null Beeld

De 7 Hoofdzonden volgens Lynn Van Royen: 'Die seksuele voorlichting was vooral zeer verwarrend: 'Hoezo, dát moet dáárin?''

De lucht mag dan asgrauw zijn, in de koffiebar waar we vertoeven, is Lynn Van Royen (29) het zonnetje. Ze is uitgegroeid tot één van de grote Belgische actrices na toprollen in ‘Beau Séjour’, ‘Tabula rasa’, ‘The Team’, ‘Spitsbroers’ en ‘De luizenmoeder’, dat binnenkort op VTM te zien is.

vvp

'De woede van boze mensen counteren met extreme liefheid is één van mijn favoriete bezigheden. Daarvan raken ze compleet in de war'

HUMO Proficiat! In Humo’s Pop Poll 2018 ben jij uitgeroepen tot beste actrice.

null Beeld

Lynn Van Royen «Beste actrice, ik? Unk! Zo leuk! Dank u, Humo-lezers! Mijn ochtend kan alvast niet meer stuk (lacht).»

> Bekijk hier alle uitslagen van Humo's Pop Poll 2018

HUMO Het was een nek-aan-nekrace met Barbara Sarafian, die jou vorig jaar uit ‘De slimste mens ter wereld’ heeft gekegeld. Een mooie revanche, want wat is nu belangrijker: de beste quizzer zijn of de beste actrice?

Van Royen «Barbara was tweede? Nog zotter! Maar een revanche is het niet, ik vond het niet erg om er in ‘De slimste mens’ uit te vliegen (lacht).»


HOOGMOED

HUMO Je won ook de Gouden Nymf voor beste actrice op het televisiefestival van Monte Carlo. Denk je dan geen milliseconde: Lynn, je bent de beste?

Van Royen «Nee. Mijn eerste gedachte is altijd: ben je wel zeker dat je mij moet hebben? Tel die stemmen nog eens na! (lacht)»

HUMO In ‘De slimste mens’ werd je toen aangekondigd als ‘de jonge, beloftevolle Lynn Van Royen’. Heb je het gevoel dat je de belofte hebt ingelost?

Van Royen «Ik word al tien jaar zo aangekondigd (lacht). Laat ze maar doen. ‘Beloftevol’ wil vooral zeggen dat ze nog méér verwachten, en dat vind ik een compliment. Ik acteer voor mezelf, ik voel geen druk om me te bewijzen. (Schudt het hoofd) Allee, die Pop Poll, hoe cool is dat?»

HUMO Hoe ben je de afgelopen jaren een betere actrice geworden?

Van Royen «Ik denk dat ik in de eerste plaats groei als mens, en dat maakt me automatisch een betere actrice.»

HUMO Jij bent meestal de ster op de set. Gedraag je je zo?

Van Royen «Maar nee. Ik doe keigraag mee met iedereen, ik zonder me nooit af. De eerste keer dat ik op een set stond, was ik niet van de monitor weg te slaan. ‘Ga je maar opwarmen, Lynn.’ ‘Maar wacht, hoe werkt dat? En wat is deze bak hier?’ Allemaal zo fascinerend, je ziet dan bijvoorbeeld wat het probleem is wanneer je een take opnieuw moet doen.»

HUMO Ik dacht dat de meeste acteurs vooral in hun eigen hoofd vertoefden.

Van Royen «Vóór intense scènes zonder ik me wel af om me mentaal voor te bereiden. Dan durf ik zelfs iemand te vragen om een kopje koffie te gaan halen. Maar alleen omdat ik dan geen tijd heb om me fysiek te verplaatsen, want ik haal veel liever mijn eigen koffie. Ik ben sowieso niet graag afhankelijk van anderen (lachje).

»Als kind was ik al zo. Ik heb nog een cassettebandje met een geluidsopname waarop mijn mama vraagt: ‘Zal ik je jasje aandoen?’ Waarop ik (hoog stemmetje): ‘Néé, Bieke zelf doen!’ Zo noemde ik mezelf (lacht). Vandaag moet Bieke nog altijd ‘zelf doen’. Als ik sukkel, ben ik niet te beroerd om hulp te vragen, maar niet vooraleer ik het zelf heb geprobeerd.»

