WK Veldrijden: Roland Liboton, Paul Herygers, Niels Albert
 Beeld Geert Van De Velde Humo 2020
WK Veldrijden: Roland Liboton, Paul Herygers, Niels AlbertBeeld Geert Van De Velde Humo 2020

WK VeldrijdenPaul Herygers, Niels Albert en Roland Liboton

'De Belgen kunnen alleen winnen als ze Van der Poel van het parcours duwen'

Mathieu van der Poel wordt zondag wereldkampioen veldrijden: ziedaar de kortste voorbeschouwing ooit. Gelukkig valt er méér te vertellen wanneer je keizer van de cross Roland Liboton (62) samenzet met zijn twee wettige erfgenamen: Paul Herygers (57) en Niels Albert (33). Tussen het getreiter door spreken de ex-wereldkampioenen - in hun tijd alle drie showmannen op en naast de fiets - vol passie over hun geliefde sport, en ontzien ze niets of niemand. 'Als ik sommige renners bezig hoor, denk ik: kom dan gewoon níét aan de start.'

Joost Vandensande

PAUL HERYGERS «Wij kennen elkaar door en door. Ik heb tv-commentaar gegeven bij Niels' carrière, en Roland was vroeger mijn idool.»

ROLAND LIBOTON «Mooi.»

HERYGERS «We ergeren ons weleens aan elkaar, maar over het algemeen komen de meeste oud-crossers goed overeen.»

NIELS ALBERT «Ik kon vroeger Sven Nys' bloed drinken: we waren gezworen concurrenten. Maar mocht Sven vandaag nog een hekel aan mij hebben, zou zijn zoon Thibau geen stage lopen in mijn fietsenwinkel.»

HERYGERS «Dat is in Baal en Tremelo wat geweest, hoor, met die twee.»

ALBERT «Ik had de leidersrol van Sven in de cross moeten overnemen, maar het lot heeft er anders over beslist: ik ben moeten stoppen door hartproblemen. Mijn generatie, met ook Stybar en Boom, is verdwenen. Er is niemand om het op te nemen tegen die jonge garde. Mensen vertellen me dat ze niet goed weten voor wie ze moeten supporteren.»

HERYGERS «Wat moet Roland dan zeggen over zijn generatie?»

ALBERT «Roland had geen concurrentie. Anders had hij niet zoveel gewonnen (lacht)

LIBOTON «'Horen, zien en zwijgen', hebben ze me geleerd.»

HUMO Vinden jullie dat het veldrijden is veranderd?

HERYGERS «Plots zijn er nieuwe namen. Eli Iserbyt is opgestaan. Omdat Wout van Aert en Mathieu van der Poel er in het begin van het seizoen niet bij waren, heeft hij successen kunnen boeken.»

ALBERT «Laurens Sweeck was de verdiende Belgisch kampioen. Maar een veelwinnaar zal hij niet worden. Hij is te braaf.»

HERYGERS «Zijn benen zijn net weidepalen, ik ben onder de indruk. Helaas kan hij daar niet op elk parcours mee uitpakken. Maar hij rijdt wel smoorhard.»

LIBOTON «Ik stoor mij aan zijn onregelmatige prestaties. Hij had al sneller een stap vooruit moeten zetten.»

HERYGERS «Hij is 26 jaar en hij staat er nu. Met Mathieu en Wout die minder zullen crossen, is dit het ideale moment. Zo geven ze de 'gewone' man de kans om ook eens te winnen.»

HUMO Zullen Van Aert en Van der Poel überhaupt nog wel crossen als ze zo blijven uitblinken op de weg?

HERYGERS «Ze zullen misschien geen twintig crossen meer rijden per winter, maar wel nog vijftien.»

LIBOTON «Er bestaat geen betere voorbereiding op het wegseizoen dan tijdens de winter het veld induiken.»

HERYGERS «Ze hebben bewezen dat de combinatie lukt. Waarom zouden ze daarop terugkomen?»

HUMO Velen twijfelden vooraf of die combinatie wel haalbaar was.

HERYGERS «Met reden: een normale mens kan dat niet. Ik zag het destijds ook niet zitten om 's winters én 's zomers te fietsen. In de zomermaanden raakte ik niet vooruit. Maar Mathieu en Wout kunnen het wel een heel jaar rekken - dat is alleen de allergrootste kampioenen gegeven.

