null Beeld

De bagagekoeriers van Zaventem


Op Zaventem kwamen in 2007 zesenzeventigduizend stuks bagage later aan dan hun eigenaar. Die verloren stukken moeten dus nageleverd worden, en dat gebeurt door bagagekoeriers. Johan (43) zit al acht jaar 'in de valiezen', Roland (48) zes.

Jan Hertoghs

Aan de kleine terminal komen de bagagekoeriers met hun bestelwagen tegen de loskade gereden. Daar wachten koffers en reistassen, gesorteerd per postcode. Antwerpen 2000, Limburg-Leuven 3000, Luik 4000. Er zijn maar een paar stuks vandaag, het inladen gaat traag en met gesakker op de winterwind. Een oude koffer in touwen gewikkeld komt met een doffe smak in de camionette terecht, hup, kameraad, instappen en uwe gordel vastdoen!

undefined

Enkele quotes

Roland «Wij weten nooit hoe lang een koffer al heeft rondgezworven en hoe de klant zal reageren. Soms bellen we bij mensen die verrast opendoen, amai proficiat, wij zijn nog maar twee uur thuis!»

Johan «Ik denk dat wij de meeste stukken twaalf tot achtenveertig uur later afleveren. Maar ik heb al eens aan een deur gestaan in Genk, man m'ne man toch! Die vrouw doet open, ziet die twee koffers en begint me als een razende uit te schijten. Allemaal lelijke Turkse woorden die ik toch niet verstond. Tot een jonge gast het kwam uitleggen: de familie was naar Turkije vertrokken voor een trouwfeest, in die twee koffers zaten álle dure en op maat gemaakte kleren, maar die waren nooit op hun bestemming geraakt. Feest om zeep, want ze hadden ginder nieuwe kleren moeten kopen. En die koffers waren drieënhalve maand onderweg geweest om weer in Genk te geraken. Je had dat trouwboeket moeten zien, helemaal opgedroogd. En ik met m'n grote mond: voilà, dat kunt ge zo in den album plakken! (lacht) Ja, die kwinkslag móét erbij van mij, dat helpt de miserie wat verteren.»

Roland «Je weet toch dat sommige Joden en Indiërs röntgen-ogen hebben. Jaja, die kunnen met hun ogen dóór een valies kijken. Je komt binnen en ze wijzen al: damaged! kaputt! Dan is de kans groot dat ze daar voor het vertrek iets kapot hebben ingestopt, en dat ze dat op die manier van de verzekering willen recupereren. Ik heb zo'n Joods madammeke gekend, vier keer op een paar jaar tijd moest ik erheen en elke keer was haar valies kapot. Bij de vierde keer kaputt! kaputt! begon ik te lachen: 'Kent ge me niet meer madame, ik ben hier al geweest, en altijd met dezelfde valies!' Die blééf daarmee op reis gaan, en die had allicht al na élke reis geld of een nieuwe koffer van de verzekering gekregen.»

Johan «Werchter is de enige locatie waar ik niet per stuk maar per uur word betaald. En leveren op dag één gaat nog, maar dag twee is al rampzalig. De persoon die ik zoek is dan al een nachtje poepeloere geweest, dus wáár ligt-ie zijn roes uit te slapen?! Maar dat is de regel: de klant bepaalt de locatie. Als hij vraagt om zijn koffer op het strand van Blankenberge te leveren, dan moeten wij naar het strand van Blankenberge.»

Johan «Ik ben bij Kim Clijsters al drie keer aan de deur geweest na een US Open! De eerste keer belde ik aan, hek open, kom maar binnen, en ik kreeg een kop koffie en gesigneerde foto's van haar en haar zus. Een andere keer kreeg ik vrijkaarten voor haar afscheidstoernooi in Bree. Ja, bij Clijsters zijn ze supervriendelijk.»

Johan «Er is me drie keer op de man af gevraagd of ik mee naar bed wilde. De allereerste keer ben ik erop ingegaan. Dat was in H. en daar deed ineens een fotomodel open: 'Aha! De valies van mijne man... die niet thuis is.' En dan gelijk: 'Wilt ge niks drinken, een koffie of iets fris?' Zelf ben ik geen Brad Pitt, dus als zo'n Pamela Anderson je zo'n voorstel doet, ja, dan twijfel je niet. Ik was toen nog vrijgezel, en ik ben daar iets gaan drinken, en ik heb daar ook de bagage geleverd! Met volle overgave (lacht)! Ja, paar prachtige uren beleefd. Nadien in de auto heb ik wel efkes nagedacht: schoon avontuur, maar stel dat ze nu naar de firma belt en zegt dat ze verkracht is, wat dan?»

Het volledige interview leest u in Humo 3630 van dinsdag 30 maart 2010.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234