HUMO Je kiest alleen rollen waar je hart sneller van gaat slaan. Maar stel dat ze niet meer bij jou komen aankloppen voor prestigieuze tv-reeksen, neem je dan genoegen met pakweg een rol in ‘Thuis’?

Van Royen «Ik besef dat ik in een luxepositie zit. Maar ik zal altijd blijven zoeken naar rollen waar ik volledig achter sta. Ik weet dat dat misschien koppig is, of idealistisch, of fout... Maar als de aanbiedingen opdrogen, dan focus ik me wel op de galerie die ik vorige zomer samen met mijn vriend heb geopend. Of op iets anders. Ik wil niet kiezen voor iets waarvan ik hooguit denk: goh, ja.»

HUMO In ‘De luizenmoeder’ speel je een jonge mama. Als ze met haar kind in een schooltje aankomt, wordt ze onzeker van de mensen die denken dat ze het opvoeden eigenhandig geperfectioneerd hebben.

null Beeld

Van Royen «Je tenen gaan ervan krullen, hè? (lacht) Zelf sta ik niet graag boven mijn kinderen. Opgroeien doe je samen: mijn kinderen vormen mij even hard als ik hen. Ik wil ook niet dat ze mijn ideeën klakkeloos overnemen. Ze moeten hun eigen persoontjes worden, dingen in twijfel trekken, míj in twijfel trekken.»

HUMO Iets anders: ben jij ijdel?

Van Royen «Toch wel. Daarnet dacht ik: kak, mijn haar is vettig! Ik heb nog gauw wat droogshampoo gebruikt. Maar ik heb geen schmink opgedaan.»

HUMO Qua ijdelheid valt dat mee, vind ik.

Van Royen «’t Is niet buitensporig, maar ik kijk wel naar mezelf in de spiegel. En als ik naar een fotoshoot moet, weet ik in welk jurkje welk deel van mezelf er goed uitziet (lacht). Maar ik kan evengoed in mijn jogging naar de markt gaan.»

HUMO Of naar de jongste uitreiking van de Vlaamse Televisiesterren. Jouw jogging was het symbool van het verval van die awardshow.

Van Royen «Maar dat was geen jogging! Ik droeg een hoodie en een supercoole broek, alleen zag je die broek niet zo goed. Tja, als ze er zelf op hameren dat het geen gala is, dan draag ik gewone kleren, hè.»

HUMO Op YouTube zag ik een persiflage van ‘Tienermoeders’ van bijna tien jaar geleden waarin je een hoogzwangere meid speelt, met half blote buik en kauwgom in je mond.

Van Royen (lacht luid) «Zo ijdel ben ik dus. Indertijd maakte mijn vriend Gilles samen met Xander De Rycke parodieën op bestaande formats. In die sketch speelde Jelle De Beule mijn mama. We hebben ons goed geamuseerd en ik kan er nog altijd smakelijk om lachen.

»Mensen komen me soms nog vragen of ik toen echt zwanger was. Als ik ja zeg en ze raar blijven kijken, voeg ik eraan toe: ‘Ik was ook 20 kilo dikker.’ Dan zie je ze grote ogen opzetten! Heb je mijn wangen gezien in dat filmpje? Ik stond stevig.»

HUMO Ben je tevreden met wat de natuur je heeft gegeven?

Van Royen «Ja. Mijn lichaam is veranderd door twee kinderen te krijgen, maar ik loop niet te zeuren dat ik terug wil wat ik vroeger had. En als mijn broek begint te spannen, dan vind ik dat vooral vervelend omdat het knelt. Wie wil er nu een te kleine broek?»

HUMO Dan beter een jogging.

Van Royen «Voilà (lacht).»

'Ik heb nog niet veel van de wereld gezien, omdat het leven zo snel begonnen is. Maar zodra mijn zonen ouder zijn, wil ik die samen ontdekken. Te beginnen met Rock Werchter (lacht)'


GULZIGHEID

HUMO Vrijdag is frietjesdag ten huize Van Royen.

