null Beeld

De 7 hoofdzonden volgens Sarah Vandeursen: 'Ik wist al snel dat ik het niet van mijn schoonheid moest hebben'

Wanneer we aanbellen bij Sarah Vandeursen, zien we, onder een afgebladderd muurbord waarop in sierlijke letters ‘Slagerij’ geschilderd staat, Biefstuk in de etalage liggen. Dat is minder voor de hand liggend dan het lijkt: het pand aan de Gentse Dampoort is geen handelszaak meer, en Biefstuk is de Aziatische keeshond van Sarahs huisgenote.

Katrien Depecker

‘Mijn dochter vond dat een geschikte hondennaam. Maar we noemen hem alleen binnenshuis zo: het is nogal raar om op straat ‘Biefstúúúk!’ te roepen.’

'Mijn ouders wilden me een borstvergroting cadeau doen. Uit liefde: ze merkten dat ik met mijn lichaam worstelde'

Niet dat Vandeursen doorgaans een afkeer heeft van excentriciteit: met het heerlijk geschifte Kenji Minogue – sinds deze zomer niet langer een muziekgroep, maar een zelfverklaarde ‘kunst-performance-installatie’ – brengt ze, samen met Emilie De Roo, als haar alter ego Conny Komen loeiharde West-Vlaamse elektrotrashpop, en ze is niet te beroerd om daarbij – we verzinnen niets – een vis uit haar vagijn tevoorschijn te toveren of verf te spuwen. Ook in het VIER-programma ‘De idioten’ tast ze samen met collega-idioot Pedro Elias de grenzen van het mogelijke af. Vorig jaar nam ze daarbij, puur voor uw lol, rohypnol: ‘De dag erna ben ik gecrasht. Ik moest toen ook nog bloedworst laten maken van mijn eigen bloed én ervan eten, waardoor ik die rohypnol opnieuw binnenkreeg: een vicieuze cirkel.’ De geknipte biechtelinge!


IJDELHEID

HUMO Op je Facebook- profielfoto etaleer je trots een snor en doorlopende wenkbrauwen, en ook op het podium doe je er – in tegenstelling tot andere artiestes – alles aan om niet sexy over te komen. Aan ijdelheid lijk je me niet schuldig.

Sarah Vandeursen «Ik vind ijdelheid zo’n slechte eigenschap dat ik extreem doorgeslagen ben naar het andere uiterste. Ik weet dat ik er veel beter zou kunnen uitzien, maar ik ben daar bewust niet mee bezig. Ik ben zelfs bang om sexy te zijn. Daar ben ik als de dood voor: ijdele mensen nemen zichzelf veel te serieus, en daar kan ik niet mee om.»

HUMO Doen de reacties op zulke foto’s – van ‘Ik wil straks nog kunnen slapen’ tot een lijst met adressen van psychiatrische centra – jou iets?

Vandeursen «Totáál niet. Velen vinden mij een manwijf, en ze hebben wellicht gelijk. We lokken die reacties natuurlijk ook uit: met Kenji Minogue etaleren we een bepaalde lelijkheid. Ik hóú van lelijkheid – zowel mentale als fysieke lelijkheid. Het is een terugkerend patroon: als ik typetjes neerzet, zijn dat vaak onuitstaanbare, kiezige mensen.

»Ik wist al snel dat ik het niet van mijn schoonheid zou moeten hebben. En dat bedoel ik niet negatief: ik heb een gezonde dosis eigenwaarde. Het was eerder een openbaring: dan moest ik dáár al niet meer mee bezig zijn en kon ik me als mens op andere vlakken ontwikkelen.

»Ik voel mij trouwens vaak aantrekkelijk, hoor: dat heeft meer te maken met hoe je over jezelf denkt dan met je uiterlijk. En ik weet bijvoorbeeld dat ik mooie benen heb, af en toe trek ik een jurkje aan om ze te doen uitkomen. Maar dat is echt een activiteit voor mij: ‘Nu ga ik eens m’n best doen.’ Mensen schrikken dan: ‘Amai, je lichaam is best wel mooi!’ Alsof ik anders in vuilniszakken gekleed ga! Wat ik ook al een paar keer heb mogen horen: ‘Sarah, er bestaan push-upbeha’s, hè!’ Dat wéét ik wel, maar ik denk dan meteen: ‘Als ik een vent meeneem naar huis, zal hij teleurgesteld zijn wanneer ik die beha uitdoe.’ Vrouwen die hun gezicht volplamuren, vind ik halve bedriegers: word daar eens naast wakker! Dan liever echtheid: ik wil geen mooier beeld van mezelf schetsen. Verder kan ik er ook erg van genieten om niet sexy voor de dag te komen.»

