null Beeld

De Allerslimste Mens Ter Wereld

Eerste gewin is kattengespin: dát hebben wij geleerd uit 'De allerslimste mens ter wereld', die verbeten zielenstrijd van staatsbelang. Op het moment dat wij uw lijfblad naar de drukrollen sturen, lijkt het erop dat geen enkele ex-winnaar de ultieme clash der kemphanen zal overleven en een postje in de finaleweek zal bemachtigen.

Thomas Werbrouck

Wat we ook hebben geleerd, is dat de grollen en potsen van Frank Focketyn - vanavond op de jurytandem met Philippe Geubels - immer priceless zijn.


HUMO Frank! Uitvoerig archiefonderzoek leerde ons dat je in 2004 zelf hebt deelgenomen. Dat was blijkbaar geen memorabele beurt, want we herinneren er ons niks van.

Frank Focketyn «Ik ben absoluut geen quizzer, ik ben er toen min of meer ingeluisd door Erik Van Looy toen die de fakkel van Bruno Wyndaele overnam. Eigenlijk wou Erik een soort testshow met een aantal caféploegskes draaien. Daarmee heb ik ingestemd, want dat zou toch nooit worden uitgezonden. Maar dat is toen potverdikke wel verschenen op een dvd bij Humo zeker!

»Uiteindelijk heb ik toch 'ns voor echt meegedaan, en lag ik er inderdaad direct uit. Als het serieus wordt, is het ineens héél stresserend. Kun je nagaan, ik wist destijds het antwoord niet op de vraag: 'Hoe noem je de vrucht van een eik?'»


HUMO Vorig seizoen draafde je voor het eerst op als jurylid. Is dat meer je ding: de clown uithangen?

Focketyn «Boh, ik had op het einde van vorig seizoen gezegd dat het genoeg was geweest. Er moet af en toe een nieuwe wind waaien, maar dat dekselse team van Erik Van Looy wilde me niet laten gaan.

»Ze hebben dan gesleuteld aan de juryformule, en ze zijn komen aanzetten met Guy Mortier en Philippe Geubels als vaste panelleden die telkens iemand mochten meebrengen. Op die manier wilde ik wel nog één keer meedoen. En zie, vanavond zit ik er alweer voor de derde keer.»


HUMO Klikt het een beetje met Mortier en Geubels?

Focketyn (op Guido Pallemans-toontje) «Totaal niet, nééé... Jawel hoor, ik ben een heel soepele mens. Hun beider gevoel voor humor ligt me, en ik probeer zo onbevangen mogelijk naar de set te gaan om me er helemaal in te smijten. Als je de rem erop zet, lukt het toch niet.

»Het risico bestaat wel dat het té bont wordt en dat de mensen gaan zeggen: 'Die Focketyn is wel irritant zeg.' Maar gelukkig kunnen we erop vertrouwen dat de ploeg onze strapatsen altijd deftig monteert.»


HUMO Dan kunnen we nu misschien de eeuwige discussie beslechten of de grappen op voorhand gescript zijn. Was het incident met het door Urbanus en jou omgetuimelde jurybakje vorig jaar doorgestoken kaart?

Focketyn (schatert het uit) «Nee, het was echt niet de bedoeling dat wij dat bakske gingen omduwen tijdens onze flamencodans. We wisten wel dat die vraag over castagnetten ging komen, en daarom had Urbain zijn gitaar meegebracht en hadden we kort gerepeteerd.

»Maar Urbain zat er toen voor de vierde keer in, en hij had zich tot dan toe nog niet bijzonder vermaakt. We hebben dan beslist om het draaiboek weg te gooien en ons écht te gaan amuseren. Met de gevolgen die je kent.»


HUMO Dit zou de titanenstrijd van de sterkste kandidaten moeten zijn...

Focketyn «Noem jij dat de sterkste kandidaten? Alle grote kanshebbers - zoals Freek Braeckman - liggen er al na één of twee keer uit. Dat toont nog maar eens hoe relatief die titel is. Maar dat vind ik ook zo goed aan 'De slimste mens', het is zo'n onvoorspelbaar spelletje.»


HUMO Over naar dé hamvraag dan: wie wordt volgens jou de allerslimste mens ter wereld?

Focketyn «Ik ben daar eerlijk gezegd totaal niet mee bezig. Ik ga wel naar de opnames, maar vraag mij niet wie daar in de stoeltjes zal zitten. Het programma verdient alle belangstelling, maar ik ben zelf nogal immuun voor de hype eromheen.»


HUMO Ja maar! Zo werken de wetten van de pronostiek niet. Als je dan toch tussen enkele finalisten moet kiezen: Eva Brems, Ben Crabbé of de Berchemse bitterbal Bart De Wever?

Focketyn «Ik gun het ze allemaal, maar ik vind het allemaal zo onbelangrijk. In de hysterie van het spelletje wordt alles op den duur door mekaar gemengd en verweven. Kijk naar de politieke heisa rond de deelname van De Wever, dat is toch het allerdomste. Dat zou je boven je artikeltje moeten zetten: ''De allerslimste' wekt het allerdomste op'.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234