null Beeld

De 7 Hoofdzonden van Red Flame en 'Villa Sporza'-analiste Heleen Jaques: 'De voetballerij blijft een mannenwereldje en dat zie ik zo meteen niet veranderen'

'Bij Anderlecht speelden we soms voor vijftig man.' En nu schittert 'Villa Sporza'-analiste Heleen Jaques voor miljoenen mensen op de buis én in Humo's 7 Hoofdzonden.

vvp

'Voetballers zien er wel héél graag goed uit. Het haar van Yannick Carrasco ligt altijd verdacht goed in de plooi'

Een kort carrièreoverzicht: kampioen spelen met Sint-Truiden leverde Heleen Jaques een transfer op naar Duitsland, waar ze mocht debuteren in de Champions League. Terug thuis tekende ze bij Club Brugge, waar ze haar vriend, videoanalist Mario Ballegeer, leerde kennen – hij zit tijdens ons gesprek op de laptop te werken in de keuken van hun nieuwbouwwoning, en spitst af en toe strategisch de oren. Na een paar seizoenen Anderlecht en een EK met de Red Flames, waar ze al sinds 2007 de lakens uitdeelt, trekt ze nu naar Fiorentina. En intussen klust ze dus bij als analiste voor Sporza.

HUMO Vind je het leuk om te doen?

Heleen Jaques «Ja! Al heb ik onderschat hoeveel werk erin kruipt. Vroeger keek ik niet zo veel voetbal. Mario en ik zijn er al dag in, dag uit mee bezig. Als we tijd hebben voor elkaar, willen we dat spelletje liever uit ons hoofd zetten.»

undefined

null Beeld

HUMO Is het moeilijk om ingeburgerd te geraken in het mannelijke Sporza-bastion?

Jaques «Nee, het gaat vlot. Het lijkt wel alsof ik die mannen al lang ken, iedereen is bereid om te helpen. Het helpt dat Mario ook in de voetbalwereld zit, de meesten kennen me al lang als zijn vriendin.»

HUMO Ik vraag het omdat ik onlangs een filmpje zag van de Franse ex-Manchester United-ster Patrice Evra. Hij zat naast Eni Aluko, een Engelse international, en na één van haar analyses gaf hij een cynisch applausje dat zoveel zei als: ‘Dat heb jij goed gezien, meisje.’ Het veroorzaakte nogal wat ophef.

Jaques «Bij ons stond er ook zoiets in de krant. Karl Vannieuwkerke had mij een compliment gegeven over een analyse, en sommige mensen vonden dat denigrerend – ‘Maar Karl, daarvoor zit ze daar toch!’ (lacht) Ik heb dat zo niet aangevoeld, ik voel me net erg aanvaard.»

HUMO Je hebt nog niet aan één tafel gezeten met Imke Courtois. Zijn twee vrouwelijke analisten tegelijk toch wat te veel van het goede voor de Vlaamse kijker?

Jaques «Dat weet ik niet, maar Youri Mulder was net nog verbaasd: ‘Hoezo, jullie zijn nog niet samen te gast geweest?’ We hebben gezegd dat hij het maar eens moest voorstellen, het zou plezant zijn.»


AFGUNST

HUMO Bij de Red Flames waren Imke Courtois en jij concurrentes voor dezelfde positie centraal achterin, een strijd die jij hebt gewonnen. Is zij daar jaloers over geweest?

Jaques «Nooit! Wij zijn altijd heel goede vriendinnen geweest. Wij hadden allebei liever niet tegen, maar náást elkaar gespeeld. Die kans hebben we nauwelijks gekregen, amper drie wedstrijden speelden we samen. Het klikte nochtans prima. We hebben elkaar nooit als concurrentes gezien.»

HUMO Klopt het dat zij er de hand in had dat jij kon beginnen als analiste?

Jaques «Ja. Ze hadden haar gevraagd een paar namen door te geven van mogelijke vrouwelijke analisten, en ze heeft aan mij gedacht. Bedankt, Imke!»

