar divagedrag in – ‘Hier zie, Max pakt de metro niet meer!’ – maar ik ontwijk het openbaar vervoer vooral omdat ik bang ben dat mensen me zullen herkennen en omdat ik in zo’n bus niet kan wegvluchten. Om dezelfde reden ga ik nooit meer naar festivals als ik niet backstage kan.»

HUMO Waar vlucht je precies van weg?

Colombie «Ik hecht veel belang aan hoe fans hun openingszin formuleren. ‘Sorry, maar ik wou u gewoon zeggen dat uw muziek veel voor me betekent,’ vind ik een mooie benadering. Zeer lelijk is: ‘Mag ik een foto van u? Het is om mijn vrienden jaloers te maken.’ Dat krijg ik helaas vaak te horen en elke keer voel ik mij een kermisattractie. De mensen begrijpen dan niet dat ik ‘nee’ zeg, maar dat vind ik niet erg.»

HUMO Wat zijn de slimste stappen die je hebt gezet om te komen waar je nu bent?

Colombie «Ik ben goed in het compleet negeren van alle verwachtingen. Eerst was ik het jongetje dat glitter droeg op het podium. Daarna werd ik die zanger met de kaftans. Tegen dat de mensen mij doorhebben, wil ik al een stapje verder staan. Daarom is ‘Infinity’ ook weer heel anders geworden dan wat voorafging: zodra ik mezelf begin te herhalen, heb ik het gevoel dat ik me dreig te verbranden.

»Ik vind het altijd een goed teken als iemand uit mijn crew afkeurend naar mijn kleren kijkt en zegt: ‘Ga jij dát aandoen op het podium?!’ (lacht) Ik weet dat ik goed bezig ben als ik de mensen om me heen nog kan verbazen – dat hoeft niet noodzakelijk in de goede zin te zijn.»


Afgunst

HUMO Het kan niet anders of de vette jaren van Oscar And The Wolf steken de ogen uit bij muzikanten met minder succes. In Vlaanderen is dat sinds een tijdje bijna iedereen.

Colombie «Als dat zo is, merk ik daar niets van. Omdat iedereen in mijn gezicht altijd lief is – en ik ga ervan uit dat dat meestal gemeend is – maar ook omdat ik zelden om me heen kijk. Ik houd me bitter weinig bezig met andere artiesten. Ik weet bijvoorbeeld nauwelijks welke andere bands op dit moment populair zijn.»

undefined

'Nooit gaat er in mijn leven iets van een leien dakje. Eigenlijk roep ik voortdurend: 'Why me?!''

undefined

null Beeld

HUMO Op wie ben je zelf jaloers?

Colombie (haalt de schouders op) «Ook hier: ik kijk alleen naar mezelf. Ik ben een egocentrische mens.

»Alleen over het uiterlijk van een ander voel ik soms jaloezie. Er zijn veel mannen – Hollywood-acteurs en zo – van wie ik denk: ‘Ik wou dat ik er zo uitzag.’ Dat had ik als kind al. Vroeger wou ik eruitzien als Justin Vernon van Bon Iver. Een geval van bewondering die gaandeweg tot jaloezie is uitgegroeid.»


Woede

HUMO Vermoedelijk één van de zonden waar je het meest last van hebt.

Colombie (verbaasd) «Hoe weet jij dat?»

HUMO Je hebt me ooit verteld over een kennis die had gesuggereerd om, in één van je songs, één instrument te vervangen door een ander, en...

Colombie (windt zich op) «Ja, maar: dat is toch hetzelfde als tegen David Hockney zeggen dat hij het blauw van zijn zwembadschilderijen beter een tikkeltje groener had gemaakt? Why the fuck zou je zoiets tegen een artiest zeggen?»

HUMO Wie zich al dik maakt om goedbedoeld advies, heeft meer onverwerkte woede in zich.

Colombie «Ja, maar die komt zelden tot uiting tegenover andere mensen. Ik word vooral en vaak kwaad op mezelf. Op mijn praktische onkunde. Ik ben extreem onhandig, op alle vlakken. Nooit gaat er in mijn leven iets van een leien dakje. Eigenlijk roep ik voortdurend: ‘Why me?!’ In een file sta ik altijd in het traagste rijvak. Wanneer ik online nieuwe dienstencheques wil bestellen, zegt het systeem gegarandeerd dat ik ‘net ben verhuisd en dus geen nieuwe cheques kan krijgen voor ik contact opneem met enzovoort enzoverder’. Als ik naar Proximus bel, hang ik altijd drie kwartier aan de lijn. En mijn bankkaart verlies ik aan de lopende band. Ooit eens vier keer in één maand.»

