null Beeld

De 7 hoofdzonden volgens Elodie Ouedraogo: 'Ik ben even erg als Jeroom'

Zo’n drieënhalve hoofdzonde ver, en Elodie Ouedraogo stelt voor om het interview toch maar binnen verder te zetten. Het is namelijk onprettig hard beginnen te regenen boven het stukje Eden waar we naar haar katholieke geweten peilen, en vooral: het stelletje loslopende kippen op het aanpalende grasveldje dat ze aldoor angstvallig in het oog zat te houden, waagt zich nu toch wel érg dicht bij ons tafeltje.

Tom Raes

'Ik ben zo'n oude hond die je heel lang kunt ambeteren – maar áls ik bijt, bijt ik door'

Binnen zetten we onze zoektocht naar de ziel verder. Geen beter moment daarvoor: na jarenlang goud gezocht te hebben in de spartaanse wereld van de atletiek – die ook niet vrij is van excessen, maar leest u vooral verder – zet Elodie nu haar eerste passen in de media: in vergelijking met de atletiek al helemaal een milieu van uitspattingen en oppervlakkigheid. Eerst deed ze dat als de zachte toets in roast-programma ‘Achter de rug’, nu stelt ze haar aangeboren enthousiasme ten dienste van ‘Glammertime’. De tijd die overblijft, besteedt ze nog steeds met overgave aan de heer J. Snelders, en sinds kort ook aan Remus Snelders, koddig product van die innige entente.

HUMO Hoe katholiek ben je opgevoed? Kun je alle hoofdzonden uit het blote hoofd opnoemen?

Elodie Ouedraogo «Nee, alleen onkuisheid schiet me zo meteen te binnen (lacht). Echt katholiek ben ik niet opgegroeid: ik ben gedoopt en heb mijn beide communies gedaan, maar het is niet alsof God centraal stond bij ons thuis. Ik kom enkel nog in de kerk als er een herdenkingsmis is voor mijn vader, die intussen overleden is. Maar dat is het zowat. Niet dat ik niet zou willen geloven, maar ik vrees dat ik samenwoon met iemand die daar veel te pragmatisch voor is (lacht). Jeroom heeft een probleem met de kerk an sich. Dus Remus zal niet gedoopt worden, dat staat al vast. In de plaats krijgt hij dan wel een mooi lentefeest.»


Gulzigheid

HUMO Je hebt een diploma in de journalistiek, wat betekent dat je ook een studententijd hebt gehad. Kwam die met alle typische uitspattingen vandien?

Ouedraogo «Niet echt. Omdat ik al heel jong met atletiek bezig was, heb ik eerder een studententijd light meegemaakt, iets waar Jeroom me af en toe hard mee uitlacht. Ik woonde als student thuis in Tienen, studeerde in Mechelen, en trainde ’s avonds in Leuven: om halfnegen ’s ochtends begon de les, en om zes uur moest ik lopen om de trein naar Leuven te halen. Daar stond mijn moeder te wachten met de auto om me naar de training te brengen. Ik had zelfs geen tijd om me fatsoenlijk om te kleden: dat gebeurde onderweg in de auto. Als ik om halftien weer thuiskwam, was ik bekaf – veel tijd om te fuiven bleef er niet over.»

HUMO De wereld van cantussen is je vreemd?

Ouedraogo «Net als die van de studentendopen. Als ik al wegging in die tijd, kwam dat meestal neer op: hardnekkig wakker proberen te blijven (lacht). Ik maakte tot mijn schaamte deel uit van het groepje mensen die tegen één uur begonnen te klagen dat hun voeten pijn deden. Niets gewoon, hè. Ik kón wel feesten, maar ik was zeker niet de persoon die je opbelde als je leven in je fuif wou brengen.»

HUMO Heb je die schade later nog ingehaald?

