null Beeld

'De allesweter' op Eén

'De mol' meets de reguliere 'Quiz met BV's': er zat een plan achter 'De allesweter', alleen bleek dat moeilijk te bewijzen eens je het op je scherm zag.

Je mag Lieven Scheire dan nog bij Vier weggehaald hebben, je haalt Vier niet zonder problemen uit Lieven Scheire: die licht ironische toon in z'n verwelkoming riep herinneringen op aan alle keren dat hij ons welkom had geheten bij 'Scheire en de Schepping', alleen volgde er toen wél een BV-quiz waarvan je na afloop blij was dat je 'm gezien had. De opzet achter 'De allesweter' mocht nochtans gerust vernuftig genoemd worden: van de vier BV's die deelnemen aan de quiz, is er één die ondertussen alle antwoorden ingefluisterd krijgt. Naast Scheire zit nog een extra BV die als enige taak heeft: uitvlooien wie van de vier die domme uitdrukking op de kop maar aan het veinzen is.

Het kwartet bekendheden dat in de eerste aflevering aan het ontvangende eind van de vragen kwam te staan, bestond uit Scheires ex-Vier-collega Steven Van Herreweghe, actrice Inge Paulussen, Pat Krimson - de helft van 2 Fabiola, dus in z'n eentje één hele Fabiola - en VRT-sfinx Phara de Aguirre. Naast Scheire had Liesa Naert plaatsgenomen, met als missie de BV met de voorkennis eruit te filteren.

De voortekenen waren tot dan veelbelovend, de filmpjes waarmee de kandidaten aangekondigd werden, waren dat ook. Waarom er zich vervolgens dan toch zo'n vleugellamme quiz ontvouwde? Zegt u het maar. Misschien waren het de vragen. Spitsvondig waren die niet, noch waren ze ooit van een niveau dat hoger mikte dan dat van de gemiddelde 'Slimste mens'-aflevering. De speurtocht naar welke van de vier BV's de boel aan het bedotten was, ging bovendien allesbehalve vlot: buiten Phara de Aguirre leek namelijk zowat élke BV opgedaagd te zijn met het plan de kluit de belazeren. Van Herreweghe blonk vooral uit in de absurditeit van z'n antwoorden, Inge Paulussen bombardeerde Auguste Rodin tot één van de Ninja Turtles, en Pat Krimson bleek uiteindelijk gewoon niéts te weten - even later zou hij zelfs de opmerking maken dat zijn stift niet bleek te werken op het antwoordscherm, waarop de rest hem er fijntjes op wees dat het een touchscreen betrof en hij gewoon z'n vinger diende te gebruiken.

Je hoopte vurig dat Patje - je kon niet anders dan z'n diminutief er weer bijsleuren - op aansporen van een VRT-booswicht in z'n oor maar aan het acteren geslagen was, maar op het eind van de aflevering bleek uitgerekend Phara de mol in de gelederen geweest te zijn. Nu zijn we ervan overtuigd dat Phara met zulke manke tegenstand ook zonder voorkennis met twee vingers in de neus en nog een derde in de lucht de eindzege behaald zou hebben, dus was de grootste schok bij die bekendmaking net dat de rest al die tijd niét had zitten acteren. Die ontknoping deed geen wonderen voor de sfeer, die al bij al bijna een uur lang bedrukt was geweest: het publiek leek te beseffen dat ze maar bitter weinig te lachen hadden gekregen.

Ja kijk: als zelfs je vrijwillig opgedaagde publiek zich ondertussen al vragen is beginnen te stellen bij het concept van 'de leuke BV-quiz', dan zit er ergens iets scheef.


Quote

'Ik vind dat Pat zich heel vreemd gedraagt' - Liesa Naert hoopte vurig mee dat Pat maar deed wat hem opgedragen werd in z'n oortje. Helaas.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234