null Beeld

De 7 Hoofdzonden volgens Annelies Rutten

'Onlangs vroeg een journalist me: 'Hoe voelt het om een babe te zijn?' Daar krijg ik het van. Ik bén helemaal geen babe. Maar blijkbaar kan je er niet onderuit: kom je als vrouw op tv en zie je er oké uit, dan heb je 't zitten.' Hoogmoed en andere Hoofdzonden volgens Annelies Rutten.

Redactie


Annelies Rutten (35), deze week finalist in de 'De slimste mens ter wereld', stelt me een vraag: 'Wil je schrijven dat ik me de voorbije weken rot geamuseerd heb? Dat heb ik nog in geen enkel interview kunnen zeggen.' Gewillig antwoord ik: 'Dat zal ik doen, Annelies.' We kennen elkaar al jaren, en echte kameraden helpen elkaar. Bijvoorbeeld door de 7 Hoofdzonden aan te snijden met het soort vraag waarbij Annelies zich meteen op haar gemak voelt: een quizvraag.

undefined

undefined

undefined

Hoogmoed
HUMO Van wie is het schilderij 'De Zeven Hoofdzonden'?
ANNELIES RUTTEN « Geen idee.»
HUMO Jeroen Bosch.
RUTTEN « Ah, natuurlijk!»
HUMO Hoogmoed stelt hij voor als een vrouw die in een spiegel kijkt die door een duivel wordt vastgehouden. Zou jij die vrouw kunnen zijn?
RUTTEN « Ik breng geen uren voor de spiegel door, maar ik kijk er wel vaak in. Ik weet hoe ik eruit wil zien, en dat beeld probeer ik elke dag te benaderen. Soms heb ik vrede met wat ik zie, soms niet: dan was ik nog snel mijn haar of doe ik wat make-up op. Maar is dát hoogmoed?»
HUMO Voor wie wil je er goed uitzien?
RUTTEN « Vooral voor mezelf. Als ik tevreden ben met mijn spiegelbeeld, voel ik me stukken beter.»
HUMO Op tv lijk je glamoureuzer dan in het echt.
RUTTEN « Kijkers die me voor 't eerst in het echt zien, zullen misschien teleurgesteld zijn. Ik heb niks glamoureus. Een hálfuur werken ze aan me voor de uitzending (lacht). Sommige mensen vinden dat ik te veel geschminkt ben op tv, maar daar vind ik dat passen.»
HUMO Woestijnvis heeft je ook voor je looks gekozen.
RUTTEN « Raar dat iedereen nu zegt dat ik zo mooi ben. Ik heb mezelf nooit knapper gevonden dan een ander.»
HUMO Wat heb ik je gezegd na je deelname aan 'De Pappenheimers'?
RUTTEN « Dat ik er op tv ongelofelijk sexy uitzag (lacht).
Onlangs vroeg een journalist me: 'Hoe voelt het om een babe te zijn?' Daar krijg ik het van. Ik bén helemaal geen babe. Maar blijkbaar kan je er niet onderuit: kom je als vrouw op tv en zie je er oké uit, dan heb je 't zitten. Gelukkig kan ik er allemaal flink om lachen.»
HUMO Je was bij het grote publiek een onbekend gezicht. Woestijnvis zag in jou - terecht, zo is gebleken - een tweede Greet Op de Beeck: het is altijd meegenomen om zo'n hype te herhalen.
RUTTEN « Je zult wel gelijk hebben, maar daar heb ik nooit bij stilgestaan. Ik vind het niet erg als ze me daarom gekozen hebben, maar ben ik een hype? Da's nog zo'n woord waarmee ik mezelf niet kan associëren.»