Ouedraogo «Niet echt. Een paar maanden nadat ik was afgestudeerd, vertrok ik alweer op Olympische stage in Zuid-Afrika, en daarna tekende ik mijn profcontract. Zodra je prof bent, mag je uitgaan al helemaal vergeten. Dat vóél je namelijk als je elke zondagochtend aan de voet van een berg staat die je bij wijze van training vijftien keer na elkaar moet beklimmen. En nu er een baby in mijn leven is, ziet het er ook niet naar uit dat ik mijn schade zal inhalen. Ergens heb ik al vrede genomen met het feit dat ik dat leven nooit gekend zal hebben. Het is oké: ik heb die behoefte nooit gevoeld. Ik heb een ingebouwde rem, geloof ik. Ik heb die ontwikkeld in mijn topsportjaren, en ze staat nu nog altijd op.»

HUMO Is het dan nooit gebeurd dat je die berg moest beklimmen met een kater in de kop?

Ouedraogo «Helaas wel (lacht). Het is weleens gebeurd dat het schuim me tijdens het klimmen op de lippen stond, omdat ik het te laat had gemaakt de avond ervoor. Maar dat was vooral in het begin van mijn carrière: daarna besef je dat het eigenlijk een privilege is om daar te mogen staan op een zondagochtend.»

HUMO Het jeugdige experimenteren met verboden middelen was dan ook niet aan jou besteed?

Ouedraogo (knikt) «Ook op dat vlak stond de rem op. Maar goed ook, in dat geval.»

HUMO Je hebt geen talent voor verslavingen?

Ouedraogo «Daarvoor heb ik te veel karakter, denk ik.

»Ik kan wél gulzig zijn als het op werken aankomt. Ik wil véél doen, met het gevolg dat ik de laatste maanden soms wat te veel hooi op mijn vork genomen heb: er was ‘Achter de rug’, ‘Glammertime’, en ondertussen heb ik met Wout Verhoeven een boek geschreven, ‘Reboot’. En dan nog ergens een zoon gekregen (lacht). Op een gegeven moment kwamen al die deadlines tegelijk op me af, en besefte ik dat ik misschien toch wat aan het overdrijven was. Als ik niet oplet, leef ik om te werken.»

undefined

'Ik ben van het principe: doe vandaag niet wat je morgen ook nog kunt doen'


Traagheid

HUMO Hóéveel minuten ben je precies te laat gekomen voor dit interview, Elodie?

Ouedraogo (stil) «Veertig minuten. Nochtans, ik héb een horloge. Maar ik schat situaties altijd fout in. Of nee: ik schat ze goed in, maar dan begin ik te treuzelen. En het overkomt me élke keer, ook al wijst Jeroom me er vijf keer op dat het stilaan tijd wordt om te vertrekken. Het is lang een gevecht tussen ons geweest om ’s ochtends op tijd naar het werk te kunnen vertrekken.»

HUMO Het stereotiepe tafereel: de man die op de vrouw staat te wachten.

Ouedraogo «Precies. Jeroom is veel stipter, wat er ook voor zorgt dat hij nooit hoeft te stressen als hij onderweg is, terwijl ik mezelf zit op te vreten in de auto omdat ik het wéér gepresteerd heb. Stresserende ritten zijn dat (lacht). Ik ben van het principe: doe vandaag niet wat je morgen ook nog kunt doen.»

'Toen Remus kwam, besefte ik: echter dan dit wordt het niet'

HUMO Ken je dat, onbezorgd lui zijn?

Ouedraogo «Minder dan vroeger. Als atlete trainde ik keihard, maar tussendoor kon ik dan ook écht rust inlassen. Zaterdag bestond voor mij uit weinig meer dan in bed dvd’s kijken. Maar nu heb ik zélf zoveel dingen in gang gezet, dat ik die luxe niet meer heb. Mis ik dat? Ergens wel. Maar als je met de grote mensen aan tafel wil zitten, moet je je ook zo gedragen.»

HUMO Over traagheid gesproken: jullie zijn nog altijd verloofd, niet?

Ouedraogo (lacht) «Dát is Jeroom zijn schuld!

»Toen ik stopte met atletiek, was het idee: nu trouwen, en dan dat kindje. Maar de laatste jaren is niets gelopen zoals we het gepland hadden. En er is nu ook geen haast meer bij, vinden we. Misschien doen we het wel als we 70 zijn, we zullen wel zien. Het is ondertussen wel duidelijk dat we sowieso aan elkaar vasthangen (lacht). Het idee van zo’n feest, met iedereen die je graag hebt, klinkt nog altijd aanlokkelijk. Maar toen Remus kwam, besefte ik: echter dan dit wordt het niet. Heel cliché, maar het is zo.»

undefined

null Beeld


Gramschap

HUMO Hoe opvliegend ben je?

