null Beeld

'De allerbeste Humo ooit': dit is jullie mening

Op 29 november presenteerden we 'de allerbeste Humo ooit' - mét de nodige toeters en bellen - om de aandacht te vestigen op het aangevatte vernieuwingsparcours van uw lijfblad. Wij vatten samen wat jullie daarvan vonden.

Bart Vanegeren

De tijden veranderen, Humo ook. We kondigden aan dat we alle aspecten van Humo stapsgewijs zouden opfrissen en introduceerden meteen een eerste reeks aanpassingen, in een gestroomlijnde vormgeving.

De allerbeste Humo aller tijden ging vergezeld van de allerbeste oproep aller tijden: we nodigden u op humo.be/beter uit om mee te denken en uw mening over uw weekblad te formuleren. Dat heeft u massaal gedaan, waarvoor dank.

Vier weken later vatten we, met milde tevredenheid, de enquêteresultaten voor u samen. De veranderingen worden eerder positief onthaald: driekwart is tevreden. Een hartverwarmend resultaat, gezien de nauwe band tussen de Humo-lezer en zijn blad. Zijn archetypische reactie wordt redelijk goed samengevat door deze lezer: 'Een beetje restylen is oké voor mij, maar Humo mag eigenlijk niet te veel veranderen.' Elke verandering stoot op weerstand en vereist gewenning, maar omdat Humo behalve een blad een uniek levensgevoel is, leidt de minste wijziging of nieuwigheid geheid tot extreme reacties. Dat gaat van 'Als jullie op deze manier verdergaan, wordt het binnenkort voor mij de 'allerlaatste Humo ooit' over 'Alles went' tot 'Als Humo je lijfblad is, dan zijn er geen slechte edities'.

In elk geval slaat de strakkere vormgeving over het algemeen aan. U prijst de rust, het gevoel van ruimte en het leescomfort van de vernieuwde lay-out. We hadden het zelf niet beter kunnen samenvatten dan deze lezeres: 'Het is een duidelijke verbetering, maar geen revolutie. Het is ordelijker en overzichtelijker, moderner, frisser en opener dan vroeger.' Tussen de regels van deze reactie schuilt enige opluchting, en bij anderen overheerst dat gevoel zelfs: 'Positief: Humo blijft er Humo uitzien.' Of in de woorden van een kenner van de media en het feminiene: 'Het is niet omdat een vrouw een ander jurkje aanheeft, dat zij van karakter verandert.'

Klopt, maar als we dan toch mogen kiezen, prefereren wij een aan de tijd aangepast model dat de sterke punten van de inhoud van het betreffende jurkje accentueert. En u bent het met ons eens: 'Ik ben normaal van mening dat iets dat goed is, niet veranderd moet worden, maar ik moet toegeven dat de Humo prettiger oogt.'

U heeft ook opgemerkt dat de aanpassingen aan de vorm, net als de dubbele inhoudstafel, de dienstverlening aan de lezer willen vergroten, en bent niet te beroerd verdere suggesties voor verbetering terzake te doen: 'paginanummers ietsje groter graag.' Als u tevreden bent over alles behalve de grootte van de paginanummering, stemt ons dat zéér tevreden.


Afhankelijk weekblad

Zelf hadden we enig tumult verwacht over het wegvallen van 'Onafhankelijk weekblad voor radio en tv' op de cover, ook al was die vertrouwde baseline in al zijn facetten gedateerd: het ideologische 'onafhankelijk' heeft na de ontzuiling nog weinig zin; onder de Humo-vlag vaart meer dan een 'weekblad', bijvoorbeeld een site, een app en een Rock Rally; en Humo heeft het al lang over veel meer dan 'radio en tv'.

Maar u heeft dat blijkbaar goed begrepen. Een van de schaarse opmerkingen komt van een lezer in zijn antwoord op de vraag waarin Humo zich onderscheidt van andere tijdschriften: 'Je wist dat je een onafhankelijke stem te horen kreeg. Sinds de overname door Woestijnvis is dat allerminst zeker. En vandaag leveren jullie zelf het bewijs: het woordje 'onafhankelijk' is verdwenen.'

We begrijpen de bekommernis die ten grondslag ligt aan de verwarring tussen de ideologische en de economische betekenis van het woord 'onafhankelijk', en zweren daarom volgaarne op het hoofd van een willekeurige Wouter: de Humo-redactie bepaalt autonoom de inhoud van het blad, niet de programmamakers van Woestijnvis, niet de programmators van de SBS-zenders, en niet de directie van hun gezamenlijke koepel De Vijver.

Lees verder »

TV en 'OH MY GOD'!

Ook bij de beoordeling van het tv-katern heeft een enkeling de weggevallen baseline in het achterhoofd: 'Ik begrijp niet waarom VT4 de plaats van 2BE heeft gekregen. Of eigenlijk wel, natuurlijk...' We hoeven als repliek niet eens de kijkcijfertabellen van de Vlaamse zenders boven te halen, maar kunnen volstaan met het citeren van een andere lezer: 'Ik vind het beter zo, de belangrijkste kanalen samen op één dubbele pagina.'

En verder oogst de vernieuwde tv-gids opvallend veel lof: u bent blij met de integratie van de digitale zenders, de manier waarop de tips aangegeven worden, de toegenomen hoeveelheid informatie bij een aantal zenders, de groepering van de kinderzenders, en de weergave van de radioprogrammering. 't Is allemaal zo volledig dat een lezer met een onbedwingbare neiging tot mopperen verzucht: 'De tv-gids lijkt me nu té uitgebreid.'