HUMO Ben jij afgunstig? Er kijken véél meer mensen naar het mannenvoetbal dan naar de vrouwen, bij elke WK-wedstrijd zitten miljoenen mensen voor de buis.

Jaques «Dat steekt wel. Kijk naar Anderlecht, toch een topclub. Weet je voor hoeveel toeschouwers wij daar spelen? Vijftig, zestig per wedstrijd – honderd of tweehonderd als we geluk hebben. Bitter weinig, hè? Bij de Red Flames trekken we per match een vijfduizendtal toeschouwers, met een record van zesduizend. Maar in het begin waren dat er óók maar tientallen.»

HUMO Je hebt eens gezegd: ‘Als we met de Red Flames tegen een mannenploeg uit tweede provinciale spelen, dan verliezen we.’ Meen je dat?

Jaques «Zeker, al hangt het er nog vanaf wélke tweedeprovincialer (lacht). Puur op techniek en tactiek zouden we kunnen winnen, maar niet op kracht: als jij mij met je volle gewicht een duw geeft, lig ik tegen de grond.»

HUMO Als jij op de bank belandt, ben je dan jaloers op de andere spelers?

Jaques «Ik heb gelukkig nooit veel op de bank gezeten – eigenlijk alleen toen ik bij Turbine Potsdam in Duitsland speelde. Als het toch gebeurt, raak ik gefrustreerd. Maar dat is zo bij elke speelster.

»De laatste jaren kan ik dat relativeren, maar bij Potsdam wist ik met mijn frustratie geen blijf. Ik hield alles binnen in plaats van te zeggen wat er op mijn lever lag. Het spookte door mijn hoofd: ‘Waarom zou ik nog trainen? Het heeft toch geen zin.’ Als je geen vertrouwen krijgt, ben je al snel niks meer waard. De trainer was trouwens een echte Adolf Hitler, iedereen was bang van hem. Dat was niet de leukste periode (lachje).»

HUMO Verwacht je bij Fiorentina meteen in de basis te staan?

Jaques «Ik zal me moeten bewijzen, maar ik heb al een goed gesprek gehad met de trainer, ik weet wat hij van me verlangt. Maar eerlijk: als ik die basisplaats niet krijg, zal ik teleurgesteld zijn (lachje).»

undefined

'Ik krijg nu van Fiorentina een budget om in Firenze een appartementje te zoeken, maar ik zal zelf moeten bijleggen'


HEBZUCHT

HUMO Je zei in ‘Villa Sporza’ dat een goeie vrouwelijke voetballer 1.500 à 2.000 euro per maand verdient.

Jaques «Dat was iets te laag geschat, denk ik. Het zal eerder 3.000 of 4.000 euro zijn.»

HUMO Dan nog: Kevin De Bruyne verdient zoveel in de tijd dat hij een toertje rond het veld maakt.

Jaques «De bedragen in het mannenvoetbal zijn astronomisch. Niet alleen in vergelijking met het vrouwenvoetbal, maar in vergelijking met... alles. Soms vind ik het jammer dat vrouwen zo weinig beloond worden voor hun inspanningen. Het mag toch íéts meer zijn.

»Ik krijg nu van Fiorentina een budget om in Firenze een appartementje te zoeken, maar dat bedrag is niet hoog genoeg om iets deftigs te vinden. Het is een populaire, toeristische stad, dus ik zal zelf moeten bijleggen. Dat is jammer, want ik heb voor dit huis al een lening lopen. Ik bén zo al eens een mooie transfer misgelopen, naar Atlético Madrid. Voor onze lening moest de bank weten waar ik werkte, en hoeveel ik verdiende. Maar er lag bij Madrid nog geen contract op tafel, en omdat er haast bij was, dachten zij: ‘Dan hoeft het voor ons niet meer.’ Dat heeft mij altijd geërgerd. Fiorentina moet mijn revanche worden.»