Ouedraogo «Niet. Eerder het tegendeel: ik ben zo’n oude hond die je heel lang kunt ambeteren – maar áls ik bijt, bijt ik door. Ik probeer elke vorm van confrontatie uit de weg te gaan: als er ruzie is, zal ik 100 meter verder achter een muurtje gaan schuilen. Ik heb de assertiviteit van een kamerplant, vrees ik. Telkens als ik over iets moet onderhandelen, staat Jeroom me vooraf toe te roepen: ‘Laat je niet doen, hè!’ Maar dan kom ik terug en zeg ik: ‘Weet je, het was zo ook goed voor mij’ – tot zijn grote frustratie (lacht). Ik ben te snel tevreden, terwijl Jeroom meteen alle kaarten op tafel gooit.»

HUMO Nodig je mensen zo niet uit om over je heen te lopen?

Ouedraogo «Dat is het nadeel, inderdaad. Ik heb bovendien zoveel vertrouwen in de goedheid van mensen, dat ik ervan uitga dat ze dat niet zullen doen. Tot het wél gebeurt, en ik uit de lucht kom gevallen. Terwijl ik ergens wel weet dat de wereld zo in elkaar zit, dat iedereen op het eind van de dag voor zichzelf zorgt. Toch denk ik nog altijd: zou het niet fijn zijn mochten we allemaal overeenkomen? Wat Jeroom soms te veel heeft aan cynisme, heb ik te weinig.»

HUMO Hoe maak je ruzie, als het er dan toch van komt?

Ouedraogo «Met een heel scherpe tong: ik ga dan door tot ik van mezelf versteld sta. Achteraf heb ik altijd spijt. Maar op dat moment redeneer ik: ik heb al érg veel door de vingers gezien. En als mensen me bewust kwetsen, is het game over, dan word ik rancuneus.»

HUMO Is het weleens gebeurd, dat mensen je bewust probeerden te kwetsen?

Ouedraogo «Het gebeurt vaker dat mensen misbruik maken van mijn aangeboren nonchalance. Ze denken dat die gelijkstaat aan zwakte. ‘O, ons Elodieke. Ze is zo jolig en naïef.’ Terwijl ik maar al te goed doorheb wat ze me ondertussen aan het flikken zijn.»

HUMO De wereld van de topsport zit vol haaien, maar dat geldt ook voor die van de media, waarin je nu vertoeft.

Ouedraogo «Dat heb ik al gemerkt, ja. Maar ik maak me geen illusies: in het bedrijfsleven is het niet anders. Overal waar mensen carrière willen maken heb je harde werkers, goeie onderhandelaars en valsspelers. Ik heb al lang geleden besloten dat ik bij de harde werkers wil horen.»

HUMO Wie is de laatste persoon op wie je kwaad bent geweest?

Ouedraogo «Dat moet Remus geweest zijn, toen hij vanmorgen lastig deed toen ik ’m wou aankleden (lacht). Maar écht kwaad? Dat was op mijn biologische moeder, in die aflevering van ‘Heylen en de herkomst’. Die is opgenomen in 2013, een bewijs van hoe goed ik conflicten uit de weg weet te gaan.»

HUMO In die aflevering verdraaide je moeder het verhaal van jouw adoptie om zichzelf in een beter daglicht te stellen.

Ouedraogo «In dat geval had ik naar mijn gevoel al genoeg geslikt.»

HUMO Je bent ook niet iemand die snel vergeeft, lijkt me.

Ouedraogo «Integendeel. Om nog eens de vergelijking met een oude hond te maken: als ik bijt, laat ik niet los. Maar dat vreet ook enorm veel energie: het gebeurt weleens dat ik nog altijd over iets loop te mokken terwijl anderen al lang weer verdergegaan zijn met hun leven.»

