null Beeld

De beste boeken van 2013

Als het goed is, zeggen we het ook, en als het uitstekend is, zeggen we het zelfs met hoofdletters en uitroeptekens: 2013 WAS EEN UITSTEKEND BOEKENJAAR!

Redactie

Keus te over dus voor feestelijk verpakte dode bomen onder uw feestelijke opgetuigde, doch stervende boom: vaderlandse auteurs publiceerden romans die tot hun allerbeste werk behoren, de volgens sommigen beste Engelse schrijver van deze tijd schreef een superieur kleinood, een stuk of wat geweldige Amerikanen deden hun best, en er waren ijzersterke thrillers, onmisbare graphic novels en vers opgedolven schatten uit het verleden. De boeken van het jaar volgens onze recensenten.


3 Tips van (bv)

1. Donna Tartt - 'Het puttertje' (De bezige bij)

Een jongen van dertien verliest bij een terroristische aanslag zijn moeder en probeert, met een zeventiende-eeuws schilderij als steun en klankbord, de scherven van zijn geëxplodeerde leven samen te rapen. De derde roman van Donna Tartt is een pageturner boordevol spanning en ontroering, een boek dat levenswijsheden van de straat en uit de kunst verzamelt, een meesterwerk om dagenlang in onder te duiken.

2. Dave Eggers - 'De cirkel' (Lebowski)

3. Saskia De Coster - 'Wij en ik' (Prometheus)


3 tips van (kt)

1. Charles Burns - 'De korf' (Oog & Blik)

Een beklemmende safari langs de diepste krochten van het onderbewuste, door Charles ‘Black Hole’ Burns vervat in perfect gestileerde striptekeningen.

2. Jeroen Janssen - 'Doel' (Oogachtend)

3. Rutger Bregman - De geschiedenis van de vooruitgang (De bezige bij)


3 tips van (mke)

1. Juli Zeh - Nultijd (Anthos)

Het bewijs dat Duitse gründlichkeit en literaire suspense beste vriendjes kunnen zijn: een compacte psychologische thriller waarbij het tot aan het eind raden is wie van de drie hoofdpersonages zal achterblijven in de Bermudadriehoek.

2. Khaled Hosseini - 'En uit de bergen kwam de echo' (De bezige bij)

3. Jeanette Winterson - 'De schemerpoort' (Atlas Contact)


3 tips van (pc)

1. Robert en Edward Skidelsky - 'Hoeveel is genoeg?' (De bezige bij Antwerpen)

Te midden van de economische wervelstorm in Europa een origineel en intelligent pleidooi voor minder werken en meer vrije tijd. Logischerwijs het beste wat ik dit jaar las.

2. Anat Admati en Mertin Hellwig - 'The Bankers' New Clothes' (Princeton University Press)

3. Brad Stone - 'Mr. Amazon' (Business Contact)


3 tips van (ms)

1. Julian Barnes - 'Hoogteverschillen' (Atlas Contact)

Dertig jaar woonde Julian Barnes samen met literair agente Pat Kavanagh. In het najaar van 2008 werd zij geveld door een hersentumor, maar met dit vreemdsoortige liefdesverhaal zorgt Barnes ervoor dat ze nog decennia zal leven. Een genadeloze beschrijving van het landschap van het verlies door een begenadigd schrijver.

2. Tom Lanoye - 'Gelukkige slaven' (Prometheus)

3. Stefan Hertmans - 'Oorlog en terpentijn' (De bezige bij)


3 tips van (jm)

1. Ilja Leonard Pfeiffer - 'La Superba' (De arbeiderspers)

Een intens portret van een stad – Genua, bijgenaamd La Superba – en een intelligente roman over immigratie, en dat allemaal in roekeloze Ilja Leonard Pfeijffer-zinnen. En tussendoor valt er nog wat te lachen ook!

2. Marc Didden - Een gehucht in een moeras (Luster Uitgeverij)

3. Sasha Grey - 'Het Juliette-genootschap' (Prometheus)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234