HUMO Voor jou later geen plastische chirurgie?

Vandeursen «Nee, jong. Ik heb er nochtans al de kans toe gehad: rond mijn 18de vroegen mijn ouders of ik een borstvergroting wilde. Uit pure liefde: als puber heb ik wel met mijn lichaam geworsteld, en ze zagen dat ik daaronder leed. Dat voorstel kwam gelukkig op het goede moment: ik had nog maar enkele weken tevoren beslist vrede te nemen met mijn lichaam. Echt zot: hadden ze me die vraag een maand eerder gesteld, dan liep ik nu wellicht met een stel neptieten rond.»

HUMO Toen Patrick Riguelle aan Humo’s 7 Hoofdzonden onderworpen werd, zei hij: ‘Iedereen die op een podium klimt, is ijdel.’

Vandeursen «Ik ben het daar niet mee eens. Mag dat? Ja? Oké, dan: Patrick heeft de waarheid niet in pacht. Patrick moet zijn muil houden, en flink muziek blijven maken. Groetjes, Sarah.

»Maar serieus: bij mij heeft het eerder te maken met de drang om het showbeest dat ergens in mij verborgen zit, op een bevredigende manier te kunnen loslaten. Niet om bevestiging te krijgen. Ik vind het net heerlijk dat ik tijdens een optreden met Kenji soms mensen in het publiek zie staan die half in shock zijn. Dat je ze ziet denken: ‘Nee. NEE. NEE!’ Want daar doen we het uiteindelijk voor: ik zou niet willen dat iedereen ons geweldig vindt of onze act meteen snapt.»

HUMO Jij en Emilie lijken me geen diva’s. Wat staat er op jullie rider?

Vandeursen «Bruine rum, Win For Life-krasbiljetten – we hebben deze zomer toch al zeker 34 euro gewonnen – en we vragen ook een lijst van de vrijgezelle medewerkers, mét foto en leeftijd. Daar is helaas nog niets uit voortgekomen: mensen denken vaak dat het een mop is, waardoor we zelden zo’n lijst in handen krijgen.»


TRAAGHEID

HUMO Je zit volop in de opnames van het tweede seizoen van ‘De idioten’. Hectische dagen?

Vandeursen «Ja, vooral omdat Philippe Geubels het studiogedeelte niet meer voor zijn rekening neemt: hij is momenteel aan het touren met z’n nieuwe zaalshow, en heeft gepast voor dit seizoen. Daardoor valt de presentatie nu op Pedro en mij, en dat zorgt voor extra stress – ik ben zelfs weer beginnen te roken na een jaar zonder sigaretten.

»Om het presenteren onder de knie te krijgen, zijn we in opleiding geweest bij dé Mark Uytterhoeven: behoorlijk intimiderend. En ik merk dat ik er een knop voor moet omdraaien: het zit niet echt in mij om de kijker enthousiast toe te spreken. Maar dit seizoen zullen er ook proeven in de studio plaatsvinden: dat maakt het studiogedeelte niet alleen wat minder passief, het biedt ook de mogelijkheid tot improvisatie, waardoor ik minder snel in een kramp schiet – iets waar ik vorig jaar wel last van had.

»Philippes afwezigheid vangen we op door elke week een andere BV uit te nodigen, die ons het antwoord laat zoeken op doorgaans van de pot gerukte vragen. Zo zijn we met Erik Van Looy naar de Gay Pride in Antwerpen getrokken, verkleed als de Village People – één van mijn favoriete opnamedagen. Herman Brusselmans, Jelle De Beule en Karen Damen komen ook langs, en met De Madammen van Radio 2 hebben we getest of de legende van de brown note klopt. Ken je die? Een paar jaar geleden is onze gitarist daar eens over begonnen: er bestaat blijkbaar een frequentie die zo laag is – en daardoor onhoorbaar – dat die ervoor zou zorgen dat je de controle over je sluitspier verliest. We vonden het wel tof dat De Madammen daaraan wilden meewerken (lacht).