HUMO Sorry, maar als je een hoofdrol krijgt in Uitlaat, dan ben je naar Humo-normen op zijn minst een bescheiden hype.
RUTTEN « Een paar jongens die mailtjes naar jullie sturen, is dat een hype? Veel verder gaat het toch niet? Ik heb nog niet eens in Het Laatste Nieuws gestaan! Hoe zou dat komen? (lacht) Da's toch grappig allemaal.
Ik volg die brieven in Uitlaat wel: erg grappig, maar ook bizar. Als ik lees hoe ik word opgehemeld, denk ik: dat gaat niet over mij. 't Is gewoon geschift: wildvreemden willen per se mijn telefoonnummer. Of dromen van een etentje met mij. Het is hartverwarmend dat je op je vijfendertigste mooi gevonden wordt, maar dit is echt wel vreemd. Zelfs jongens van vijftien mailen mij! Kun jij mij uitleggen waarom?»
HUMO Lust, Annelies, niks dan lust.
RUTTEN (lacht) « Ik ben als tiener nooit dolverliefd geworden op iemand van tv. Ik snap dat echt niet goed.»
HUMO Heb je ook negatieve reacties gekregen?
RUTTEN « Vooral in het begin, zo tussen de tweede en de vierde aflevering. Sommige mensen dachten toen dat ik zogezegd makkelijke vragen kreeg, omdat Woestijnvis me er per se in wilde houden.»
HUMO Misschien was dat wel zo.
RUTTEN « Helemaal niet. In je eerste aflevering word je gespaard, dat weet iedereen, maar daarna...»
HUMO Beland je op een punt dat je eruit móét.
RUTTEN « Heb je 't nu over die Congo-vraag aan Walter Zinzen? (Zinzen, die jaren in Congo heeft gewoond en er vaak is teruggekeerd, moest in het finalespel waarin Rutten sneuvelde de vijf belangrijkste talen van Congo opnoemen, red.). Eva Brems had die vraag net zo goed kunnen beantwoorden. En ik heb nadien nog ruimschoots de kans gekregen om toch nog te winnen. Ik was gewoon niet goed genoeg die dag.»
HUMO Als ik je in vijf woorden zou moeten omschrijven, dan zou 'pretentieloos' er zeker één van zijn.
RUTTEN « Dank je. Ik probeer gewoon altijd mezelf te zijn. Sommigen noemen me ook 'saai' of 'dom'. Ik weet dat veel mensen naar 'De slimste mens' kijken om eens goed te lachen, maar bij mij zijn ze daarvoor aan het verkeerde adres. Op tv kán ik niet grappig zijn, dus probeer ik het ook niet.»
HUMO Je had je goed voorbereid op 'De slimste mens'.
RUTTEN « Dat doen veel kandidaten, maar blijkbaar is het not done dat je daar ook voor uitkomt.»
HUMO Waarom die grondige voorbereiding? Uit nederigheid, of net om je trots te beschermen?
RUTTEN « Vooral het tweede. Je wéét dat 'De slimste mens' maar een spel is en dat het niks over je intelligentie zegt, en toch wil niemand er al de eerste aflevering uit. Daar was ik echt wel bang voor: ik moest het opnemen tegen Annelies Beck en Wim De Vilder, toch niet van de minsten.
Ik zat daar ook als journaliste van Het Nieuwsblad: ik wou mijn krant niet belachelijk maken.»
HUMO De hoofdredactie gebruikt je ondertussen als uithangbord.
RUTTEN « Mocht ik niet op de rem staan, dan was dat nog veel meer gebeurd.»