Van Royen «Vandaag dus, ik heb de kinderen er vanmorgen al drie keer aan herinnerd (lacht). Dan staan Gilles en ik tijdens de ochtendkoffie al naar elkaar te grijnzen. Het gaat niet alleen om de frieten, maar ook om het moment. We kieperen twee grote pakken friet uit op onze salontafel, waar we dan met z’n allen omheen gaan zitten, iedereen met z’n eigen vlezeke en een paar extra vlezekes om te delen. Zo gezellig!»

HUMO Een woordgroep die vaak terugkeert in je tweets, is ‘een glas wijn’.

Van Royen «Ik geniet daarvan, ja. Dat smaakt.»

HUMO Kunnen twee glaasjes snel twee flessen worden?

Van Royen «Niejt, jong! Heb je mij al eens goed bekeken? Twee flessen wijn en ik lig onder tafel. Het blijft binnen de perken.

»De laatste keer dat ik écht zat was, moet lang geleden zijn. Ik word altijd direct ziek, dus ik zoek die grens niet op. Ik ben liever plezant tipsy.»

HUMO Ik weet van horen zeggen dat Vlaamse acteurs al eens een lijntje coke snuiven.

Van Royen «Eerlijk: ik ben altijd de laatste die dat doorheeft. Ik heb zelfs nog nooit coke gezien. Na een feestje hoor ik weleens: ‘Amai, dieje was gesteld!’ Waarop ik dan: ‘Huh? Hoe wéét jij dat?’ Ik zie het nooit, en het interesseert mij ook niet.»

HUMO Als je in een Antwerps café bent, moet je eens met je hand over de toiletrolhouder gaan: er hangt geheid wit poeder aan.

Van Royen «Ik ben dan het naïeve besje dat denkt: tiens, ze hebben hier zeker gyproc geschuurd (lacht).»


AFGUNST

HUMO Wek jij door al je succes jaloezie op?

null Beeld

Van Royen «Als dat zo is, dan komen ze het mij niet zeggen. Ik hoop alleszins van niet. Omgekeerd voel ik ook geen jaloezie. Ik ben nooit nijdig als iemand iets wint en ik niet.»

HUMO Jij bent nog nooit jaloers geweest als een collega een toprol aangeboden kreeg die jij ook zag zitten?

Van Royen «Dan ben ik de rationele meid die zegt: ‘Zwijg, Lynn, die zal dat keigoed doen.’ Soms moet je beseffen dat de regisseur een andere richting uit wil – daar is niks mis mee.»

HUMO Mooie houding, maar makkelijker gezegd dan gedaan.

Van Royen (haalt haar schouders op) «Ik ben blij met wat ik doe en waar ik sta in mijn carrière. Dan is alles wat komt goed, en alles wat niet komt, is ook goed.

»Weet je wat ik een mooie gedachte vind? Probeer om zonder verwachtingen te leven. Verwachtingen zetten de deur open voor teleurstellingen. Als je daarentegen niks verwacht en er komt toch iets op je pad, dan is het des te mooier.»

HUMO Het is toch moeilijk om een prijs op te pikken in Monte Carlo en achteraf géén verwachtingen te hebben?

Van Royen «Ja, maar ik probeer het toch. Ik heb nu al even geen werk. Soms word ik ongerust: ‘Er mag eens iets komen.’ Maar langer dan een dag wind ik me daar niet over op. Daarna zie ik er weer de voordelen van in. Ik heb nu alle dagen de tijd om de kinderen te gaan halen en te koken.»

HUMO Ben jij een jaloers lief?

Van Royen «Nee (lacht). Gilles zou nochtans graag hebben dat ik dat wel ben. Maar ik vertrouw hem. Als iemand met hem flirt en hij vindt dat tof, dan mag hij dat gerust doen, zolang hij een bepaalde grens niet overschrijdt. Het kan zijn ego maar strelen, ’s avonds komt hij toch naast mij liggen. (Denkt na) Maar misschien moet je dat niet opschrijven, want hij zal dat niet zo leuk vinden (lacht).»

HUMO Héb jij een jaloers lief?