Alleen de 'video on demand'-kolom op de derde bladzijde van de tv-gids zorgde her en der voor verwarring: we zijn er iets te vlot van uitgegaan dat duidelijk was dat het een overzicht betrof van de beste films die via de digitale providers Belgacom en Telenet tegen betaling bekeken kunnen worden. En tot slot wordt enigszins getreurd over het verdwijnen van de zogenaamde showviewcodes, waarmee sommige videorecorders geprogrammeerd worden. Die verandering drong zich op, omdat het betreffende systeem sinds de doorbraak van digitale tv véél minder gebruikt wordt dan vroeger en de codes in kwestie niet altijd accuraat bleken.


Oh My God!

Het meest terughoudend bent u over OHM, het katern voor jongerencultuur dat TTT heette toen het nog louter muziek coverde. Ook hier vindt slechts een kwart het heden minder goed dan het verleden, maar de aarzeling over de veranderingen is groter. Een typische reactie: 'Vraag dit binnen een paar weken nog eens... 't Is wennen. Ik kan er nu moeilijk een waardeoordeel over geven, momenteel ben ik nog niet overtuigd.' Geweldig dat u ons het voordeel van twijfel gunt, we gaan die extra tijd goed gebruiken om het opzet te verduidelijken. En wel meteen hier en nu.

Kennelijk leidt de naam OHM tot sympathiek gokwerk: 'OHM? Waar staat dat voor? Oude Heer Mortier?' Onze veronderstelling dat een naam niet per se zinvol moet zijn, en dus onuitgelegd mag blijven, weerlegt u eloquent: 'Tieners Toppers Tobbers mag dan misschien ook niets betekenen, maar ik wist wel wat.'

Welaan dan: OHM, gesymboliseerd door de Griekse letter omega, is de universele eenheid van weerstand. Dat leek ons een perfecte noemer voor een weerbarstig en eigenzinnig katern voor muziek, humor en andere jonge aangelegenheden. Dat OHM drie letters van HUMO echoot, leek een prettig extraatje.

Uw terughoudendheid is logisch. De bloedband tussen lezer en blad was in het slotkatern van Humo het meest intens, en daarom vraagt gewenning er meer tijd. En daarnaast zijn uw vragen bij de inhoudelijke lijn pertinent: 'OHM lijkt niet helemaal een nieuw begin, kan dat nog duidelijker?' In OHM willen we de versplintering, verbreding en digitalisering van de jongerencultuur vatten. Dat is pionieren en dus onvermijdelijk een proces van vallen en opstaan. De meeste bijval genieten de strakke vormgeving van OHM, het uitgebreide Arriba! ('Veel beter dan vroeger!') en de cd-pagina's.

De meeste twijfels zijn er over de smaakpolitie met Humo-kepie ('Eens een stapje uit de ivoren Humo-toren zetten zou geen slecht idee zijn. Want de interesses zijn breder geworden, dankzij de sociale media.'), en de 'A en ?'-bladzijden met kort nieuws ('un peu de tout et n'importe quoi'). Er is enige droefenis om het heengaan van de slotpagina 'Humo selecteert', vooral omdat u de indruk krijgt minder geïnformeerd te worden.

Voor alle duidelijkheid: de beste films, cd's, boeken en dvd's van het moment vindt u voortaan op de bladzijden met de desbetreffende besprekingen, terwijl de slotpagina's 'OMG' inzake expo en podium het allerbeste uit het weekaanbod selecteren én aanvullen met meer fraais en onmisbaars.

Lees verder »

Niets te nieten

Alles bij elkaar bent u dus redelijk blij met Humo's vernieuwde elan, dat we zelf een vertrekpunt genoemd hebben voor de verdere vernieuwingen die er nog zitten aan te komen. De meest ongeduldigen en snuggeren onder u laten niet na daarop te wijzen: 'Het is evolutie, zeker geen revolutie. Een gemiste kans.' of 'Er is meer nodig om het blad te moderniseren.' Gelukkig heeft u in al uw toekomstgerichte bezorgdheid zelf suggesties omtrent de te volgen koers: 'Behoud de eigenschappen van de jeugd (uitdagend, kritisch, onafhankelijk, creatief), combineer dat met de wijsheid van de volwassene en blijf dan een blad maken dat elke leeftijdsgroep wijzer kan maken.' Goed idee!


Prijs voor originaliteit

Tot slot willen we u de drie origineelste commentaren niet onthouden. De derde plaats is voor een lezer die de verdubbeling van de inhoudstafel discriminerend voor linkshandigen vindt: 'Als de inhoudstafel op één pagina staat, dan is het mogelijk om deze te lezen door Humo met één hand vast te houden. Nu is dit niet meer mogelijk (toch niet voor linkshandigen).' Het zilver is voor Tettenman, die een vraag of zeven de anonimiteit weet te bewaren, maar bij 'Zijn er zaken die je slechter vindt dan vroeger?' door de mand valt met het volgende antwoord: 'Ik had eigenlijk meer tetten verwacht. Maar soit, men kan niet alles willen.' Helemaal top is de dwingende vraag om extra nietjes van een trouwe lezeres: 'Tien jaar geleden vroeg ik ook al de tv-gids apart te nieten. Als mijn man op het toilet zit, kan ik niet zien wat er op tv komt... 2 nietjes meer, aub?'

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234