HUMO Onlangs zat je voormalige collega Kim Gevaert in ‘Van Gils & gasten’, waar ze zich verzoende met sportjournalist Ivan Sonck, die haar de laatste jaren van haar carrière vaak bekritiseerd had. Jij maakte je destijds ook erg druk over zijn uitspraken. Had jij in Kims plaats op die stoel kunnen zitten?

Ouedraogo «Ik heb het hem vergeven, maar ik vergeet zoiets niet. Misschien ben ik daarin anders dan Kim.»

HUMO Dan hebben we goed nieuws, want hier is hij dan: Ivan Sonck!

Ouedraogo (lacht) «Ik onthou vooral dat hij ondertussen misschien ook beseft dat die uitspraken van hem niet nodig waren. En hoewel ik ze nog altijd niet begrijp, ik zou er niet meer van onder de indruk zijn. Je moet je gevechten kiezen, vooral als je, zoals ik, niet snel vergeet.»

HUMO Je bent al het grootste deel van je leven een publieke figuur, en hebt dus vaak moeten omgaan met kritiek van mensen die je niet kent.

Ouedraogo «Op dat vlak maak ik toch een onderscheid tussen mijn leven voor en na de sport: als atleet kun je namelijk al eens een promopraatje afhaspelen zonder dat je daarop afgerekend wordt. Je moet nooit veel onthullen – het gaat vooral over trainingen en over je ambitie. De meeste mensen zijn het er ook over eens dat je iets aan het doen bent wat weinigen kunnen. In de mediawereld is dat veel subjectiever: niet iedereen die op tv komt, is een toptalent, terwijl je daar in de sport wel van mag uitgaan.»

HUMO Wat als je kritiek krijgt op je tv-werk?

Ouedraogo «Dan kan die me aan m’n reet roesten, om het plat te zeggen. Als je de dingen ziet die mensen op Twitter durven te zetten... Ik begrijp niet waarom je zoiets doet. Het verbaast me ook telkens weer dat die lui lijken te denken dat ze je daarmee kunnen raken.»

HUMO Misschien is dat soms wel zo? Wellicht is niet iedereen zo zelfverzekerd als jij op dat vlak.

Ouedraogo «Dat kan ik me voorstellen. Op mijn 19de mocht ik voor het eerst naar een WK, in Canada. We liepen er een Belgisch record op de 4 x 100 meter, maar we waren wel uitgeschakeld. In een artikel beschuldigde men ons ervan weinig meer te zijn dan een stelletje toeristen die met het belastinggeld van de mensen speelden. Onzin, natuurlijk. Maar op die leeftijd kwam dat wél hard aan, en begon ik ook te twijfelen – ‘Oei, ben ik het wel waard om hier te staan?’ Terwijl je elke dag keihard werkt om daar te mogen staan.»

undefined

null Beeld

HUMO Heb je ooit gevochten?

Ouedraogo «Jawel, om de eer van mijn broer te verdedigen. Nu vermijd ik liefst confrontaties, maar als jong meisje was ik een tomboy – een halve jongen. Inclusief baskets en petje. En ik liet me vooral niet doen. Mijn broer is ook geadopteerd – uit Zuid-Korea – en we zaten in dezelfde klas. Vaak waren we de enige kleurlingen op school, waardoor we op elkaar aangewezen waren. Dus telkens als iemand hem ‘Chinees’ noemde, vocht ik voor hem: ‘Hij is geen Chinees! Hij is van Zuid-Korea!’ (lacht) Dat zit er vandaag ook nog in: als het mijn familie betreft, dan gaan de handschoenen uit.»

HUMO En nu heb je een zoon om bezorgd over te zijn.

Ouedraogo «En een vrouw wordt een leeuwin als ze aan haar kind raken, hè. Ook een cliché, maar alweer één dat waar is.»


Hebzucht

HUMO Hoe belangrijk is geld voor jou?

Ouedraogo «Ik vind het belangrijk dat ik genoeg geld heb om me geen zorgen te hoeven maken, maar voel niet de behoefte om de rijkste dode op het kerkhof te zijn.

