null Beeld

De Belgische staat vs. Scientology: de mysterieuze dood van Kyle Brennan

Deze week start, na bijna twintig jaar onderzoek, het proces van de Belgische staat tegen Scientology. De aanklachten zijn niet van de minste: de staat beschuldigt de volgelingen van L. Ron Hubbard dat ze een criminele organisatie vormen en vraagt Scientology onder meer verantwoording af te leggen voor oplichting, afpersing en illegale geneeskundige praktijken.

dm

'Kyle Brennan stierf in 2007, in nooit opgehelderde omstandigheden. Zijn vader, een Scientology-adept, had zijn antidepressivum van hem afgenomen en in de koffer van zijn wagen weggeborgen.'

Kyle Brennan stierf op 16 februari 2007 in nooit opgehelderde omstandigheden in Clearwater, Florida, nadat zijn vader hem zijn antidepressiva ontzegd had. Britton wil met haar aanwezigheid in België Scientology’s ideeën over geneeskunde onder de aandacht brengen, maar de sekte ook tonen dat ze zich niet monddood laat maken.


Industrie des doods

De skyline van Clearwater, in de Amerikaanse staat Florida, wordt overheerst door de imposante paleizen die het internationale hoofdkwartier van Scientology vormen. De 20-jarige Kyle Brennan hield niet erg van Clearwater en zeker niet van Scientology, maar verbleef er af en toe om de relatie te onderhouden met zijn vader Tom, die na de echtscheiding van Kyles moeder een verwoede adept van de leer van L. Ron Hubbard geworden was.

Toen Kyle in februari 2007 opnieuw neerstreek in het appartement van zijn vader, verliep hun relatie al twee jaar moeizaam. Tom Brennan kon het niet hebben dat zijn zoon Lexapro nam, een antidepressivum dat zijn psychiater in Virginia hem had voorgeschreven. Of beter: Toms godsdienst kon het niet hebben. Scientologen ontwaren in de psychiatrie een complot tegen de mensheid en geloven dat psychiaters – onder meer – verantwoordelijk zijn voor de Holocaust. Ze preken overigens ook tegen het gebruik van aspirines en pijnstillers.

Op woensdag 14 februari 2007 maakten vader en zoon Brennan opnieuw ruzie. De volgende dag kreeg Tom in een auditingsessie – therapie volgens Scientology – de volgende opdracht: ‘Pak het probleem met je zoon aan. Verwijder hem uit je huis en breng hem naar een plaats waar hij kan worden behandeld.’ ‘Pak het aan’: in het universum en de semantiek van Scientology houdt dat in dat een probleem op gelijk welke manier moet worden opgelost. Denise Miscavige, die als spirituele adviseur Tom Brennans auditing-sessies leidde en hem dus ook deze opdracht gaf, is de tweelingzus van David Miscavige, sinds Hubbards dood in 1986 de absolute leider van ’s werelds meest spraakmakende sekte.

De volgende avond stierf Kyle Brennan door een schotwonde aan het hoofd. Naast zijn lichaam lag het dvd-doosje van de film die op dat moment in Toms dvd-speler zat: de Scientology-propagandafilm ‘Psychiatry: An Industry of Death’.

Tom Brennan verklaarde dat hij die avond rond halfelf was thuisgekomen en het levenloze lichaam van zijn zoon in de logeerkamer had aangetroffen. Hij verwittigde de hulpdiensten echter pas om tien minuten na middernacht. De kogel die Kyle het leven kostte werd nooit gevonden, op het wapen viel geen enkele vingerafdruk te bespeuren, net zomin als op de voorwerpen die rond Kyles lichaam werden gevonden. En wat de kruitsporen betreft: eerst werd aan Victoria Britton verteld dat de handen van haar zoon niet waren getest ‘omdat het een zelfmoord betrof’. Maanden later bleek dat die test wel degelijk was uitgevoerd, maar de resultaten ervan werden niet in het dossier opgenomen. De handen van haar ex-man daarentegen waren nooit getest.

Tom Brennan had binnen de 24 uur ook zijn verhaal veranderd: hij was pas tussen tien en kwart over elf gearriveerd, en had geen steak dinner bijgewoond zoals hij eerst beweerde, maar was thuisgekomen van een kermis.


Hoofd in de wasmand

Bij Victoria Britton rinkelde de telefoon pas in de vroege ochtend van 17 februari. ‘Is dit Victoria?’ vroeg een man, en zonder haar antwoord af te wachten meldde hij droogweg: ‘Je zoon is dood.’ Toen Britton in ongeloof ‘Wat?!’ fluisterde, herhaalde hij: ‘Je zoon is dood. Je zoon Kyle, hij is vannacht gestorven.’ Toen Victoria’s huidige echtgenoot de telefoon overnam, moest hij tot driemaal toe vragen wie er aan de lijn hing. ‘Jerry,’ zei de onbekende, en hij hing op. Later bleek hij voluit Jerry Gentile te heten, en de schoonbroer van David Miscavige te zijn. Er kwam ook aan het licht dat hij die avond in het appartement van Brennan aanwezig was geweest.

Pas in de weken en maanden na Kyles begrafenis gingen bij de familie allerlei alarmbellen af. Het meest verontrustend was Kyles telefoonrekening, die bij zijn moeder thuis in Virginia in de bus viel. Op de avond van 16 februari had Kyle tussen 22.24 uur en 22.25 uur drie verschillende nummers gebeld – het uur waarop Tom volgens zijn oorspronkelijke verklaring was thuisgekomen. Toen zijn schoonzus de nummers opzocht, bleken ze alle drie te leiden naar personal injury attorneys, advocaten gespecialiseerd in morele en lichamelijke schade, in Clearwater. Een werknemer van één van die advocatenbureaus herinnerde zich overigens dat een jongeman die avond een bericht had ingesproken waarin hij om hulp smeekte.