HUMO Je collega-Red Flame Tessa Wullaert probeert de premies voor de nationale ploeg voor vrouwen en mannen gelijk te trekken. Sta jij achter haar?

Jaques «Op zich wel, maar ik geloof eerder in de gestage groei. Laat ons focussen op onze toeschouwers. Zíj ondersteunen de ploeg. Zij kopen de truitjes, de sjaals en de Paninistickers. Weet je nog toen er geen hond naar de Rode Duivels ging kijken? Toen waren de premies ook niet zo hoog, hoor. Nu is het aan de meisjes om gelijkaardige prestaties te leveren. Waarom krijgt wielrenster Jolien D’hoore zoveel aandacht? Omdat ze wint! (Fijntjes) Als we ons alsnog kwalificeren voor het WK 2019, vind ik dat we opslag verdienen. De helft van wat de mannen krijgen, zou al mooi zijn.»

HUMO Mag ik je meer een realist dan een idealist noemen?

Jaques «Tja, ik wil óók wel miljoenen verdienen en met één jaar voetballen voor de rest van mijn leven binnen zijn (lacht). Maar je moet ernstig blijven.»

HUMO Is geld belangrijk?

Jaques «Nee. Met geld kun je veel doen, maar het kan ook zorgen voor bittere discussies, over de domste dingen eerst, en wat ben je er dan mee? Ik ben gelukkig, dat is genoeg.»

HUMO Dat gezegd zijnde: wat zou je doen als je het loon van Romelu Lukaku zou krijgen?

Jaques «Wat aan de kant zetten, investeren in vastgoed, een leuke reis maken... Maar ik zou er geen Porsche mee kopen, als je dat bedoelt. Dan liever een functionele wagen. Wat ben je met zo’n sardienenblik als je aan kindjes wil beginnen?

»Ik ben nu eenmaal zuinig. Veel voetballers hebben een schoenensponsor, ik betaal mijn schoenen zelf. En als ze versleten zijn, denk ik altijd: ‘Moet ik nu écht weer nieuwe kopen?’ (lacht)»

undefined

null Beeld

'Als we ons met de Red Flames alsnog kwali­ficeren voor het WK 2019, vind ik dat we opslag verdienen. De helft van wat de man­nen krijgen, zou al mooi zijn'


GULZIGHEID

HUMO Heb jij last van FOMO, Fear Of Missing Out?

Jaques «Niet echt. Al ben ik wél blij met mijn kans om naar Fiorentina te gaan, want ik wilde in mijn carrière nog één keer tonen dat ik het kan maken in het buitenland, ondanks mijn minder geslaagde avontuur in Potsdam. Als ik die kans niet meer had gekregen, was mijn carrière niet geslaagd geweest. Als het bij Fiorentina wél lukt, zal ik met 100 procent tevredenheid kunnen terugblikken.

»Ik heb mezelf altijd doelen gesteld, en daar dan naar proberen te leven. Vroeger was mijn doel topsporter worden. Ik ben niet het grootste talent, maar ik wilde er geraken op karakter. Toen ik in Leuven studeerde, trainde ik in Harelbeke. Ik kwam telkens pas na middernacht thuis, maar ik zat wél ’s morgens om acht uur in de les. Ik was een beetje een kwezel, vrees ik (lacht).»

HUMO Als topsporter moet je veel opgeven. Heb je soms het gevoel dat je daardoor dingen mist?

Jaques «Helemaal niet. In mijn studententijd wat feestjes, ja, maar daar hecht ik niet veel belang aan. Lastiger is dat ik de grote levensomwentelingen van mijn vriendinnen uit Leuven zo vaak moet missen. Zij zijn bijna allemaal getrouwd, met kindjes, en dat heb ik niet vanop de eerste rij kunnen meemaken.