»Als wat ik met ‘De idioten’ doe werken genoemd kan worden, dan mag ik dus niet klagen. Maar omdat het einde van de opnames in zicht komt en er nog zoveel moet gebeuren, werken we tegenwoordig zes dagen per week, en dat is toch uitputtend. Nachtopnames gevolgd door dagopnames: alles door elkaar. Ik verplicht mezelf ook altijd om er de volle 100 procent voor te gaan, en daardoor bots ik constant op mijn grenzen. Ergens vind ik dat wel interessant: ik ben benieuwd wanneer ik zal crashen.»

HUMO Is dat vorig jaar gebeurd?

Vandeursen «Nee, ik heb het toen vrij snel kunnen loslaten, al ben ik er wel van geschrokken hoe snel mijn alertheid op den duur werd uitgeschakeld. Er gebeuren zoveel heftige dingen, en er is geen tijd om die te laten bezinken. Eén van de laatste opnames was de schietproef: ik moest schieten op Pedro, die daar in een harnas van telefoonboeken stond, en ik had er totaal geen vragen meer bij – ik wist dat hij onder die telefoonboeken nog een kogelvrij vest droeg, en de redactie had me verzekerd dat het veilig was. Toen ik de beelden voor het eerst zag, walgde ik van mezelf: ‘Hoe kun je nu in staat zijn om zoiets te doen?’ Dat merk ik nu ook weer: ik heb voor dit seizoen voor het eerst in mijn leven aan spookrijden gedaan. Achteraf dacht ik: ‘Eigenlijk is dat echt gevaarlijk.’»

undefined

null Beeld


Met Kenji Minogue wil ik geen bevestiging krijgen, ik wil gewoon het showbeest in mij kunnen loslaten.

HUMO Hoe ontspan jij je na een drukke werkdag?

Vandeursen «Gisteren ben ik de hele dag naar de sauna gegaan: de perfecte manier om te ontstressen. Maar als ik ’s avonds na een draaidag thuiskom, blijf ik gewoon binnen en sluit ik me af voor externe prikkels. Dat is nodig, want ik kan mijn gedachtestroom niet stilleggen. Ik word zelfs midden in de nacht wakker: ‘Hoe kunnen we dit morgen het best aanpakken?’ Ik wil mijn werk te goed doen, omdat ik er zelf tevreden over wil zijn. Ik was dan ook blij dat ik afgelopen zomer een aantal keer met Kenji Minogue op het podium heb gestaan: dat was een extreem fijne uitlaatklep. Let the beast out! En the beast wás out (lacht).»

HUMO In het nummer ‘Luxevrouwe’ zingen jullie: ‘Zie haar zitten / Hele dagen slapen slapen slapen / En zitten in de zetel met haar zittend gat’. In hoeverre kun jij dat zelf nog, als alleenstaande moeder van een 8-jarige?

Vandeursen «Ik zit in co-ouderschap, en dat werkt perfect voor mij. Als ik er de tijd voor heb, kan ik enorm genieten van nietsdoen: ik vind het heerlijk om me te vervelen. Dat kan gaan van muziek beluisteren – enorm onderschat als activiteit – tot liggen en voor me uit staren. Ik lig erg graag, zelfs gewoon op de grond. En tijdens dat liggen beseffen dat je ook helemaal níéts aan het doen bent: geweldig. Ik ben ook bedreven in het nietsdoen met mijn dochter: ik vind het belangrijk haar niet constant onder de prikkels te bedelven. De dagen dat ze hier is, plan ik niet vol met allerlei activiteiten.»


HEBZUCHT

Vandeursen «Ik hecht niet veel belang aan materiële zaken. Ik bezit ook geen dure dingen: ik heb geen eigen huis en ik rijd rond met een belachelijke tweedehands-auto die het elk moment kan laten afweten. Ik heb het een aantal jaar financieel erg lastig gehad: als alleenstaande moeder ben ik een tijdje werkloos geweest. Ik kreeg toen loopbaanbegeleiding en voelde me het laagste van het laagste. Mensen beschouwen je als een paria – triest. Ik vóélde me toen niet arm, maar ik leefde wel onder de armoedegrens. Voor mezelf vond ik dat niet lastig, maar je wilt je kind natuurlijk niets ontzeggen. Dan zit je met kopzorgen: ‘Zal dit uiteindelijk wel goed komen?’ Gelukkig is dat, totaal onverwacht, gebeurd: ik had nooit durven te dromen dat ik ooit in een band zou zitten. Ik ben helemaal niet rijk – waar mensen blijkbaar van uitgaan als je met je gezicht op tv komt en af en toe op een podium staat – maar ik zit nu wel in een financieel stabiele situatie: ik heb een vast contract als redacteur bij Woestijnvis. Daar ben ik enorm dankbaar voor: het heeft me rust geschonken. Nu ga ik al eens uit eten, of ik trakteer mezelf op een dagje sauna. Maar als ik twee keer per jaar ga shoppen, zal het al veel zijn, en ik geef ook nooit meer dan 20 euro uit aan een kledingstuk. Ik ben namelijk nogal nonchalant: ik vergat ooit eens een mooie trui op café, en de dag erna heb ik niet eens gebeld om te vragen of die er nog rondslingerde. Dus heb ik mezelf voortaan een limiet opgelegd (lacht).