Jaloezie
HUMO Er wordt beweerd dat je dankzij 'De slimste mens' een betere baan hebt gekregen binnen de krant. Schuilt er jaloezie achter die roddel?
RUTTEN « Mocht hij van collega's komen wél, maar die weten dat ik al eerder als reporter op de algemene redactie werkte (voordien schreef Rutten voor de lifestylebijlage, red.) Geloof het of niet, maar er is op Wikipedia een pagina over mij gemaakt. 'Maakte dankzij haar deelname promotie,' staat daar. Eerst dacht ik: dat mág niet, maar ach, wat doet het er allemaal toe?»
HUMO Je bent niet op jaloezie gestoten sinds je deelname?
RUTTEN « Ik weet niet of het jaloezie was of gewoon gekrenkte mannelijke eer, maar de reactie van Ronny Mosuse in de Humo van vorige week vond ik flauw. Hij ergerde zich eraan dat ik mezelf in het finalespel steeds onder zijn score had laten zakken. Sorry, maar zo werkt het spel. Sam De Graeve (eindredacteur 'De slimste mens', red.) traint je daar ook in tot je 't beu bent. En dat ik mijn fanclub mee had, vond Ronny blijkbaar ook niet fijn. Nu ja, hij was niet de enige man die het er moeilijk mee had om door een vrouw naar huis gespeeld te worden. Geen namen, nee (lachje).
De Flippos waren ook jaloers, een clubje beroepsquizzers met een website. Die vonden het vreselijk dat iemand die in hun ogen zo weinig weet, zo ver kon geraken. 'Breedsmoelkikker met rimpels' noemden ze me op hun forum. Amuseer jullie vooral verder, dacht ik.»
HUMO Jij googlet voortdurend je eigen naam?
RUTTEN « Maar neen! Anderen maken mij daar attent op en dan ben ik veel te nieuwsgierig om niet te gaan kijken. Hoewel, het interesseert me steeds minder.»
HUMO Wat vindt je man van de aandacht die jou te beurt valt?
RUTTEN « Leuk! Hij is razend benieuwd om eens samen met mij in een grote massa te lopen: hij wil eens zien wat voor een effect dat heeft. 't Is echt straf, mensen vragen me zelfs om mee op de foto te staan. Wat doen ze met zo'n foto, vraag ik me dan af.
Eén keer vond Sven het niet leuk: toen ik na een weekend werken op zondagavond nog eens een interview aan P-Magazine gaf.»
HUMO En, hebben ze je gevraagd voor de badpakkenspecial, zoals Erik Van Looy op tv al had gesuggereerd?
RUTTEN « Neen. En ik zou dat ook nooit doen.»
HUMO Waarom niet?
RUTTEN « Komaan, Sander! Ik ben toch geen vrouw die zich op die manier wil tonen.»
HUMO Juist, jij staat erom bekend in boerka over 't strand te lopen.
RUTTEN (lacht) « Er is een groot verschil tussen een bikini dragen op het strand en met je borsten half bloot in de branding van één of ander tropisch eiland smachtend in de lens kijken. En dan het idee dat mannen die kalender kopen om erop te - euh - kicken. Bwah! Ik wil absoluut geen lustobject zijn. Misschien ben ik het door de omstandigheden een beetje geworden, maar ik zal dat nooit willens en wetens uitlokken.»
HUMO Is dat preutsheid, denk je?
RUTTEN « Ik ben een beetje preuts, ja. En dat vind ik helemaal niet erg.»
HUMO Ben je behalve preuts ook jaloers?
RUTTEN « Echt niet. Sven gaat elk jaar een week alleen skiën en daar heb ik geen enkel probleem mee. We gaan soms ook apart op stap.»
HUMO Jij en Helmut Lotti konden in 'De slimste mens' goed met elkaar opschieten. In het roddelcircuit werd dat meteen: 'Er bloeit iets moois tussen die twee.'
RUTTEN « Ik heb daar héél hard om moeten lachen, en ik hoop dat Helmut hetzelfde gedaan heeft. Het is waar dat ik hem een vree toffen tiep vind, maar ik vond Josse De Pauw en Luc Janssen ook prachtige mensen. Ik ben blij dat ik die heb mogen ontmoeten.»
HUMO Je vergeet de mooiste van allemaal, onze burgemeester Daniël Termont. Vond je zijn optreden reclame voor Gent, of net niet?
RUTTEN « Reclame, zonder twijfel. Hij heeft het niet goed gedaan in het spel, maar dat kon hem ook niet schelen. Hij heeft gedacht: ik doe hier zoals op café. En dat wérkte. Het begin van die aflevering is al het meest hilarische televisiemoment van het jaar genoemd.
Zijn optreden heeft de politiek ook deugd gedaan, denk ik: een verkozene die met zijn eigen partij durft te lachen, dat is eens iets anders dan het zure gezwets dat we de laatste weken moeten aanhoren. Dat wist hij ook wel, natuurlijk. Een politicus laat zo'n kans niet liggen.»
HUMO Jeroen Bosch gebruikt voor jaloezie het beeld van twee ouders die haast kwijlend naar een steenrijke huwelijkskandidaat voor hun dochter kijken, terwijl het meisje al een mooie en bovendien niet onbemiddelde vrijer heeft. Overkomt dat jou ook, dat het gras groener lijkt aan de overkant?
RUTTEN « Soms ben ik jaloers op mensen die meer verdienen. Ik wil geen gekke dingen, maar gewoon een beetje méér zou ik fijn vinden.»
HUMO Jij bent de beste reclamecampagne voor Het Nieuwsblad in jaren. Zeg niet dat je nog geen loonsverhoging hebt gekregen.
RUTTEN « Nee hoor. Maar ik zou wel een bedrijfswagen kunnen gebruiken. Ik ben zowat de enige journalist op de krant die er nog geen heeft.»

Lees het volledige artikel in Humo 3507

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234