HUMO Waarom ben je zelden kwaad op anderen?

Colombie «Omdat ik dat recht volgens mij niet heb. Ik ben slecht in vriendschappen, ik onderhoud mijn relaties niet goed. Het gebeurt vaak dat ik berichtjes niet beantwoord en oproepen negeer. Weinig mensen begrijpen dat, en waarschijnlijk terecht. Het is dus logischer dat mensen kwaad zijn op mij dan omgekeerd.»

HUMO Wanneer wordt de wereld je te veel?

Colombie «Ik trek me meestal weinig aan van politiek of van het nieuws uit de wereld – dat heeft weer met mijn egocentrische kant te maken. Maar ik merk wel dat ik me steeds vaker ga opwinden over gevallen van gewelddadig racisme. Al die verhalen uit Amerika over ongewapende zwarte jongens die neergeschoten worden door politieagenten, die vervolgens ook nog eens de hand boven het hoofd gehouden worden... Ik word daar woedend van. Opstandig.

»Ik zag in Londen eens hoe een zwarte man werd lastiggevallen door de politie. Die man was een beetje dronken, maar in de Londense straten is ’s avonds iederéén een beetje dronken en die mens deed niemand kwaad. Hij werd omringd door vijf flikken, die hem begonnen te pesten. Ik werd daar zo boos van dat ik begon te roepen: ‘Somebody needs to fucking film this! This is injustice!’ Waarna de flikken zich omdraaiden en mij gingen intimideren. Zo van: ‘Als je je bek niet houdt, sluiten we je een nachtje op.’ Ik wilde de discussie aangaan, maar mijn vrienden hebben me toen tegengehouden. De flikken zijn daar naar verluidt nog een stukje erger dan bij ons, nog beestachtiger.

»Dat soort haantjesgedrag en machtsmisbruik zie je ook bij buitenwippers. Op een avond zaten we met de groep en crew eens in een club in Brighton. We hadden net opgetreden, en Ozan (Bozdag, lid van Oscar And The Wolf, red.) was in een zetel in slaap gevallen. Iemand van de security scheen met een zaklamp in zijn gezicht – waarschijnlijk uit verveling – en gaf hem een paar harde kletsen in het gezicht. Toen ik Ozan begon af te schermen – ‘Doe eens normaal. Mijn vriend doet een dutje’ – vroeg die buitenwipper via zijn walkietalkie om back-up (lacht). Ik ben een mager ventje, maar toch werd ik door vier man hardhandig vastgegrepen, naar de ingang gesleurd en buitengesmeten. Ik ben in de regen op de straatstenen gekletst, één van mijn schoenen lag twee meter verder. Ozan hebben ze ook buitengegooid. Die werd pas wakker op het moment dat hij met zijn gezicht op straat belandde (lachje).»


Gulzigheid

Colombie «Ik mag eten wat ik wil, ik verdik nooit. Ik hou me dus meer bezig met verbreden dan met verslanken. Ik ga naar de fitness, zowel voor cardio- als voor krachttraining. Sporten is voor mij belangrijk voor een gezonde mindset. Probleem: als ik twee weken op tournee ben geweest, ben ik de routine weer kwijt. En er dan opnieuw moeten aan beginnen, is altijd moeilijk. Ik zou graag verslaafd zijn aan fitnessen, dan hoefde ik niet elke keer zo aan mezelf te sleuren.»

undefined

'Ik zou niet weten waarom fans met mij in bed zouden willen duiken. Misschien hebben ze gewoon niet goed gekeken'

HUMO Op de hoes van ‘Infinity’ zie je eruit als een soort 21ste-eeuwse Nosferatu, je zingt vaak over leven in de schaduw, en in een Engels blad omschreef je je stijl onlangs als ‘Royal vampire porn director’. Wat heb jij met vampieren?

Colombie (verbaasd) «Veel! Ik ben gepassioneerd door alles wat met vampieren te maken heeft. Mijn omgeving zegt: ‘Geobsedeerd.’ Alle series en films gezien: van ‘Twilight’ tot ‘Only Lovers Left Alive’. Vooral over het idee van een oneindig leven denk ik vaak na. Pakweg 5.000 jaar – in plaats van de gebruikelijke 80 – de tijd hebben om je te ontwikkelen: dat is toch een fascinerende gedachte? Staat er een limiet op hoezeer je je karakter kunt ontwikkelen? Word je dan steeds slimmer en slimmer, of houdt het ooit op? Soms denk ik na over hoe het zou zijn als ik een vampier was (lachje).»