»Ik heb echt al op de stomste manieren geld verloren: toen ik vorig jaar verhuisde, ben ik dat vergeten door te geven aan de watermaatschappij, met als gevolg dat ik een halfjaar lang de waterrekening van de nieuwe bewoner heb betaald. Oké, die had me dat kunnen laten weten, maar ik ga me daar niet over opwinden: het was mijn eigen schuld.

»Dus ja, ik snap hebzuchtige mensen niet. Volgens mij is hebzucht een compensatie voor een bepaalde emotionele leegte. Het was voor mij al een grote stap om een smartphone te kopen. En nu betrap ik mezelf erop dat ik veel te veel met dat ding bezig ben: vreselijk.»

HUMO Na je eenmalige passage in ‘De slimste mens’ schoof Woestijnvis je twee jaar geleden een contract onder de neus. Hard onderhandeld?

Vandeursen «Integendeel (lacht). Ik ging er binnen met het idee: ‘Ze gaan me hier niet liggen hebben!’ Toen ik mezelf hoorde zeggen: ‘Als jullie dit of dat gaan doen, zal ik dat niet pikken, hoor!’ voelde ik me zo onnozel, dat ik met alles akkoord ben gegaan. Ik ben een ramp op dat vlak, en ik zou ook niet weten hoeveel ik precies waard ben. Maar mocht ik het gevoel hebben dat ik in de zak gezet word, dan zou ik wel op m’n strepen staan.»


GRAMSCHAP

HUMO Ben je makkelijk uit je kot te lokken?

Vandeursen «Neen, maar áls je daarin slaagt... Oeh, dat wil je niet meemaken. Naar aanleiding van dit interview heb ik eens zitten denken of ik al ooit woedend ben geweest, en toen kon ik me één situatie voor de geest halen waarin ik tegen iemand heb geroepen.»

HUMO Dat valt goed mee: er zijn vrouwen die elke maand een nieuw servies moeten kopen.

Vandeursen «Agressief word ik nooit. Maar als ik kwaad ben, is het heel moeilijk voor de andere partij om dat ongedaan te maken, want ik ben erg koppig. Dan kan ik echt meedogenloos hard zijn en mensen beginnen te negeren. Want je weet: géén reactie is zoveel erger dan een kwade reactie. Nu, voor het zover komt, moet iemand me al diep gekwetst of onrechtvaardig behandeld hebben. Ik geef snel en vaak aan waar mijn grens ligt, maar wee degene die ’m overschrijdt. Een concreet voorbeeld kan ik niet meteen geven, maar laten we zeggen dat het om situaties gaat die niet op te lossen vallen met een simpele ‘Sorry!’

»En wanneer ik moe en hongerig ben én het ook nog koud heb, ben ik nogal prikkelbaar. Dan laat je me het best met rust, al zal ik me wel excuseren als ik uitvlieg.»

HUMO Ben je wraaklustig?

Vandeursen «Ja. Ik heb al één keer op een heel slinkse manier wraak genomen – dat was echt een werk van jaren. Ik vertel de precieze omstandigheden liever niet, maar achteraf heb ik wel beslist dat niet meer te doen, want je voelt je daar uiteraard niet goed over. En je weet ook: nu is het definitief kapot. Het smerige is dat je jezelf die macht toe-eigent: ‘Ik ben degene die het zal kapotmaken, niet jij.’

