null Beeld

De 7 Hoofdzonden volgens Daan

'The Player' heet de nieuwe plaat van Daan, en in elf nummers (gezongen in het Engels, het Frans en het Duits) speelt Daan Stuyven met zijn imago.

Redactie

Hij laat elf karikaturen van hemzelf (of van Daan?) op de wereld los: van the player over the deserter tot le vaurien. Minstens één zelfbeeld van het elftal in Daans bast (die in het nummer 'Adrenaline') heeft een bijzonder talent voor zondigen: 'No creditcard can pay for all my sins / You start where I begin.' Dat was erom vragen: de 7 Hoofdzonden volgens Daan.

undefined

Jaloezie

DAAN STUYVEN « Ik lijd aan een sportieve vorm van jaloezie. Ik word horendol ambetant als ik iemand iets strafs hoor doen, maar ik gebruik dat als extra motivatie om zélf straffe dingen te doen. Je hebt iets nodig om je aan het werk te zetten, en muziek werkt goed voor mij. De laatste Thom Yorke vond ik bijvoorbeeld fantastisch. Ik heb het moeilijk om dat toe te geven, want ik was helemaal geen fan.

» Maar ik ben ook nogal een goedprater. Als ik een straffe Engelse artiest bezig hoor, zeg ik tegen mezelf: 'Wacht eens even, ik ben wel hier in België bezig.' Ik verander gewoon de spelregels: wat Thom Yorke doet telt niet mee, want hij doet dáár zijn ding, en ik hier. Dan moet ik niet meer jaloers zijn.»


HUMO Het buitenland interesseert je niet?

DAAN « Toch wel, absoluut. Mijn hoofddoel op lange termijn is: op de motor door Frankrijk rijden, van stad naar stad, zonder iets op zak, behalve mijn teksten, en dan pianosoloconcerten in het Frans doen. Zo twee maanden op mijn eentje op reis zijn lijkt me wel wat. Maar om dat doel te bereiken, moet ik eerst een lange omweg maken: drie, vier jaar lang een beetje overal in Europa spelen, de Franse markt wat verkennen... Jean-Louis Aubert en Stephan Eicher hebben ook hun pop- en new wave-groepen gehad, en pas rond hun veertigste werden ze serieus genomen als soloartiest. Hun parcours lijkt me wel wat.»


HUMO Heb je altijd gepland op lange termijn?

DAAN « Toen ik op mijn achttiende eens niks zat te doen, heb ik een lijstje gemaakt van wat ik in mijn leven allemaal wou doen. Het werd een lijstje met twintig beroepen: van reclame en grafiek over stemjobs tot muziek. Ik denk dat ik intussen driekwart van die lijst heb afgewerkt. Misschien wordt het tijd dat ik eens een nieuw lijstje maak, vóór dat andere op raakt.»


HUMO Hoe jaloers ben je in de liefde?

DAAN « Heel jaloers, onbegrensd jaloers. Ik ben zeer possessief.»


HUMO Wat doe je daaraan?

DAAN « Daar valt niks tegen te doen. Jaloezie is natuurlijk zeer vervelend, 't is een echte spelbreker. Het helpt dat ik drievierde van de tijd vrijgezel ben. Nu ben ik het niet, maar vrijgezel zijn helpt écht. De beste verdediging is de aanval, hé.»


HUMO In plaats van zelf ten prooi te vallen aan jaloezie, maak je vrouwen jaloers?

DAAN « Dat is misschien wat extreem gesteld, maar ik heb het heel lang zo bont gemaakt dat ik de laatste was om het recht te hebben om jaloers te zijn. Ik was zo duidelijk een slechte, onbetrouwbare vent dat ik onmogelijk iemand anders kon verwijten onbetrouwbaar te zijn.

» In mijn huidige relatie valt het eigenlijk wel mee met die jaloezie. Ik weet ook niet precies waarom. Misschien heb ik met de tijd leren relativeren.

» Ik weet wel waaróm ik zo jaloers ben: ik ben een fantast. Mijn fantasie komt mij uitstekend van pas om te creëren: geef me één noot en ik fantaseer er zeven bij. Maar ik heb geleerd dat je in je privéleven dat associatievermogen moet afzetten, anders maak je er een hel van.»


HUMO Wanneer kwam het besef dat je die scheidslijn moet trekken?

DAAN « Toen mijn werk, de muziek, belangrijk genoeg werd. Als je drievierde van je tijd met muziek bezig bent, heb je de neiging dat resterende vierde zo simpel mogelijk te houden, en krijgt je privéleven een heel duidelijke, aangename functie.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234