De 7 Hoofdzonden volgens Patrick Janssens

De 7 Hoofdzonden volgens Patrick Janssens: 'De essentie van leiderschap is: ik weet waar we naartoe moeten, en ik kan jullie daar brengen, als jullie luisteren.'

Toen Patrick Janssens in 2006 Filip Dewinter te snel af was in de race naar Het Schoon Verdiep werd hij nét niet heilig verklaard, maar hoe zou het vier jaar later met zijn zielenheil gesteld zijn? Enkele weggevers: arrogantie en berekening zijn hem niet vreemd, geeft ie zelf toe, en heck, zo zondig is die voorkeur voor Franse softpornoen Italiaanse erotische stripreeksen toch ook weer niet? De 7 Hoofdzonden volgens de burgemeester van Antwerpen!

Nu is Janssens even onkerkelijk als u en ik, maar zijn eerste stapjes zette hij nog als christenmens.


Patrick Janssens

«Ik ben gedoopt en ik heb mijn twee communies gedaan. In een kostuum dat we bij 't Meuleken hadden gehaald, het atelier van de familie Van Noten in de Kammenstraat. Ik ben tot een eind in mijn tienerjaren nog élke week naar de kerk geweest, ik heb zelfs mee jeugdmissen georganiseerd. Ik was toen vijftien, zestien en dat was de enige manier om in contact te komen met meisjes (lacht). Ik zat op een katholieke jongensschool.»


HUMO Waren de hoofdzonden thuis van tel?

Janssens «Nee. Mijn vader was streng, met een duidelijk idee van goed en kwaad, maar van een expliciete moraal kon je niet spreken. Het bleef allemaal meer impliciet: als je iets mispeuterd had, merkte je dat wel aan het feit dat hij boos werd. Mijn ouders waren hardwerkende mensen, maar ze hadden niet lang gestudeerd.»

Hoogmoed

HUMO Volgens kenners is hoogmoed de hoofdzonde die in de Wetstraat het meest aan de orde is. Zelfs Yves Leterme geeft toe: 'Politici nemen zichzelf véél te serieus.'

Janssens «Je moet je daar inderdaad voor hoeden, omdat je constantmet respect en alle mogelijke égards wordt behandeld. Mensen spreken je niet altijd tegen. Als je je dan niet omringt met kritische zielen en jezelf niet blijft relativeren, denk je op den duur dat je altijd gelijk hebt.»


HUMO Hebt u zichzelf daar al op betrapt?

Janssens «Als ik nu 'nee' zou zeggen: dat zou pas hoogmoedig zijn (lacht).

»Je moet jezelf er altijd aan herinneren dat het morgen gedaan kan zijn. Iemand zei me ooit: 'Je weet pas wie je echte vrienden zijn als je ontslagen wordt.' In de politiek geldt dat zeker.»


HUMO Uw moment de gloire was ongetwijfeld 8 oktober 2006, toen u Filip Dewinter versloeg in de strijd om de burgemeestersjaal.

Janssens «Als ik toen niet efkes had opgepast, had iedereen mij heilig verklaard. Op de verkiezingsavond zelf was ik wel euforisch. Dat mag ook, dat is iets anders: hoogmoed begint de dag nadien. Vlak na de verkiezingen zijn wij door een moeilijke periode gegaan: we hebben toen minder schepenambten opgeëist dan waar we strikt genomen recht op hadden, en sommige mensen waren daardoor teleurgesteld. Iemand heeft mij toen gezegd: 'Het is normaal dat de gorilla zich na het gevecht op de borst trommelt.' Toen dacht ik: 'Hola! Ik moet zorgen dat ik dat soort gedrag niet te veel ga vertonen.' Mijn team en ik hebben toen ook veel vragen gekregen om in Nederland te gaan uitleggen hoe we het Blok klein hadden gekregen, maar daar hebben we heel bewust voor bedankt. Omdat ik weet: 'Dat is nú heel plezant, maar later betaal ik er een prijs voor.'»


HUMO Er zit een heel narcistisch trekje aan uw job: een politicus moet zichzelf om de zoveel jaar in de etalage zetten, luid roepend: 'Ik ben de beste!'

Janssens «Ja, maar het is zeker niet de enige sector waar dat zo is. Politiek heeft heel veel met showbusiness te maken. Raymond is zondag zestig jaar geworden: hij verkoopt muziek, maar je kan die niet los zien van zijn persoonlijkheid. Als hij een vervelende, arrogante zak was, zou ik nooit naar zijn concerten gaan - hoe goed zijn muziek ook is. Bij politici is dat hetzelfde: mensen stemmen niet voor een vervelende, arrogante zak met een goed programma.»


HUMO U hebt ooit gezegd: 'Ik wil altijd gelijk hebben en ik wil altijd gelijk krijgen.' Is dat niet arrogant?

Janssens «Ik bedoel daar niet mee dat ik altijd mijn zin moet krijgen omdat ik de burgemeester of Patrick Janssens ben. Ik wil gelijk krijgen door mensen ervan te overtuigen dat ik wat ik voorstel juist is. (Denkt na) Eigenlijk is dat dus nog veel erger (lacht hard)! De essentie van leiderschap is: 'Ík weet waar we naartoe moeten, en ik kan jullie daar brengen als jullie naar mij luisteren.' Is dat hoogmoedig? Ja, natuurlijk.»


HUMO U komt soms kil en berekend over. Arrogant, zelfs.

Janssens «Ik wéét dat ik soms kil overkom, maar dat heeft meestal met de omstandigheden te maken: ik voel mij niet op mijn gemak in heel formele situaties. Ik ben dan vooral gefocust op mijn taak, de sociale vaardigheden schieten er dus een beetje bij in.

»En wat bedoel je met berekend? Strategisch denken is inherent aan dit vak, soms zelfs tamelijk zichtbaar. Ten tijde van de Visa-crisis was het bijvoorbeeld nodig, en dat ik ondanks alle weerstand toen toch burgemeester ben geworden, heeft ook met strategie te maken.

»Dat mensen mij soms arrogant vinden, is nog iets anders. (wikt woorden) Als ik geconfronteerd word met wat ik als 'domheid' beschouw, gedraag ik me op een manier die mensen kunnen interpreteren als 'hij vindt zichzelf een hele slimme'.»

U vindt het volledige interview met Patrick Janssens vanaf dinsdag 16 februari in Humo 3624

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234