»Toegegeven: als ik Van der Poel nu zie rijden, dan is dat niet tegen 100 procent. Wout zag ik vorige winter wél de hele tijd op zijn limiet rijden, in de achtervolging op Mathieu. Als je dan nog zo'n voorjaar kunt rijden en schitteren in de Tour, dan denk ik: die kerels zijn gemaakt van ijzer.»

LIBOTON «Mocht Mathieu wel de hele tijd volle bak rijden, dan finisht de rest misschien op twee minuten.»

HUMO Houdt hij zich in?

HERYGERS «Hij rijdt tien minuten in het rood, daarna neemt hij gas terug.»

ALBERT «Hij kan zich dat veroorloven. Conditioneel is hij zo sterk, het is niet te geloven.»

HERYGERS «Hij heeft een grotere benzinetank dan de rest. Als de anderen volledig choco uit het weekend komen, kan hij 's maandags nog gaan trainen.»

GROTE BOODSCHAP

HUMO Wat voor een wereldkampioenschap mogen we verwachten?

LIBOTON «Een onemanshow.»

HERYGERS «We kennen de machtsverhoudingen, het is niet dat er plots nieuwe renners aan de start zullen staan. Mathieu heeft zijn concurrenten de laatste maanden doen afzien. Zeg maar: gemarteld.»

HUMO Corinne Poulidor, Van der Poels moeder, vertelde me dat haar zoon alleen voor een WK bloednerveus is. Misschien is hij ook maar een mens?

ALBERT «Twee jaar geleden, op het WK in Valkenburg, ging Mathieu kapot van de stress. Hij was het hele seizoen veruit de beste geweest, maar die ene dag versloeg Wout hem. Volgens mij had hij zich gek laten maken omdat het WK in Nederland plaatsvond.»

HERYGERS «Normaal gaat een renner net voor de start nog een klein plasje maken, maar plots was Mathieu weg: hij moest nog een grote boodschap doen.»

ALBERT «Op zo'n WK is het zaak je tegenstander uit zijn lood te slaan. Herinner je het jaar voordien, in Bieles. Toen was ik ploegleider van Van Aert en lukte het ons het WK te winnen met een geheim wapen: die speciale groene banden van Michelin. Ik heb er daarna nog eens nieuwe laten maken, en onze mecaniciens opgedragen: 'Loop er opzichtig mee door de materiaalpost!' Plots merk je dat de andere renners alleen nog daarmee bezig zijn, en niet met de koers. 'Zouden ze opnieuw iets speciaals hebben?' (lacht)

»Nog zo'n voorbeeld: op het WK in Koksijde in 2012 - waar ik won - wilden alle toppers per se met een nieuw soort tube rijden, om beter door het zand te klieven. Ik niet: ik reed liever met mijn gewone banden. Mijn mental coach Rudy Heylen had me gezegd: 'Als je Nys met iets kunt triggeren, moet je dat zeker doen.' Dus ik wachtte Nys op voor de start, die meteen begon te stoefen over zijn nieuwe tubes. Waarop ik: 'Ik vind het rommel, ik kan er geen bocht mee pakken.' Ik zag dat mijn woorden bleven hangen. En halverwege de koers, toen ik al de hele tijd aan de leiding reed, heeft hij gewisseld van tubes. Hij wist het niet meer.»

HERYGERS «Nu pas besef ik dat een mental coach er niet is om jezelf beter te maken, maar om de ander slechter te maken (lacht)

ALBERT «Rudy leerde me nog een waardevolle les. Het moment dat je voor het WK het hotel van de nationale ploeg binnenstapt, moet je uitstralen: jullie mogen doen wat jullie willen, ik win toch. Die arrogantie moest eraf druipen, ook al was ik onzeker.

»Ik weet dat ik 's avonds aan tafel tegen Wietse Bosmans, die net de koers bij de beloften verloren had, zei: 'Kieken, je was veruit de beste, waarom heb je gewacht?' 'Omdat je in Koksijde niet de hele wedstrijd alleen voorop kunt rijden,' antwoordde hij. Waarop ik mijn stoel achteruit schoof, en luid genoeg zei, zodat iedereen het kon horen: 'Dat zal ik dan morgen eens voordoen.' Om vervolgens weg te stappen. Dat was pure bluf.»

HERYGERS «Jij bent een ambetanterik. Ik ben blij dat ik niet tegen jou heb moeten koersen.»