»Ik heb nu geen financiële beslommeringen, maar dat was wel anders toen ik opgroeide. Thuis was er vaak stress: we vreesden dat we het einde van de maand niet zouden halen. Vooral toen mijn ouders uit elkaar gingen en mijn moeder er plots alleen voor stond, met vijf kinderen die allemaal nog studeerden. We moesten leren ons met erg weinig tevreden te stellen: diepvriespizza’s van de Aldi en boterhammen met kaas. Ik wil absoluut niet dat Remus zo moet opgroeien, en dat is ook de reden waarom ik zo hard werk: als één van ons z’n job verliest, wil ik niet in de problemen raken. Ook al ben ik van nature nonchalant, er zal véél moeten gebeuren voor ik nonchalant word op het vlak van geld.»

HUMO Samen met Olivia Borlée heb je sinds kort een lijn in sportkledij op de markt gebracht. Je bent dus bedrijfsleider.

Ouedraogo «Als je het zo wilt noemen (lacht). Op zich is dat ook al bedoeld als een vangnet voor later. Het zou mooi zijn mocht Remus ooit het bedrijf van zijn moeder kunnen overnemen. Het is allesbehalve een ondoordacht plan, of een poging om aandacht te krijgen. En als het niets wordt, kan Remus nog altijd mijn handtassen verkopen (lacht).»


IJdelheid

HUMO Naadloos de ijdelheid in: kun je veel geld uitgeven aan mooie kleren?

Ouedraogo «Ja, maar dat heeft weinig met ijdelheid te maken. Dat is eerder mijn opvoeding: mijn moeder heeft destijds snit en naad gedaan, en omdat we het niet breed hadden, maakte ze al onze kleren zelf. Dan stonden we voor de etalages van de winkels kleren uit te kiezen, en daarna gingen we stof kopen zodat mijn moeder ze kon namaken. Ik was al 15 toen ik voor het eerst écht ging shoppen – naar de H&M in Mechelen (lacht). Ik zie mijn moeder die kleren nog keuren om te zien of ze wel goed waren afgewerkt. Vandaar dat mijn eigenwaarde niet afhangt van materiële zaken. Gelukkig maar.»

undefined

'Als ik mijn uiterlijk een cijfer moet geven, dan is dat zeven op tien'

HUMO In ‘Glammertime’ test je gadgets, wondermiddeltjes die je een fitter, mooier lichaam moeten bezorgen – met liefst zo weinig mogelijk moeite. Op jouw lijf geschreven, die rubriek?

Ouedraogo «Mijn lichaam is jarenlang mijn belangrijkste instrument geweest, dus wat dat betreft wel. Ik wéét wat er nodig is om een lichaam in vorm te houden, en vooral: dat er geen ‘makkelijke’ manieren zijn. Er bestaat bijvoorbeeld geen oefening om snel een slanke taille te krijgen – tenzij je vanzelf aanleg hebt om net daar te vermageren.»

HUMO Na je zwangerschap ben je erg snel afgevallen: 20 kilo in drie maanden.

Ouedraogo «Het waren nochtans niet de kilo’s die me dwarszaten, het waren de andere effecten van zo’n zwangerschap op je lichaam. Als je je hele leven fit bent geweest, is het niet tof om te merken dat je na 200 meter stappen buiten adem bent. Dat je aankomt, is normaal, maar ik wou absoluut mijn conditie terug. En als je die gaat onderhouden, verdwijnen de kilo’s natuurlijk ook. De eerste weken na Remus’ geboorte, liep ik nog trots rond: ‘Fuck iedereen! Dit lichaam heeft een kind gebaard!’ Maar na twee weken was dat voorbij (lacht). Je zult me dus niet horen zeggen dat het niks uitmaakt voor mij.»

HUMO Vind je jezelf mooi?

Ouedraogo «Niet echt. Ik besef dat er mensen rondlopen die minder geluk hebben met hun uiterlijk, maar ik denk nu ook niet dat ik het type vrouw ben waarvoor de mannen zich nog eens omdraaien op straat. Als ik mezelf een cijfer moet geven, dan is dat zeven op tien.»

HUMO Je hebt een tatoeage, niet?

