null Beeld

De andere kant: op zoek naar de vrouw in Urbanus

'Ik gebruik altijd goeie boter: ik moet dat nemen tegen mijn anorexia.' De andere kant: op zoek naar de vrouw in Urbanus.

Redactie

Urbanus heeft een nieuwe keuken, en is de kluts kwijt. Het zijn die geavanceerde, met de deur meedraaiende afvalemmers. 'Als ik mijn kippen eten heb gegeven,' zegt hij, 'en ik sta hier met mijn handen vol, hoe krijg ik die dan open!' Zijn vrouw Nadine schudt het hoofd en lacht: 'Allez, zet je emmers hier dan maar weer als vanouds in de weg.' En dan nu eens kijken of Urbanus meer begrijpt van vrouwen dan van keukens.

Ook daarover heb ik al snel mijn twijfels, als hij me als inleiding op ons gesprek de cover toont van de nieuwe 'Plankgas en Plastronneke'-strip. De ventjes hebben net op een strand de bikinibovenstukken van twee goedbedeelde vrouwen weggerukt. Urbanus' ogen twinkelen, maar als hij merkt dat de mijne niet net zo hard meedoen, is hij een even van slag. We zitten duidelijk niet helemaal op dezelfde golflengte, en kennelijk is er ook maar geen grappige vrouw 'In de Ban van Urbanus', zoals blijkt uit het gelijknamige programma.

URBANUS « Jawel! Er zaten oorspronkelijk twee meisjes in, maar wat ze deden was te veel theater en te weinig humor. Het was zeker geen onwil. Vrouwen krijgen in die humorwedstrijdjes heel vaak een wild card met sketches waar een man nooit mee binnen zou raken. Overal, ook bij Humo's Comedy Cup, staan ze te springen om meer vrouwen. Ik vond het ook geweldig dat we laatst bij de Crazy Comedy Cover Contest in Gent de meisjes van Hertenkamp hebben kunnen laten winnen: Veerle Malchaart en Emily De Roo staken, die avond met hun originaliteit en acteertalent toch echt torenhoog boven de jongens uit.»

HUMO Het was dus weer vooral goed acteertalent?

URBANUS « Ook, maar ik moest er toch vreselijk om lachen. Alle deelnemers moesten een sketch van iemand anders interpreteren. Zij hadden 'Creatief met kurk' gekozen, maar ze hebben het tot iets gekneed dat echt alleen maar door vrouwen gemaakt had kunnen worden.»

HUMO Wat was er dan zo typisch vrouwelijk aan?

URBANUS « Dat tot gekmakends toe over iets doordrammen. Echt geweldig.

Ik herinner me ook nog een grap van een vrouwelijke stand-up comedian in New York: 'Vannacht trapten er twee homo's mijn deur in en sloegen me bewusteloos. Toen ik bijkwam...' - en toen greep ze naar haar kruis en zei bijna teleurgesteld: '...Niks! De ene had mijn haar gedaan en de andere mijn interieur!'

Of die Engelse moslima die nog maagd is, en zegt: 'Ik haal straks de eerste de beste vetzak van straat om me te ontmaagden, anders moet ik het straks in de hemel met al die zelfmoordterroristen doen.' Daar gaat mijn appreciatie vooral naar uit: vrouwen die grappen maken die wij gewoon niet zouden kunnen maken.

De val waar veel vrouwelijke stand-uppers intrappen, is dat ze meteen heel plat en vulgair gaan doen - waarschijnlijk met het idee: 'Mannen die grappen maken over klaarkomen en de honderd-en-een manieren waarop ze vrouwen binnendoen, dat kent iedereen al. Maar als een vrouw zulke dingen zegt, zullen de mensen wel nog gechoqueerd zijn.' Ik begrijp dat ook wel. Als niemand je nog kent, is het heel belangrijk in de eerste minuut het publiek te pakken. Toen ik begon, heb ik ook van alles gedaan - uit doodsangst. Met seks, denk je dan, heb ik tenminste meteen genoeg aandacht. Vaak is dat ook zo.

Ik ben ook al opgekomen als Ongelofelijke Lul - letterlijk dan, maar wel pas toen iedereen ongeveer wist wie Urbanus was, en toch al een beetje bewondering voor me had. Maar op Humo's Comedy Cup kwam er zo'n volledig onbekend meisje op met o-benen, en die zei dan: 'Ik ben een wandelende vagina.' Iedereen dacht alleen nog maar: 'Oh neen!'»

HUMO Waarom werkte dat dan niet?

URBANUS « Het was gewoon pijnlijk, en... Ik weet het niet. Het was best een mooi meisjes, en als die dan gezichten gaat trekken waarvan ze lelijk wordt... Als man vind je dat ook simpelweg jammer, denk ik.»

HUMO Bedoel je nu dat je als vrouwelijke stand-up comedian beter lelijk bent?

URBANUS « Nu ja, lelijke vrouwen zijn kwetsbaarder, en dat leent zich wel beter tot humor dan de onaantastbaarheid van mooi-zijn. En met dat niet-mooi-zijn hebben ze natuurlijk ook direct een repertorium van grappen klaar: alles wat ze al geprobeerd hebben om van straat te raken, met hun haar, en hun kont... Dat vind ik allemaal wel leuk.