»Tegenwoordig blijft het dus bij wraakfantasieën. De enige situatie waarvan ik me nu nog kan voorstellen dat ik het heft in eigen handen zou nemen, is wanneer iemand mijn dochter bewust kwaad zou doen – wanneer ze verkracht zou worden, bijvoorbeeld. Dan zou ik in staat zijn die klootzak af te knallen of een folterwijze te bedenken waardoor hij op de gortigste manier zo lang mogelijk afziet. Wellicht is dat eigen aan het ouderschap, maar ik vind het toch creepy om dat te beseffen.»


GULZIGHEID

HUMO In de Humo-rubriek Tussen Hemel & Hel vertelde je vorig jaar dat je ooit eens zeventig oesters hebt verorberd op een trouwfeest: je bent dus gulzig.

Vandeursen (lacht) «Schransen zoals in ‘La grande bouffe’: ik zou dat enorm graag eens doen, maar dan zonder het sterfgedeelte. Gulzigheid is wellicht mijn grootste zonde. Ik kan moeilijk doseren: ik wil het allemaal, en liefst in zo groot mogelijke hoeveelheden. Ik heb bijvoorbeeld nog geprobeerd om tijdens het uitgaan maar drie pintjes te drinken of om twee uur ’s nachts te vertrekken, maar daar beleef ik geen plezier aan. Waarom zou je dan afspraken maken met jezelf? En waarom is dat een zonde? Dat maakt het leven net tof! Decadentie: geweldig.»

undefined

'Ik word fysiek onwel van krullen. En mannen met sikken mogen ook wegblijven, zeker als ze een duimring dragen'

HUMO Sta je nuchter op het podium?

Vandeursen «Ik drink iets voor ik op moet, maar dat is vooral om het scherpe randje eraf te halen. Ik hou vooral van de adrenaline die na een optreden door je lijf giert: onbeschrijfelijk. Een zotte drug: keeps you going.»

HUMO Over drugs gesproken: waarmee heb je al geëxperimenteerd?

Vandeursen «Moet ik dat nu echt vertellen? Mijn ouders lezen Humo! (lacht) Maar goed, ik rook af en toe een joint omdat het de poorten van mijn geest openzet – heel inspirerend tijdens het schrijven van nummers. Als je weer nuchter bent, merk je soms dat wat je neergepend hebt van erbarmelijk slechte kwaliteit is – wat trouwens nog iets anders is dan geniaal slecht, want daar zijn we met Kenji Minogue naar op zoek.

»Verder heb ik al eens coke gebruikt, en een kwartje xtc – maar wel altijd gelinkt aan speciale gelegenheden. Die xtc had ik genomen op oudejaar, maar dat was een ramp: een vriendin had vijf minuten eerder een kwartje ingenomen en viel plots flauw. Ik dacht: ‘O, neen, straks lig ik daar ook!’ Dat is niet gebeurd, maar het enige wat ik me er verder van herinner, is dat ik de hele avond bloedgeil rond een paal heb gehangen en geen contact meer heb gezocht met de andere aanwezigen.»

HUMO Besefte je dat het een paal was?

Vandeursen «Jaja, een heel dikke paal! Maar ik heb een jaar geleden besloten dat allemaal niet meer te nemen: ik heb van nature al weinig remmingen, en de mentale katers de dagen erna zijn me die paar uur plezier echt niet waard. Ik ben dus een jaar clean (lacht).»

HUMO Het moederschap is voor jou geen belemmering om van het leven te genieten?

Vandeursen «Helemaal niet. Ik zou ook niet willen dat mijn dochter het gevoel heeft dat ze mijn amusement in de weg staat: ik wil haar net duidelijk maken dat je je eigen geluk mag najagen en ervoor moet gaan. Ik wil dat ze trots op me is, al zal ze zich later misschien weleens schamen. Ik weet het nu al: ze zal uit rebellie vast boekhouder worden (lacht). Ik maak me daar geen zorgen om: ik heb een zalig kind, en ik durf gerust van mezelf te zeggen dat ik een goede moeder ben.»

HUMO Lijd je aan fear of missing out?

