null Beeld

De 7 Hoofdzonden volgens Kris Peeters, minister-president van Vlaanderen

Kris Peeters(49) verschijnt met een brede glimlach én stipt op tijd op de afspraak. De populairste politicus van Vlaanderen (met een neuslengte voorsprong op Bart De Wever) blaakt van zelfvertrouwen en legt wat paperassen voor zich op tafel

Jan Lippens

HUMO Yves Leterme zei in 2004 in Humo dat voor elke politicus de zonde om de hoek loert. Al iets van gemerkt?

Kris Peeters «Daar ben ik het niet mee eens. Een politicus staat permanent onder stress en moet een olifantenvel hebben. Je moet knopen doorhakken, en dus krijg je onvermijdelijk tegenstanders. Daarom moet je uitkijken voor... (spiekt op zijn papier)de erosie van de ziel.

»Toen ik acht jaar geleden politicus werd, besefte ik dat niet. Maar na een paar regeringsformaties en verkiezingen zag ik hoe onmenselijk hard het er soms aan toegaat. Daar ben ik beducht voor. Als ik stop met politiek, wil ik er als een beter mens uit komen. Vandaar mijn voornemen om mijn ziel zo ongeschonden mogelijk te houden. Klinkt mooi, hè?» (lacht)

HUMO Misschien helpt het om af en toe te biechten. Wat is de zwaarste zonde voor een politicus?

Peeters «Jaloezie. Ook al heb ik er zelf geen last van, in de politiek is er veel jaloezie.»

HUMO 'Ik heb mezelf geleerd om niet jaloers te zijn,' zei u ooit. Hoe doe je dat?

Peeters «Jaloersheid zit in ieder van ons, maar je kunt er afstand van nemen door bepaalde dingen níét te willen. Toen ik jong was, was ik soms afgunstig op wie al heel wat bereikt had in zijn carrière. Maar ik heb ondervonden dat als je er zelf helemaal voor gaat, je op niemand jaloers hoeft te zijn.

»Ik steel wel als de raven van politici die de zaken goed aanpakken. Als topman van Unizo had ik geregeld contact met Jean-Luc Dehaene, Guy Verhofstadten Yves Leterme. Van hen heb ik veel geleerd over onderhandelingen, of hoe je een vergadering in goede banen leidt. Recent heb ik ook wat opgestoken van Elio Di Rupo. Hoe hij na het busongeval in Zwitserland de juiste toon wist aan te slaan, bijvoorbeeld.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234