null Beeld

De 7 Hoofdzonden volgens Jim Kerr (Simple Minds)

Schotten zijn behalve meegaand en vrijgevig ook allemaal heiligen, en voor groepsleden van Simple Minds geldt dat dubbel. Met drank (hij kiest koffie), drugs (geen) en vrouwen (niet nu) kan ik Jim Kerr 'm niet op het slechte pad brengen. Dan maar doortrapte vragen, met hun eigen song 'Seven Deadly Sins' als handige leidraad.

Hoogmoed

HUMO 'Vanity, the flying V', zing je. Hoe ijdel ben je?

''Maar ik heb écht de grootste!''

Kerr «Is er iemand die ooit al zijn jeugdtrauma's kan afschudden? Ik was arm, lelijk, verlegen, een stotteraar... Ik ben vertrokken met een achterstand op de Paris Hiltons van deze wereld, die knap én rijk geboren werden. Ik móést dus ijdel zijn om dat allemaal te compenseren.»


HUMO Jij bent nooit betrapt op luidkeels 'Bono zei gisteren nog tegen mij...' zeggen?

Kerr «Nee, maar Bono omgekeerd wél (lacht). Serieus: dat soort eigendunk wordt bij ons genadeloos afgestraft. Tijdens een concert van U2 in Glasgow knipte Bono traag en dramatisch met z'n vingers terwijl hij zei: 'Elke keer dat ik dit doe, sterft er in Afrika een kind van honger of ziekte.' Waarop iemand uit het publiek riep: 'Well, stop clicking yer bloody fingers, then!'

»Ik pleit ook schuldig, hoor. Op het Mandela-concert in Wembley wilde ik een kwartier voor het concert nog even 'mediteren' (rolt met de ogen). Bleek dat er een wildvreemde kerel in mijn kleedkamer zat. Ik reageerde nogal korzelig - ik was gespannen, en je weet nooit of het een stalker is. Die man zei droog: 'Jij moet dadelijk een paar nummertjes spelen? Big deal. Ik heb jarenlang mijn leven geriskeerd in de strijd tegen de apartheid: da's wat anders. Ik was hier gewoon even komen schuilen, maar als jij wilt dat ik weer in de regen ga staan, dan gá ik in de regen staan!' Dat was dus één of andere verzetsheld van het ANC.»


HUMO Laat ik, tegen mijn karakter in, even hoogmoedig zijn. In je nieuwe song 'Blood Type O' zing je: 'I can't believe we fight... it's so mediocre anyway.' Het woord dat je zocht was waarschijnlijk 'futile'.

Kerr «Ja, maar 'mediocre' zingt beter, smartass. God, nu ga ik wéér twijfelen...»


HUMO Dat wilde ik zeggen: mensen denken altijd dat rocksterren enorme ego's hebben, maar in mijn ervaring zijn het veelal onzekere, besluiteloze twijfelaars.

Kerr «Een groot ego en veel twijfels sluiten elkaar niet uit, geloof me (lacht). Daar heb je managers en andere groepsleden voor, hè: om in jouw plaats knopen door te hakken. Als Edge er niet was, zat Bono nu nóg aan de songteksten voor hun eerste cd te sleutelen.»

HUMO In de film 'Jaws' pochen haaienvangers wie het grootste litteken heeft. Wat is het equivalent onder rocksterren?


Kerr «Ach, we willen allemaal de grootste hebben. En heel wat geruchten over mij zijn onwaar, maar dát gerucht klopt toevallig (lacht).

»Maar de grootste pochers uit de muziekindustrie zijn de metal guys. Die lopen voortdurend op te scheppen dat ze meer dansende dwergen in hun show hebben dan jij, of dat hun limousine een centimeter langer is dan de jouwe - overcompensatie voor hun kleine penis. 'Onze keyboardspeler heeft acht synclaviers.' 'De onze twaalf!'' 'Wij hebben twintig miljoen platen verkocht.' 'Wij dertig miljoen van 'Monsters and Dragons'. Aan een kroostrijk gezin in Polen!'

»Ik sprak eens met Fish, zanger - nou ja, zingende clown - van de volkomen terecht vergeten groep Marillion, die zelfs op hun beste momenten slechts een doorslagje van Genesis waren. Fish sprak na twintig seconden al de onsterfelijke volzin: 'Jim, als je mijn teksten nog eens nauwgezet analyseert, zul je merken dat...'. 'Mijn teksten': gewauwel over elfen en draken! En 'nauwgezet analyseren'! En 'nog eens', alsof ik dat infantiele new age-gezwets twee kéér zou doornemen. Pretentieuze drol! En waar is hij nu? Onder vrienden hebben we dat zinnetje jaren gebruikt: 'Bono, als je mijn teksten nauwgezet analyseert...' (lacht)

U leest het volledige interview met Jim Kerr vanaf dinsdag 28 juli in Humo 3595

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234