HUMO Ging het er bij jullie ook zo aan toe?

HERYGERS «Ik werd vroeger altijd wrevelig van Marc Janssens. Ik was regerend wereldkampioen, en op een dag, vlak voor het BK, zei mijn masseur Gust dat er nog een renner was die een beroep wilde doen op zijn diensten. Ik wilde hem niks ontzeggen, maar vroeg wel wie het was. Waarop hij: 'Marc Janssens.' Mijn haar stond in één keer recht: mijn grootste concurrent die me achter mijn rug zoiets lapt, godverdikke! En wie won het BK? Janssens! Je masseur is heilig: die voelt aan je benen, je vertelt hem alles. Ik was helemaal van mijn melk door dat manoeuvre.»

ALBERT «Was je bij de vrouwen ook zo snel van je melk, Paul? (hilariteit)»

LIBOTON «Op een kampioenschap speelt het mentale een grote rol. Maar eerlijk: als Mathieu een goeie dag heeft, is hij onmogelijk te kloppen.»

Niels Albert: 'Ik had het leiderschap van Sven Nys moeten overnemen, maar het lot heeft er anders over beslist. Mijn generatie is uit de cross verdwenen, de mensen weten niet meer voor wie ze moeten suppor­ter­en.' Beeld
Niels Albert: 'Ik had het leiderschap van Sven Nys moeten overnemen, maar het lot heeft er anders over beslist. Mijn generatie is uit de cross verdwenen, de mensen weten niet meer voor wie ze moeten suppor­ter­en.'

HUMO Zou het WK op de weg, toen hij in de finale werd geveld door een hongerklop, nog door zijn hoofd spoken?

ALBERT «Dat denk ik wel. Hij ging wel winnen, hè. Zoiets laat hij anders nooit liggen. Niemand zag die hongerklop aankomen.»

HERYGERS «Hij had al een hele tijd niet meer gegeten: één boterham, dat was het verschil tussen winst en verlies.»

HUMO Kan Van Aert hem het vuur aan de schenen leggen?

HERYGERS «Hij zal nog verbeteren, maar of dat genoeg zal zijn?»

ALBERT «Wout is al te veel bezig met de voorjaarsklassiekers op de weg.»

LIBOTON «Ik denk dat we al blij mogen zijn dat hij, na die zware valpartij in de Tour, nog coureur is. Gun hem de tijd om terug te komen.»

HUMO Zal hij weer de oude worden?

LIBOTON «Daar ben ik zeker van.»

HERYGERS «Ik ken zijn schoonvader goed, en de laatste maanden was het daar heel stil. Ze hebben het allemaal zwaar gehad. Ze konden alleen maar hopen: 'Laat het alsjeblieft goed komen.' Wout heeft hard moeten knokken, maar het komt helemaal goed.»

HUMO Niels, heb jij nog veel contact met je vroegere poulain?

ALBERT (knikt) «Hij zegt dat het zwaar is geweest. Maar we praten heel weinig over wat er gebeurd is: hij wil vooruitkijken. Dat lijkt me ook gezonder.»

HUMO Hij heeft gekozen voor de hyperwetenschappelijke benadering van de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma.

HERYGERS «De professionaliteit druipt ervan af. De ploeg heeft het volledig overgenomen van Wouts vader en schoonvader. Dat hoort ook zo, je zou eens moeten weten hoe wij destijds hebben staan prutsen met onze familie.»

ALBERT «Staat Henk van Aert niet meer in de materiaalpost?»

HERYGERS «Hij vond het niet erg. 'We kunnen er nu op onze manier van genieten.'»

ALBERT «In mijn tijd hamerde mijn ploegleider Christoph Roodhooft daar ook op. Alles moest professioneel zijn, liever geen familie in de omkadering. Als je dan eens een bruut antwoord geeft, vlak voor de start, ligt niemand daar wakker van. Als je bot bent tegen je vriendin, neemt die dat wel persoonlijk.»

HERYGERS «Ik vind het nog altijd vervelend hoe ik mijn ex-schoonvader destijds de volle laag heb gegeven. Dat gaat zo in de materiaalpost. Je krijgt niet de wielen die je gevraagd hebt, en dan reageer je je af op die mensen.

»Roland, jij was pas een hevig baasje.»

LIBOTON «Ja, ik schreeuwde als er iets niet in orde was. Dat kwam door de stress, het was nooit slecht bedoeld. Gelukkig hebben we het altijd kunnen uitpraten.»