Enkele weken later vond Kyles broer Scott een cryptisch bericht op Operation Clambake, een internetforum dat al sinds 1996 de misbruiken binnen Scientology aanklaagt: ‘Kyle Brennan is in Clearwater gestorven voor de psychiatrische geloofsbelijdenis van Tom Cruise,’ stond er. Pas toen Scott de politie in Clearwater opbelde om te vragen wat dat kon betekenen, kreeg Kyles familie voor het eerst te horen dat Tom Brennan op woensdag, na de ruzie met zijn zoon, Kyles antidepressivum van hem had afgenomen en in de koffer van zijn wagen had weggeborgen.

undefined

null Beeld

Victoria Britton «We waren erg ontdaan. Waarom werd mijn zoon zijn medicijn afgenomen? En slingerde daar dan zomaar een wapen rond?»

Scott werd nogal onbehulpzaam en grof te woord gestaan door een speurder die luisterde naar de naam Bohling. Hij vroeg zijn moeder zelf naar het politiedepartement te bellen.

Britton «We wilden weten wie de munitie voor het wapen had gekocht. Alleszins Kyle niet, want hij was nog geen 21. Ik had ook mijn bedenkingen bij het feit dat mijn ex binnen het etmaal na Kyles overlijden zijn verhaal wijzigde. Op een doorsnee dag is het mogelijk om je van uur te vergissen en te vergeten wat je precies aan het doen was, maar toch niet op de avond waarop je zoon sterft?

»Toen ik detective Bohling uiteindelijk kon vragen of hij onderzocht had waar de munitie vandaan gekomen was, was zijn antwoord: ‘Er is geen wet in de staat Florida die zegt dat een wapenbezitter geen munitie mag kopen. Dus wat mij betreft: als Tom Brennan de dag dat Kyle stierf die kogels heeft gekocht, ermee thuis is gekomen, ze samen met het wapen op het bed heeft gegooid en heeft gezegd: ‘Kyle, speel hier maar mee’, dan heb ik daar geen probleem mee.’’ Ik vroeg hem ook of hij te weten was gekomen waarom Tom Brennan pas na ruim een uur de hulpdiensten had gebeld. ‘Welke vader laat zijn zoon op de grond liggen als een stapel vuile was?’ vroeg ik. Daarop begon hij te lachen. Ik was geschokt, en begreep zijn reactie pas een halfjaar later, toen ik in december eindelijk de moed bijeen had geraapt om Martha Scholl op te bellen, de dokter die die avond ter plaatse was gekomen. Die probeerde me af te schepen: ‘Ik wil de politieagenten niet in de problemen brengen.’ Toen ik bleef aandringen, raakte ze geïrriteerd en beet ze me toe: ‘En u weet wellicht niet dat uw zoon zijn hoofd in een wasmand lag.’

»Het onderzoek heeft bijna twee jaar aangesleept – erg lang voor wat het politiedepartement meteen als een zelfmoord beschouwde – en uiteindelijk hebben we hulp moeten zoeken om inzage te krijgen in het dossier. De foto’s toonden inderdaad dat Kyle met zijn hoofd in een wasmand lag. Hij was zo gepositioneerd om het bloed te stelpen. Erg toevallig dat iemand die zichzelf rechtopstaand door het hoofd schiet, netjes in een wasmand landt.»


Veel Victoria’s

Britton huurde een advocaat in en contacteerde de FBI met de vraag het onderzoek over te nemen. Een verzoek dat, na overleg met de politie in Clearwater, niet werd ingewilligd. Het gerecht volgde Britton ook al niet in haar verzoek om een onderzoek naar doodslag te starten, waarop Scientology haar vervolgde voor bijna een miljoen dollar schadevergoeding. Toen die eis ook niet werd ingewilligd, veranderde de beweging het geweer van schouder en bood ze Britton zelf een gelijkaardig bedrag aan, op voorwaarde dat ze haar zoektocht zou staken.

Britton «Maar ik weet nog steeds niet wie het bewuste schot heeft gelost, waarom de zaak niet grondig is onderzocht, en waarom ze na Kyles dood verzonnen hebben dat hij tekenen van schizofrenie vertoonde, iets wat zijn psychiater onder eed heeft ontkend. Wat ik wel zeker weet, is dat als mijn zoon die week niet in het gezelschap van scientologen was, zijn medicijn nooit van hem zou zijn afgenomen.»

We contacteerden de politie van Clearwater, maar die weigerde elk commentaar. Iets loslippiger was een gepensioneerde politieman, die vertelde dat het verhaal van Kyle Brennan en zijn moeder geen alleenstaand geval is: ‘Er zijn veel Victoria’s.’ Intussen vecht Victoria Britton nog steeds voor de heropening van het onderzoek naar de dood van haar zoon. Tezelfdertijd wil ze waarschuwen voor Scientology en waar de beweging voor staat.

Britton «Voor mijn kind is het te laat, maar door mijn verhaal te vertellen kan ik misschien beletten dat andere kinderen volgen. Daarvoor ben ik naar België gekomen. Dit proces is zeer belangrijk: als de staat succesvol is, kan dat een domino-effect hebben en zullen ook in andere landen de praktijken van Scientology worden uitgeroeid.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234