HUMO Dat je je met bloed zou moeten voeden, is geen afknapper?

Colombie «Maar nee (lacht). Ik zou mijn slachtoffers kiezen uit die mensen die het minst verdienen om te leven.»

HUMO Ik las dat je verslaafd bent aan angsten.

Colombie «Ik ben onzeker en paranoïde, en hoezeer ik me daarin wentel, is bijna obsessief. Het wordt ook erger naarmate ik ouder word.

»Soms schiet ik ’s nachts wakker en ben ik er stellig van overtuigd dat IS ons land is binnengevallen. Eerlijk waar: dan doe ik het in mijn broek van de schrik. Ik steek meteen alle lichten aan en zit een halve nacht door het venster naar de overkant van de straat te staren. Tot ik van al dat gedoe zo moe word dat ik vanzelf weer in slaap dommel.

»Meestal heb ik de avond voor zo’n paniekaanval naar een aflevering van ‘Black Mirror’ gekeken (lacht). Als ik iets zie of lees, projecteer ik dat op mezelf. Ik ga altijd veel te hard mee in samenzweringsverhalen, ik denk dat ze op mij betrekking hebben.»

HUMO Je ontwikkelt voortdurend nieuwe angsten. Wat is je recentste?

Colombie «Zeeën en oceanen. Vroeger waren dat mijn favoriete plaatsen, maar dat was vóór ik me bewust ben geworden van wat er misschien zou kunnen inzitten. En allicht ook voor ik mijn eerste haaienfilm had gezien. Ik weet dat het absurd is, maar als er niemand anders in zit, durf ik zelfs niet in een zwembad te springen.»

HUMO Noem eens een gemiste kans uit je leven?

Colombie «Ik denk niet in ‘wat als’-scenario’s. Ik geloof in het lot, of iets van die strekking. Elke keuze die je maakt, was volgens mij op één of andere manier zo bedoeld. Oké, in het leven kiezen we af en toe het foute rijvak, maar in het grotere geheel maakt dat weinig uit. Echt compleet foute keuzes maken in het leven, bestaat niet.»

HUMO Wie iemand vermoordt en daarna in de gevangenis belandt, heeft toch een foute afslag genomen?

Colombie «Een moord is zelden het gevolg van een echte keuze. Meestal heeft het met een onweerstaanbare drang te maken, of met een kortsluiting in het hoofd. Ik heb het daar vaak over met een bevriende psychiater: in wezen zijn alle mensen schizofreen. Bij de ene ontwikkelt het zich sneller dan bij de andere, maar in elk van ons schuilt een gewelddadige moordenaar.

»Ik las eens het verhaal van een jood en een moslim. Die laatste was in een jodenbuurt een pak mensen gaan neerknallen – uit niets dan jodenhaat – en daarbij was onder andere een klein jongetje gestorven. Wel, de vader van dat kind heeft aan de rechter gevraagd of de dader vrijgelaten kon worden. Hij vond: hem in de gevangenis begraven lost niets op. De maatschappij is er meer bij gebaat als die mens psychologische bijstand krijgt, of als iemand erin slaagt hem te laten inzien dat zijn haat gebaseerd is op een gebrek aan inzicht. Om het simpel uit te drukken: die man had niet zelf gekozen voor zijn jodenhaat, die was er bij hem ook maar ingelepeld.

»Ik moet opletten wat ik zeg, want ik snap dat dit bij veel mensen gevoelig ligt. Ik snap ook dat misdadigers op één of andere manier gestraft moeten worden – bijvoorbeeld omdat nabestaanden van slachtoffers vaak moeite hebben met de wetenschap dat de dader vrij rondloopt – maar ik denk niet dat het gevangenissysteem de best mogelijke oplossing is.»


Hebzucht

HUMO Heeft het succes van Oscar And The Wolf jou rijk gemaakt?

Colombie (blaast) «Wat is dat, ‘rijk’? Ik kan op dit moment niet met zekerheid zeggen dat ik genoeg heb voor de rest van mijn leven: volgens die definitie ben ik dus niet rijk.»

HUMO Maar met succes komt geld, en met geld koop je vrijheid. Ik stel me voor dat je je recent gewonnen vrijheid niet graag meer opgeeft.