Vandeursen «Ik ben eerder aanhanger van de tegen-beweging – the joy of missing out. Ik kan ervan genieten ergens níét geweest te zijn, ook al hoor ik van iedereen hoe leuk het was. De laatste jaren lukt het me steeds beter af te zien van sociale verplichtingen: als ik geen zin heb om ergens heen te gaan, blijf ik gewoon thuis. En ik hoor achteraf ook zelden verhalen waarvan ik denk: ‘Fuck, dáár had ik bij willen zijn!’ Ik doe de dingen liever goed: ik heb me bijvoorbeeld maar één avond in het Gentse Feesten-gewoel gestort, maar toen ben ik wel all the way gegaan. Ik woon nu ook verder van het stadscentrum, waardoor het voor mij zelfs leek alsof er geen Gentse Feesten aan de gang waren: een heerlijk gevoel. Ik heb mij wreed goed geamuseerd in mijn zetel.»

undefined

'Ik weet uit ondervinding dat het heel geil kan zijn om elkaar te bespringen zonder ook maar één woord te wisselen'


JALOEZIE

HUMO Op wie of wat ben je jaloers?

Vandeursen «Het lijkt mij fantastisch om muzikant te zijn en écht muziek te kunnen maken – wat we niet pretenderen te doen met Kenji Minogue. Dan zou ik allicht de richting uitgaan van elektronische sound-scapes – met parlando, want ik besef dat ik niet goed kan zingen.»

HUMO Bestaan daar geen computerprogramma’s voor?

Vandeursen «Dat interesseert me niet: ik wil kunnen brielen met knopjes en versterkers. Niet met de bedoeling om met het resultaat naar buiten te komen: het lijkt me gewoon leuk om daarmee bezig te zijn. Een heel nieuw muziekgenre uitvinden zou ik ook wel cool vinden, al is dat wellicht onmogelijk.»

HUMO Ben je jaloers in relaties?

Vandeursen «In mijn laatste relatie, die nog niet zo lang geleden afgesprongen is, had ik geen last van jaloezie. Terwijl dat niet zo vreemd geweest zou zijn, want hij ging nog om met zijn exen. Dat is vroeger wel anders geweest: ik heb eens een knipperlichtrelatie gehad waarin ik bedrogen werd, en toen heb ik zijn sms’jes zitten uitpluizen. Het vertrouwen was weg.

»Ik denk dat je snel aanvoelt of het nodig is jaloers te zijn of niet. Is dat zo, dan is het wellicht een teken dat je relatie niet meer goed zit. Met een jaloerse man zou ik trouwens zelf niet om kunnen: het is een vorm van bezitterigheid.»

HUMO Wat ons naadloos bij de laatste hoofdzonde brengt…

Vandeursen «Yes, hè!»


ONKUISheid

Vandeursen «Ik heb in mijn ogen nog niets onkuis gedaan, omdat ik nog nooit iets tegen m’n zin gedaan heb of iemand heb verplicht iets tegen z’n zin te doen. Zolang er voor beide partijen geilheid in het spel is, kan er heel veel.

»Weet je wat ik onkuis vind? Ik lag gisteren alleen in een hokje in de sauna lekker te ontspannen, toen er plots een gast binnenkwam die doodleuk begon te masturberen! Ik voelde me vernederd en gebruikt. Ongewild een lustobject. Wat denkt die daarmee te bereiken? Dat ik er ook geil van word? Ik zei: ‘Euh, hallo?!’ en ben ontdaan weggegaan om het incident te gaan melden. Ik voelde me wel een beetje als de Gestapo, maar tegelijk dacht ik: ‘Ik hoef dat niet te pikken.’ Bleek dat het niet de eerste keer was – mij is het een raadsel waarom ze hem dan een tweede keer binnengelaten hebben.»

undefined

null Beeld


Met Pedro Elias in 'De idioten': 'We kennen elkaar zo goed dat er van seksuele spanning geen sprake meer is.

HUMO Terug naar gezelliger onderwerpen: beschik je over een grote experimenteerdrang?

Vandeursen «Ik ben ruimdenkend. Al zou ik nooit kakseks willen hebben: daar zie ik het plezier niet van in. (Denkt na) Maar stel dat ik de man van m’n leven, die ik al járen doodgraag zie, zielsgelukkig zou maken door dat wél eens te doen, dán misschien wel.

»Ik vind seksualiteit op zich een heel ruim, interessant gegeven: experimenteren betekent voor mij niet dat je er tientallen hulpstukken bij haalt. Je fantasieën kunnen uitspreken vind ik al heel wat: het is een mooie vorm van kwetsbaarheid. Mensen lijken zich daar nog altijd voor te schamen. Die fantasieën hoeven daarom niet altijd uitgevoerd te worden: door jarenlange training weet ik dat het soms beter bij fantasieën blijft (lacht).

