David Manzheley: ‘Een drie uur durende sekspartij met twintig man is een goeie work-out, zeker nu de gym gesloten is’

De organisator van de wereldberuchte lockdownorgie

‘De agenten riepen dat ze identiteitskaarten wilden zien, wat absurd was, want we waren allemaal naakt’

David Manzheley: ‘Een drie uur durende sekspartij met twintig man is een goeie work-out, zeker nu de gym gesloten is’Beeld Saskia Vanderstichele

De grootste afgang van 2020 staat op naam van het Hongaarse Europarlementslid en lid van de ultraconservatieve Fidesz-partij József Szájer, die eind vorig jaar betrapt werd op een lockdownfeestje in een homobar in het centrum van Brussel. Het VTM-programma ‘Flikken BXL’ was erbij tijdens de meest besproken corona-interventie van het voorbije jaar en zendt vanavond de arrestatie uit. Humo sprak eerder met de organisator van het orgie, David Manzheley, herlees dat gesprek hieronder.

Jana Antonissen

Wat gedaan als je in coronatijden als anti-LGBTQ-politicus hunkert naar een mannenlijf, of liever nog: dertig mannenlijven? Je kunt altijd terecht bij orgie-organisator David Manzheley (29), zo wist ook de Hongaarse Europarlementariër József Szájer. Jammer genoeg kende het feestje in Brussel die noodlottige vrijdagavond geen happy end: hij eindigde halfnaakt aan een regenpijp en bovenaan de trendinglijstjes van sociale media. Doctoraatsstudent Manzheley is allerminst onder de indruk en zou nog steeds orgieën organiseren.

In David Manzheleys verduisterde appartement in de ­Brusselse Steenstraat hangt onmiskenbaar een slaapgeur. En warempel, daar ligt nog ­iemand halfnaakt in bed. ‘Mijn vriend,’ zegt ­Manzheley, terwijl hij me richting sofa dirigeert. Een grote, hijgerige hond springt enthousiast tegen me op. De jongeman merkt mijn aarzeling. ‘Hij bijt niet,’ zegt hij, ‘en die zetel is splinternieuw, geen ­zorgen.’ Manzheley stelt zich voor als ‘PhD student by day, Chill host by night’ – hij werkte aan een economie­doctoraat aan de KUL, Chill is een app waarmee je afspreekt voor groepsseks.

David Manzheley is in ­Tsjechië geboren, maar groeide op in Polen. Hij ­vertrok op zijn 18de naar het meer homovriendelijke buitenland. Hij woonde al in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Israël vóór hij vijf jaar geleden in de Belgische hoofdstad landde. Ondertussen is hij in het Brusselse homomilieu bekend als organisator van seksfeestjes, zowel bij hem thuis als op locatie.

HUMO U zou nog steeds orgieën organiseren.

DAVID MANZHELEY «Ik bezoek nog seksfeesten, maar met het ­hosten wacht ik even. Als die domme maatregelen nog lang duren, ga ik underground. Ik vind wel een oplossing.»

HUMO Waarom doet u dat zo graag?

MANZHELEY «Het ontspant me. Ik hou gewoon van seks, het liefst met zoveel mogelijk ­partners. En een orgie is nu eenmaal efficiënter dan een reeks afzonderlijke dates ­organiseren via Grindr (dating­app, red.). Bovendien is een drie uur durende sekspartij met twintig man een goeie work-out, zeker nu de gym gesloten is (grijnst).

»Seksfeestjes hosten is mijn hobby: zoals anderen gaan mountainbiken of ­kajakken, organiseer ik orgieën. Ik schaam me daar helemaal niet over. Na die politie-inval heb ik internationale media bij mij thuis ontvangen, en ik was zelfs te gast in een talkshow.»

HUMO Wat is er die bewuste vrijdag eind november 2020 eigenlijk gebeurd?