Colombie «Vrijheid? In oppervlakkige zin, misschien: ik kan vaker reizen dan vroeger, en ik kan iets meer spullen kopen. Verder vind ik niet dat ik nu vrijer ben. Ik ben de meest onzekere mens die ik ken. Opdat ik me echt – en dus ook en vooral op mentaal vlak – vrij zou voelen, heb ik meer zelfkennis en zelfaanvaarding nodig. Kun je dat kopen? Mensen die ongelukkig zijn met hun uiterlijk, worden die gelukkiger als ze zich een mooiere kop kopen? Zijn de Jenners en de Kardashians gelukkiger? Ik sluit het niet uit, hoor. Ik weet het gewoon niet.»

undefined

'Ik krijg vaak privéberichten via Instagram: 'Wil je seks met mij?' Weird. Ik ga daar nooit op in.'

undefined

null Beeld

HUMO Wat zijn je meest gekoesterde materiële bezittingen?

Colombie «Mijn huis en mijn kleren: daar heb ik het hardst voor gewerkt. (Denkt na) Je hebt gelijk, hoor: het gevoel dat ik nu een eigen dak boven mijn hoofd heb, geeft me wel degelijk een gevoel van vrijheid. Ik ben daardoor nu ook trotser op mezelf.»

HUMO Ben je ooit bestolen?

Colombie (blaast) «Voortdurend! In mijn auto hebben ze al vaak ingebroken, en mijn ruit werd al minstens drie keer ingeslagen. In LA heeft iemand mijn MasterCard gekopieerd om er kleren van Michael Kors en Chanel mee te kopen, zag ik achteraf. Een jaar of zeven geleden is mijn laptop gestolen uit mijn schildersatelier aan de hogeschool. Ik was net een paar minuten weg om een broodje te halen. Daarna ben ik de straat nog opgelopen: ‘Heeft iemand een verdachte persoon gezien?!’ Op die laptop stonden foto’s en demo’s. Herinneringen en muziek waar ik jaren aan had gewerkt, en waarvan geen back-up bestond. Weg. (Denkt na) Er is nog veel meer van me gestolen, maar ik kan het niet meer bijhouden.»

HUMO Stal je zelf al eens iets? Plagiaat valt hier ook onder.

Colombie (denkt na) «Nee. Niets. Op zich is dat jammer: ik zou graag eens iets stelen – wellicht omdat ik al veel coole films over diefstallen en kraken heb gezien (lacht) – maar ik heb er het lef niet voor. Maar ik zou nooit van mensen stelen, alleen van winkels en bedrijven.»

HUMO Afgelopen zomer zei je in een interview: ‘Van luxe geniet ik alleen ironisch.’ Daar stond verder geen uitleg bij.

Colombie «Ik kan er wel van genieten om me een paar dagen in decadente luxe te wentelen, wanneer ik voor het filmfestival in Cannes ben, bijvoorbeeld – die stad lijkt gemaakt voor decadentie. Maar ik vind dat vooral leuk omdat ik me dan heel even iemand anders waan, een fictieve persoon. En het mag nooit te lang duren, want op den duur voel ik me niet meer ‘echt’.»


Traagheid

HUMO Werk jij traag? ‘Infinity’ komt drie jaar na ‘Entity’, de vorige van Oscar And The Wolf.

Colombie «In vergelijking met andere artiesten is dat lang, maar met luiheid heeft het niets te maken. ‘Entity’ heeft heel lang geleefd bij de mensen, ik was er dus niet snel klaar mee. En twee jaar na het succes in België ontplofte het ineens in Turkije. Dat zorgde automatisch voor uitstel: ik ga de studio niet in om nieuwe songs op te nemen wanneer ik nog aan het touren ben. Anders is het toch verloren energie: als ik aan een song werk en dat tussendoor een week moet stilleggen, is de kans groot dat het nummer me daarna niet meer interesseert.»

HUMO Welk onderdeel van je job kost je het meest moeite?

Colombie «Optreden. Ik ben sowieso al een heel zenuwachtige mens, en optredens gooien daar een flinke schep stress bovenop. Vóór elke show loop ik de muren op, en soms ben ik door de opgebouwde spanning al tijdens het eerste nummer compleet uitgeput. Ooit komt er een moment dat het niet meer de moeite waard is. Ik wil nog graag een derde plaat maken en daarmee touren, maar wat daarna komt, weet ik niet. Op dat punt zal ik alles eens herbekijken. Afwegen waar ik sta in het leven en waar ik nog nood aan heb.»


Onkuisheid

Colombie «Lust is een belangrijk aspect van het leven. Het maakt ons tot mensen. Zonder lichamelijke verlangens kunnen we niet functioneren. Toch hangt er iets heel donkers aan verlangens. Ik verlang namelijk altijd naar het onbereikbare, naar een veel te romantisch beeld van het leven. Mijn verwachtingen zijn altijd zo hoog dat er nooit helemaal aan voldaan kan worden. Door al die onbevredigde verlangens – en ik heb er véél – loop ik de hele dag gefrustreerd rond.»