Ook omdat ik het herken, natuurlijk, en ze daar net als ik vaak gewoon hun gêne staan weg te werken. Elk keer als ik weer begon te verdikken, voelde ik zodra ik het podium opstapte al die blikken op mijn buik plakken, en daar wilde ik dan direct komaf mee maken: 'Jaja, ik volg nu het neukdieet. Mijn vrouw kruipt elke avond met een andere vent in bed, en van mijn kas op te vreten val ik geweldig af.' En dan kon ik verder.»

undefined


Het eureka-gevoel
HUMO Om welke bekende humoristische vrouwen moet jij lachen?
URBANUS « The Nanny. Die is wel mooi, maar ze heeft zo'n weerzinwekkende stem - er is toch een flinke hoek af. En die onuitputtelijke jaloezie tussen haar en die grote blonde, dat is ook heel vrouw-eigen. Als ze een musical maken met Liza Minnelli heeft ze het ook meteen met haar aan de stok: 'Die arrogante trut heb ik ontslagen. Wat zij kan, kan toch iedereen, zeker!' 'Ja,' zegt Charles dan, 'maar niet in de musical 'A Night with Liza Minnelli!'' Dat doet me denken aan een grap van Woody Allen, die net zijn biograaf heeft ontslagen: 'Ik heb een uur in mijn biografie zitten lezen en ik kwam er niet in voor!' (lacht). Ik haal daar inspiratie uit. Ik ga dan ook op zoek naar situaties met een element dat absoluut onmisbaar is, en dat laat ik er dan uit.
Daarom trekken kinderen, die ook vaak nog essentiële informatie over de wereld missen, vaak zulke grappige conclusies. Zoals mijn dochter. Toen onze Liesa voor het eerst een tweeling zag, zei ze: 'Kijk papa, die rijmen!' Mooi hè.»
HUMO Volgens Herman Koch van Jiskefet werkt humor beter bij mannen, omdat de mannelijke rol zich er beter toe leent. Mannen hebben meer façade, er valt meer te doorprikken. Vrouwen zijn niet kwetsbaar genoeg, en je kunt ze daarom moeilijker belachelijk maken.
URBANUS « Wat bedoelt hij daarmee? Dat vrouwen altijd vrouwen zijn, en mannen spelende kinderen? Dat mannen op uit de hand lopende feestjes eerder dwaas doen, hun broek afsteken en hun das rond hun hoofd draaien? Ik zie vrouwen niet snel hun bh rond hun hoofd binden, en zich randje vulgair gedragen.»
HUMO Wat bedoel jij nu? Mannen mogen met de bilnaad bloot, maar vrouwen moeten ongenaakbaar blijven, anders vind je ze meteen vulgair?
URBANUS « Ik denk dat de meeste mannen vrouwen die met hun bh staan zwaaien vulgair zouden vinden, ja. En dat vrouwen dat niet doen, komt waarschijnlijk doordat ze dat weten, neen? Ik ben wel al heel lang niet meer op zo'n feestje geweest, moet ik zeggen (lacht)
HUMO Hoe zag jij de humoristische rol van Goedele Liekens in 'Meer moet dat niet zijn'?
URBANUS « Ik zag Goedele helemaal niet als humoriste. Neen, bij clowns heb je altijd een Pierrot met mooie kleren en een vraagteken of een traan op zijn wang, en altijd eentje die de idioot speelt: de Pierrot is Orde, de andere Chaos. Goedele was voor mij de clown die zei: 'En nu spelen we een ouverture in D groot van Rachmaninov,' - en dan kom ik en spuit water uit mijn tuba.»
HUMO Waarom moest ze dan opkomen in korte rokjes en diep uitgesneden bloesjes?
URBANUS « Ja, dat waren gewoon leuke plaatjes, voor de kijkcijfers. En ik vond 't zelf ook wel leuk. Ja, zeg! Dan moet ze maar niet zo'n mooie vrouw zijn! Als ze het echt erg had gevonden, had zo'n sterke vrouw als zij het toch zeker niet gedaan.
Maar oké, daar zit misschien wel een seksistisch kantje aan.»
HUMO Misschien!?
URBANUS « Ik denk gewoon dat het plezier van kijken bij ons mannen nu eenmaal meer erotisch is dan bij vrouwen. Als Birgit Van Mol vroeger herexamen presenteerde, keken de meesten voor het leuke spelletje, maar ook wel omdat je een halfuur een mooie vrouw te zien kreeg. Voor ons betekent dat iets.»
HUMO Wat dan? Voedsel voor fantasie?
URBANUS « Neen, het is niet het gevoel: 'Aaaah! Nu hoef ik niks anders meer.' Het is gewoon een soort genot. Net zoals iemand genot kan hebben van een sigaretje of een videeke met vol-au-vent. Meer niet.
Van mijn strip 'De Vernepelingkskes' kan je zeggen dat het puur seksisme is.»
HUMO Daar kan ik me lekker in laten gaan, zei je me net.
URBANUS « Ja, maar ondertussen leg ik het seksisme er zo dik op dat ik het ridiculiseer, en er dus juist mijn respect voor vrouwen mee toon.
Ik vind absoluut niet dat een vrouw per definitie ondergeschikt is, dus in die zin ben ik zeker geen seksist. Ik heb me als man juist altijd ondergeschikt gevoeld. Nog altijd. Ik dacht vroeger: 'Seks is iets dat jongens willen, en als je een meisje erom vraagt wil ze wel meedoen om je een plezier te doen.' Dat het meisje er zelf ook iets aan kon hebben, kwam niet in me op. Ik heb nooit zo'n eureka- gevoel gehad als de dag dat ik besefte: 'Hé! Meisjes vinden het soms ook wel leuk!'»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234