null Beeld

De Andere Strip: Humo Gidst!

Deze zomer gidsen we u als vanouds langs de allerbeste stripromans die in de boekhandel liggen te schreeuwen om door u verslonden te worden. Hier vindt u de selectie van Humo: exquis nieuw spul van hedendaagse grootmeesters.

kt

Alison Bechdel: 'Fun Home'

Cartooniste Alison Bechdel dissecteert dik 230 pagina's lang het lijk van haar vader Bruce, de ijdele kostwinner van een disfunctioneel gezin in het Pennsylvania van de jaren zestig. In haar herinneringen (en haar dagboeken) speurt ze naar het antwoord op de hamvraag van haar jeugd: was de dood van haar vader een ongeluk, of pleegde hij zelfmoord om te ontsnappen aan het keurslijf van hetero en vader waarin hij zich gedwongen voelde? Een loepzuivere literaire autobiografie met tekeningen en tekstballonnen.

null Beeld

Maak kans om een pakket van 10 strips te winnen.

Doe mee aan onze wedstrijd.

Daniel Clowes: 'De ideale man'

undefined

null Beeld

Terwijl hij in een hippe koffiebar op zijn date wacht, mijmert een man van middelbare leeftijd - hypochonder, neuroot, cynicus - over zijn verloren jaren en zijn afnemende relevantie. Als de date eindelijk opdaagt, zet elk woord dat uit zijn mond rolt zijn onbeholpenheid nog extra in de verf. Heerlijk (want grappig en ontroerend) kortverhaal van Dan 'Wilson' Clowes over de zoektocht naar 'iemand om op zondagmorgen mee te ontbijten, iemand die de bijlagen van de krant leest die ik weggooi'.

Milan Hulsing: 'Stad van klei'

Een verveelde Egyptische ambtenaar verzint een stadje in een afgelegen woestijngebied om de fictieve lonen van een al even fictieve politiemacht te kunnen incasseren, en zo zijn schamele loon wat te spekken. Tot de door hem verzonnen politie-inspecteur opeens écht blijkt te zijn, en hij moet vluchten voor zijn eigen hersenspinsels. Milan Hulsing, een in Cairo wonende Nederlander, bewerkte voor zijn debuut een novelle van de Egyptische schrijver Mohamed El Bisatie.

null Beeld

Robert Kirkman-Tony Moore-Cliff Rathburn: 'Walking Dead 1 - Vergane dagen'

Wanneer politieagent Rick Grimes ontwaakt uit een coma, blijkt dat zijn thuisstadje in Kentucky is overgenomen door levende doden. Hij trekt naar het zuiden en voegt zich bij een kleine commune van overlevenden. Eerste aflevering van een hoogst amusant (en intussen veertiendelig!) postapocalyptisch zombie-epos dat herinnert aan het werk van horrorregisseur George A. Romero.

null Beeld

Jeff Lemire: 'Essex County'

Op de boerderij van zijn oom, bij wie hij na de dood van zijn moeder is ingetrokken, worstelt een jongen met groeipijnen. Twee hockeyspelende broers vechten tegen de verbittering terwijl ze de jaren door hun vingers zien glippen. Een thuisverpleegster blijkt de missing link tussen hun verhalen vol hoop en wanhoop. Voor het ontroerende en stilistisch uitgepuurde 'Essex County' putte Jeff Lemire uit zijn eigen ervaringen als opgroeiende snotneus op een boerderij in Ontario, Canada. 500 pagina's sublieme stripkunst.

null Beeld

David Mazzucchelli: 'Asterios Polyp'

Uitgerekend op zijn vijftigste verjaardag slaat de bliksem in bij de ooit briljante maar thans aan lagerwal geraakte professor en architect Asterios Polyp. Hij besluit zijn uitgebrande appartement achter zich te laten en neemt een Greyhound-bus richting nergens, waar hij een baantje versiert als automonteur en weer grip probeert te krijgen op zijn leven. Bijzonder geestige, met literaire (maar nooit pedante) knipogen gelardeerde en stilistisch verbluffende krachttoer van de Amerikaanse cartoonist David Mazzucchelli, die zijn carrière begon als tekenaar van onder andere 'Daredevil' en 'Batman'. Topboek.

null Beeld

Hugo Pratt: 'Corto Maltese - De ballade van de zilte zee'

Terwijl op het Europese vasteland de Eerste Wereldoorlog elk moment kan uitbreken, zetten piratenkapitein Raspoetin (hij lijkt als twee druppels water op de legendarische Russische intrigant) en zijn passagier Corto Maltese koers naar Escondida, een verborgen eiland in de Stille Zuidzee. Daar spelen ze een gevaarlijk spel met de Monnik, de gemaskerde heerser over het gebied. Het eerste boek in de Corto Maltese-reeks van de Italiaanse tekenaar Hugo Pratt is een monument dat na 45 jaar nog altijd moeiteloos overeind blijft.

null Beeld

Joe Sacco: 'Gaza 1956'

Bikkelharde non-fictievertelling waarin de Amerikaanse journalist/striptekenaar Joe Sacco (zie het interview elders in deze bijlage) een vergeten episode in de Israëlisch-Palestijnse oorlog belicht: twee slachtpartijen in en nabij de grensstad Rafah. Bijna twintig jaar na 'Palestine', Sacco's eerste graphic novel over het conflict, blijkt er in de openluchtgevangenis van Gaza nog maar bitter weinig te zijn veranderd, behalve dat beide partijen zich nog dieper hebben ingegraven in hun eigen gelijk.

Schulz: 'Snoopy - Peanuts 1'

De aftrap van een reis die de lezer 25 hardcoverboeken lang meevoert langs het levenswerk van Charles 'Sparky' Schulz, schepper van legendarische stripfiguren als Charlie Brown en Snoopy. Samengevat in vier woorden: grappig, naïef, ontroerend, groots.

null Beeld

Tardi & Verney: 'De grote slachting'

De Groote Oorlog gezien door de bril van een Franse arbeider, en door grootmeester Jacques Tardi in grauwe platen gevat. Tardi klopt op dezelfde nagel als in het 20 jaar oudere 'Loopgravenoorlog' - de wurgende zinloosheid van de oorlogsgruwel - maar zijn tekeningen van opspattend bloed, hologige soldaten en verwoeste landschappen grijpen moeiteloos naar de keel, en de citaten uit brieven en officiële documenten van wereldleiders hakken er keihard in. Aangevuld met een tekst (en archieffoto's) over de vier oorlogsjaren door historicus Jean-Pierre Verney.

null Beeld

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234