»Ik denk veel aan seks, maar daarom niet aan de handeling op zich. Als ik mensen op straat zie lopen, vraag ik me soms af: ‘Hoe zouden zij seks hebben?’ En mannen breng ik al snel onder in ‘seksueel aantrekkelijk’ dan wel ‘onaantrekkelijk’, of ‘aseksueel’: ‘Het kán niet dat die seks heeft!’»

HUMO Je weet dat je collega Pedro jou vorig jaar heeft genoemd als zijn favoriete one- nightstand in onze Tussen Hemel & Hel-rubriek?

Vandeursen «Ja, maar dat was vast als grap: zijn andere keuze was Marc Didden

HUMO Voor de interessante verhalen, ná de seks met jou.

Vandeursen «’t Is waar (lacht). Het grappige is dat Pedro en ik elkaar ondertussen zo goed kennen dat er van seksuele spanning geen sprake meer is. Dat is net het mooie aan onze vriendschap.»

HUMO Bieden mannen zich weleens aan na een optreden?

Vandeursen «Dat is vrij teleurstellend. Ik denk dat mannen zich niet aangetrokken voelen tot wat wij op het podium doen. En degenen die we er wel mee aantrekken, zijn fetisjisten (lacht).»

HUMO Zoals de naakte mannen die vorig jaar in de Botanique op het podium waren geklommen?

Vandeursen «Waren we in onze rol gebleven, dan hadden we ze afgemot. Maar we konden alleen maar denken: ‘What the fuck is dit?’ We hebben ze dan maar seksueel vernederd: we hebben hun spel belachelijk gemaakt, en ik ben hard op hun gezicht gaan zitten – zo hard dat het niet verkeerd geïnterpreteerd kon worden. Vanuit de gedachte: ‘Als jullie denken dat we hier sexy spelletjes met jullie zullen spelen: vergeet het maar.’»

HUMO Moet een man zijn beste grappen of interessantste weetjes bovenhalen om jou in bed te krijgen?

Vandeursen «Niet per se: ik weet uit ondervinding dat het ook heel geil kan zijn om elkaar te bespringen zonder ook maar één woord te wisselen. Allee ja, ‘zonder één woord’ is misschien te sterk uitgedrukt. Ik wist z’n naam… (stopt) Ah, neen, ik wist zijn naam ook niet (lacht).

»Ik ben vaak vrijgezel geweest, en toen heb ik toch een stuk of drie seksuele revoluties gekend. Maar dat ligt achter me: ik kan het cliché bevestigen dat je als dertiger goed in je vel zit en jezelf seksueel aantrekkelijker voelt dan ooit, en dat de drang tot onenightstands daardoor vanzelf wegebt. Wat ik dus eigenlijk nodig heb, is een goede minnaar met wie ik me op regelmatige basis kan amuseren.»

HUMO Ben je dan niet bang om verliefd te worden?

Vandeursen «Ja, en dat is ook de reden waarom ik er niet naar op zoek ga: ik ben pas weer single en ik heb er nog geen behoefte aan. Maar het gebrek aan seks ervaar ik wel als een gemis. Want seks is de max, en je voelt je er vrouwelijker door.

»Ik heb vroeger even op Tinder gezeten, maar het is toen nooit tot een date gekomen, omdat ik gedegouteerd raakte van mezelf: het is angstaanjagend hoe snel je in het oppervlakkige van het swipen meegaat. Waar leer je dezer dagen nog iemand kennen als je een drukke job hebt? Niet evident.»

HUMO Wij zijn immer hulpvaardig: welke mannen mogen zich in de toekomst aanbieden als minnaar?

Vandeursen «Ik weet wel waar ik níét op val. Zo word ik fysiek onwel van krullen, van die extreem kleine pijpenkrullenachtige dingen. Ik ben ooit nog met een krullenbol samen geweest, en ik kon dat echt niet verdragen. Geen idee waarom – misschien omdat krullen ongevraagd te speels zijn. En mannen met sikken mogen ook wegblijven, zeker als ze een duimring dragen.»

HUMO Perfect als tussenoplossing: iemand die aan die drie voorwaarden voldoet, want op hem zul je niet verliefd worden!

Vandeursen «Jááá: een minnaar met krullen, een sik en een duimring, alleen om mee te poepen! Op z’n hondjes dan, zodat ik niet afknap door naar hem te kijken. Bij deze: iedereen die aan die drie voorwaarden voldoet: welkom! We do it!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234