Paul Herygers: 'Ik zet Laurens Sweeck bij de kopmannen voor het WK, op dat vlakke parcours in Zwitserland. Ik ben onder de indruk: hij heeft benen als weidepalen en hij rijdt smoorhard.' Beeld
Paul Herygers: 'Ik zet Laurens Sweeck bij de kopmannen voor het WK, op dat vlakke parcours in Zwitserland. Ik ben onder de indruk: hij heeft benen als weidepalen en hij rijdt smoorhard.'

ONSPORTIEF

HUMO Welke tactiek moeten de Belgen volgen?

LIBOTON «We hebben drie à vier kopmannen: Aerts, Sweeck, Iserbyt en Van Aert. Dat lijkt me te veel, maar volgens de bondscoach zit iedereen op één lijn. Nu, wat kun je inbrengen tegen Van der Poel? Met vijf man in de achtervolging om hem terug te halen?»

HERYGERS «Wie dat probleem oplost, is een hele straffe.

»Sweeck heeft het minste energie verspild dit seizoen, en heeft vertrouwen getankt dankzij zijn Belgische titel. Van hem verwacht ik veel.»

HUMO Moeten de Belgen één blok vormen tegen Van der Poel?

LIBOTON «Als je met een blok werkt, moet je al onsportief gaan rijden.»

HERYGERS «Hoe doe je dat, Roland, onsportief rijden? (lacht)»

LIBOTON «Een gat laten vallen op één van de smallere stroken en iemand van de Belgen laten wegrijden. Of eens 'per ongeluk' blijven haperen op een hellinkje als hij in je wiel zit.»

ALBERT «Dat valt nog mee. Echt onsportief - en dat mag niet, laat dat duidelijk zijn - is Mathieu uit zijn klikpedaal laten schieten, of in een bocht over de draad duwen.»

HERYGERS «Jongens, pas toch op met wat je zegt! Als hij dit leest, demarreert hij van bij de start.»

LIBOTON «Ja, we mogen het vuur niet te veel oppoken.

»Hoe zal dat parcours in Zwitserland eigenlijk zijn? Daar weten we niet veel van.»

HUMO Vlak en snel: het is een weide vlak naast een luchthaven.

LIBOTON «Maar wat als het regent? Dan sta je misschien tot je knieën in de modder.»

HERYGERS «Niemand van ons is er al geweest, er is ook nog nooit een cross georganiseerd.»

LIBOTON «Er zijn een tiental omlopen in Zwitserland: die zijn allemaal zwaar. Maar het WK is biljartvlak. Vreemd, toch? Het zal wel met geld te maken hebben.»

ALBERT «Komaan, Paul, jij weet meer.»

HERYGERS «Nee, ik weet niks.

»Ik zie wel wat het wordt, zondag. Voor sommige renners kan een vlak parcours een wereld van verschil maken. Vandaar dat ik Sweeck bij de kopmannen zet.»

HUMO Hoe zit het bij de vrouwen? Hun koers wint aan belang. Is de wereldtitel voor de grote Nederlandse revelatie Ceylin del Carmen Alvarado?

LIBOTON «Ik zie Ceylin heel graag bezig. Ze is mooi, ze is goed: alles wat je wilt. En het is een echt duvelke. Die duels bij de vrouwen zijn mooier dan bij de mannen. Het niveau is enorm gestegen, er is veel concurrentie. Ik schat haar kansen hoog in, net als die van Worstje (doelt op Annemarie Worst, red).»

HERYGERS «Rustig, Roland.»

HUMO Paul, jij zei onlangs: 'Alle jongens zijn verliefd op Alvarado.'

HERYGERS «Ceylinneke kan crossen en ze wint veel. Wees maar zeker dat veel jongens gek zijn van haar.»

ALBERT «Die Hollandse meiden zijn allemaal zo goed.»

LIBOTON «Ongelofelijk, hoe die op het scherp van de snee rijden.»

HUMO En de Belgische vrouwen? Raakt Sanne Cant nog in topvorm voor het WK?

ALBERT «Ze zal tekortschieten, zoals de rest van het jaar. Ze moet opboksen tegen enorme talenten.»

LIBOTON «Het is geen schande, ze heeft al een mooi palmares bijeengereden.»