Van Royen «Dat valt goed mee. Als iemand iets van mij wil, heeft hij het sneller door dan ik. Ik, het blije konijn, heb nooit iets in de smiezen.»

undefined

'Ik heb niks van #MeToo gemerkt in het acteerwereldje. Maar ik zie ook nooit lijntjes coke (lacht)'


GRAMSCHAP

HUMO Jaloezie is niet aan jou besteed. Woede wel?

Van Royen «Ik kan flink uit mijn krammen schieten als ik het gevoel heb dat ik niet word gehoord of onheus word behandeld. Gelukkig duurt het nooit lang. Ik zal weleens een deur dichtgooien, maar dan is het er ook uit.»

HUMO Je zou een kwaaie puber zijn geweest.

Van Royen «Ik had het lastig met mezelf, ja. Al die hormonen, de school, mijn ouders... Ik heb niks ergs uitgestoken, maar ik was gewoon ambetant en koppig en kwaad. Een donderwolkje in plaats van een zonnestraaltje in huis.»

HUMO Is er van die Lynn nog iets blijven hangen?

Van Royen «Omdat ik toen zo heb kúnnen donderen, ben ik nu veel kalmer. Als je niet of weinig pubert, moet al dat verzet er misschien op een latere leeftijd uit.

»Over woede gesproken: onlangs deed ik een fotoshoot bij een garage, aan de achterkant van een huizenblok, toen een vrouw met een flinke boezem door haar raam leunde en zei (met heksenstem): ‘Ga weg! Ga weg! Ik bel de polies!’ Ik zwaaide naar haar en zei poeslief: ‘Dag, mevrouw! Mooi weer, hè? Het zonnetje schijnt, kom erbij zitten!’ Dat is één van mijn favoriete bezigheden: de woede van boze mensen counteren met extreme liefheid. Daarvan raken ze compleet in de war (lacht). En een klein meisje als ik kunnen ze toch geen meppen geven.»


HEBZUCHT

HUMO Bezit jij graag veel?

Van Royen «Ik ben wel een verzamelaar. Niet van iets specifieks. Als ik rondsnuister, gaat het van: ‘Hé, een plantje! En ah, een schoteltje! En daar, een kommetje!»

HUMO Prulletjes dus.

Van Royen «Het zijn niet altijd handige spullen, wel dingen die ik mooi vind. Ik geef daar geen handenvol geld aan uit. Meestal koop ik tweedehands. Mijn schoonpapa is brocanteur, ik mag geregeld met hem mee naar rommelmarkten en dat vind ik de max (lacht). Opeens van die oude Expo ’58-zeteltjes in het vizier krijgen: héérlijk! Mijn bureau is tweedehands, mijn stoel, mijn lamp, mijn kast... Vaak heb ik er lang naar gezocht, omdat het bij elkaar moet passen.»

HUMO Wat is jouw dierbaarste bezit?

Van Royen «Iets wat ik uit een brand zou willen redden, bedoel je? Hmm... Dan kies ik voor mijn smartphone, omdat al mijn foto’s daarop staan: momenteel zo’n zestigduizend. Tja, als mijn kinderen iets doen, dan wil ik dat vastleggen. Zonder het moment te missen, hè. En ik kijk er achteraf zo graag naar. Tijdens de kerstvakantie maak ik één fotoboekje van Max en één van Ruben. En eentje van de twee samen, voor de grootouders. Het is zo leuk om daarin te bladeren, veel leuker dan swipen. Ze zijn best mooi, want ik maak soms zevenhonderd foto’s van dezelfde scène. Daar haal ik na een grondige selectieprocedure de mooiste uit. Als ik tijdens die brand genoeg tijd heb, dan pak ik al die fotoboekjes mee, oké? (lacht)»

HUMO Jij bent op dit moment één van de succesvolste actrices in België. Stroomt het slijk der aarde binnen?

Van Royen «Als ik werk heb, zet ik iets aan de kant voor de periodes dat ik géén werk heb, want dat is doorgaans de helft van de tijd. Dus nee: ik word er niet rijk van. Ik moet wel reclamespots opnemen en zo, want van alleen rollen in tv-series kom ik niet rond.»

HUMO Wat hebben je ouders jou geleerd over geld?

