null Beeld

'De barak van Bartel': tuinhuisman

In afwachting van zijn eerste programma op VIER is de beroemde baard- en marcellekesdrager Bartel Van Riet vanaf vanavond vijf weken lang te zien op Discovery. In ‘De barak van Bartel’ gaat hij, samen met drie pientere metgezellen (onder wie de van ‘The Sky Is the Limit’ bekende Jan Kriekels), op zoek naar de meest bezienswaardige tuinhuisjes van Vlaanderen en Nederland.

Noud Jansen

'Ik was zo'n knutselventje dat altijd de bouwwerven in de buurt afschuimde.'

Bartel Van Riet «Tuinhuisjes is eigenlijk nog een te beperkte term: ’t gaat ’m over alles van schuren over man caves tot ‘dat-komt-hier-niet-meer-binnen’-hobbykoten. Uit alle toffe en geschifte bouwsels die we bezoeken, kiezen we uiteindelijk een winnaar, die de titel van Barak van het Jaar krijgt.»

HUMO Hoe geschift is geschift?

Van Riet «In sommige gevallen: héél geschift. Zo bezoeken we een man die in zijn achtertuin het Kremlin heeft nagebouwd, en iemand die een soort earth ship heeft opgetrokken uit glazen flessen. Maar er zitten ook barakken tussen die gewoon mooi zijn, of vernuftig, of verrassend ruim en comfortabel. Geïnspireerd door al die fraaie bouwels heb ik, met de nodige adviezen van mijn drie experts, mijn eigen barak gebouwd in het Vrijbroekpark in Mechelen.»

HUMO Wat voor malle adviezen heeft Jan Kriekels zoal aangedragen? Je weet dat hij in z’n achtertuin een zwembad in de vorm van een vagina liet aanleggen.

Van Riet «Wel, mijn barak moest kindvriendelijk zijn, dus ’t had zeker niks met vagina’s te maken (lacht). Nee, Jan had allerlei, euh, groene ideeën over die barak: ’t moest volledig zelfbedruipend zijn en zo. Niks op tegen natuurlijk, alleen dienden we wel rekening te houden met de haalbaarheid, want we hadden ook weer niet alle tijd van de wereld. Maar bon, het uiteindelijke resultaat mag er toch zijn, denk ik. Het is een speeltuig alias leerklasje alias natuurtuin geworden, en de bedoeling is dat het blijft staan.»

HUMO Valt er in jouw eigen achtertuin ook een barak te bewonderen?

Van Riet «Jawel: een tijdje terug heb ik bij mij thuis een halfopen schuur gebouwd, met een haardvuur en een rookton erin: heel tof om met kameraden een pintje in te staan drinken, of iets te eten. Eigenlijk is het niks meer dan een wat professionelere, uitgebreidere voortzetting van de kampen en de boomhutten die ik als kind vaak bouwde. Ik was zo’n knutselventje dat altijd de bouwwerven in de buurt afschuimde om te vragen of ik soms geen oude palletten of planken mocht hebben, zodat ik er zelf mee aan de slag kon gaan.»

HUMO Wat voerde jij in die boomhutten allemaal uit?

Van Riet «Niet veel eigenlijk. Zo is het bij mij altijd geweest: het bouwen zelf vond ik geweldig, maar zodra het bouwwerk af was, vond ik er niet veel meer aan.»

HUMO De jacht is mooier dan de vangst?

Van Riet «Voilà, dat is het.»

HUMO ‘De barak van Bartel’ wordt ook in Nederland uitgezonden: wie weet opent dit wel enkele deuren voor jou.

Van Riet «Ha! Stel je voor.»

HUMO Je doet er nu wat lacherig over, maar Lieven Scheire en Evi Hanssen hebben toch bewezen dat het mogelijk is om als Vlaming een Nederlandse carrière uit te bouwen?

Van Riet «Klopt, en Goedele Liekens ook. Maar zelf heb ik die ambitie toch niet echt. Ook al omdat ik dan heel veel op de baan zou zijn, en tegenwoordig is dat niks dan miserie.»

HUMO Je kunt misschien ergens in Nederland een tuinhuisje neerzetten, om tijdelijk in te wonen?

Van Riet (lacht) «Tof idee! Alleen is het ginder nog veel moeilijker dan in Vlaanderen om een bouwvergunning rond te krijgen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234