Roland Liboton: 'De duels in het vrouwenveldrijden zijn veel spannender. Ik zie Alvarado heel graag bezig. Ze is mooi, ze is goed: alles wat je wilt. En het is een echt duvelke.' Beeld
Roland Liboton: 'De duels in het vrouwenveldrijden zijn veel spannender. Ik zie Alvarado heel graag bezig. Ze is mooi, ze is goed: alles wat je wilt. En het is een echt duvelke.'

PUFFEN

HUMO Hoe kijken jullie terug op het afgelopen seizoen?

LIBOTON «Iserbytje heeft gewonnen wanneer Mathieu er niet bij was, maar ik miste grinta bij hem op de momenten dat Mathieu er wel bij was.»

HUMO Niels, in je column in Het Laatste Nieuws ergerde je je aan hoe de tegenstand zich veel te makkelijk neerlegt bij de suprematie van Van der Poel.

ALBERT «Ik heb van bepaalde renners bedenkelijke uitspraken gehoord. Toen Mathieu voor de eerste keer meedeed, zei er iemand: 'We proberen hem te volgen, maar waarschijnlijk liggen we er bij het opdraaien van het parcours toch al af.' Dan denk ik: kom dan gewoon níét aan de start.»

HERYGERS «Over wie heb je het?»

ALBERT «Over Toon Aerts, voor de veldrit in Ruddervoorde.»

HERYGERS «Hij is nochtans een bijter. Er zijn maar drie renners die een cross hebben gewonnen dit seizoen. Toon is één van hen.»

ALBERT «Net daarom. Ik dacht: komaan, Toon, je bent kampioen van België. Laat eens iets zien!»

LIBOTON «Op het BK verkoopt hij show, door met zijn fiets te springen op de brug, zoals Mathieu doet. Hij had zich beter op de wedstrijd geconcentreerd. Die trucjes komen alleen Van der Poel toe, vind ik, omdat hij de beste is.

»Weet je waar ik ook het schijt van krijg? Van renners die vijfde of zesde eindigen, en nog altijd handjeklap doen met de toeschouwers. Moet je daar dan fier op zijn?»

HUMO Wat denk jij ervan, Paul?

HERYGERS «Ik ben aan het luisteren.»

ALBERT «Jij bent altijd veel te beredeneerd.»

HUMO Kunnen jullie je, als voormalige toprenners, wel inbeelden wat het is om keer op keer te worden gelost?

HERYGERS «Ik zou wachten tot die ene kans zich aandient, en dan toeslaan.»

HUMO Hadden jullie zelf graag gekoerst tegen Van der Poel?

LIBOTON «Heel graag, zeker op een parcours dat mij goed lag.»

HERYGERS «Zoals de Koppenberg, of op de Tienbunder in Rillaar?»

LIBOTON (wrijft in de handen) «Goed gezien, Paul. Dáár zou ik hem verslaan! Technisch is hij natuurlijk veel beter. Hoe hij over die grachten vliegt, dat is ongezien.»

HERYGERS «Ik ben blij dat ik nooit tegen Mathieu heb moeten koersen. Hij is een geval apart.»

LIBOTON «Sta me toe te zeggen: ik heb niemand ooit sneller zien rijden dan Niels. Hij reed soms met 50 kilometer per uur in het veld. Albert versus Van der Poel: dat zou een mooi duel geweest zijn.»

HUMO Niels, er zijn mensen die zeggen dat jij intrinsiek evenveel talent had als Van der Poel.

ALBERT «Ik kon snel rijden, maar of dat even snel was als Mathieu? Dat durf ik niet te beweren.»

HERYGERS «Ik heb tegen zijn vader gereden, en toen had ik het al lastig. De zoon is nog eens zo goed.»

LIBOTON «Adrie was goed, maar hij is vijf keer tweede geweest op het WK, dus hij was niet de beste, hè. Hij was snel aan de meet, maar als hij bij ons in Rillaar kwam rijden, dan zat hij serieus te puffen op zijn fiets, hoor. (Hevig) Ik zweer het u! Van der Poel of geen Van der Poel!»

HERYGERS «Kijk, Roland is weer even crosser (lacht).»

LIBOTON (windt zich weer op) «Wij Belgen mogen niet zo braaf zijn. Oké, er is iemand beter, maar train en leef er dan voor om hem tenminste 30 minuten te kunnen volgen. Voilà, en nu zwijg ik erover.»

