null Beeld

De 7 Hoofdzonden volgens Frans Bauer

'Het muzikale equivalent van een broodje kroket': zo hebben we Frans Bauer ooit horen omschrijven door een kennis die zelf meer gecharmeerd is van postrock. 't Is anders wel een broodje kroket dat verbazend goed over de toonbank gaat.

Redactie

De sympathieke volkszanger heeft op z'n eentje al meer cd's aan de man gebracht dan alle postrockbands samen, en eerder dit jaar vestigde hij een indrukwekkend record door maar liefst vijftien keer de Rotterdamse Ahoy uit te verkopen. Vanaf nu donderdag zal ook Vlaanderen weer massaal voor de bijl gaan: Bauers eerste Belgische tournee sinds het poliep-debâcle van vorig jaar gaat dan officieel van start in de Ethias Arena in Hasselt.

undefined

Om elf uur stipt komt Frans Bauer breed lachend het Bredase restaurant binnengestevend waar we hebben afgesproken om een 'Zeven Hoofdzonden' te doen. Zijn binnenkomer mag er meteen zijn: 'Hallo allemaal, ik ben een optimist! Ik zeg maar zo: achter elke wolk is zonneschijn!' Nadat hij eerst de serveerster een compliment heeft gegeven ('Wij worden hier door Miss Holland bediend, zeg!') mag ook de vandaag nogal vermoeid ogende fotograaf Marco Mertens ervan lusten: 'Heb je wel goed geslapen vannacht, jongen?' Even hopen we nog dat hij 'Een broodje kroket' zal antwoorden wanneer de serveerster vraagt wat we willen eten, maar Bauer houdt het beschaafd: 'Toast met zalm en een lekker bakkie koffie graag'. Wij bestellen hetzelfde en steken van wal.


HUMO Ik weet dat je katholiek bent opgevoed. Ben je een beetje vertrouwd met de Zeven Hoofdzonden?

FRANS BAUER « Ja, daar ken ik er wel een paar van: gij zult niet stelen, gij zult niet begeren wat van een ander is...»


HUMO Dat zijn de tien geboden.

BAUER (onverstoorbaar) « Ik zal je zeggen: naar de kerk ga ik niet vaak, want dat hoeft voor mij niet zo. Maar ik geloof wel in Jezus en Maria. Jezus is een voorbeeld voor me, in die zin dat ik net als hem altijd naar het goede tracht te streven. En ik ben er ook heilig van overtuigd dat er iets meer is dan wat wij hier om ons heen zien, iets waar wij het fijne niet van kunnen begrijpen. Ik ben dus zeg maar een katholiek. Niet dat ik mensen met een andere godsdienst, bijvoorbeeld moslims, niet kan begrijpen; het is gewoon niet zo mijn ding.»


HUMO De bedoeling is dat we het vandaag over je slechte eigenschappen gaan hebben, maar wat ik me nu afvraag: heeft Frans Bauer eigenlijk wel slechte eigenschappen?

BAUER « Oh jawel, die heeft ieder mens toch?»


HUMO Ik luister.

BAUER « Nou, één van mijn slechte eigenschappen is bijvoorbeeld dat ik heel moeilijk nee kan zeggen. Wanneer een ander mij iets vraagt, dan zeg ik in principe altijd ja, gewoon omdat ik die ander blij wil maken. Dat resulteert weleens in situaties waarin je je beloftes niet kunt nakomen. Je belooft bijvoorbeeld dat je naar iemands verjaardagsfeestje komt, maar op de dag zelf stel je vast dat je het gewoon te druk hebt. Voor mij is dat een zware tekortkoming.»


HUMO Valt nog mee, vind ik.

BAUER « Ja, een doodzonde is dat niet, hé? Een andere slechte eigenschap dan maar: ik ben een jongen die, zeg maar, heel slecht is in het opruimen van een chaos die hij zelf gecreëerd heeft. Ik bedoel: je gooit je jas over een stoel en je smijt je schoenen in een hoek, en voor je het weet is je vrouw helemaal overstuur. Ik denk dat iedere man daar wel over kan meepraten. Een man die samenwoont met een vrouw, tenminste (kakelende lach).

» En als ik al eens m'n goed hart wil tonen door wat op te ruimen of te poetsen, dan is het voor Maris nog niet goed. Een man doet zoiets toch net even anders dan een vrouw, snap je? Als wij mannen bijvoorbeeld stofzuigen, dan stofzuigen we wel, maar niet altijd zoals dat eigenlijk de bedoeling is. Ja en daar ga je dus al, hé? Ach, ik zeg maar zo: schoonmaken en koken, daarvoor moet je niet bij Frans Bauer wezen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234