null Beeld

De 7 Hoofdzonden volgens Steph Goossens

Het is verre van mijn ambitie de Mies Bouwman van Vlaanderen te worden.' U begrijpt dat wij dóórgevraagd hebben: de 7 Hoofdzonden volgens Steph 'Fata Morgana' Goossens.

Redactie

Het is niet simpel om Steph Goossens te zijn, moest ik denken toen ik 'm ter meerdere eer en glorie van de gemeenschapszin zijn benen zag waxen in 'Fata Morgana'. En zelf had hij nog veel overtuigender voorbeelden. In het Gentse Museum voor Schone Kunsten stootte een vrouw hem aan: 'Tiens, nooit gedacht dat u ook weleens in een museum kwam.' Waarschijnlijk dacht ze dat hij ook in het echte leven Cois de loodgieter uit 'Thuis' was - wat háár aanwezigheid in die kunsttempel dan weer verwonderlijk maakte. En onlangs stond de sterartiest zich op een feestje met zijn eigen zaken te bemoeien toen een onbekende hem toebeet: 'Het is niet omdat u een BV bent dat u moet denken dat ik u niet durf aan te spreken!' Bij beide gelegenheden hield Goossens wijselijk zijn mond. Voor Humo was hij gelukkig minder zwijgzaam: de 7 Hoofdzonden.

undefined

undefined

undefined

undefined

Hoogmoed

HUMO Na je glansrol in 'Steracteur, sterartiest' ben je nu samen met Geena Lisa het gezicht van 'Fata Morgana'. Stijgt de roem je al naar het hoofd?


STEPH GOOSSENS « Bijlange niet. In 'Fata Morgana' doen de bewoners al het werk; ik loop er alleen maar tussen om af en toe een woordje te placeren. Daar moeten we niet raar over doen.»


HUMO Je bent een bescheiden man.

GOOSSENS « Moet ik dan een dikke nek hebben omdat ik op tv kom? In 1997 werd ik tweede in de talentenjacht 'U hoort nog van ons'. Daarna mocht ik twee programma's presenteren. Ik zat in elk panel en ik stond in elk boekske, maar een jaar later was al die aandacht weer even snel verdwenen. Dat was een les.

» Nu probeer ik zo goed mogelijk mijn job te doen, en 's avonds in bed denk ik: laat de boeren maar dorsen. Dat past beter bij mij. Ik dweil ook niet de feestjes af waar het chique volk gerookte zalm naar binnen staat te spelen. Lang geleden ben ik eens op zo'n party geweest: ik stond amper aan het buffet of er zat al een wildvreemde vrouw aan mijn gat te prutsen. Dat was meteen mijn laatste BV-feest (lacht)


HUMO Toch heb je je vaste job in een cultureel centrum vaarwel gezegd om je toe te leggen op tv en theater.

GOOSSENS « In het cultureel centrum zat ik te veel aan mijn bureau. Ik had meer mappen dan ideeën, dan klopt er iets niet.

» Ik moet doen wat ik graag doe, want tegen mijn goesting lukt het toch niet. In de lagere school moest ik PMS-tests afleggen. Ik vulde zomaar wat in, resultaat: te dom voor de vakschool. In het leger werd ik ook eens getest: 'Een chauffeur vertrekt met 340 kilo patatten op punt A, onderweg verliest hij zoveel procent van zijn lading; als hij onderweg drie keer stopt voor een sigaretje, wat is dan de kleur van zijn vrachtwagen als hij aankomt op punt B?' Dat soort onzin. Ik scoorde barslecht, en achteraf moest ik bij de legerleiding komen: 'Je hebt een hogeschooldiploma, waarom kun je dit dan niet?' Simpel: ik dééd het niet graag.

» Als kleine jongen wist ik al precies wat ik wou. Ik was een dik kind. Ik raakte nooit over de bok, en als er voetbalploegen gekozen werden, bleef ik als laatste over. In de kruidenierswinkel van mijn moeder pikte ik snoepjes om uit te delen, in de hoop dat ik er toch zou bijhoren. Echt het seutje van de klas. Maar als er ergens een microfoon stond, dan kwam ik tot leven. Ik herinner me dat ik een gedichtje van Annie M.G. Schmidt bracht, in een witte beenhouwerschort van mijn vader. Op zulke momenten was ik supergelukkig.»


HUMO Dan moet je je nu toch goed voelen: je bent veertien kilo lichter én je mag voortdurend met een microfoon rondlopen.

GOOSSENS « De buitenkant is veranderd, maar in mijn hoofd blijf ik die dikke jongen. Niks aan te doen.

» En die microfoon is leuk, maar het heeft niet meer de magie van vroeger. Want het sterrendom bestáát niet. In 2000 heb ik een jaar loopbaanonderbreking genomen om mijn droom te verwezenlijken: Sien Eggers zou mijn toneelstuk regisseren, en ik ging spelen. Avond na avond stond ik voor anderhalve man en een paardenkop het beste van mezelf te geven. Ik heb vaak gedacht: 'Ah, dus dít is nu je leven wijden aan de kunst.' (lacht) Alles is relatief.

» In de tv-wereld lopen veel zoekers rond. Mensen die niet hoog oplopen met zichzelf maar die, kwetsbaar en gedreven, blijven proberen. Bij die groep wil ik horen. Dat levert meer op, denk ik.»


Griet Op de Beeck


(Foto's Stephan Peleman)

undefined

U vindt het volledige interview met Steph Goossens in Humo 3490

undefined

'FATA MORGANA'
Eén, zondag 22 juli, 20.15 u.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234