null Beeld

De 7 Hoofdzonden van Vladimir Poetin volgens een insider

'Hij is nog altijd dat iele jongetje dat keer op keer werd afgetuigd door grotere jongens en op judo ging op zich te kunnen verdedigen.' De 7 Hoofdzonden van Vladimir Poetin.

Redactie

De nieuwe Russische president mag dan Dimitri Medvedev heten, zijn gangmaker Vladimir Poetin blijft de onbetwiste tsaar. Poetin is ongeveer even populair als Stalin destijds en schuwt evenmin de politics of terror. Opposanten als Garri Kasparov worden meedogenloos vervolgd, kritische journalisten als Anna Politkovskaja vermoord, zelfs gemarginaliseerde tegenstanders als Aleksandr Litvinenko wacht een radioactieve liquidatie in oude KGB-stijl. Ook de buurlanden, en bij uitbreiding de hele wereld, mogen zich ongerust maken: de Russische beer toont z'n klauwen weer.

Journalist Edward Lucas volgt het land voor The Economist al meer dan twintig jaar, en ontleedt 'het gevaar Poetin' in het zeer verontrustende 'De Nieuwe Koude Oorlog' (uitg. Nieuw Amsterdam). Met de 7 Hoofdzonden als leidraad hadden we één vraag voor Lucas: wie is het achterbuurtjongetje uit Sint-Petersburg dat vanuit het Kremlin de wereldvrede bedreigt?

undefined

Gramschap

Edward Lucas «Wat Poetin typeert, is dat hij heel makkelijk kwaad wordt, soms op een angstaanjagende manier. Denk aan die persconferentie in Brussel, waar zijn stoppen doorsloegen toen hij een kritische vraag over Tsjetsjenië kreeg: hij antwoordde doodleuk dat de journalist bij zijn volgende bezoek aan Moskou ritueel gecastreerd zou worden. Je kan dat schokkend vinden, maar het typeert de man. Hij praat een soort gangster slang dat geen enkele welopgevoede Rus in de mond zou durven te nemen, zeker niet in het openbaar.

undefined

»Aan de andere kant is hij een charmeur met een hypnotiserende uitstraling. Wellicht een restant van zijn jarenlange carrière bij de Russische inlichtingendienst: KGB'ers werden getraind om eerst je vertrouwen te winnen en dat vervolgens te misbruiken, zonder dat je het besefte. Dat verklaart, denk ik, ook waarom hij zo goed opschiet met westerse leiders. Maar vergeet niet: KGB'ers hebben leren doden zonder er zelfs maar bij na te denken. In de jaren 30 en 40 zijn er zo miljoenen Russen omgebracht, in de jaren 50 nog eens duizenden, en Poetin zelf kwam in 1999 aan de macht na onopgehelderde bomaanslagen op appartementsgebouwen in Moskou en Volgodonsk, die honderden slachtoffers maakten (er is gesuggereerd dat de FSB, de opvolger van de KGB, zelf achter die aanslagen zat, red.).»


HUMO Tijdens grote crisissen lijkt hij zich evenmin te kunnen beheersen: denk maar aan de gijzeling van het schooltje in Beslan, dat uitliep op een bloedbad.

Lucas «En de gijzeling in het Doebrovka-theater in Moskou (tijdens de 'bevrijding' door speciale troepen kwamen 129 gijzelaars en 41 terroristen om, red.). Hij is een paniekerig type. Na de ramp met de onderzeeër Koersk verdween hij gewoon een tijdje van het toneel: collega's moesten uitleggen wat er misgelopen was. Als zo'n tragedie zou gebeuren met een Britse duikboot, dan kondigt de premier een periode van nationale rouw af en worden de nabestaanden van de slachtoffers ontvangen op Buckingham Palace. Poetin kon zelfs geen minimale emotionele betrokkenheid veinzen - ook dat is wellicht typisch voor een KGB-man.

»In tijden van hoogspanning is een woedeaanval nooit ver weg. Na Beslan hield hij één van zijn meest onaangename publieke speeches, waarin hij het Westen ervan beschuldigde Rusland te willen vernietigen. Hij kondigde toen ook een hele reeks maatregelen aan die de persoonlijke vrijheid inperkten.»


HUMO Hoe komt hij daar toch keer op keer mee weg bij de Russische bevolking?

Lucas «Om te beginnen wordt hij altijd vergeleken met zijn voorganger Boris Jeltsin: dat speelt in zijn voordeel. Tachtig procent van de Russen steunt hem, omdat ze vinden dat een zakelijke president, die bovendien niet de helft van de tijd dronken voor de camera verschijnt, hun land beter vertegenwoordigt. Het is hen evenmin ontgaan dat de pensioenen en de lonen op tijd betaald worden, en dat de levensstandaard stijgt. Maar Poetin kan natuurlijk profiteren van de hoge olieprijzen. Als Jeltsin had kunnen regeren met de olieprijzen van nu, hadden we misschien nooit van Poetin gehoord.»

(pv)

undefined

U vindt het volledige artikel in Humo 3527

undefined

Poetin: the movie

Time Magazine verkiest Poetin tot 'Person of the Year 2008'. Bekijk het Time-interview met Poetin:

undefined

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234