null Beeld

De Amerikaanse studentenprotesten volgens Björn Soenens: 'Er hangt een mei '68-sfeer in de lucht'

De 17 studenten die op Valentijnsdag in de Marjory Stoneman Douglas High School in Florida stierven in een kogelregen zijn uitgegroeid tot martelaren. Eerst werden de scholieren nog weggelachen door geweerminnende republikeinen en de wapenvereniging NRA, maar hun beweging laat zich stilaan meten met de grote studentenwoede van de jaren zestig. Volgende halte: de grote ‘March for Our Lives’ die op 24 maart door Washington en een hoop andere grote steden zal trekken.

Tom Raes

Björn Soenens «Er staat iets bijzonders te gebeuren. Het gaat niet langer om enkelingen die hun ontevredenheid uiten, het studentenverzet lijkt stilaan op een tornado die nog altijd aan kracht wint. Er hangt een mei ’68-sfeer in de lucht.»

HUMO De studenten lijken ook goed te weten wat ze doen.

Soenens «Absoluut. Ze durven politici in de ogen te kijken en gaan zelfs met hen in debat. En tijdens die debatten moeten de politici vaak het onderspit delven. De studenten argumenteren met feiten, niet met emoties. Erg bewonderenswaardig.

»Ze slagen erin om echt druk uit te oefenen op Washington. Het is now or never: als er nu geen hervormingen komen, dan komen ze er nooit. En als ze er niet komen, vrees ik dat er bij de jongeren die nu protesteren iets zal breken, en dat een hele generatie alle geloof in de politiek zal verliezen.»

HUMO Trump pleit plots voor de verhoging van de leeftijdsgrens voor wapenbezit van 18 naar 21 jaar, tegen zijn achterban in.

Soenens «Je moet nu 21 zijn om in Amerika een handwapen te kopen, maar een aanvalsgeweer kan je al kopen op je 18de. Dat zijn volgens de wet namelijk ‘sportartikelen’.

»Die ommezwaai is hét grote talent van Trump: hij ruikt ongenoegen en stelt er vervolgens zijn eigen standpunten op af. Maar je mag je daar niet op blindstaren, want hij zegt ook dat een wapenwet door de parlementsleden gemaakt moet worden. Als zij het niet eens raken, verandert er niets. En dan kan Trump de schuld op hen afwentelen. Hij is niet dom bezig.»

HUMO In april verschijnt je nieuwe boek ‘Dagen zonder Trump’. Zijn die er dan nog in Amerika?

Soenens «Moménten, meer niet (lacht). Er komt elke dag een lawine van nieuws op je af. Je moet kiezen waarop je je concentreert. Zijn uitspraken over de wapenwetgeving? Een nieuwe crisis in het Witte Huis? Het onderzoek naar Russische inmenging? ‘Never a dull moment’, zoals ze hier zeggen. Maar de titel is ook een verwijzing naar het vertekende beeld dat journalisten vaak hebben van Amerika. Want wat Trump ook doet of zegt, de meeste Amerikanen reageren hetzelfde: ze gaan werken, ze proberen rond te komen, ze plannen hun vakantie... Het leven stopt niet omdat Trump iets doet. Dat verliezen we weleens uit het oog.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234