null Beeld

De 7 Hoofdzonden volgens Jan van Looveren, alias 'De Joeri'

'Alright folks, ik ben de Joeri en ik wil aangesproken worden als de Joeri! Aaaaj!' De breedgeschouderde bullebak uit 'Hagger Trippy', altijd gekleed in een groene bomber jacket, een camouflagebroek, combat boots en een donkere zonnebril, is uitgegroeid tot een ware cultfiguur.

Redactie

Hij wordt geïmiteerd op speelplaatsen en in bedrijfskantines, tienduizenden gsm's hebben ringtones met zijn bulderstem, hij is een populaire acte de présence op festivals en feestjes, en sinds enkele weken organiseert jongerenzender JIM zelfs een heuse Joeri-lookalike-wedstrijd.

Jan Van Looveren (39), de geestelijke vader van de Joeri, die enkele jaren geleden zijn job als bakker opgaf om acteur te worden, blijft opvallend rustig bij het succes van zijn typetje: 'Vroeg of laat verdwijnt de Joeri, en met hem driekwart van mijn inkomen.' De 7 Hoofdzonden volgens een nuchter man.

undefined

Hoogmoed

Jan Van Looveren «In wezen ben ik een vrij simpele mens, zeker geen intellectueel, en ik voel ook niet de behoefte me interessanter of slimmer voor te doen dan ik ben. Maar veel anderen proberen dat dus wél, en dat is de schuld van de maatschappij, die uiterlijkheden zo ongelooflijk belangrijk vindt. Mensen die een auto kopen, kiezen nogal eens voor een duur model omdat ze daarmee hun status hopen te verhogen. Ik doe niet mee aan die flauwekul. Ik bepaal zélf wat ik doe en hoe ik leef - op dat gebied ben ik helemaal anders dan de Joeri, want die is duidelijk wél bezig met zijn façade.»


HUMO Hoe moeilijk is het om de Joeri te spelen als jullie zo verschillend zijn?

Van Looveren «Ik ben acteur: het is niet meer dan mijn job. Ik vind het alleen wel moeilijk als de Joeri in het openbaar dingen moet doen waar ik me zelf nooit aan zou wagen. Een tijdje geleden had ik als de Joeri een acte de présence op de eroticabeurs in Mechelen, en de organisator vroeg me deel te nemen aan een act met twee Nederlandse pornoactrices. De ene vrouw stak de andere een kleine dildo in haar vagina, en sloeg die met een hamertje verder naar binnen. Daarna volgde een grotere dildo, en een grotere hamer. En ten slotte verscheen ik op het podium, met een gigantische dildo en een gigantische hamer, om het werk af te maken. Zelf zou ik zoiets nooit doen, maar de Joeri had daar geen probleem mee. Hij zei tegen de mensen in de zaal: 'Alright folks! Ze hebben mij hier gevraagd om deze dildo met deze hamer op de juiste plaats te kloppen. Ik wil dat dat veilig gebeurt! Aaaaj?' Het publiek vond het fantastisch, maar ik geneerde me behoorlijk toen ik met mijn hamer een tik tegen die dildo gaf.»


HUMO Je hebt de Joeri naar het schijnt gebaseerd op je broer, die dokwerker is?

Van Looveren «Ja, maar niet bewust. Pas toen mensen mij op de gelijkenis begonnen te wijzen, dacht ik: 'Ja, inderdaad: dat is onze Bart.' Mijn broer draagt het hart op de tong, zijn lijfspreuk is: 'Kust allemaal mijn kloten.' Hij zegt wat hij denkt en hij doet wat hij wil. Ik wou dat ik dat ook wat meer had.»


HUMO Hoe verklaar jij het grote succes van de Joeri, bij jong én oud?

Van Looveren «Tegenwoordig moet alles en iedereen per se in hokjes worden gestoken, en mag je niet meer buiten de gebaande paadjes gaan. Als er dan opeens iemand op het toneel verschijnt die zegt, 'Fuck it!' en zijn eigen goesting doet, vinden mensen dat fantastisch. De Joeri rijdt 160 op de autostrada, en als hij gepakt wordt, zegt hij tegen de flikken: '160? So what? Dat is toch mijn zaak?' Veel mensen zouden dat ook wel willen, maar ze durven niet. In hun ogen is de Joeri de rebel die zij willen zijn.»


HUMO De Joeri wordt vaak gevraagd op feestjes en evenementen. Wat wordt er dan van hem verwacht?

Van Looveren «Dat hij de veiligheidsmaatregelen op zijn Joeri's toelicht: 'Alright folks! Ik ben de Joeri en ik wil aangesproken worden als de Joeri! Aaaaj? Ik zorg hier voor de veiligheid op deze party. Aaaaj? Drie veiligheidsmaatregelen. Eén! Straks treedt er hier een bandje op. Iedereen moet dan stil zijn. Als ge niet stil zijt, haal ik u eruit, ik breng u naar de kant, en ik los dat op, op mijn manier. Aaaaj? Twee! Als dat feestje hier straks gedaan is, gaat iedereen het pand zo veilig mogelijk verlaten. Aaaaj?...


»Ik weet niet hoeveel van dat soort actes de présence ik ondertussen al gedaan heb, ik ben de tel kwijt... Er zijn periodes dat ik zoveel gevraagd word dat ik me Sinterklaas voel. Maar ik blijf het graag doen. Zolang de mensen de Joeri grappig vinden, blijf ik mij amuseren.»


HUMO Ook als je voor de zoveelste keer hetzelfde verhaaltje moet afsteken? Op YouTube circuleren tientallen bijna identieke Joeri-filmpjes.

Van Looveren «Natuurlijk raak je dat af en toe beu: je kan geen nieuwe dingen voor de Joeri blijven verzinnen. Daarom ben ik de laatste tijd ook wat selectiever geworden - of ze moeten mij genoeg betalen, natuurlijk. Als straks iemand mij belt met de vraag of ik een uurtje op zijn trouwfeest wil komen Joeri'en, en hij betaalt mij daar 10.000 euro voor, zal ik dat zeker niet weigeren. Ik zou het decadent vinden - zoveel geld voor een acte de présence - maar de Joeri is mijn job: ik verdien mijn boterham met hem.»

(dvda)

U vindt het volledige interview met Jan van Looveren in Humo 3526

undefined

'Hagger Trippy'
2BE, maandag 7 april, 21.35

De Joeri zorgt voor de reclameblokveilighed:

undefined

undefined

'Hagger Trippy': Episode 2

undefined

undefined

De Joeri in het Feestpaleis

undefined

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234