null Beeld

De 7 Hoofdzonden volgens Rudi Vranckx

'Betrapt worden door de koning, terwijl je met zijn vrouw in bed ligt, dát vind ik opwindend.' De 7 Hoofdzonden volgens oorlogsverslaggever Rudi Vranckx.

Rudi Vranckx, het Kuifje van de VRT-nieuwsdienst, verslaat de oorlog in Irak ondertussen al vijf jaar: vanaf het begin van de vijandelijkheden en de val van Saddam tot de huidige uitzichtloze, apocalyptische toestand, met tientallen doden per dag. Over zijn ervaringen als oorlogsjournalist, maar vooral over zijn ontmoetingen, gesprekken en vriendschappen met tientallen gewone Irakezen - 'mensen die niet voor de ellende hebben gekozen, maar er wel het hardst door worden getroffen,' aldus Vranckx - schreef hij een aangrijpend boek, 'Stemmen uit de oorlog' (uitgeverij Meulenhoff/Manteau). Rudi Vranckx: 'Bijna iedereen die ik in Irak heb gekend, is intussen dood, ondergedoken of gevlucht.' De Zeven Hoofdzonden volgens een oorlogsverslaggever.


Hoogmoed

Rudi Vranckx «Hoogmoed is de moeder van alle zonden: mensen die ervan overtuigd zijn dat ze het gelijk aan hun kant hebben, deinzen er niet voor terug om oorlogen te beginnen. George Bush, is zo iemand: die heeft echt een onwankelbaar geloof in het eigen gelijk. Voor mij is hij hét toonbeeld van arrogantie.

»Hoe meer macht je hebt, hoe groter de kans dat je die macht gaat misbruiken. Machtige mensen denken op den duur dat ze zich alles kunnen permitteren en aan niemand verantwoording verschuldigd zijn. Ze lijden aan tunnelvisie, ze laten geen invloeden van buitenaf toe. Alleen hun eigen Grote Gelijk telt.

»Oorlog is de ergste uitwas van macht, omdat er geen regels of wetten meer gelden. In vredestijd wordt macht aan banden gelegd door wetten of controlemechanismen - maar in een oorlog valt dat allemaal weg. En dat leidt steevast tot gruwelijkheden en waanzin. In Irak zie je dat heel goed: kidnapping en huurmoorden zijn daar nu een bloeiende business. Op ieder hoofd in Irak staat een prijs: een dokter is 15.000 dollar waard, en een buitenlander 2 miljoen. Op sommige markten in Bagdad hangen affiches waarop huurmoordenaars hun diensten aanbieden: voor 300 dollar vermoorden ze wie je maar wil. Die pure waanzin is alleen maar mogelijk in een uit de hand gelopen oorlog.

»Daarom vind ik dat mensen die de arrogantie hebben om een oorlog te beginnen zich voor de rechtbank zouden moeten verantwoorden. Dat soort mensen heeft te veel gloriol in hun hoofd, zoals wij in Leuven zeggen: ze zijn zot van glorie.»

(Diederik Van den Abeele) - Lees het volledige interview in Humo 3559

undefined


De strafste quotes uit het interview

Vroeger probeerde ik gewoon mijn job goed te doen, technisch gezien. Maar toen ik dat na verloop van tijd onder de knie had, begon ik iets te missen in mijn verslaggeving: de menselijke kant. Ik was te veel journalist en te weinig mens.

Het was alsof de zekeringen in mijn hoofd smolten en de mens en journalist één werden. Ik besefte toen: 'In deze stiel word je ofwel een cynische mens, ofwel laat je eerlijk zien wat je vindt en voelt.' Ik heb voor het tweede gekozen, en dat heb ik nooit meer losgelaten.

Irak wordt beheerst door bandieten en extremisten, maar de meeste mensen die ik er heb ontmoet, waren in wezen goede zielen: ze zien hun kinderen graag, helpen elkaar als er gevaar dreigt, en hopen op een betere toekomst, ondanks alle ellende.

Ik leef in twee verschillende werelden. In een oorlogsgebied voel ik me in een totaal ander universum, dan werken al mijn zintuigen veel scherper dan in België. Hier voel ik me als een computer die op stand-by staat.

Ik stel vast dat heel veel mensen blij zijn met de verkiezing van Barack Obama, omdat ze ervan uitgaan dat hij een doetje is met een hoog knuffelgehalte. Maar als ze verwachten dat hij een naïeve pacifist is, zullen ze bedrogen uitkomen. Een president van Amerika kan het zich niet permitteren een doetje te zijn.

Geld heeft voor mij maar één echt belangrijke functie: je kan er vrijheid mee kopen. Ik wil altijd voldoende centen op mijn spaarrekening hebben staan om door niemand gegijzeld of gechanteerd te kunnen worden.

Ik vind dat er bij ons veel te veel aandacht aan seks wordt besteed. Wij maken er iets heel speciaals en verhevens van, waardoor veel mensen het gevoel hebben dat ze absoluut niet goed bezig zijn. In andere culturen wordt er helemaal niet zoveel poespas rond verkocht.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234