HUMO Jij kunt nog altijd niet tegen je verlies, Roland. En je verwacht hetzelfde van de huidige generatie.

LIBOTON «Ik kan daar inderdaad niet tegen. Als wereldkampioen mócht dat ook niet.»

HERYGERS «Onderschat de huidige generatie niet, het zijn straffe coureurs. In jouw tijd zouden ze vooraan hebben meegestreden. Ze hebben gewoon de pech dat Mathieu ze allemaal doet verbleken.»

Paul Herygers: 'Thibau Nys is de Belgische veldrithoop voor de toekomst. Je ziet aan alles dat hij een echte coureur is: hij gaat om te beginnen al niet graag naar school.' Beeld
Paul Herygers: 'Thibau Nys is de Belgische veldrithoop voor de toekomst. Je ziet aan alles dat hij een echte coureur is: hij gaat om te beginnen al niet graag naar school.'

GEEN DIPLOMA

HUMO Zijn jullie bang voor de toekomst van het veldrijden?

LIBOTON «Crossen zoals Diegem en Loenhout zullen altijd volk blijven trekken: daar maak ik me geen zorgen over.»

HUMO Tijdens de laatste wereldbekerwedstrijd, in het Franse Nommay, stonden er amper supporters aan de kant.

HERYGERS «Dat is altijd zo in Nommay. Ik weet niet of je die streek kent, maar daar is werkelijk geen reet te beleven.

»De kijkcijfers gaan alleszins niet naar beneden, dat is een goed teken.»

HUMO De N-VA had onlangs kritiek op het taalgebruik van de commentatoren: er moet mooier Nederlands worden gesproken. Voel je je geviseerd, met je succulente wielerjargon?

LIBOTON «Hola, nu wordt het serieus.»

HERYGERS «Ik spreek misschien niet het Nederlands dat we op school hebben geleerd, maar het is wél de taal van de koers. In al die jaren dat ik commentaar geef, heb ik er nooit één opmerking over gekregen. Ik doe dus gewoon verder zoals ik bezig ben.»

ALBERT «Dat sommige wedstrijden minder toeschouwers trekken, heeft te maken met het feit dat elke cross op televisie te zien is.»

LIBOTON «Dat heb je bij het voetbal ook. Dat kun je niet terugdraaien.»

ALBERT «Ik ben dit jaar geen ploegleider, maar de keren dat ik eens met mijn vrouw en dochter naar de cross wilde gaan, is het er niet van gekomen: we bleven voor televisie zitten.»

HERYGERS «Word je straks opnieuw ploegleider, Niels? Ik heb van alles horen waaien.»

HUMO Bij welke ploeg?

HERYGERS «Tormans, heb ik gehoord. Hij zal wel te duur geweest zijn (lacht)

ALBERT «Er is nooit over geld gepraat. Ik wil graag renners iets bijbrengen, maar als ik het gevoel heb dat er geen wederzijds respect is, dan hoeft het niet.

»Ik kan iemand enkele procenten beter maken. Ik heb altijd tegen Wout gezegd: 'Ik moet geen geld of bloemen van jou hebben. Als je zegt: 'Merci, en tot volgende week,' dan is dat voor mij voldoende.»

HERYGERS «Zeg, wanneer komt die kleine van Sven Nys bij u werken?»

ALBERT «Op 4 mei begint zijn stage.»

HUMO Is Thibau Nys de Belgische hoop voor de toekomst?

ALBERT «Als we een gouden medaille winnen dit WK, dan zal die van hem komen.»

HERYGERS «Dat denk ik ook. Je ziet aan alles dat hij een echte coureur is: hij gaat om te beginnen al niet graag naar school.»

HUMO Herken je daaraan de echte renner?

HERYGERS «Goh, ik moet opletten wat ik zeg. Roland, jij had toch een A1-diploma?»

ALBERT «Een Audi A1, bedoel je? (hilariteit)»

HERYGERS «Je voelt aan alles dat Thibau het in zich heeft. Het is genieten hoe hij domineert bij de junioren.»

ALBERT «De mensen zullen opnieuw met bussen naar de cross komen voor hem.»

HUMO Hij heeft iets ontwapenends. In 'DNA Nys' zag je hem de bijna tien jaar oudere Toon Aerts aftroeven op een zandduin.