»Wie weet wil ik, nadat ik de voetbalschoenen aan de haak heb gehangen, eerst nog heel veel inhalen – dat kan ik nog niet goed inschatten. Maar ik denk eerder dat ik volop zal willen focussen op mijn gezinsleven en op eventuele kindjes.»

HUMO Wat moet er nog gebeuren met de Red Flames om van een geslaagde missie te kunnen spreken?

Jaques «Ik hoop vooral dat er nog meer drive en werklust komt. Niet alle jonge speelsters hebben dat voldoende. Maar ik heb goede hoop voor de toekomst: bij onze generatie moest er gevist worden in een kleine poel, ondertussen is er heel wat meer talent te vinden.»

HUMO Durf jij, zoals Kevin De Bruyne of Thibaut Courtois, aan de alarmbel trekken en zeggen dat het niet goed zit?

Jaques «Ik dénk dat vaak, maar ik zeg het niet altijd (lachje). Natuurlijk zou dat wél mijn verantwoordelijkheid moeten zijn. Als groep zeggen we elkaar sowieso niet genoeg waar het op staat. Dat komt, vreemd genoeg, omdat we het allemaal zo goed met elkaar kunnen vinden.»

HUMO Is de Champions League winnen een realistische droom met Fiorentina?

Jaques «Ik zou in de wolken zijn als we de finale zouden halen. Al zou mijn vriend dat tegenspreken. ‘Néé, je zou niet tevreden zijn, want je zou die finale ook willen winnen.’ (lacht) Ik denk dat Fiorentina eerder subtop is, en dat andere ploegen – zoals het oppermachtige Lyon – meer kans maken. Maar als dit WK iets duidelijk maakt, dan wel dat alles mogelijk is in het voetbal.»

undefined

null Beeld

undefined

'Ik voel me heel erg aanvaard als analiste in 'Villa Sporza'. Het lijkt wel alsof ik die mannen al lang ken'


ONKUISHEID

HUMO Onkuisheid is een ouderwets begrip, wat versta jij eronder?

Jaques «Ik heb dat woord eerlijk gezegd nog niet zoveel gehoord (lacht). Ik zou zeggen: overspel. Dat kan niet, punt.»

HUMO Dat is toevallig, want de voetballerij heeft wat dat betreft wel een reputatie. Denk maar aan de recente noche loca van de Mexicaanse ploeg, waarbij acht spelers een beroep deden op de diensten van dertig luxeprostituees.

Jaques «Zulke dingen zijn dus niet goed voor het imago van de sport, hè (lacht). Soms heb ik wel het gevoel dat de media dat beeld cultiveren. Ken je de tv-serie ‘Spitsbroers’? Het tweede seizoen ging er los over: het was één lange aaneenschakeling van vrouwen en seks. Het zal allemaal wel bestaan, maar zo erg is het nu ook weer niet. Pakweg de zakenwereld zal zeker niet braver zijn.»

HUMO Hebben de Red Flames ooit dertig gigolo’s ingehuurd?

Mario Ballegeer (leunt even de andere kant op)

Jaques «Nog nooit (lacht).»

HUMO En vangen jullie weleens sappige geruchten op over de Rode Duivels?

Jaques «Nee, helaas! Maar als zulke geruchten tot bij ons geraken, dan ook tot bij de media. Als er al sappige feitjes bestaan, dan vermoed ik dat die zeer discreet afgehandeld worden.»

undefined

'Seks voor de match? Waarom niet? Wij wonnen met Anderlecht vaak met 14-0 van ploegen als Heist. Dan kan het wel, hoor'

HUMO Een aloud voetbalvraagstuk: moet seks voor de match kunnen?

Jaques «Waarom niet? Al is het nog maar te zien wélke match. Als het echt om de knikkers gaat, zou ik misschien mijn rust nemen. Maar wij wonnen met Anderlecht vaak met 14-0 van ploegen als Heist. Dan kan het wel, hoor.»

HUMO Naar het schijnt worden we met z’n allen terug preutser. Is er veel gêne in de kleedkamer?