Ouedraogo «Twee! Deze (toont een sterretje op haar pols) en dan nog een Chinees teken op mijn rug – een echte tramp stamp. Laten zetten toen ik 18 was, samen met mijn beste vriendin. We wilden zo graag een tatoeage, maar echt nagedacht over wat dat dan moest zijn, hadden we niet. Dat teken leek ons op het moment zelf het beste idee, maar een weloverwogen beslissing was het dus niet – blij dat-ie op mijn rug staat.»

HUMO Wat betekent het?

Ouedraogo «Elegantie. Nu ja, dat is me toch verteld.»

HUMO Er is nog nooit een Chinees komen vragen waarom je het Chinese teken voor ‘koelkast’ op je rug hebt staat?

Ouedraogo «Nog niet (lacht).»

HUMO Jeroom heeft ook tatoeages: die op zijn borst met zijn eigen familienaam is bekend, maar over de rest zwijgt hij zedig.

Ouedraogo «Dan ik ook. Hij heeft me gewaarschuwd voor ik vertrok: ‘Zeg geen domme dingen, hè! Maak ons niet belachelijk!’»

undefined

null Beeld


Jaloezie

HUMO Ben je iemand die snel jaloers wordt?

Ouedraogo «Nee, en dat kan ik oprecht zeggen. Ik kan wél afgunstig zijn, maar echte jaloezie? Dat zie ik als dé ziekte van de 21ste eeuw. Het is een teken van zwakte: je erkent namelijk de persoon op wie je jaloers bent, je geeft toe dat die je weet te raken. Met de jaren besef ik steeds meer dat je in je leven beter af bent zonder.»

undefined

'Jeroom en ik hebben het gevoel dat we bij elkaar boven onze gewichtsklasse aan het boksen zijn'

HUMO Op wie kun je dan zoal afgunstig zijn?

Ouedraogo «Niet op het cliché van mooie meisjes of mensen met veel geld. Als ik afgunst voel, dan is het tegenover grappige vrouwen, die ook nog eens creatief en zelfverzekerd zijn zonder dat ze daarom arrogant worden.

»Maar zoals gezegd: echt jaloers word ik niet. Wellicht omdat ik een hoge ‘gunfactor’ heb: ik gun mensen heel snel hun succes. Het helpt vast dat ik jarenlang in een team heb meegedraaid waar geen plaats was voor jaloezie.»

HUMO Jeroom is nu ook geregeld op het scherm te zien. Gaat dat hand in hand met een verhoogde vrouwelijke aandacht?

Ouedraogo «Jeroom ligt goed in de markt, dat weet ik. Maar daar ben ik nog geen nanoseconde jaloers om geweest. Het helpt ook dat Jeroom op dat vlak echt zero game heeft: mocht een vrouw in hem geïnteresseerd zijn, hij zou de laatste zijn om het door te hebben. Nog elke keer als een vrouw hem om een selfie is komen vragen, zegt hij bij thuiskomst meteen: ‘Moet je nu weten wat er gebeurd is?’»

HUMO Hij komt het je zelf vertellen?

Ouedraogo «Die gewoonte heeft hij, ja. ‘Goh, de vrouwtjes zagen me weer graag, vandaag!’ (lacht) Dat sterkt me, want iemand die écht iets van plan zou zijn met die vrouwelijke aandacht, zou daar vooral over zwijgen, denk ik dan. We weten wat we aan elkaar hebben. Allebei hebben we bij elkaar ook het gevoel dat we boven onze gewichtsklasse aan het boksen zijn.»

HUMO Misschien is dat wel het geheim van een goede relatie.

Ouedraogo «We zijn gewoon een goed team samen. Onze relatie is gebaseerd op vertrouwen: we stellen ons geen vragen bij ons als stel. Mocht één van ons twee op dat vlak toch twijfels krijgen, dan zou het gedaan zijn met ons.»

HUMO Kan Jeroom soms jaloers uit de hoek komen?