LIBOTON «Hij heeft alles mee. Maar maak niet van iedere getalenteerde renner meteen de nieuwe Eddy Merckx, alstublieft. Hetzelfde geldt voor Remco Evenepoel

HUMO Misschien moeten we Evenepoel een crossfiets geven? Dan kan hij voor meer spanning zorgen.

LIBOTON «Nee, die moet niet gaan crossen. Hij zal nog op zijn plek worden gezet.

»Persoonlijk denk ik dat Mathieu meer talent en mogelijkheden heeft dan Evenepoel. Zonder twijfel.»

HUMO Waarom?

LIBOTON «Mathieu kan alles: bergop rijden, tijdrijden, sprinten. Is er één ding dat hij niet kan? Ik kan er niet opkomen.»

HERYGERS «We moeten die twee niet tegen elkaar opzetten. Evenepoel is een ander type renner: hij richt zich op het rondewerk, terwijl Van der Poel voor de klassiekers gaat. En als hij zegt: 'Ik win dit jaar Parijs-Roubaix', hou hem dan maar eens tegen.»

HUMO Volgens Fabian Cancellara zal dat nog niet voor dit jaar zijn.

HERYGERS «Mocht hij elke week zien wat wij zien, zou hij wel anders spreken.»

ALBERT «Als Mathieu niet was gevallen in de aanloop naar de Oude Kwaremont, dan had hij vorig jaar al de Ronde van Vlaanderen gewonnen.»

HERYGERS «Ik was één van de motards voor de televisie die dag, ik moest hem volgen na zijn valpartij. Maar dat lukte niet: die jongen vlóóg met zijn fiets.»

ALBERT «Als ze aan mij vragen wie dit jaar Roubaix wint, dan zeg ik: Mathieu.»

HERYGERS «Zeker als het regent en er modder op de kasseien ligt.»

ALBERT «Ook Wout wint dit jaar een klassieker.»

HERYGERS «Hmm, misschien komt dat nog wat te vroeg en moeten we wachten op de Tour.»

LIBOTON «Hoe hij daar vorige zomer de snelste mannen van het peloton klopte in een massasprint: wat een coureur! Je moet al Niels Albert heten om hem wat in de weg te kunnen leggen (lacht)

HERYGERS «Ik heb het live meegemaakt. Wat hij allemaal losmaakt, dat heb ik nooit eerder gezien.»

LIBOTON «Je doet jezelf tekort. Als jij vroeger als wereldkampioen met je regenboogtrui binnenkwam, dan schreeuwden al die schoon miekes ook 'Polleke', hoor (lacht)

HERYGERS «Ik ontken formeel. Jij was het toch Roland, die in die reportage van Carl Huybrechts stond te dansen met een harem vrouwen in de discotheek in Rillaar?»

LIBOTON «Dat fragment kennen ze nog allemaal, hoor. Kom, zijn er nog vragen over de cross?»

HUMO Als Mathieu wereldkampioen wordt, Roland, is hij dan de grootste veldrijder aller tijden?

LIBOTON «Ik word zo moe van die vraag.»

ALBERT «Als Mathieu nog tien jaar crost, zal hij dat automatisch worden. Maar dertien keer de Superprestige winnen - zoals Sven Nys heeft gedaan - dat interesseert hem niet.»

LIBOTON «Van mij mag hij de grootste aller tijden worden, maar hij ligt daar niet van wakker. Dat zal hij eerder doen van een mooie klassieker die hij niet heeft gewonnen.»

HERYGERS «Liggen jullie nog wakker van iets wat je niet gewonnen hebt?

LIBOTON «Ik wel.»

HERYGERS «Ik zelfs geen halve seconde.

»Jij blijft toch een speciale, Roland, altijd geweest. Ik zie me nog kou lijden vóór de cross in Rijkevorsel: alle renners stonden klaar, maar de start werd uitgesteld omdat Liboton er nog niet was. Zijn vliegtuig was geland met vertraging, dus moesten wij in de vrieskou wachten tot hij er was. Dat bewijst wat voor een keizer Roland Liboton was.»

HUMO Zoiets mag alleen de allerbeste.

LIBOTON «Wel, dat apprecieer ik vanuit de grond van mijn hart.»

HERYGERS «Pfoe, zo laat al? Tijd om naar huis te gaan.»

ALBERT «Inderdaad, het niveau begint serieus te zakken.»

WK veldrijden - Eén, zondag 2 februari, 15.00

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234