Jaques «Nu je het zegt: meer dan vroeger. Tien jaar geleden stonden we vrolijk naakt onder de douche. Maar sinds een jaar of vier houden de jongere meisjes graag iets aan. Bij de jongens is dat ook zo, hoor ik. Misschien hebben smartphones er iets mee te maken: er zijn overal camera’s en voor je het weet sta je op het internet.»

HUMO In onze zomerrubriek Tussen Hemel & Hel vragen we mensen naar hun favoriete onenightstand. Zou dat bij jou een voetballer zijn?

Jaques (lacht) «Schat, stop je oren eens dicht!

»Ik heb daar nog nooit over nagedacht en ik ben niet te vinden voor onenightstands, maar het zou alleszins géén voetballer zijn. Je weet niet of je die mannen kunt vertrouwen, hé: waar hebben die allemaal gezeten met hun noche loca’s? (lacht)»

Ballegeer (komt er geïnteresseerd bij staan)

HUMO Mario, hoe vind jij dat Heleen het doet op tv?

Ballegeer «Zeer goed! Ze is intelligent, op het gebied van voetbal én daarbuiten. Er zit dus altijd een stuk waarheid in wat ze vertelt.»

Jaques (gespeeld geschoffeerd) «Een stúk?!»

HUMO Nu je hier toch staat: ik las dat de vriend van Tessa Wullaert haar vergezelt naar Manchester City, als huisman. Zou jij dat ook doen?

Ballegeer «Nu niet. We hebben hier een huis gebouwd, dus voorlopig blijf ik hier. Misschien volgend jaar... Maar de situaties zijn ook niet helemaal dezelfde: ik denk dat het voor Tessa iets makkelijker is om haar vriend mee te nemen...»

Jaques «Hij wil zeggen dat zij een pak meer verdient dan ik (lacht).»

HUMO Een tijd geleden was er ‘Duivelse vrouwen’, de reportagereeks waarin Dries Mertens’ echtgenote Kat Kerkhofs langsging bij vrouwen van Rode Duivels. Daar viel op hoe ouderwets die jonge, hippe voetballers waren. Op de vraag of hun vriendinnen een eigen carrière zouden mogen hebben, volgde meestal een antwoord à la: ‘Ja, zolang er maar voor de kinderen gezorgd wordt, en er na de training lekker eten op tafel staat.’

Jaques «Pas op, dat snap ik! Mario is hier de chef-kok: hij kan heel goed koken, en ik doe het niet graag. Na een zware training bel ik ook naar huis: ‘Zet jij de rijst al op?’ Die gemakzucht is mij niet vreemd.»


LUIHEID

HUMO Ben jij iemand die, zoals De Bruyne, alles blijft geven tot het laatste fluitsignaal of die het, zoals Eden Hazard, soms graag rustig aan doet?

Jaques «Ik blijf alles geven, natuurlijk (lacht). Ik word gek als ik terechtkom in een ploeg die niet alles uit de kast haalt. Spelers met een houding van ‘de ander zal het wel oplossen’ zijn vervelend: als verdediger moet jij de shit wel opkuisen, hè.»

HUMO Je hebt nu weinig tijd om rustig in de zetel te ploffen, maar kan jij genieten van een dagje luieren?

Jaques «Oh ja! En uitslapen vind ik zalig. Als Mario roept, is het standaardantwoord: ‘Nog vijf minuutjes.’ Elke keer (lacht).

»Nu is het héél druk. Gisteren kwam ik thuis om kwart over tien en moest ik nog mijn training afwerken ter voorbereiding van Fiorentina: mijn personal trainer Christoph van Bom heeft voor mij een programma uitgeschreven dat ik strikt moet volgen.»

HUMO In de documentaire van Ruben Van Gucht over Kevin De Bruyne zag je dat hij bij Manchester City nauwgezette voedings- en trainingsvoorschriften krijgt. Is dat bij jou ook zo?