Ouedraogo «Hij is ook niet het jaloerse type. Maar in het begin, toen ik nog bekender was dan hij, keek hij wel eens vreemd op wanneer mensen tegen me begonnen te praten op straat. Nu weet hij zelf ook hoe dat werkt, dat mensen je komen aanspreken als je bekend bent – zonder dat ze daarom per se in je broek willen zitten. Maar in het begin haalde hij op zulke momenten weleens zijn typische zure Jeroom-blik boven: ‘Wat doen die met mijn vriendin?’ (lacht)»


Onkuisheid

HUMO Om de vier jaar, in de aanloop naar de Olympische Spelen, lees je overal dat er weer een recordaantal condooms is verscheept richting Olympisch dorp. Heb je daar verhalen over die je wil delen?

Ouedraogo «Helaas. Atletiek zit steevast in de laatste week van de Spelen, wat betekent dat we zowel in Peking als in Londen pas in het dorp arriveerden wanneer er al een heleboel atleten weer vertrokken waren. Of je zat aan tafel met volleybalspelers die al volop aan het feesten waren, terwijl wij nog met ons hoofd bij de komende wedstrijden zaten. Maar natuurlijk gebeuren er dingen in dat dorp: duizenden mensen die samengezet worden en tegelijkertijd dezelfde ontlading voelen, een ontlading waar ze vier jaar lang voor gewerkt hebben.»

HUMO Wat is onkuisheid voor jou?

Ouedraogo «Op dit moment, en voor mij persoonlijk: alles wat niet gebeurt met de man met wie ik samenwoon en een kind heb. Op dat vak ben ik heel kuis. En daarbuiten ben ik een vrije geest, denk ik: zolang het niet illegaal is, doe maar op. Maar weet dat je acties ook gevolgen hebben. Het belangrijkste is dat je niet vol walging in de spiegel hoeft te kijken de volgende ochtend.»

HUMO Ooit meegemaakt, dat gevoel?

Ouedraogo «Dat nu niet. Maar ik was wel vrij naïef toen ik jonger was: ik heb moeten leren hoe met dat deel van het leven om te gaan. Dat je niet meteen een koppel bent als je iemand kust, bijvoorbeeld (lacht).»

HUMO Hoe oud was je toen de liefde je leven kwam binnendwarrelen?

Ouedraogo «Mijn eerste echte lief had ik pas in het zesde middelbaar, en al meteen voor twee jaar. Ik was toen al veel weg om te sporten, en zag hoe veel van mijn vriendinnen ondertussen thuis hun eerste lieven versleten, terwijl niemand echt oog had voor mij. Ik was lang ‘de grappige’ van mijn vriendengroep (lacht).

»Ik heb mijn lieven lang in functie van mijn sport gekozen. Mijn vorige twee relaties waren met mensen die net als ik met sport bezig waren. Ik denk dat ik het op dat moment nodig had om iemand te hebben die snapte wat het was om in die wereld te zitten – dat je niet voor je plezier om tien uur gaat slapen als twintiger.»

HUMO Jeroom is dus je eerste niet louter functionele relatie?

Ouedraogo «Niet dat die andere púúr functioneel waren, natuurlijk – misschien voor de helft (lacht).

»In het begin stoorde het me weleens dat Jeroom zo weinig van die wereld af wist. Dat uitte zich in heel stomme vragen à la: ‘De 200 meter, in welke richting is dat?’ Of: ‘Waarom loop je eigenlijk in een short, kun je geen lange broek aandoen?’ (lacht) Maar die clash was ook goed voor mij: Jeroom heeft me doen inzien dat ik niets meer te bewijzen had, dat ik trots mocht beginnen te zijn op wat ik bereikt had.»

HUMO Word je op straat soms aangeklampt door mensen die bezorgd zijn dat je op liefdesvlak overgeleverd bent aan een zieke geest?

Ouedraogo «Absoluut. Ik denk dat veel mensen niet goed beseffen hoe goed ik en Jeroom in evenwicht zijn, dat het niet is zoals we op tv doen uitschijnen. Hij komt daar wel heel cool over, maar eigenlijk zit er geen spatje macho in Jeroom. En omgekeerd kan ik soms even erg zijn als hij, alleen doe ik dat niet op tv (lacht).

»We hebben elkaar beter gemaakt, daar ben ik van overtuigd. Hij heeft me geleerd dat ik liever moest zijn voor mezelf. En ik heb in ruil zijn interieur en zijn kleerkast verbeterd.»

undefined

null Beeld

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234