MANZHELEY «Ik hield een feest met zo’n dertig genodigden, van wie enkelen al vertrokken waren toen plots de politie in mijn woonkamer stond. Het feest was in volle gang. De kamer was verduisterd en de vloer was bedekt met matrassen, waarop ieder­een met elkaar bezig was.

»De agenten riepen dat ze identiteitskaarten wilden zien, wat natuurlijk absurd was, aangezien we allemaal naakt waren. Ik vroeg om een huiszoekingsbevel, maar zij beweerden dat ze dat volgens de coronawetgeving niet nodig hadden. Daarna trokken ze mijn gasten uit elkaar, terwijl er woorden vielen als ‘kut­homo’ en ‘kankerhoer’. Mijn gasten, onder wie meerdere diplomaten, zijn het niet gewend zo aangesproken te worden. In Polen of Tsjechië verwacht ik zo’n homofoob gedrag van de politie, maar toch niet in België? Daarom heb ik een klacht ingediend. Ik eis ook een schadevergoeding van 6.150 euro voor mijn vernielde meubilair.

»Sindsdien is de politie al meermaals langsgekomen om me te intimideren en bij mijn buren te informeren of ik nog feestjes houd. Boven mij woont een homokoppel dat hun woning voor mij openstelt wanneer ik een extra groot feestje organiseer: die zullen dus niet gauw klagen (lacht). Tot nu toe heeft nog niemand een boete gekregen. Misschien omdat veel van mijn vaste gasten voor de Federale Overheidsdienst Justitie werken.»

Manzheley: 'Ik ken veel Oost-Europese politici die een dubbelleven leiden zoals József Szájer. Ze voelen zich er vaak slecht bij.' Beeld AFP
Manzheley: 'Ik ken veel Oost-Europese politici die een dubbelleven leiden zoals József Szájer. Ze voelen zich er vaak slecht bij.'Beeld AFP

HUMO U beweerde dat uw feest veilig was. Een coronaproof orgie, bestaat zoiets?

MANZHELEY «Zelf heb ik al corona gehad, en van mijn gasten verwachtte ik dat ze ook al een besmetting achter de rug hadden. Datzelfde principe geldt voor het bareback-aspect van mijn feestjes: ik sta erom bekend alleen orgieën zonder condooms te organiseren, want dat voelt nu eenmaal beter aan. De voorwaarden zijn dat de genodigden niet hiv-­positief zijn of hiv-remmers nemen. Uiteraard kun je dan nog een soa oplopen, maar dat gebeurt zelden. Mijn gasten laten zich geregeld testen. Mijn ­feestjes zijn veiliger dan een willekeurige date.»

HUMO Waarom respecteert u het samenscholingsverbod niet?

MANZHELEY «Afgelopen maart was ik het er absoluut mee eens dat er strenge regels nodig waren om de pandemie in te dammen. Maar die kun je niet maanden- of jarenlang volhouden: dat is onmenselijk. Zeker nu daar nog ongrondwettelijke regels aan toegevoegd zijn, zoals de avondklok. Ik ben het beu. Welke regels zullen ze nog verzinnen? Het is te absurd voor woorden dat de hele samenleving nu al bijna een jaar stilligt om de risicogroepen te beschermen. Waar waren de lockdowns in de jaren 80, tijdens het hoogtepunt van de aidsepidemie? Politici waren toen totaal niet geïnteresseerd. Waarom zouden wij nu wél naar hen luisteren? En dat voor een virus dat veel minder dodelijk is.»

HUMO Zet u uw doctoraat niet op het spel door corona-overtredingen te verdedigen?

MANZHELEY «Ik ben niet langer bij de KU Leuven aan de slag. Aan welke universiteit ik nu mijn economiedoctoraat afwerk, kan ik niet zeggen. Er is afgesproken dat ik daar in het openbaar niet over praat.»