Jaques «Dat begint. We krijgen een diëtiste toegewezen en ons vetpercentage wordt bijgehouden. Nu goed, ik let sowieso op. En ik weet intussen héél goed hoe mijn lichaam werkt. Op het EK had ik 16,5 procent vet, maar na mijn blessure was dat gestegen tot 21 à 22 procent. Dan weet ik precies hoe lang het duurt en wat ik moet doen om dat er weer af te krijgen. Je hebt er alleen discipline voor nodig.»

HUMO Ik heb hier twee quotes van jou. De eerste: ‘Ik was er altijd van overtuigd dat ik na mijn carrière als speelster niets meer in de voetbalwereld zou willen doen, maar misschien ga ik wel als eerste vrouw voor een Pro Licence-diploma (het UEFA-diploma voor trainers in eerste klasse, red.).’ De tweede: ‘Het mannenvoetbal is niet klaar voor een vrouwelijke coach en ik ben niet het type dat op de barricaden klimt.’ Welk sentiment wint het?

Jaques «Ik denk dat ik voor het diploma zal gaan. Maar dat is verre toekomst. Alle doelen die ik mezelf heb gesteld gaan nog over mijn spelerscarrière.»

HUMO Het zou wel héél straf zijn als je de eerste vrouwelijke coach in de Belgische eerste klasse zou kunnen worden...

Jaques «Oh, maar dat gaat nooit lukken! De voetballerij blijft een mannenwereldje en dat zie ik zo meteen niet veranderen. (Twijfelt) Zelfs als ik eerst tonnen ervaring opdoe, denk ik niet dat één eersteklasseclub mij zou aanwerven.»

HUMO Als er eens een vrouwelijke lijnrechter opduikt, of een ploegdokter zoals Eva Carneiro bij Chelsea destijds, dan is daar altijd wel iets om te doen.

Jaques «Je merkt dat het voetbal niet klaar is voor vrouwen. Misschien komt hier wel eens een vrouwelijke scheidsrechter, zoals Bibiana Steinhaus in Duitsland. Maar een trainer? Je moet dan de hele tijd samenwerken met mannen, je moet ze onder de knoet krijgen... Waarom presteerde Ronaldo zo goed onder Zidane? Hij kijkt naar hem op! Dat respect moet je kunnen afdwingen en voor een vrouw is dat aartsmoeilijk.»

HUMO Zou je het voetbal ooit volledig kunnen loslaten?

Jaques «Waarom niet? Ik denk dat ik best van een rustig, normaal leven zou kunnen genieten.»


WOEDE

HUMO Hoe snel kookt jouw bloed tijdens een wedstrijd?

Jaques «Niet meer zo snel als vroeger (lacht). Ik ben ooit weleens woest geworden toen een aanvalster een aanslag pleegde op mijn enkel. Ik kwam net terug uit blessure. Dat doe je niet.»

HUMO Bedien jij je soms van zulke tackles?

Jaques «Nee, ik speel áltijd de bal. Dat wordt mij soms verweten, want als verdediger verwacht men dat je ook weleens de man meepakt (lacht). Maar ik denk dat je misschien één fase kunt vinden in mijn hele carrière waarin ik de bal compleet mis. Ik krijg ook amper kaarten: tot nog toe heb ik één keer rood gekregen.»

HUMO Je staat wel bekend als bikkelhard. Terecht?

Jaques «Ja, dat is omdat ik altijd het duel opzoek, dan ben ik op mijn best. Als we hoog spelen en ik kan contact zoeken met de spits, dan is het moeilijk om mij te passeren – ik gebruik graag mijn armen zonder dat de scheids het ziet (lacht).»

HUMO Op dit WK worden zulke houdgrepen op het komische af gebruikt. Is dat bij het vrouwenvoetbal even intens?

