null Beeld

De beste boeken van 2014 volgens (jm)

2014 was het jaar van de non-fictie. De wereldwijde veroveringstocht van Thomas Piketty en Naomi Klein zette twee oververhitte hangijzers onwrikbaar op de agenda: de ongelijkheid en de klimaatverandering, beide ontredderend en ontwrichtend. Dit demonische duo wordt in Humo’s eindejaarslijstjes omringd door een breed aanbod aan heerlijke romans, nu eens beschutting biedend tegen de onheilstijdingen en dan weer ze empathisch uitdiepend.


(jm) 1. James Salter ‘Lichtjaren’

Hoe achtelozer James Salter het verhaal van Viri en Nedra Berland vertelt, hoe dwingender het wordt. Ze vormen een gelukkig getrouwd koppel dat het ongeluk verkent: ergens onderweg gaan de echtelieden snakken naar grotere, weidsere levens, en ondertussen begint de tijd aan zijn onafwendbare charge van afscheid, ziekte en dood. Veertig jaar geleden geschreven, maar ‘Lichtjaren’ kan nog eeuwen weemoedig mee.


2. Ian McEwan ‘De kinderwet’

De grootmeester weigert hardnekkig om teleur te stellen, ook als hij complexe thema’s tilt. Fiona Maye, een rechter die in haar privé-court met een huwelijkscrisis worstelt, moet beslissen over het leven van een 17-jarige jongen: kan ze hem dwingen een levensnoodzakelijke bloedtransfusie te ondergaan, terwijl zijn religie – de jongen zit samen met zijn ouders op de getuigenbank van Jehova – dat strikt verbiedt? McEwan begint clean en sec, als het vonnis van een rechtbank, maar zwenkt dan naar emotioneel en pakkend, als een roman van McEwan.


3. Sandro Veronesi ‘Grote reizen, kleine reizen’

‘Grote reizen, kleine reizen’ toont Sandro Veronesi op z’n meest conformistisch: hij bezoekt conventionele plekken, schrijft daar gestructureerde verslagjes over en noteert punctueel de adressen van waar het goed kijken, slapen, eten en drinken is. Toch is dit een Veronesi die mee moet op vakantie, en wel om zijn lichte taaltoets, de argeloosheid waarmee hij een plaatsje als Scheveningen bezingt, en de zelfrelativerende humor waarmee hij over zijn eigen nukken en neuroses struikelt.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234