Duitse spion

Twee aanwezigen van de door Manzheley georganiseerde orgie op 27 november deden een beroep op hun diplomatieke onschendbaarheid. Een derde man probeerde halfnaakt via de regenpijp te ontkomen. Een buurtbewoner zag hem en waarschuwde de politie. De man bleek Europees Parlementslid ­József Szájer te zijn, medestichter van Fidesz, de conservatieve regeringspartij van de Hongaarse premier ­Viktor ­Orbán. Szájer, sinds decennia getrouwd met een topjuriste, staat bekend om zijn anti-­LGBTQ-­standpunten. ‘Het huwelijk is iets tussen man en vrouw,’ zo liet hij in de Hongaarse grondwet optekenen. Hij steunde ook voorstellen om de adoptierechten van holebi’s in te perken.

Volgens het Brusselse parket werd in de rugzak van Szájer een xtc-pil aangetroffen. Zelf ontkent hij dat hij drugs had gebruikt; hij zegt niet te weten hoe de pil in zijn rugzak was beland. Nadat de zaak de pers had gehaald, bood Szájer zijn ontslag aan. Premier Orbán noemde de daden van zijn voormalige vertrouweling ‘onvergeeflijk’.

MANZHELEY «Eén van de regels op mijn feesten is dat er niet over corona, werk, familie of politiek wordt gesproken: dat kan de sfeer al snel verpesten. Bovendien krijg ik vaak diplomaten, ministers en parlementariërs over de vloer. Ze weten dat hun identiteit veilig is bij mij. Als ik weet dat er een belangrijk regeringslid komt, kies ik mijn andere invités zorgvuldig uit. Maar van Szájer had ik geen idee wie hij was. Een vriend had hem die avond meegebracht.»

HUMO Was hij welkom geweest als u had geweten wie hij was?

MANZHELEY «Ik was niet geschokt over zijn ­hypocrisie. Ik ken veel Oost-­Europese politici die een dubbelleven ­leiden. Als je in die landen ­politieke carrière wilt maken, moet je de traditionele standaarden onderschrijven. Die types voelen zich daar vaak slecht over, maar zien geen andere mogelijkheid. Als jongeman in Polen hield ik mijn geaardheid ook angstvallig geheim: ik wilde niet in elkaar geslagen worden.

»Als ik vooraf had geweten wie Szájer was, had ik hem nog steeds binnengelaten, maar dan om hem te vragen waarom hij in Hongarije zo de klootzak uithangt.»

HUMO Er werd gesuggereerd dat Szájer in de val was gelokt.

MANZHELEY «Straffer nog: volgens Hongaarse staatsmedia zou ik een spion van de ­Duitse geheime dienst zijn. Hilarisch, toch? De ware toedracht is minder spectaculair. Via een vriend bij de politie weet ik dat een concurrerende host, die vaak seksfeestjes organiseert op een steenworp hiervandaan, mij heeft verklikt. Maar daarmee heeft hij zichzelf in de voet geschoten: nu ieder­een weet dat hij de klik­spaan was, zullen zijn feestjes niet veel volk meer trekken.»

HUMO Het Brusselse parket heeft een onderzoek geopend naar drugsmisdrijven op uw feestje.

MANZHELEY «In mijn appartement mag je geen drugs nemen. Maar wat ­iemand doet vóór hij hier aankomt, ga ik niet controleren. Wie te zeer onder invloed is, komt er sowieso niet in.»

HUMO Hoe voorziet u nu in uw behoefte aan groepsseks?

MANZHELEY «Er zijn nog feestjes, kijk maar (neemt telefoon erbij en scrolt door de Chill-app). Vorige week was ik op een feestje waar ook veel ministers waren, Belgische én ­Europese. Komende vrijdag is er een nieuwe orgie, hier om de hoek. Achttien aanwezigen al, zie ik. Maar het is een safe sex-feest, niks voor mij.»

‘Flikken BXL’, om 22.00 op VTM

Dit interview verscheen oorspronkelijk half februari in Humo.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234