Jaques «Helemaal niet. Soms zou dat wel wat meer mogen, wij zijn te braaf. Maar op het WK loopt het de spuigaten uit. Herinner je je die trekfouten op Harry Kane tegen Panama, of Mitrovic die tegen Zwitserland in een dubbele sandwich naar de grond werd getrokken? Belachelijk om zo te verdedigen.

»Bij mezelf is er ook nog ruimte voor verbetering, hoor. Maar ik heb geluk, de trainer van Fiorentina heeft nog in de Serie A gespeeld als verdediger. Ik denk dat ik veel van hem kan leren. Hij coacht zijn verdediging heel intensief.»

HUMO Je blijft gretig om bij te leren, hè?

Jaques (knikt) «Altijd. Ik ben een laatbloeier. Ze hebben mij al twintig keer afgeschreven – ik heb veel last gehad van blessures – maar ik ben elke keer teruggekeerd: zo koppig ben ik wel. Dat heb ik dan gemeen met Vincent Kompany (lacht).»

HUMO Is hij de Rode Duivel met wie jij je speelstijl zou vergelijken?

Jaques «Een beetje, al denk ik eerder aan Thomas Vermaelen. Zijn positiespel, zijn duelkracht, de manier waarop hij de lijnen uitzet van achteren uit...»

HUMO Hij is ook een sierlijke verdediger. Jij?

Jaques «Nu wel, vroeger was ik een houten plank (lacht). Ik probeer waar het kan de voetballende oplossing te zoeken, liefst door simpel in te spelen – een lange bal zoals Toby Alderweireld heb ik niet.

»Ik ben ook sterk in het duel, kan goed koppen en ik ben snel. Dat missen we misschien wel in de verdediging van de Rode Duivels: we hebben niemand die een aanvaller kan terughalen als hij vertrokken is.»

HUMO De Rode Duivels hebben spelers als Alderweireld, die altijd onbewogen blijft, en Jan Vertonghen, die stevig uit zijn sloffen kan schieten. Welk karakter heb jij op het veld?

Jaques (meteen) «Dat van Alderweireld. Iedereen zegt dat ik meer zoals Vertonghen zou moeten zijn: ik moet blaffen. Maar dat zit niet in mij. Ik krop alles op. Dat is echt mijn grootste werkpunt.»

HUMO Geldt dat ook in je relatie?

Jaques «Mario moest in het begin vaak zeggen: ‘Kom, spuug het uit!’ Dan zei ik tien minuten of een halve dag niets. Maar ik ben intussen erg geëvolueerd als persoon. Vier jaar geleden moest je me niet vragen om in een tv-studio te gaan zitten. Ik was het meisje in de achtergrond, die haar mening voor zich hield en stilletjes deed wat er van haar gevraagd werd. Ik was geen leidster, maar introvert en bescheiden.»

HUMO Je kan jezelf, net als de WK-wedstrijden, heel droog en nuchter analyseren.

Jaques «Dat weet ik (lacht). Dankzij het voetbal ben ik opengebloeid. Bij Sint-Truiden was de groep heel hecht. Iedereen praatte met iedereen en als iemand sprak, luisterde de rest. Ik kreeg er veel steun van de oude garde, mede dankzij Annelies Timmermans ben ik fel geëvolueerd. Ook Ingrid De Rycke, nu trainer van Club Brugge, is een goeie vriendin. Als ik van Leuven naar Harelbeke moest voor de training, zat ik eerst een uur op de trein, en dan drie kwartier met haar in de auto. Ik vond dat toen vervelend, want ik praatte niet graag. Zij moest alles eruit sléúren (lachje). Maar zo ben ik wel beginnen te babbelen. Hetzelfde gebeurde toen ik met mijn pa naar K.R.C. Zuid-West Vlaanderen reed: wij zijn niet de familie van de grote woorden, maar als je zoveel tijd samen doorbrengt, kun je niet blijven zwijgen. En zie mij hier nu interviews geven (lacht).»

undefined

'Ik heb goede hoop voor de toekomst: bij onze generatie moest er gevist worden in een kleine poel, ondertussen is er heel wat meer talent te vinden'


IJDELHEID

HUMO Mannelijke voetballers zijn zowat de ijdelste diersoort op aarde. Mee eens?