HUMO Je zit op dit moment in je langste relatie tot nog toe: drie jaar duurt ze al. De Noorse schrijver Karl Ove Knausgård stelt zichzelf dagelijks de vraag: ‘Je bent zes, twaalf, twintig jaar getrouwd: je houdt zielsveel van je vrouw, maar de opwinding is weg. Tegelijk staat het sperma je tot aan de oogleden, wat doe je?’ Heb jij een antwoord?

Colombie «Heel moeilijke vraag. Ik ben daar nog te jong voor, denk ik. Maar ik ben er wél al mee bezig. Ik ken in mijn omgeving bijna geen mensen die een pure pinguïnrelatie hebben – ik bedoel: mensen die 100 procent zeker zijn dat ze tot hun dood bij hun partner zullen blijven. Iedereen worstelt met verlangens, met de vraag: ‘Hoe zou het op een ander zijn?’

»Het liefst ben ik zelf natuurlijk wél zo’n pinguïn. Mijn relatie is nog te pril om daar problemen mee te hebben, maar ik probeer mezelf al voor te bereiden. Vermoedelijk is de kans groot dat iemand – mijn partner of ik – ooit naar een ander zal verlangen. Wanneer dat gebeurt, wil ik niet voor verrassingen komen te staan. Ik wil tegen die tijd een manier gevonden hebben om ermee om te gaan, zodat geen van ons beiden gekwetst wordt.»

HUMO Wie succesvoller wordt, komt vaak ook in andere kringen terecht. Kom je zo met lossere zeden in contact? Elton John sprak onlangs zijn bewondering over Oscar And The Wolf uit, maar over zijn echtgenoot David Furnish lekte vorig jaar uit dat die jarenlang betrokken was bij orgieën in met olijfolie gevulde kinderzwembadjes.

Colombie «Ik heb nog geen orgieën meegemaakt. Ik merk hoogstens dat mijn vrienden en ik – allemaal creatieve mensen – niet preuts zijn. Veel mannen zouden hun vrienden niet naakt willen zien, in welke context dan ook, maar dat is bij ons niet het geval. Op dat vlak kennen wij geen schroom.»

HUMO In de periode dat je meedeed aan ‘Eurosong for Kids’, zei je pa in de krant: ‘Max is een schat van een jongen, maar hij is 14. Hij schenkt de laatste tijd opvallend meer aandacht aan de meisjes dan aan zijn eigen papa.’ Op welke leeftijd wist je dat je homo bent?

Colombie «Nog niet op mijn 14de, in elk geval. Als tiener had ik een lange relatie met een meisje, en op dat moment dacht ik dat dat liefde was. Het was leuk en zo, maar ik had geen idee dat liefde veel meer is dan wat ik toen voelde. Achteraf bekeken heb ik dat meisje toen waarschijnlijk redelijk wat pijn bezorgd. Omdat zij mij heel graag zag en mijn gevoelens natuurlijk nooit zo fel of intens waren als die van haar. Ik ging ervan uit dat dat mijn karakter was, dat ik moeite had om me aan iemand te binden. Pas toen wij al uit elkaar waren, heb ik beseft dat ik op mannen viel. Zij was de eerste aan wie ik het heb verteld.»

HUMO Roem erotiseert. Of niet?

Colombie (twijfelt) «Ik krijg vaak privéberichten via Instagram: ‘Wil je seks met mij?’ Weird. Ik ga daar nooit op in.»

HUMO Omdat er iets wanhopigs en triests is aan beroemdheden die het doen met fans die ze online hebben ontmoet?

Colombie «Die dingen gebeuren nochtans, hoor. Vooral in Hollywood circuleren daar verhalen over. Van Adrian Grenier, die acteur met zijn krulletjes uit ‘Entourage’, is bijvoorbeeld bekend dat hij ooit is ingegaan op een onlinevoorstel van een fan. Maar goed, misschien heeft hij dat gedaan bij wijze van research voor een nieuwe rol.

»Ik zou niet weten waarom fans met mij in bed zouden willen duiken. Ik vind mezelf niet echt knap, en ik kan er niet bij dat anderen mij wel knap zouden vinden. Ik ga er meestal van uit dat die mensen ze niet allemaal op een rijtje hebben. Of gewoon niet goed hebben gekeken (lachje).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234