Van Royen «Dat je er hard voor moet werken en dat je het niet door deuren en vensters mag gooien. Mijn papa is zelfstandige, hè. Ik heb nog vakantiewerk voor hem gedaan, in de metaalconstructie. (Klopt zich op de borst) Als meisje van 16 stond ik in een overall en met veiligheidsbottines aan bij de plooibank en de draaibank, en ik ging mee producten leveren. Alleen lassen mocht ik niet. Ik zie er niet breed uit, maar ik heb wel kracht (lacht).»

HUMO Is er iets wat jij absoluut niet met anderen wilt delen? En als je nu je lief zegt, hebben we een perfect bruggetje naar onkuisheid.

Van Royen (lacht) «Welja dan: mijn bed en mijn lief! Maar ook mijn oortjes, lippenzalf en deoroller. Jakkes.»


ONKUISHEID

HUMO Jij geeft me de indruk een kuis meisje te zijn, maar voor het belang van dit gesprek hoop ik er flagrant naast te zitten.

Van Royen «Definieer kuis (lacht).»

HUMO Doe maar.

Van Royen «Daar had ik beter vooraf eens over nagedacht (lacht). In je gedachten ben je vrij, dat is logisch. Maar ernaar handelen... Mijn lief moet niet opeens komen vertellen dat hij iets heeft gedaan met die of die vrouw. Maar goed, hij zal dat ook niet doen. Vandaar misschien dat ik er nog niet over heb nagedacht.

»Soms moet ik voor een rol iemand anders kussen, en dat is niet fijn voor mijn geliefde thuis. Ik begrijp dat wel. (Denkt even na) Ik verwoord hier alles heel voorzichtig omdat het niet alleen mij aanbelangt... Als ik mijn lief iets wil zeggen, dan zeg ik het hem zelf, niet via Humo (lachje).»

HUMO Je liet eerder weten dat je vindt dat naaktscènes niet bij je job horen.

Van Royen «Het is niet omdat ik acteer, dat mijn lijf ook iedereen toebehoort. Als ik vel wil tonen, is dat mijn goed recht. Wil ik dat niet: idem dito. Niemand moet daar verder iets over zeggen. Ikzelf voel mij het veiligst als er vooraf afspraken zijn gemaakt: ik ga tot dáár en niet verder. Ik wil niks opnemen waar ik me achteraf niet goed bij voel.»

HUMO De Amerikaanse betaalzender HBO heeft dit jaar een intimiteitscoördinator ingehuurd voor alle seksscènes: hij ziet erop toe dat alle afspraken worden nageleefd.

Van Royen «Terecht. Zeker omdat die beelden op het internet belanden, waar ze voor altijd voor iedereen toegankelijk zijn. Ik film geen scènes opdat een ander zich daar achteraf mee zou kunnen amuseren.»

HUMO #MeToo is ook door de Vlaamse acteerwereld geraasd. Heb jij er veel van gemerkt?

Van Royen «Nee. Niks gezien. Maar ik zie ook geen coke, dus misschien vraag je het aan de verkeerde persoon (lachje).»

HUMO Je bent opgegroeid op het platteland. Waren seks en vriendjes te bespreken onderwerpen?

Van Royen «Bij ons thuis werd daar nooit over gebabbeld. In het zesde leerjaar kregen we wel seksuele voorlichting, maar dat was vooral zeer verwarrend. ‘Hoezo, dát moet dáárin?’ Een dorpsschool is iets anders dan een stadsschool. En in het zesde leerjaar was ik nog een kindje. Ik droeg truitjes van ‘The Simpsons’ en ‘The Flintstones’. Ik was totáál niet bezig met jongens, laat staan met seks.»

HUMO Wanneer begon er wel het één en ander te dagen?

Van Royen «Op mijn 15de, 16de had ik weleens een lief. Kussen en knuffelen, dat vond ik al spannend genoeg. De rest ging geleidelijk aan. Ik was een doorsneetiener.»

HUMO Je bent acht jaar samen met je vriend. Heb je soms spijt dat je niet méér ervaring hebt opgedaan?