Jaques «Ja, al is daar een logische verklaring voor: er hangt een hele promocampagne aan vast. Ik denk dat hun manager vaak zegt: ‘Verzorg jezelf, denk aan de reclamecontracten!’ Maar ze zien er wel héél graag goed uit. Bij de Duivels denk ik dat Kompany erg op zijn gladde schedel gesteld is, en het haar van Yannick Carrasco ligt altijd verdacht goed in de plooi.»

HUMO Is het bij de vrouwen even erg?

Jaques «Steeds meer. Vooral voor een match wil iedereen er perfect uitzien – elk haartje op zijn plaats, sokjes netjes opgerold. Achteraf let niemand daar nog op. Maar stel dat er honderd mensen aan de uitgang zouden staan voor een handtekening, zoals bij de Duivels, dan blijven wij óók dubbel zo lang voor de spiegel staan.»

HUMO Gisteren deed je een fotoshoot voor dit artikel. Kan je daarvan genieten?

Jaques «Ik hoop dat die fotoshoot mooie beelden heeft opgeleverd, want toen we de pier opwandelden, ben ik gevallen: mijn broek en mijn schoenen waren vuil en ik had overal krassen (lacht). Het was trouwens de eerste échte fotoshoot die ik ooit heb gedaan. Maar of me dat iets doet? Dat nu ook weer niet.»

HUMO Je bent nu al elf jaar een Red Flame. Hoe fier ben je daarop?

Jaques «Héél fier. Met de jeugd heb ik weinig wedstrijden gespeeld, dus was ik blij toen ik naar de A-ploeg mocht. Sindsdien heb ik vaak in de basis gestaan.»

HUMO Welke herinnering maakt je het meest fier?

Jaques «Mijn eerste match, toen ik naast Nadia Dermul stond, zij was toen de absolute top. Of de eerste keer dat ik de kapiteinsband mocht dragen, tegen Frankrijk. Of de 1-1 tegen Engeland, die ons mee naar het EK heeft geholpen. En anders wel de EK-match tegen Noorwegen, die we wonnen met 0-2. Ada Hegerberg was toen dé spits van de wereld, en op de middag voor de match vroegen mijn ploegmaats of ik het zag zitten om tegen haar te spelen: ‘Tuurlijk,’ zei ik, ‘ik steek haar in mijn achterzak.’ En zo geschiedde (lacht).»

HUMO Je hebt al twee keer gescoord voor de Red Flames.

Jaques «Maar nooit in een kwalificatiecampagne, dat is nog een smet op mijn blazoen. Ik scoor te weinig. Nóg een werkpunt.»

HUMO Geniet je van de status die bij een topclub hoort?

Jaques «Het is leuk meegenomen (grijnst). Het is misschien onnozel, maar ik vond het belangrijk om nog één keer bij een club met naam te kunnen spelen.»

HUMO Hoe vind je dat je het tot nog toe gedaan hebt als analiste? Ben je trots?

Jaques «Ik ben tevreden. Soms dacht ik tijdens de uitzending dat ik niet veel aan het woord kwam, maar dat bleek dan achteraf telkens heel goed mee te vallen.

»De eerste keer vond ik wel dat de make-up er wat over was. Toen ik mezelf op tv zag, dacht ik: wie is dat? Ik kreeg zelfs sms’jes van mijn mama en de oma van Mario: ‘We hadden je niet herkend!’»

HUMO Maar verder: jij tevreden, Sporza tevreden, de kijker tevreden. Mooi, toch?

Jaques «Eerst stond ik geboekt voor twee uitzendingen, en nu heb ik er een heleboel achter de rug. Dat wil zeggen dat ik íéts goed doe, hè? (lacht)»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234