Pedro Facon Beeld ISOPIX
Pedro FaconBeeld ISOPIX

Coronavirus

De Belgische vaccinatiestrategie bepaald: eerste coronaspuitjes in januari in woonzorgcentra

België start in januari met het vaccineren tegen corona. Vandaag maakte de overheid bekend wie prioriteit krijgt bij de verdeling van de spuitjes.

Redactie

Eerste vaccins in januari

Begin januari zullen de eerste vaccins beschikbaar zijn. De vaccinatie zal in fasen verlopen en wordt ‘een proces waar we vele maanden zoet mee zijn’, aldus minster Wouter Beke. Pfizer BioNtech zal waarschijnlijk de eerste vaccins afleveren, ongeveer 600.000 dosissen (omdat een dubbele dosis nodig is, zijn dit vaccins voor 300.000 mensen), vertelt Xavier De Cuyper, administrateur-generaal van het FAGG.

Gisteren al bekend dat België 2 miljoen doses zal kopen van het Moderna vaccin, zodra dat en marktvergunning krijgt. Eerder werd beslist om 7,5 miljoen doses van AstraZeneca, 5 miljoen van Johnson&Johnson, 5 miljoen van Pfizer/BioNTech en 2,9 miljoen van CureVac aan te kopen.

De Belgische overheid neemt de kosten van alle vaccins op zich.

Prioriteit vaccins

Deze groepen krijgen voorrang, in deze volgorde.

Fase 1a:

1. Alle bewoners en personeel in woonzorgcentra voor ouderen, gevolgd door collectieve zorginstellingen, met inbegrip van de vrijwilligers.

2. Zorgpersoneel in ziekenhuizen en zorgpersoneel dat in de eerste lijn werkt. Die laatste zijn bijvoorbeeld huisartsen.

Fase 1b:

3. Andere medewerkers in ziekenhuizen en medewerkers van gezondheidsdiensten als vaccinatie- en kankerscreening, Kind & Gezin,...

4. Personen van 65 jaar en ouder, ofwel zonder onderscheid, ofwel van oud naar jong.Dat laatste hangt af van de beschikbaarheid van het vaccin.

5. Personen tussen 45 en 65 jaar met specifieke onderliggende aandoeningen: obesitas, diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, chronische long-, nier- en leverziekten, etc. Deze lijst met aandoeningen is nog niet definitief.

6. Personen die een essentieel beroep uitoefenen, ook deze lijst is nog niet af.

Wie zal de vaccins toedienen? En waar?

Waar al die mensen gevaccineerd worden, zal afhangen van in welke fase van de vaccinatie we zijn. Zorgpersoneel zal sowieso gevaccineerd worden op de werkplaats. Bewoners van woon-zorgcentra in het woon-zorgcentrum zelf. Voor de rest wordt er gekeken naar de test- en triagecentra. In de hele verre toekomst zou het coronavaccin afgehaald kunnen worden bij de apotheker en toegediend kunnen worden door de huisarts, zoals het griepvaccin nu.

De vaccins worden in eerste instantie toegediend door huisartsen en verpleegkundigen. Door de grote aantallen zullen wellicht extra krachten ingeschakeld worden. Het Wit-Gele Kruis biedt alvast hulp aan. De organisatie is gespecialiseerd in thuisverpleging en wil al haar verpleegkundigen een opleiding aanbieden om coronavaccins te kunnen toedienen - al zijn de meesten al vertrouwd met vaccins. Ook het leger zou kunnen bijspringen.

Waarop wachten we?

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA), waar wij Belgen net als alle andere EU-lidstaten moeten op wachten, moet alle vaccins goedkeuren. Dinsdag liet het EMA weten dat het ten laatste op 29 december beslist over het coronavaccin van Pfizer/BioNTEch. Uiterlijk op 12 januari zal er ook duidelijkheid zijn over het vaccin van Moderna. Van de andere vaccins is nog geen deadline meegedeeld.

Na eventueel groen licht van het EMA, moet de Europese Commissie nog haar formeel fiat geven en doen onafhankelijke laboratoria, waaronder ook het Belgische Sciensano, nog een aantal testen. Dat de Britten al eerder zijn, ligt aan het feit dat zij hun eigen regulator, het Medecines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA), over het vaccin hebben laten buigen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234