Van Royen «Maar nee, ik was toen al 21, hè. En ik heb ook geen onlesbare dorst naar dingen of mensen die ik nog wil ‘doen’ (lacht). Ik ben heel content met mijn leven, en zeker ook met mijn relatie.»


LUIHEID

HUMO Kan een mama van twee en een veelgevraagde actrice met tal van hobbyprojecten nog af en toe onbezorgd lui zijn?

null Beeld

Van Royen «Moeilijk. Er moet altijd nog van alles gebeuren. Ik let er wel op dat ik niet té veel doe. Om goed te functioneren moet een driedubbele weegschaal in evenwicht zijn: tijd voor het gezin, voor mijn werk en voor mezelf. Als het werk te zwaar doorweegt, dan weet ik dat ik dat later moet goedmaken bij mijn gezin. Zo voorkom ik dat ik me vergaloppeer, en tot hiertoe is het me goed gelukt. Ook dankzij mijn kinderen. Ik wil bij hen zijn en niet over vijf jaar merken dat ik alles heb gemist.»

HUMO Hoe breng jij je me-time door?

Van Royen «Ik ga heel graag wandelen, het liefst in een bos. In het begin ben ik misschien opgedraaid, maar na drie kwartier heeft de natuur haar werk gedaan. Je hebt er zoveel plaats om te zíjn: je gedachten kunnen nog zo groot zijn, in een bos stellen ze niets voor. Ruimte en groen hebben me altijd deugd gedaan. Ik ben nu eenmaal een kind van het platteland, hè.»

HUMO Voel jij je soms schuldig omdat je te weinig tijd vrijmaakt voor vrienden?

Van Royen «Dat gebeurt, maar als ik het doorheb, probeer ik er iets aan te doen. Maar schuld of spijt zijn vooral emoties die energie wegzuigen. Dan denk ik: doe gewoon geen dingen waar je spijt van kunt krijgen. En als je je toch schuldig voelt, praat het dan uit. Ondernéém iets, doe het anders, maar blijf niet in een nutteloze gedachtespiraal zitten.»

HUMO Vorig jaar liet je je ontvallen dat je nog nooit naar een muziekfestival was geweest.

Van Royen (werpt de handen in de lucht) «Nog altijd niet!»

HUMO Zijn er nog dingen die je zou willen doen, maar nog nooit hebt gedaan?

Van Royen «Gaan kamperen. En mijn motorrijbewijs halen. In ‘Beau Séjour’ reed ik zelf met de motor. Van de verzekeringen mocht ik niet alle scènes doen, maar ik kan het wel een beetje. Ook paardrijden kan ik redelijk, maar ik zou het méér willen doen.

»Een muziekfestival blijft hoog op het lijstje staan, maar ja... Deze zomer heb ik weer de hele tijd gewerkt en daarna ben ik met de kindjes op vakantie gegaan.»

HUMO Zou je er vrede mee hebben om de rest van je leven in Aalst te wonen?

Van Royen «Ja, ik woon hier graag. Maar ik wil wel af en toe eens kunnen uitvliegen. Ik heb nog niet zoveel van de wereld gezien, omdat het leven zo snel begonnen is. En reizen met kleine kinderen is niet aan mij besteed. Maar zodra ze ouder zijn, wil ik wel samen met hen alles ontdekken. Te beginnen met Rock Werchter (lacht). Ik vind het een leuke gedachte dat het voor mij even nieuw zal zijn als voor hen.»

HUMO Je hebt onlangs ‘#kleingelukske’ uitgebracht, waarin je kleine momenten hebt gebundeld die je gelukkig maken: het donsdeken meteen juist in de overtrek steken of een auto zien wegrijden wanneer je in een volle straat wilt parkeren. Wat was jouw mooiste #kleingelukske van het jaar?

Van Royen «Mag ik er maar ééntje kiezen? Allee, jong! (Staart een minuut lang weemoedig voor zich uit en glimlacht dan) Ik herinner me een moment waarop ik mijn jongens, als echte broers, hoorde gniffelen door de babyfoon terwijl ik zelf nog in bed lag naast mijn lief. Toen dacht ik: ik heb toch chance eigenlijk, hè?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234