null Beeld

De 7 Hoofdzonden volgens Sigrid Spruyt

Zes maanden geleden presenteerde Sigrid Spruyt (44) voor de allerlaatste keer 'Het journaal'. 'Na zeventien jaar als anker dwingt een chronische schminkallergie haar om te vertrekken,' zei het persbericht. Weinigen die het geloofden.

Weinigen die het geloofden. Om uit te vissen hoe de vork werkelijk in de steel zit en hoe het nu met haar gaat, trokken wij naar Antwerpen, waar ze werkt op de nieuwsdienst van Radio 2. 'Ik ben een bevrijde vrouw,' zegt ze, en ze maakt haar lippen zo breed als ze kan: die glimlach en haar lange, wilde krullen verbeelden haar antwoord perfect. Of ze ook vrij van zonden is, willen we weten, waarop Sigrid Spruyt prompt in haar hart laat kijken.

undefined

Hoogmoed

HUMO Er wordt beweerd dat mensen die op tv komen allemaal ijdel zijn. Volgens mij bewijst jouw overstap dat jij de uitzondering op de regel bent.


Sigrid Spruyt «O ja? (lacht)


»Je eerste bewering klopt: in tv-land ben ik maar weinig mensen tegengekomen die níét ijdel zijn. Bij het begin van mijn carrière was ik het zeker ook. Maar ik ben ouder geworden, ik heb dingen meegemaakt - prettige en heel onprettige - en dat heeft me wijzer gemaakt. En hoe wijzer ik word, hoe meer mijn ijdelheid afneemt, omdat ik doorzie dat het allemáál ijdelheid is.

»Nu ik niet langer voor televisie werk, merk ik dat nog meer. Als ik mensen opbel en zeg: 'Hallo, met Sigrid Spruyt van Radio 2,' valt er aan de andere kant eerst een stilte: 'Dat kan niet, jij bent toch van tv?' Ik ben een halfjaar weg, en ze hebben het niet eens gemerkt! Er zijn zelfs mensen die nog steeds denken dat Bavo Claes 'Het journaal' presenteert. Het gebeurt ook dat ze mij niet eens kennen, en dat na bijna twintig jaar bij de VRT! Zo relatief is het allemaal.»


HUMO En hoe reageren de mensen die het wél weten op je move?

Spruyt «Ze geloven niet dat ik zelf om die overstap heb gevraagd; ze denken dat ik gestraft ben en hebben medelijden. Da's niet verwonderlijk, want ik ga tegen de stroom in: van het nationale naar het regionale nieuws, van tv naar radio. 'Waarom zou je opstappen als je het hoogste bereikt hebt?' vragen ze zich af. Bij sommige collega's is er wel begrip: er zijn er die zich óók zo'n leven wensen of met heimwee terugdenken aan de radio, de beste tijd van hun leven, maar dat geven ze meestal alleen onder vier ogen toe.

»Er zijn mensen die van jongs af weten wat ze met hun leven zullen doen - muzikanten en schrijvers zoals Raymond (van het Groenewoud, haar vriend, red.) of Bart Moeyaert bijvoorbeeld. Maar sukkelaars zoals ik moeten eeuwig blijven zoeken. Ik heb een heel moeilijke jeugd gehad. Op mijn vijfentwintigste kon ik bij de VRT beginnen. Een droom die uitkwam, maar ik moest nog een manier vinden om die jeugd te boven te komen. Bijna twintig jaar later ben ik dichter bij mezelf gekomen, en blijkbaar betekent dat: weggroeien van de televisie.

»Mijn leven was een echte ratrace. Ik woonde in Antwerpen, werkte in Brussel. Mijn zoon heeft eens uitgerekend dat ik drie jaar van mijn leven in de file heb gestaan! Ik holde van hot naar haar, had een stresserende job... Eigenlijk zat ik al een tijdje niet meer lekker in mijn vel, maar toch was radicaal breken moeilijk. Tot ik niet anders meer kón.»


HUMO Veel mensen geloofden niet dat je wegens een schminkallergie van het scherm verdween.

Spruyt «En toch was het waar. Ik had allemaal wondjes onder mijn ogen: de visagisten hebben eindeloos veel producten geprobeerd, de dermatoloog kon me niet helpen... Natuurlijk was die allergie ook een signaal van mijn lichaam: ik werd gedwongen om stil te staan, om gehoor te geven aan die roep om een ander leven.»

U vindt het volledige interview met Sigrid Spruyt in Humo 3531

undefined

<Bedankt Sigrid!>

'Het journaal' neemt afscheid van Sigrid Spruyt' - bekijk het filmpje

undefined

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234