null Beeld

De Amerikaanse presidentsverkiezingen: het dagboek van Onze Man in New York

'Sarah Palin is zeer tevreden over haar eigen onwetendheid.' Onze Man ter plaatse hield een dagboek bij over de Amerikaanse verkiezingen.

Redactie

New York. Ik woon een paar weken naast Strand Bookstore op Broadway, het wereldberoemde antiquariaat - 'home to 18 miles of books'. Ik kom er, mijn natuur negerend, maar niet toe er in de rekken te gaan snuisteren: het heden is te interessant. De verkiezingen van 2008, hoor ik van alle Amerikanen die ik spreek, zijn de interessantste, de belangrijkste van hun leven. Dáárom loop ik hier rond - ogen, oren en dagboek open.

Wie wordt er volgens u de 44ste president van de Verenigde Staten? Laat het ons weten!

Maandag 13 oktober

Valt er deze maandagochtend na de spectaculaire meltdown van vorige week enige spanning te ruiken in Wall Street? Nee. Maar wel shish kebab, pad thai, pannenkoeken, falafel. Het hele multiculturele menu is voorradig op een braderie in het naburige stukje Broadway: Columbus Day wordt gevierd. Maar geld slaapt nooit: de beurs blijkt wél te werken. En hóé: ze is alweer een historisch resultaat aan het neerzetten, dit keer bergop, in een vriendelijke respons op al het oplapwerk van de wereldleiders tijdens het afgelopen weekend.

Toeristen bekijken de verslaggevers voor de New York Stock Exchange aandachtig. Ze zijn ooggetuigen van ooggetuigen van iets wat niet te bekijken valt: het al dan niet herstellend vertrouwen in de economie. Een wat te klein uitgevallen journaliste van NBC zeult rond met een kistje waar ze op gaat staan als ze haar kijkers van de stand van zaken op de hoogte wil brengen.

Omdat rampzalig nieuws uitblijft, wint de randanimatie aan belang. Een stel ontslagen mijnwerkers wil net als de banken hulp krijgen: 'BAIL US OUT'. Een gezelschap met onduidelijke bedoelingen verhandelt strontaandelen - hun koersnotering: 'Caca: +45 procent'. Een timide dakloze verschuilt zich achter een bordje waarop hij een originele formule gekrast heeft om hier wat kleingeld te rapen: 'It's not only Barack Obama who wants change.'

De poll van The Washington Post vandaag: Barack Obama 53 procent, John McCain 43 procent - het soort achterstand dat een presidentskandidaat normaal gesproken niet meer kan ophalen. Het economische noodnieuws heeft de verkiezingsrace overhoop gehaald: de Democraten die normaal gesproken de race niet konden verliezen leken op weg om dat toch te doen, maar de neerstortende economie heeft Obama weer naar boven geduwd.

McCain houdt zich sterk op televisie, merk ik: 'Met nog 22 dagen te gaan hebben de media ons afgeschreven, vrienden, maar ze zullen nog wat meemaken: we hebben Barack Obama precies waar we 'm willen hebben!' Wat dat betekent is niet duidelijk, dat gebeurt wel meer als McCain spreekt. Waarschijnlijk roept hij de underdog in zichzelf wakker. De ex-krijgsgevangene van de Vietcong soigneert zijn vechtersprofiel: opgeven staat niet in zijn woordenboek.

Vechters genoeg hier, ook in de media: ik schrik als ik zie hoe partijdig sommige nieuwszenders er in prime time tegenaan gaan. Op het rechtse Fox-kanaal heeft Bill O'Reilly het vanavond smalend over 'the idiots on the left', en op het progressieve MSNBC spreekt Rachel Maddow duidelijke taal over McCains running mate Sarah Palin: 'Een leugenaar is een leugenaar' - het gaat over Troopergate: Palin misbruikte haar macht als gouverneur van Alaska om een ex-schoonbroer zonder werk te zetten.

Maddow, 35 en lesbisch, is dé tv-sensatie van deze campagne. Ze komt van de radio, kreeg pas begin september een eigen dagelijkse tv-show; ze gedraagt zich half als presentatrice, half als comedian en met haar uitdagende baldadigheid en wat romige lach spát ze van het scherm. Ze scoort geregeld betere kijkcijfers dan Larry King op CNN - dat is nieuws in Amerika.

Zappend kom ik ook nog in een flard Paul Krugman terecht. Hij doceert economie op Princeton, is New York Times-columnist, en staat op mijn lijstje van nog te benaderen mensen. Ik kan 'm gelijk schrappen wegens voortaan onbereikbaar: hij kreeg vandaag de Nobelprijs voor de Economie. 'Een fantastische dag,' zegt hij. En: 'I am terrified.' Maar dan gaat het alweer over de megacrisis, die uitgerekend híj al jaren voorspelt. 'Ik had gráág ongelijk gekregen. Ik had niet verwacht een crisis van deze omvang tijdens mijn leven mee te zullen maken.'

undefined

Het volledige verslag van Onze Man in New York leest u in Humo 3556 van 28/10/08.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234